Yoghurtboller


Hei dere! 

Endelig er det fredag etter en begivenhetsrik uke. Blant annet åpnet forhåndssalget av signert julebok (se her), og jeg er virkelig overveldet over alle bestillingene som har rent inn på bare noen få dager. Veldig gøy! Smile

Over til dagens oppskrift. Det er jo ekstra koselig å bake noe godt når det er helg, og duftende gjærbakst er aldri et dumt valg. 

Det finnes mange gode bolleoppskrifter her på Det søte liv, og oppskriften på Yoghurtboller er intet unntak. Yoghurten setter ikke noe smak, men gjør at bollene blir ekstra myke og saftige.

 

 

Jeg har her laget Yoghurtboller uten rosiner, men er du glad i rosiner, er det bare å kna inn en stor og god neve før du triller ut bollene. 

 

 

Oppskriften gir ca. 20 boller. 

 

Ingredienser:

♥ 150 g smør
♥ 4 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 2 dl sukker
♥ 1,5 ts kardemomme
♥ 3 dl yoghurt naturell (se tips)
♥ 1 kg hvetemel

Pensling (kan sløyfes):
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

 

Fremgangsmåte:

Smelt smøret. Bland melken med smøret og varm opp blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37 °C).

Løs opp gjæren i smørmelken. Tilsett deretter sukker og kardemomme og yoghurten.

Ha så i hvetemelet og elt deigen godt til den blir smidig og fin. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Hev deigen i 1 time.

Del deigen i 20 jevnstore emner. Trill hvert emne ut til runde boller som settes på bakepapirdekket stekeplate. 

Jeg har her satt dem alle på en og samme stekeplate slik at de eser inn i hverandre under stekingen, som gjør at bollene får myke kanter. Alternativt kan du fordele bollene på to bakepapirdekkede stekeplater. 

 

 

Etterhev bollene i 15 minutter.

Pensle over bollene med egg som er vispet lett sammen med litt melk.

Stek bollene midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. 

 

 

Hvem vil ha nystekte boller?  Smile chrome  

 

 

Nystekte hveteboller er alltid populært, og disse er ekstra myke! 

 

 

Tips:

♥ I stedet for yoghurt naturell, kan du gjerne bruke yoghurt med smak, f eks vaniljesmak.

♥ Dersom du ønsker eggfrie boller, er det bare å sløyfe penslingen på toppen. De vil da ikke bli så gylne og blanke, men smaker like godt. 

♥ Dersom du liker rosinboller, kan du kna inn 2 dl rosiner i deigen før du triller ut bollene. 

♥ Yoghurtboller holder seg myke i et par dager dersom de pakkes godt inn i plast. De er også veldig fine å fryse. 

 

 

Bak yoghurtboller du også, da vel!  

  Smile  

 

Kos deg! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Yoghurtboller
Ingredienser

♥ 150 g smør
♥ 4 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 2 dl sukker
♥ 1,5 ts kardemomme
♥ 3 dl yoghurt naturell (se tips)
♥ 1 kg hvetemel

Pensling (kan sløyfes):
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Fremgangsmåte

Smelt smøret. Bland melken med smøret og varm opp blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37 °C).

Løs opp gjæren i smørmelken. Tilsett deretter sukker og kardemomme og yoghurten.

Ha så i hvetemelet og elt deigen godt til den blir smidig og fin. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Hev deigen i 1 time.

Del deigen i 20 jevnstore emner. Trill hvert emne ut til runde boller som settes på bakepapirdekket stekeplate. 

Jeg har her satt dem alle på en og samme stekeplate slik at de eser inn i hverandre under stekingen, som gjør at bollene får myke kanter. Alternativt kan du fordele bollene på to bakepapirdekkede stekeplater. 

Etterhev bollene i 15 minutter.

Pensle over bollene med egg som er vispet lett sammen med litt melk.

Stek bollene midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. 

Tips

♥ I stedet for yoghurt naturell, kan du gjerne bruke yoghurt med smak, f eks vaniljesmak.

♥ Dersom du ønsker eggfrie boller, er det bare å sløyfe penslingen på toppen. De vil da ikke bli så gylne og blanke, men smaker like godt. 

♥ Dersom du liker rosineboller, kan du kna inn 2 dl rosiner i deigen før du triller ut bollene. 

♥ Yoghurtboller holder seg myke i et par dager dersom de pakkes godt inn i plast. De er også veldig fine å fryse. 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

12 kommentarer

Hei,
Tror du det kan fungere å bytte ut H-Melk med ekstra lett mek?
Har aldri h-melk i hus...

Som svar på av Aina Johansen (ikke bekreftet)

Aina. Bruk den melka du har. Eg ville også ha redusert gjærmengden til halvparten.

Som svar på av Aina Johansen (ikke bekreftet)

Hei Aina, ja det går greit å bytte ut helmelk med lettere variant.

Da har jeg prøvd disse, og de var en gedigen skuffelse. Greie da de var helt ferske og varme, etter noen timer var de tørrere enn mine vanlige hveteboller og etter en runde i fryseren var de kjempetørre!
Så nå er de prøvd, aldri mer.

Synd å høre at dette er din erfaring. Jeg synes tvert imot at denne oppskriften gir veldig myke boller, og i hvert fall ikke tørre. Kan dine boller ha stekt for lenge? Ellers kan det hende at man måler opp ingrediensene litt forskjellig slik at melmengden ble for høy.
Bollene bør fryses dagen de er bakt for at de skal være ferske ved tining. Dette gjelder all gjærbakst.

Hei, jeg lurer på om det går greit å bruke tørrgjær, eller self raising flour, som synes å være standard her omkring.

Bytter ut deler av hvetemel med ulike varianter av grovt mel og halverer mengden sukker. De blir helt perfekte rundstykker! Har variert mellom naturell yoghurt, vaniljeyoghurt, rømme...Alt etter hva jeg har stående, og alt fungerer like godt😊

Disse er SÅ saftig og gode, har laget dem flere ganger! Også som base til kanelsnurrer.

Yoghurt: både gresk og vanilje yoghurt funker knall
Melk: havremelk i stedet for helmelk er også fint.
Tar også ekstra vaniljesukker i, og trenger som regel kun 80% av melet i original oppskriften. Om noen lurer, så går det helt fint å blande i yoghurten før man tar i gjær.

Tips: varm det våte til 38-39 grader, kulden fra bollen (selv plast) pleier å dra temperaturen ned et par hakk. Så sparer du deg selv litt tid, og kan så ta gjær oppi (når det når 36,8-37 grader).

Takk for den gode oppskriften, kommer alltid tilbake her.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift