Salt karamellkake

Salt karamellkake

10.10.2020

Hei dere!

Det ligger an til en litt regntung helg, i hvert fall i hovedstaden, og da er det skikkelig hyggelig å være inne og bake. Etter en uke med mye jobb og intens signering av den nye julekakeboken Julens deiligste kaker, skal i hvert fall jeg kose meg med baking igjen denne helgen. 

Et godt baketips til deg er Salt karamellkake! Smile

 

 

Denne herlige karamellkaken består av myke vaniljebunner, som lages med brunt sukker. Mellom kakelagene fyller jeg med en supergod karamellsmørkrem og en helt herlig, tykk karamellsaus.

Jeg bruker hjemmelaget karamellsaus, som gir fantastisk god smak.

Det er helt valgfritt om du vil tilsette maldonsalt i karamellsausen. Jeg gjorde det for å få en salt karamellkake. Så godt!  

 

 

Ingredienser

Vaniljekake:

♥ 250 g smør
♥ 250 g brunt sukker (demerara)
♥ 2 ts vaniljeekstrakt
♥ 4 egg
♥ 250 g hvetemel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 0,5 dl helmelk

Salt karamellsaus:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 125 g smør
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 ss vaniljepasta (se tips)
♥ 1 ts maldonsalt (kan sløyfes, se tips)

Karamellkrem:
♥ 200 g smør
♥ 1 dl karamellsaus
♥ 500 g melis
♥ 0,5 dl helmelk

Fyll og pynt:
♥ 2 dl karamellsaus
♥ 100 g karamellfudge, hakket (se tips)


Fremgangsmåte:

Start kvelden i forveien med å gjøre klar karamellsausen:

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar cirka 10-15 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen.

Rør godt og la karamellen småkoke i cirka 5 minutter under stadig omrøring.

Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i romtemperatur til dagen etter (se tips). 

 


 


Vaniljekakebunner: 

Pisk mykt smør, brunt sukker og vaniljeekstrakt sammen. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert. Sikt mel og bakepulver og vend dette inn i deigen sammen med melken.

Fordel deigen i to runde former (20 cm i diameter) med bakepapir i bunnen.

Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca. 30 minutter, til kakene er gylne og gjennomstekte.

 


 

La kakene avkjøles og ta de ut av formene.

Jevn til kakene på toppen slik at de blir helt flate.


Karamellkrem: 

Ha mykt smør, karamellsaus (som nå er tykk etter å ha stått i romtemperatur over natten) og melis i en bolle.

 

 

Spe med melk og pisk ingrediensene sammen til en luftig karamellsmørkrem.

 

 

Montering: 

Legg den ene kakebunnen på et fat.

 

 

Fordel karamellsmørkrem på den nederste kakebunnen.

 

 

Ringle over karamellsaus.

 


Legg på den andre bunnen.

Smør på resten av karamellkremen.

Pynt med karamellsaus og hakkede karamellfudge.

 

 

Superduperlekker karamellkake! 

 

 

Karamellsausen blander seg herlig med kake og karamellkrem når man skjærer i kaken... Yum  

 

 

 

NYDELIG! 

 

 

 

Tips:

♥ Merk at karamellsausen blir betydelig tykkere i konsistensen etter å ha stått i romtemperatur over natten. Den blir da så tykk at den fint holder seg på plass inni kaken. Hvis du setter karamellsausen i kjøleskapet over natten, blir den for fast, men da kan du la den stå i romtemperatur i noen timer (evtl. varme helt kort i mikroen), så mykner den igjen.

♥ Bare dropp maldonsalt i karamellsausen hvis du ikke ønsker noe salt smak på karamellen. 

♥ Til pynt brukte jeg salt karamellfudge-strøssel (sjekk ved isdisken i butikken), men du kan gjerne skjære opp store karamellfudge (enten kjøpte eller hjemmelagde).

 

 

Ønsker deg en fin helg!  Heart  

 



♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Salt karamellkake

Ingredienser

Vaniljekake:
♥ 250 g smør
♥ 250 g brunt sukker (demerara)
♥ 2 ts vaniljeekstrakt
♥ 4 egg
♥ 250 g hvetemel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 0,5 dl helmelk

Salt karamellsaus:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 125 g smør
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 ss vaniljepasta (se tips)
♥ 1 ts maldonsalt (kan sløyfes, se tips)

Karamellkrem:
♥ 200 g smør
♥ 1 dl karamellsaus
♥ 500 g melis
♥ 0,5 dl helmelk

Fyll og pynt:
♥ 2 dl karamellsaus
♥ 100 g karamellfudge, hakket (se tips)

Fremgangsmåte

Start kvelden i forveien med å gjøre klar karamellsausen:
Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar cirka 10-15 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen.

Rør godt og la karamellen småkoke i cirka 5 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i romtemperatur til dagen etter (se tips). 

Vaniljekakebunner: 
Pisk mykt smør, brunt sukker og vaniljeekstrakt sammen. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert. Sikt mel og bakepulver og vend dette inn i deigen sammen med melken.

Fordel deigen i to runde former (20 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca. 30 minutter, til kakene er gylne og gjennomstekte. La kakene avkjøles og ta de ut av formene.

Jevn til kakene på toppen slik at de blir helt flate.

Karamellkrem: 
Pisk mykt smør, karamellsaus (som nå er tykk etter å ha stått i romtemperatur over natten), melis og melk sammen til en luftig karamellsmørkrem.

Montering: 
Fordel karamellsmørkrem på den nederste kakebunnen. Ringle over karamellsaus og legg på den andre bunnen.

Smør på resten av karamellkremen.

Pynt med karamellsaus og hakkede karamellfudge.

Tips

♥ Merk at karamellsausen blir betydelig tykkere i konsistensen etter å ha stått i romtemperatur over natten. Den blir da så tykk at den fint holder seg på plass inni kaken. Hvis du setter karamellsausen i kjøleskapet over natten, blir den for fast, men da kan du la den stå i romtemperatur i noen timer (evtl. varme helt kort i mikroen), så mykner den igjen.

♥ Bare dropp maldonsalt i karamellsausen hvis du ikke ønsker noe salt smak på karamellen. 

♥ Til pynt brukte jeg salt karamellfudge-strøssel (sjekk ved isdisken i butikken), men du kan gjerne skjære opp store karamellfudge (enten kjøpte eller hjemmelagde).

10.10.2020
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

2 kommentarer

Hei! Denne ser superdigg ut! Hvordan ville du gjort det om den må lages dagen før? Gjøre alle deler klare hver for seg og så montere samme dag? Oppbevarer du isåfall kakebunnene i kjøleskapet eller på benken natten over? Celine :)

Saltet karamell gjør enhver kake bedre ♥

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter