Statoilboller

Statoilboller

17.11.2018

 

Dette er en oppskrift som har florert lenge på nettet som "Statoilboller", og stammer nok fra den tiden Statoil hadde bensinstasjoner over hele landet hvor man kunne kjøpe varme, myke, nystekte boller. Nå har jo disse bensinstasjonene forsvunnet for lengst (eller blitt til Circle K), men bolleoppskriften lever videre.

 

 

Statoilbollene blir veldig myke og gode, og har herlig kardemommesmak.

Det er også et poeng at bollene skal settes tett ved siden av hverandre på platen slik at de vokser sammen under stekingen. Da må man dra de ferdigstekte bollene fra hverandre og de blir ekstra myke i kantene.  

 

 

Oppskriften gir 20 boller. 

 

 


Ingredienser:

♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 4 ts kardemomme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 egg
♥ 1 kg hvetemel

Pensling:
♥ 1 egg


Fremgangsmåte:

Smelt smøret og bland smøret med melken. Varm opp blandingen til den er lunken. Løs opp gjæren i væsken.

Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og sammenpisket egg. 

Ha så i hvetemelet og kna deigen godt (10-15 minutter med kjøkkenmaskin med eltekrok).

La deigen heve i 1 time.

 

 

Del deigen i 20 like store emner (à 80-90 gram). Trill runde boller som alle settes på en og samme bakepapirdekkede stekeplate.

 

 

La bollene etterheve i 1 time.

Pensle over bollene med sammenpisket egg.

Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter. 

 

 

Så herlig når bollene vokser sammen... det gjør bollene så myke...  Yum  

 

 

 

Tips:

♥ Det går fint å bruke tørrgjær (1 pakke). I så fall blander du gjæren med de tørre ingrediensene før du blander inn lunken væske. 

♥ Hvis du ønsker, kan du ved slutten av eltingen av deigen kna inn bløtlagte rosiner, sjokoladebiter, hakket fudge, melkesjokolade, daim eller annet du måtte like.

♥ I originaloppskriften står det 1 kg hvetemel. Personlig synes jeg det holder med 900 g, men tilpass mengden så du får en deig som er god å elte, og bruk eventuelt litt ekstra mel til utbakingen.

♥ Bollene er fine å fryse. 

 

 

Jeg liker disse bollene aller best som myke hveteboller, uten verken sjokolade eller rosiner.

 

 

Nyt de gode bollene gjerne sammen med en kopp varm kakao!  ♥  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
 

Statoilboller

Ingredienser

♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 4 ts kardemomme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 egg
♥ 900 g hvetemel (se tips)

Pensling:
♥ 1 egg

Fremgangsmåte

Smelt smøret og bland smøret med melken. Varm opp blandingen til den er lunken. Løs opp gjæren i væsken.

Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og sammenpisket egg. 

Ha så i hvetemelet og kna deigen godt (10-15 minutter med kjøkkenmaskin med eltekrok).

La deigen heve i 1 time.

Del deigen i 20 like store emner (à 80-90 gram). Trill runde boller som alle settes på en og samme bakepapirdekkede stekeplate.

La bollene etterheve i 1 time.

Pensle over bollene med sammenpisket egg.

Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter. 

Tips

♥ Det går fint å bruke tørrgjær (1 pakke). I så fall blander du gjæren med de tørre ingrediensene før du blander inn lunken væske. 

♥ Hvis du ønsker, kan du ved slutten av eltingen av deigen kna inn bløtlagte rosiner, sjokoladebiter, hakket fudge, melkesjokolade, daim eller annet du måtte like.

♥ I originaloppskriften står det 1 kg hvetemel. Personlig synes jeg det holder med 900 g, men tilpass mengden så du får en deig som er god å elte, og bruk eventuelt litt ekstra mel til utbakingen.

♥ Bollene er fine å fryse. 

17.11.2018
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

11 kommentarer

Kan man steke disse bollene i ildfastform ?
Hvordan blir bollene hvis de stekes på denne måten ?
Og hvordan blir det med grader og minutter ?

Da må du enten ha en ildfast form som er like stor som en stekeplate eller fordele i to ildfaste former som er like store som liten langpanne. Følg samme steketemp og tid.

Jeg baker til mange (bridgeklubb) og trenger flere enn 20 boller. Kan jeg bare doble oppskriften og legge utover på et stekebrett til?

Ja, det går fint!

Disse boller smager fuldstændigt fantastisk! De bedste boller jeg har bagt og smagt nogensinde! Tusind tak for denne skønne opskrift, den vil jeg have stor glæde af altid.
Jeg elsker at kunne følge med på Instagram, facebook og her på din hjemmeside - jeg søger ofte inspiration herinde, og har stor fornøjelse af dine skønne opskrifter.
Ha det bra :-)
De bedste hilsner fra Signe fra Danmark :-)

Takk for veldig koselig hilsen, Signe!

Hjelp! Bollene sto inne i 12 minutter på 200 grader, men ble rå inni. Går det an å redde de?

Ovner er dessverre litt forskjellige, så man må tilpasse steketiden. Hvis bollene oppleves rå i midten, må de stekes lenger. Man kan da dekke over bollene med aluminiumsfolie for å unngå at de blir for mørke på toppen.

Beste bollar oppskrift! Tusen takk!!! Nå jeg skal bare bake når jeg har lyst på Statoil boller (jeg bakte mine på (ikke varmluft oven) 180degC i omtrent 20min)

Takk for hyggelig tilbakemelding! :-) Fint at du tilpasset steketiden til din ovn - det må man alltid følge litt med på selv.

Flott deig og jobbe med, men opplevde at disse bollene ble veldig fort tørre. Prøver igjen men da som kanelboller. Kanskje de blir litt saftigere da.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter