Hjortetakk

Hjortetakk

16.12.2007
Hjortetakk

Ingredienser

4 egg
250 g sukker
125 g smør
0,5 dl konjakk
1 sitron - revet skall
1 ts kardemomme
1 ts hornsalt
ca 500 g hvetemel

Til steking:
1 - 1,5 kg smult (Flott matfett)

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og avkjøl noe. Rør smøret deretter inn i eggedosisen sammen med konjakk og revet sitronskall. Bland mel med kardemomme og hornsalt og ha i. Rør til alt er godt blandet, men ikke mer enn nødvendig. Dryss litt mel over deigen og la den stå tildekket i kjøleskapet til dagen etter.

Bruk litt ekstra mel på bakebordet og trill ut lillefingertykke pølser av deigen. Skjær dem i ca 12 cm lange biter. Legg endene over hverandre og klem til slik at du får en sirkel. Skjær 3-4 nokså dype hakk i hver kake, slik at de blir "takkete".

Smelt smulten i en gryte eller bruk frityrkoker dersom du har det. Varm opp til smulten holder ca 180°C (se tips).

Stek ca 4 kaker om gangen. De vil synke til bunns straks du legger dem i smulten, men vil etter hvert flyte opp til overflaten. Vend da på dem med en gang de kommer opp, og deretter av og til, helt til de er jevnt lysebrune.

Hent opp kakene fra smulten med en hullsleiv eller liknende og la dem renne godt av seg på fettsugende kjøkkenpapir.

Tips

Hjortetakk blir best om du ikke bruker for mye mel i deigen. Bruk gjerne en kjevlematte av plast når du triller ut deigen.

Smultbakst er enklest om du har en frityrgryte fordi du da kan holde jevn varme og har tryggheten med det sikre lokket. Du kan også bruke en stor gryte, men pass da på at du har et passende lokk lett tilgjengelig samt gode grytekluter. Smulten er passelig varm når det bruser lett rundt en trepinne som du har i smulten (bruk for eksempel skaftet på en tynn tresleiv).

NB NB NB! Dersom smulten tar fyr, må du ALDRI ha på vann! Legg på lokket og slå av platen og la kjelen stå til smulten av avkjølt.

Den beste måten å oppbevare smultbakst på er faktisk å fryse kakene ned rett etter at de er avkjølte. De tiner raskt og smaker da nesten som ferske!

16.12.2007
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter