Myke pepperkakekarameller (hjertefasong)

Annonse: Bakeren og kokken

Dette er superpopulære karameller som får en myk og deilig konsistens.

Jeg har her bruk hjerteformede silikonformer, som gjør at karamellene blir ekstra fine å se på. 

Karamellene har herlig smak pepperkaker og gir skikkelig god julestemning!

 

 

Oppskriften gir ca. 30 karameller. 

 

Ingredienser: 

♥ 1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g)
♥ 100 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 4 ss lys sirup
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 1 ts kanel
♥ 1 ts ingefær
♥ 1 ts nellik
♥ 1 ts kardemomme


Fremgangsmåte: 

Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en kjele med litt høye kanter (se link til kjelen jeg bruker i nettbutikken til Bakeren og kokken HER).

 

 

Tilsett vaniljepasta og krydder.

 

 

Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring med en tresleiv.

La karamellen småkoke i 10-15 minutter mens du rører hele tiden.

 

 

Det er praktisk å bruke termometer med slange når man koker karamell (se link til den type termometer jeg har brukt i nettbutikken til Bakeren og kokken HER).

Temperaturen skal nå 116 - 118°C (se tips).

 

 

Fordel den varme karamellen i hjerteformede silikonformer (jeg bruker konfektformer fra Silikomart, se link i nettbutikken til Bakeren og kokken HER).

 

 

Jeg bruker to teskjeer til å fylle karamellen i formene. 

 

 

Det er ikke nødvendig å smøre formene på noen måte; karamellen vil løsne lett når den har stivnet. 

 

 

Sett formene i kjøleskapet til karamellen har stivnet.

 

 

Når karamellene har stivnet, er det bare å klemme dem ut av silikonformen! 

 

 

Så utrolig gode karameller med pepperkakesmak! 

 

 

Mmmm.... 

Dette er julens favorittkarameller! 

 

 

Tips: 

♥ Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk, og ikke vikingmelk (som er usøtet). Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen. 

♥ Husk å røre hele tiden når du koker karamellen, for den har lett for å svi seg i bunnen, særlig i starten av kokingen. 

♥ Bruk en kjele med litt høye kanter, for karamellen bobler når den er varm. Husk at karamellen er veldig varm når den koker, så ha gode grytekluter lett tilgjengelig!

♥ Karamellen må koke til den får riktig temperatur, ellers risikerer du at de ikke stivner ved avkjøling. Bruk derfor termometer når du koker karamellen. Det er også lurt å ha et termometer med slange ned i karamellen, som står stødig også mens du rører i karamellen.

♥ Hvis du ikke har termometer, kan du ta "karamelltesten" ved å ha litt av den flytende karamellen i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en kule, har karamellen kokt lenge nok.

♥ Når du bruker silikonformer, er det ikke nødvendig å spraye dem med fett. Karamellene vil uansett løsne lett fra formene når de er stivnet.

♥ Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.

 

 

Oppskriften på Myke karameller er blant de mest populære her på Det søte liv. Jeg har brukt samme oppskrift her, i tillegg til at jeg har tilsatt pepperkakekrydder.

Se også Myke sjokoladekarameller, Myke karameller med maldonsalt og Myke karameller med appelsinsmak

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Myke pepperkakekarameller (hjertefasong)
Ingredienser

♥ 1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g)
♥ 100 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 4 ss lys sirup
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 1 ts kanel
♥ 1 ts ingefær
♥ 1 ts nellik
♥ 1 ts kardemomme

Fremgangsmåte

Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en kjele med litt høye kanter. Tilsett vaniljepasta og krydder.

Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring med en tresleiv. La karamellen småkoke i 10-15 minutter mens du rører hele tiden. Temperaturen skal nå 116 - 118°C (se tips).

Fordel den varme karamellen i hjerteformede silikonformer.

Sett disse i kjøleskapet til karamellen har stivnet.

Tips

♥ Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk, og ikke vikingmelk (som er usøtet). Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen. 

♥ Husk å røre hele tiden når du koker karamellen, for den har lett for å svi seg i bunnen, særlig i starten av kokingen. 

♥ Bruk en kjele med litt høye kanter, for karamellen bobler når den er varm. Husk at karamellen er veldig varm når den koker, så ha gode grytekluter lett tilgjengelig!

♥ Karamellen må koke til den får riktig temperatur, ellers risikerer du at de ikke stivner ved avkjøling. Bruk derfor termometer når du koker karamellen. Det er også lurt å ha et termometer med slange ned i karamellen, som står stødig også mens du rører i karamellen.

♥ Hvis du ikke har termometer, kan du ta "karamelltesten" ved å ha litt av den flytende karamellen i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en kule, har karamellen kokt lenge nok.

♥ Når du bruker silikonformer, er det ikke nødvendig å spraye dem med fett. Karamellene vil uansett løsne lett fra formene når de er stivnet.

♥ Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.

Kakekategori
Desserter
Sesong
Allergier og preferanser

1 kommentar

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift