Marsipankake med bringebær

En NYYYYYDELIG marsipankake med bringebærkrem, vaniljekrem og friske bringebær!

Marsipankake med bringebær
Ingredienser

Kakebunn:
5 egg
3 dl sukker
1,5 dl hvetemel
1,5 dl potetmel
1,5 ts bakepulver

Dynking:
0,5 dl melk

Fyll:
6 ss bringebærsyltetøy
2 dl bringebærsyltetøy
3 dl vaniljekrem (ferdigkjøpt eller hjemmelaget)
3 dl kremfløte

Pynt:
3 dl kremfløte
500 g marsipan eller ferdig kjøpt marsipanlokk
1 kurv bringebær (bruk noen til fyll)
melisdryss

Fremgangsmåte

Sukkerbrød: 
Pisk lys og tykk eggedosis av egg og sukker (ca 20 min). Sikt i det tørre og bland forsiktig til en jevn deig. Hell deigen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 30-45 minutter, til den er gjennomstekt.

Avkjøl sukkerbrødet helt i formen. Skjær forsiktig langs kanten på formen med en kniv, og ta kaken ut av formen.

Fjern bakepapiret og del kaken i 3 bunner. Dynk med litt melk.

Fylling:
Smør 6 ss bringebærsyltetøy på den nederste bunnen.

Pisk 3 dl kremfløte til lufig fløtekrem. Bland ca halvparten av fløtekremen med vaniljekremen (ikke rør mer enn nødvendig, ellers blir vaniljekremen for tynn i konsistensen).

Smør vaniljekremen over kakebunnen med syltetøyet. Fordel deretter over noen bringebær (spar de peneste til pynten).

Ha over den andre kakebunnen. Bland resten av fløtekremen med bringebærsyltetøy og smør bringebærkremen på den andre kakebunnen.

Dekk med den tredje kakebunnen.

Pynt:
Pisk 3 dl kremfløte til fløtekrem og dekk hele kaken med kremen.

Pynt med marsipanlokk og friske bringebær (se tips). Sikt over litt melis rett før servering.

Tips

Marsipan- og bringebærpynten på bildet er gjort på følgende måte:
Klipp ut en sirkel av matpapir, ca 15-20 cm i diameter. Legg papirsirkelen på toppen av kaken etter at du har dekket den med pisket krem. Ha så over marsipanlokket. Bruk en skarp kniv og skjær opp marsipanen innenfor papirsirkelen i 12 "kakestykker". Begynn fra midten og ut til kanten av der du antar at papirsirkelen slutter. Ta så hver flik og rull den fra midten og ut til kanten. Når du er ferdig med alle marsipanstykkene, fjerner du papiret og fyller "hullet" med bringebær.

Kakekategori
Allergier og preferanser

23 kommentarer

Fantastisk god kake! Meget fornøyd med enkel oppskrift og fremgangsmåte. Utrolig god også som glutenfri - erstatt hvetemelet med ca 2 dl Semper fin/mix. Hjertelig takk, Kristine!

Hei, i denne oppskriften står det:

Pisk lys og tykk eggedosis av egg og sukker (ca 20 min). Sikt i det tørre og bland forsiktig til en jevn deig. Hell deigen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 30 min.

I tilsvarende oppskrift som heter "Marsipankake" står det derimot:

Pisk eggedosis. Sikt i det tørre og bland deigen forsiktig sammen. Hell deigen i en rund form (26 cm i diameter) som har bakepapir i bunnen. Stek kaken nederst i ovnen ved 180°C i ca 40 min.

Hva er rett? Eller har det noe å si i det hele tatt?

Hei Kristina :)
Veldig bra oppskrifter, enkle å forstå og følge. Jeg bruker oppskriftene dine flittig og har aldri vært skuffet.
1) Du presiserer ofte ferdigkjøpt piano vaniljekrem i oppskriftene. Er det greit å bruke hjemmelaget vaniljekrem i stedet for ferdigkjøpt?
2) Får ofte høre at det ikke er lurt å ha krem som topping hvis man skal legge marsipanlokk eller fondantlokk på kaken. Men det kan jo ikke stemme, for i følge dine oppskrifter fungerer krem og marsipan veldig bra sammen. Har du noen innspill eller formening om dette? Ev. tips?

På forhånd takk for svar.

Hei, Shama. Jeg er ikke Kristine, men jeg har svar på spørsmålet ditt. Ja du kan bruke hjemmelaget vaniljekrem. Pass på at den er helt avkjølt, og bland litt pisket krem(fløte) i vaniljekremen. Spørs hvor mye vaniljekrem du har, men jeg tipper ca 1 pisket fløte.

Fløte krem og marsipan går veldig dårlig sammen, den begynner ofte å svette(blir fuktig og blaut på toppen). Anbefaler smørkrem rundt kaken før du legger på marsipan for best resultat :)

Det går veldig fint å bruke hjemmelaget vaniljekrem i alle oppskrifter der det står ferdigkjøpt vaniljekrem. :-)

Jeg liker veldig godt smaken av pisket fløtekrem sammen med marsipan, derfor bruker jeg som regel denne kombinasjonen. Smørkrem under marsipan eller fondant holder antakelig lenger, men jeg liker ikke smaken like godt. Til vanlige marsipankaker bruker jeg altså fløtekrem og marsipan, og kaken holder seg fint i kjøleskapet frem til servering. Jeg synes fylte bløtkaker smaker aller best samme dag de er fylt slik at fløtekremen smaker helt fersk.

Hei, har du noen erfaring med å lage kaken laktosefri?
Spesielt i forhold til vaniljekremen lurer jeg på om det går å blande inn kakefyll med vaniljesmak i stedet for vaniljekrem eller om melkefri vaniljesaus ( som er veldig tykk) heller bør brukes?

Håper på raskt svar,
Mvh Ida

Hei, min bunn blir ikke stekt i midten, jeg satte kaken i ovnen i 45 min men den er fortsatt flytende i midten. Er det riktig at det skal være potetmel i oppskriften? Har kjekke med andre oppskrifter der det ikke er potetmel, men alt det andre med.

- min bunn blir heller ikke stekt i midten :(
Har fullt oppskriften til punkt og har rett dimensjon på formen. Helt ny stekeovn også... hjelp! Hva gjør man nå?

Det er ikke feil i oppskriften, men steketiden må alltid tilpasses fordi ovner er forskjellige. Dersom kakebunnen ikke er gjennomstekt etter 30 minutter, så økes steketiden. I noen ovner kan det være snakk om å øke tiden til 40 minutter. Jeg skal presisere dette i oppskriften. Kaken er klar til å tas ut av ovnen når det ikke henger igjen noe deig på kakepinnen.

Oppskriften er riktig. Det finnes flere oppskrifter på sukkerbrød, og denne er med potetmel som gir en luftig kakebunn.
Synes det er rart at kaken din var flytende etter 45 minutter, men i så fall er det bare å steke kaken videre til den er gjennomstekt.

Hei,
jeg lurte litt på om jeg bruker 6 ss syltetøy til å smøre på første del, og 2 dl til å blande med kremen til det andre laget, eller motsatt?

Lager kaken nå, så må kanskje finne ut av det selv :)

Ser ut som en veldig god kake!

Personlig foretrekker jeg å ikke fryse marsipankaker fordi jeg synes at fløtekremen kan bli rennende ved tining. Men jeg vet at mange konditorier lykkes med å fryse marsipankaker, men da er det viktig at det er en skikkelig kald fryser med lite kondens. Passer mindre bra i min fryser som er stappfull av mat og som åpnes og lukkes hver dag. Kaken bør tines i kjøleskapet slik at tiningen skjer skånsomt.

Jeg har en lignende oppskrift på kakebunnen som denne, og setter formen i oppvarmet ovn på 150 grader og stekes i 45 min. Ikke problem i det hele tatt.

Denne her kaken er nydelig god og populær både i selskap og hjemme.

Gleder meg til å bake denne kaken til 17.mai! Jeg skal derimot bake den vegansk, så skal bytte ut de 5 eggene med 4 dl soyamelk og 1 dl olje (men jeg kommer til å se an underveis). Kremfløten skal jeg bytte ut med Alpro sin soyafløte. Vaniljekrem bruker jeg aldri i marsipankaker, men det går an å kjøpe Oathly vaniljekrem i matbutikkene. Du har så mange flotte oppskrifter - jeg ender alltid opp med kakeoppskriftene dine :)

- synes oppskriften er lett å forstå og så bra at det står hvor lenge man skal piske også. Spent på om jeg får til denne - min første marsipankake :)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift