Julekake

Julekake

03.12.2004

Norsk jul er ikke norsk jul uten en ekte Julekake!

Og hva er vel deiligere enn nystekt Julekake, kanskje med litt smør og brunost på...?

Denne oppskriften gir 2 veldig saftige og gode Julekaker, så dermed har du en som du kan fryse ned og spare til senere. Eller du kan lage Juleboller eller Julebrød av halvparten av deigen.

Julekake

Ingredienser

50 g gjær
150 g smør
6,5 dl melk
150 g sukker
2 ts kardemomme
1 kg hvetemel
200 g rosiner
100 g sukat (kan sløyfes)

Pensling:
1 egg
litt melk

Fremgangsmåte

Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett resten av smørmelken, sukker og kardemomme. Rør i rosiner og sukat. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 1 time.

Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Del deigen i 2 emner og form to runde kaker. Sett dem på hver sin stekeplate dekket med bakepapir. Etterhev i 20 minutter.

Pisk sammen egget og litt melk med en gaffel og pensle jevnt over "Julekakene". Stek kakene hver for seg midt i ovnen ved 175°C i 40 min. Dekk eventuelt over "Julekakene" med et stykke matpapir etter 30 min steking for å unngå at de blir for mørke på overflaten.

Tips

Dropp egg til pensling hvis du ønsker helt eggfri Julekake. Du kan i stedet pensle over med litt melk. Det gir en litt mattere overflate enn om du pensler med egg.

Julekaken er kjemepfin å fryse!

- -

GLADE JUL, HELLIGE JUL!

1. Glade jul, hellige jul!
Engler daler ned i skjul.
Hit de flyver med paradisgrønt;
hvor de ser hva for Gud er skjønt,
:/: lønnlig i blant oss de går. :/:

2. Julefryd, evig fryd
hellig sang med himmelsk lyd!
Det er engler som hyrdene så
dengang Herren i krybben lå,
:/: evig er englenes sang :/:

3. Fred på jord, fryd på jord,
Jesusbarnet iblandt oss bor!
Englene synger om barnet så smukt,
han har himmelrik dør opplukt.
:/: Salig er englenes sang. :/:

4. Salig fred, himmels fred
toner julenatt her ned.
Engler bringer til store og små
bud om han som i krybben lå-
:/: Fryd deg hver sjel han har frelst! :/:

(Tekst: H.A. Brorson, Melodi: F.X. Gruber)

03.12.2004
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

5 kommentarer

Nydelig!!
Jeg prøvde denne rett før jul, og den var deilig!
Her har vi hatt gjester hele jula, og i kveld er det enda flere som har bedt seg hit. Nå har det begynnt å minke på småkakene, og jeg begynner i det hele tatt å bli litt mettet på det, så nå tenkte jeg å lage denne. Uten sukater for min del, men minst dobbelt så mye rosiner!!! Mmm :-)

Supert at du likte kaken! Takk for tilbakemeldingen :-)

Min far hade ett bageri i Uppsala under kriget. Bageriet levererade bröd till det norska "polislägret" som fanns i Gottröra under de sista krigsåren (det låg nära det nuvarande Arlanda). Före jul fick bageriet tillstånd att från Statens beredskapslager köpa läckerheter som vi inte sett på flera år, russin, suckat och annat för att kunna leverera Norsk Julekaka till lägret. Någon Julekaka letade sig också till vårt hem. Då blev det stor fest!!!

Jeg er veldig fornøyd og glad for dine oppskrifter. Har lagd veldig mye forskjellig jeg har funnet her, senest Julekake, de var fantastiske, og ble borte på en blunk! ; ) Så jeg må lage nye til jul! Tusen takk!

Jeg lagde disse julekakene til jul og de falt virkelig i smak. Måtte bake to runder, da flere ville smake på bakverket. Det eneste jeg kunne tenke meg å være obs på er hvor store de blir. Jeg kommer derfor til neste jul å dele deigen opp i tre deler istedenfor to.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter