Lakriskarameller

Sponset innlegg.

YUMMY!

Her har du en super oppskrift på myke, deilige lakriskarameller.

 

 

Jeg bruker søt og ekte rålakrispulver fra Mill & Mortar som er produsert i Sør-Italia og som gir en fantastisk rund og god lakrissmak.

 

 

Er du glad i lakris, må du bare teste disse karamellene her.... 

Just amazing!  Yum

 

 

Ingredienser:

♥ 5 dl kremfløte
♥ 500 g sukker
♥ 0,75 dl lys sirup
♥ 2 ss flytende glukose
♥ 3 ss lakrispulver (se tips)
♥ 2 ss malt lakrispulver
♥ 30 g smør
♥ 1 ss vaniljesukker


Fremgangsmåte:

Ha kremfløte, sukker, sirup og glukose i en kjele. Kok opp blandingen under omrøring.

Tilsett lakrispulveret. Det vil løse seg opp etter hvert.

Kok karamellblandingen under stadig omrøring så den ikke setter seg fast i bunnen. Koketiden er ca. 10-15 minutter før du merker at karamellen tykner i konsistensen (men koketiden kan være lenger dersom du ikke bruker en kjele som er vid). Bruk helst sukkertøytermometer - karamellen er ferdig når blandingen er ca. 120°C varm. Ta kjelen av platen og bland i smør og vaniljesukker.

Finn frem en liten aluminiumsform eller bruk en liten brødform som du kler med bakepapir. Jeg brukte en aluminiumsform som målte ca. 15x20 cm. Spray i tillegg formen med matfett så karamellene løsner lettere.

Ha karamellmassen i formen og avkjøl i romtemperatur før du setter formen i kjøleskapet i minst 4 timer og gjerne over natten.

 

 

Løft karamellen ut av formen og del opp i terninger.

 

 

 

Pakk karamellene inn i matpapir og oppbevar dem kjølig.

 

 

 

Tips:

♥ Det er lurt å bruke termometer når man koker karamell slik at de får passe konsistens. Koker du for kort tid, vil de ikke stivne i kjøleskapet. Og koker du for lang tid, blir karamellen for hard til å skjæres i biter. Sukkertøytermometer fås f eks kjøpt hos Clas Ohlson. Har du ikke termometer, kan du gjøre den såkalte "karamelltesten" for å sjekke om blandingen er ferdigkokt: Ha litt varm karamell i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du kan ta den ut av glasset og rulle den til en liten kule, er karamellen ferdig.

♥ Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.

♥ Lakrispulver fås kjøpt i ulike store matforretninger. Jeg har her bruk økologisk rålakrispulver fra det danske kvalitetsmerket Mill & Mortar. Lakrispulveret er produsert i Sør-Italia og fås kjøpt i flere store matforretninger i Norge, blant annet hos COOP Mega og Meny. Er du usikker på hvor du får kjøpt produktet der du bor, kan du sende en e-post til forhandleren Oluf Lorentzenfirmapost@oluf.no  - så får du nok hjelp!  Smile 

Et fantastisk godt produkt som gir lakriskarameller med nydelig lakrissmak! Rålakrispulveret er småkornete, men løser seg opp i den kokende karamellen. Du kan også koke lakrispulveret med sukker og vann for å lage deilig lakrissirup (nydelig på iskrem..). Se mer produktinfo HER.

 

 

 

♥ I tillegg til rålakrispulver, brukte jeg malt lakrispulver fordi jeg liker kraftigere lakrissmak.

♥ Bruk litt svart konditorfarge hvis du ikke synes at karmallene får mørk nok farge av lakrisen.

 

Det er utrolig gøy å lage karameller når man ser hvor vellykkede og gode de blir!

 

 

 

Fristende, myyyyyyke lakriskarameller.....  Yum 

 


 Heart  Heart  Heart  Heart 

 

Oppskriften er utviklet som ledd i mitt samarbeid med Oluf Lorentzen AS som er norsk forhandler av produktene til Mill & Mortar.

Du finner Oluf Lorentzen AS på Facebook HER og på Instagram som @oluf_lorentzen
Du finner Mill & Mortar på Facebook HER og på Instagram som @millmortar

 

Lakriskarameller
Ingredienser

♥ 5 dl kremfløte
♥ 500 g sukker
♥ 0,75 dl lys sirup
♥ 2 ss flytende glukose
♥ 3 ss rålakrispulver (se tips)
♥ 2 ss malt lakrispulver
♥ 30 g smør
♥ 1 ss vaniljesukker

Fremgangsmåte

Ha kremfløte, sukker, sirup og glykose i en kjele. Kok opp blandingen under omrøring.

Tilsett lakrispulveret. Det vil løse seg opp etter hvert.

Kok karamellblandingen under stadig omrøring så den ikke setter seg fast i bunnen. Koketiden er ca. 10-15 minutter før du merker at karamellen tykner i konsistensen (men koketiden kan være lenger dersom du ikke bruker en kjele som er vid). Bruk helst sukkertøytermometer - karamellen er ferdig når blandingen er ca. 120°C varm. Ta kjelen av platen og bland i smør og vaniljesukker.

Finn frem en liten aluminiumsform eller bruk en liten brødform som du kler med bakepapir. Jeg brukte en aluminiumsform som målte ca. 15x20 cm. Spray i tillegg formen med matfett så karamellene løsner lettere.

Ha karamellmassen i formen og avkjøl i romtemperatur før du setter formen i kjøleskapet i minst 4 timer og gjerne over natten. Dekk gjerne over formen med litt plastfolie.

Løft karamellen ut av formen og del opp i terninger. Pakk karamellene inn i matpapir og oppbevar dem kjølig.

Tips

♥ Det er lurt å bruke termometer når man koker karamell slik at de får passe konsistens. Koker du for kort tid, vil de ikke stivne i kjøleskapet. Og koker du for lang tid, blir karamellen for hard til å skjæres i biter. Sukkertøytermometer fås f eks kjøpt hos Clas Ohlson. Har du ikke termometer, kan du gjøre den såkalte "karamelltesten" for å sjekke om blandingen er ferdigkokt: Ha litt varm karamell i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du kan ta den ut av glasset og rulle den til en liten kule, er karamellen ferdig.

♥ Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.

♥ Lakrispulver fås kjøpt i ulike store matforretninger. Jeg har her bruk økologisk rålakrispulver fra det danske kvalitetsmerket Mill & Mortar. Lakrispulveret er produsert i Sør-Italia og fås kjøpt i flere store matforretninger i Norge, blant annet hos COOP Mega og Meny. Et fantastisk godt produkt som gir lakriskarameller med nydelig lakrissmak! Rålakrispulveret er småkornete, men løser seg opp i den kokende karamellen. Du kan også koke lakrispulveret med sukker og vann for å lage deilig lakrissirup (nydelig på iskrem..).

♥ I tillegg til rålakrispulver, brukte jeg malt lakrispulver fordi jeg liker kraftigere lakrissmak.

♥ Bruk litt svart konditorfarge hvis du ikke synes at karmallene får mørk nok farge av lakrisen.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

32 kommentarer

Skal kjøpe lakrispulver i morgen! Bare de har det på vår lokale Coop Mega! Gleder meg til dette!

Ser kjempegodt ut! Trur du lakrissirup eller fint lakrispulver (annan smak på denne) kan brukast? Brukte opp rålakrispulveret til lakriskjeks i går...

Hei, mine karameller måtte koke en time selv om jeg fulgte oppskriften ? Jeg brukte rålakrispulver og karamellene ble brune, men smaker nydelig da må si jeg foretrekker å bruke søt kondensert melk til karamellene, men gøy å prøve ny oppskrift. Jeg har prøvd mange av dine fine oppskrifter, første gang jeg bomma litt.

Har du brukt svart farge for å få den fargen eller er det den typen lakrispulver du bruker som gir fargen. Mine blir bare brune..

Mine blir også brune, så jeg antar at det skulle vært tilsatt farge for å få de svarte. Nå er mine i kjelen enda så jeg lever fortsatt i spenning angående smaken

Jeg har prøvd å lage disse med hockeypulver nå! Tenkte at 3 bokser hockey tilsvarte 3 ss fancy lakrispulver. Nå er det et deilig hint av salmiakksmak i karamellene:-) Neste gang skal jeg ta i 5 bokser, sånn at det blir enda tydeligere smak! Enkel og grei oppskrift - bare at jeg måtte koke i ca 45 min for å oppnå 120 grader:-)

Jeg lagde disse i dag, riktignok med lakrispulver av et annet merke, men ellers fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke. Karamellene ble brune, tørre og ikke seige slik de ser ut på bilde. Jeg brukte sukkertermometer å dro det av plata ved 120 grader. Hva kan jeg ha gjort feil?

Karamell kokes til vanlig til 117-118 grader. Du kan finbestemme konsistensen ved å ta prøver når den er ved 117 grader. Ta ett glass kaldt friskt vann og drypp litt karamellmasse i vannet. Tøm ut vannet, form karamellen og smak på den. Den er da veldig lik hvordan den blir om du avslutter kokingen. Jo lenger du koker videre jo hardere blir den, men holder formen bedre og klisser mindre.

Hei.... Prøvde meg på disse i kveld.......... Holdt meg til oppskriften, kokte i 25 min for å nå 120 g .....men mine karameller er fortsatt brune....... Er det pulveret som gjør det..... Kjørte lakrispulver på Sunkost, merke Lakrids av Johan Bolow.....

Hei!
Skjønner du nok har mye og gjøre, men hvorfor svarer du ikke på hvordan du fikk til fargen? Jeg lagde med det samme pulveret, og de ble brune. Og porøs konsistens. Kjempe gode, men mer fugde, enn karamell. Kokte godt over en halv time, og oppnådde bare 118,5 grad, tok dessverre ikke karamelltesten.

Hei!

Jeg har nå karamellene på kok. Nå nærmer det seg 1,5 times koking og er straks på 116 grader. Hva angår fargen var mine også brune. Men jeg tilsatte svart konditorfarge fra Wilton! Da fikk jeg den fargen som er på bildene her over. Men du burde kanskje redigere tiden det tar å koke, da jeg ser det går igjen med koketid på over en time her!

Bruk en litt stor gryte når dere koker. Mye lettere å oppnå høy temperatur raskt når overflaten er større..

Mine ble gode, men grynete...har brukr termometer og d tok vel en halv time før tempraturen var 120 grader. Når di ble slik i konsistens, har di kokt for kort tid?

Ble veldig gode, til tross for bare en type lakrispulver.
Jeg fant rålakris pulveret, men ikke det malte lakrispulveret.
Hvor var det du fikk tak i dette? :-)

Ser litt på lakrispulver på nettet, men ser ikke forskjell på rålakrispulver og malt lakrispulver.

Hei.
Oppskriften ser god ut, men litt skuffende med så lite svar på spørsmålene som er sendt inn

Hei.
Oppskriften ser god ut, men litt skuffende med så lite svar på spørsmålene som er sendt inn

Hei.
Oppskriften ser god ut, men litt skuffende med så lite svar på spørsmålene som er sendt inn

Hei.
Oppskriften ser god ut, men litt skuffende med så lite svar på spørsmålene som er sendt inn

Lagde mine akkurat nå for første gang Fulgte oppskriften,kokte massen i litt over 20 min til 117 grader, og nå ligger formen til avkjøling i kjøleskapet. Jeg kjøpte lakrispulver på Normal til 15 kr pr.pose som inneholder 30 gr. For ekstra lakrissmak så vil jeg anbefale å bruke hele posen for å ekstra smak,eller bare vende karamellene i pulveret (tok en test før avkjøling)

Satser på å lykkes 100% når de er stivnet

Hei
Kan man bruke Glyserol istedenfor Glukose. Sa det gikk greit på apoteket. Ellers takk for en fantastisk side.

Spørsmålene deres blir jo omtrent besvart i oppskriften.. Svart konditorfarge or at de skal bli svarte og det holder med et type pulver avhengig av hvor stekt lakrissmak du vil ha.

Hei. Her var det mange spørsmål og svært få svar. Dette er mitt bidrag. Jeg har nettopp laget karameller for første gang og jeg fant fort ut at dette ikke var noen kokke kunst i det hele tatt. Det dere må passe på er at temperaturen er der den skal være. eller gjør som meg, kok til den får tykkelse og gå på feelingen, ta dråpe testen. Jeg bruker alltid jerngryte til slike ting da den blir varmere enn vanlige kjeler og mye lettere å håntere til den slags. du får også kortere koketid. bruk lav varme, feks. 2 på ovnen din. men dette må du nesten se ann litt da det er forskjell fra ovn til ovn.
Bruk en liten stekeform. denne er lettere å kjære opp i og du får en fin tykkelse på karamellene. Jeg personelig liker smørbukk størrelse. Og rør HELE tiden, ikke gå fra den eller få noen til å hjelpe deg hvis du må noe annet. Røre tiden på mine karameller blei 15 minutter. Karamellene har en fin konsistens og akkurat passe myke. Smørbukk størrelse er fint på den måten at de ser delikate ut og det er lettere å ha de i munnen :) Håper dette hjalp litt.

Kan jeg bruke honning istedenfor sirup? og kan jeg la vær å bruke glukosesirup i denne oppskriften? Jeg tenker på om konsistensen blir fin ikke smaken.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift