Sole meunière (Fransk flyndre med smørsaus og kapers)

"Sole meunière" er en klassisk, fransk fiskerett, som til og med sies å ha blitt servert på slottet i Versailles til selveste Solkongen, Ludvig 14.!

Dette er delikat flyndre (men helst sjøtunge, som heter "sole" på fransk) som vendes i mel (derav navnet "meunière" som henspeiler på møllerens kone som forvandlet korn til mel), og så stekes i rikelige mengder nøttebrunt smør ("beurre noisette"). Deretter har man over fersk persille og en skvis sitron, og gjerne kapers hvis man liker det. Tilbehøret for øvrig er gode poteter (for eksempel franske Amadinepoteter), som gjerne kan vendes i litt hvitløksolje og urter.

Superenkelt, men altså så nydelig! 😍 Det er ingen sak å spise mer fisk når smakene er så gode som det her! 

 

Oppskriften nedenfor passer til ca. 4 porsjoner.
 

Ingredienser: 

♥ 700 g smørflyndrefilet (eller sjøtunge)
♥ 100 g hvetemel
♥ salt og pepper
♥ 3 egg (kan sløyfes)
♥ 150 g knust kavring (kan sløyfes)
♥ 200 g smør 
♥ 1 sitron
♥ 4 ss hakket persille (eller fersk timian)
♥ 5 ss kapers (kan sløyfes)

Amadinepoteter:
♥ 800 g Amadinepoteter (eller andre små poteter)
♥ 1 fedd hvitløk
♥ 1 ss olivenolje
♥ 1 ts maldonsalt
♥ fersk persille eller timian

 

Fremgangsmåte: 

Panering av fiskefiletene: 

Tørk av fiskefiletene med tørkepapir. Ha hvetemelet på et stor tallerken og kvern over litt salt og pepper. Vend fiskefiletene i hvetemelet på begge sider. Rist vekk overflødig mel. 

 

 

Dersom du, som jeg, liker litt mer panering enn kun hvetemel, kan du gjøre klar en skål med sammenpisket egg og en tallerken med knust kavring i tillegg til tallerkenen med hvetemel.

 

 

Vend først fiskefiletene i hvetemel som beskrevet ovenfor.

 

 

Vend de melete fiskefiletene så i en skål med sammenpiskede egg.

 

 

Og deretter i en skål med knust kavring.

 

 

Pass på at fisken blir dekket jevnt over det hele med paneringen. 

 

 

Gjør paneringen av alle fiskefiletene ferdig før du starter stekingen.  

 

 

Steking av fiskefiletene: 

Varm opp noe av smøret i en panne til det smelter og blir nøttebrunt. Stek et par av fiskefiletene i smøret på middels varme.

Stek bare noen få fiskefileter av gangen slik at det ikke blir for fullt i pannen og du har kontroll på temperaturen. Smøret skal blir lysebrunt, men ikke brent, så det er viktig å følge med. 

Gjenta med resten av smøret og fiskefiletene.

Det som blir igjen i pannen av brunet smør, brukes som saus på fisken. Spe eventuelt på med mer smør slik at det blir nok brunet smørsaus til fiskefiletene.


Amadinepoteter: 

Kok potetene. Press hvitløksfeddet og bland med olivenolje og maldonsalt. Vend de nykokte potetene i denne hvitløksoljen og dryss over fersk persille eller timian. 


Servering: 

Ha nystekte fiskefileter på tallerkener. Skvis over sitron, dryss over persille og legg over kapers hvis man ønsker det. Øs over varmt, brunet smør. 

Serveres sammen med varme Amadinepoteter. 

 


 

Tips: 

♥ Jeg bruker fileter av smørflyndre i stedet for sjøtunge siden smørflyndre er mye lettere å få tak i. Men får du tak i sjøtunge, så for all del bruk det... 😊

♥ Jeg liker litt mer panering på fiskefiletene enn bare hvetemel, så jeg gir filetene en dypp i egg og knust kavring i tillegg. Dette er selvfølgelig valgfritt og originalen er som nevnt å kun vende filetene i hvetemel. Som knust kavring kan du enten bruke ferdigkjøpt brødrasp eller knuse sukkerkavringer selv (jeg synes sistnevnte gir best smak). 

 

 

♥ En helt klassisk meunière-saus består av nøttebrunt smør, sitron og persille. Selv om det ikke følger med originalen, er det vanlig å ha kapers i sausen i tillegg, noe jeg synes er kjempegodt, men dette kan man bare droppe hvis man ikke liker kapers. Persille kan byttes ut med fersk timian. 

 

 

♥ Amadinepoteter kan byttes ut med mandelpoteter eller andre små poteter. Som et alternativ er det også deilig med hjemmelaget potetstappe til fisken. Jeg liker ellers å steke noen halve sjalottløk og servere dem som tilbehør. Det er også godt med stekt sopp, fennikel, kokte erter eller brokkoli.

 

Bon appetit! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Sole meunière (Fransk flyndre med smørsaus og kapers)
Ingredienser

♥ 700 g smørflyndrefilet (eller sjøtunge)
♥ 100 g hvetemel
♥ salt og pepper
♥ 3 egg (kan sløyfes)
♥ 150 g knust kavring (kan sløyfes)
♥ 200 g smør 
♥ 1 sitron
♥ 4 ss hakket persille (eller fersk timian)
♥ 5 ss kapers (kan sløyfes)

Amadinepoteter:
♥ 800 g Amadinepoteter (eller andre små poteter)
♥ 1 fedd hvitløk
♥ 1 ss olivenolje
♥ 1 ts maldonsalt
♥ fersk persille eller timian

Fremgangsmåte

Panering av fiskefiletene: 
Tørk av fiskefiletene med tørkepapir. Ha hvetemelet på et stor tallerken og kvern over litt salt og pepper. Vend fiskefiletene i hvetemelet på begge sider. Rist vekk overflødig mel. 

Dersom du ønsker mer panering, kan du først vende fiskefiletene i hvetemel som beskrevet ovenfor, og så i en skål med sammenpiskede egg og deretter i en skål med knust kavring.

Gjør paneringen av alle fiskefiletene ferdig før du starter stekingen.  

Steking av fiskefiletene: 
Varm opp noe av smøret i en panne til det smelter og blir nøttebrunt. Stek et par av fiskefiletene i smøret på middels varme.

Stek bare noen få fiskefileter av gangen slik at det ikke blir for fullt i pannen og du har kontroll på temperaturen. Smøret skal blir lysebrunt, men ikke brent, så det er viktig å følge med. 

Gjenta med resten av smøret og fiskefiletene.

Det som blir igjen i pannen av brunet smør, brukes som saus på fisken. Spe eventuelt på med mer smør slik at det blir nok brunet smørsaus til fiskefiletene.

Amadinepoteter: 
Kok potetene. Press hvitløksfeddet og bland med olivenolje og maldonsalt. Vend de nykokte potetene i denne hvitløksoljen og dryss over fersk persille eller timian. 

Servering: 
Ha nystekte fiskefileter på tallerkener. Skvis over sitron, dryss over persille og legg over kapers hvis man ønsker det. Øs over varmt, brunet smør. Serveres sammen med varme Amadinepoteter. 

Tips

♥ Jeg bruker fileter av smørflyndre i stedet for sjøtunge siden smørflyndre er mye lettere å få tak i. Men får du tak i sjøtunge, så for all del bruk det... 😊

♥ Jeg liker litt mer panering på fiskefiletene enn bare hvetemel, så jeg gir filetene en dypp i egg og knust kavring i tillegg. Dette er selvfølgelig valgfritt og originalen er som nevnt å kun vende filetene i hvetemel. Som knust kavring kan du enten bruke ferdigkjøpt brødrasp eller knuse sukkerkavringer selv (jeg synes sistnevnte gir best smak). 

♥ En helt klassisk meunière-saus består av nøttebrunt smør, sitron og persille. Selv om det ikke følger med originalen, er det vanlig å ha kapers i sausen i tillegg, noe jeg synes er kjempegodt, men dette kan man bare droppe hvis man ikke liker kapers. Persille kan byttes ut med fersk timian.  

♥ Amadinepoteter kan byttes ut med mandelpoteter eller andre små poteter. Som et alternativ er det også deilig med hjemmelaget potetstappe til fisken. Jeg liker ellers å steke noen halve sjalottløk og servere dem som tilbehør. Det er også godt med stekt sopp, fennikel, kokte erter eller brokkoli.

Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift