Franske makroner med vanilje (Vanilla Macarons)

 

Entre deux coeurs qui s'aiment, nul besoin de paroles
 

(Two hearts in love need no words)

 

 

Nesten like nydelig som dette franske sitatet fra Marceline Desbordes-Valmore er franske "Macarons"! 

Dette er uimotståelige, franske småkaker som jeg kommer til å lage mange varianter av fremover.

Her har du delikate "Vanilla Macarons" i vakker, hvit, vintage-inspirert stil.

Oppskriften gir 30 stk.

 

♥ Ingredienser:

Vanilla Macarons:
150 g skåldede mandler
150 g melis
- -
60 g romtemperert eggehvite
35 g sukker
- -
0,5 dl vann
150 g sukker
- -
60 g romtemperert eggehvite
1 ts vaniljeessens

Vanilla Buttercream:
55 g smør
0,3 dl kremfløte
4,5 dl melis
2 ts vaniljesukker
1/2 vaniljestang

 

♥ Fremgangsmåte:

Kjør skåldede mandler og melis sammen i food processer til blandingen blir helt finmalt. Sikt blandingen så du får fjernet eventuelle mandelbiter som ikke har blitt malt smått.

Mål opp 60 g eggehvite. Pisk dette til hvitt, mykt skum. Tilsett 35 g sukker og pisk videre til stiv marengs.

Ha vann og 150 g sukker i en kjele. Kok dette i noen minutter til sukkerlake til den er seig, men fortsatt helt lys og gjennomsiktig.

Hell den varme sukkerlaken så i en tynn stråle inn i marengsen under fortsatt kraftig pisking.

Pisk videre i ca 5-10 min, så marengsen blir skikkelig stiv (du skal kunne løfte bollen opp-ned uten at marengsen rører på seg).

Vend så for hånd inn resterende 60 g romtemperert eggehvite og mandel-/melisblandingen i marengsen til alt blir godt blandet. Bland i 1 ts vaniljeessens til slutt.

Gjør klar to stekeplater dekket med bakepapir. Varm opp ovnen til 160°C og sett en stekeplate eller langpanne inn i ovnen på nest nederste rille.

Ha mandelmarengsmassen i en kakesprøyte med rund tut (ca 1 cm i diameter). Sprøyt ut små runde pletter på bakepapiret på størrelse med en 5-krone (2,5 cm). Ha litt avstand mellom kakene. Bank eventuelt platen forsiktig mot bordet for at plettene skal glatte seg ut.

La så makronene stå i romtemperatur og tørke før steking i 20-30 min. De har stått lenge nok når de kjennes tørre på overflaten når du tar forsiktig på dem med fingeren.

Sett stekeplaten med makroner inn i ovnen i rillen over stekeplaten som er der fra før (det vil si rillen over den nest nederste). Stek makronene i 8-12 min. De er ferdig når de løsner fra bakepapiret, men de vil fortsatt være litt myke mens de er varme. Ta makronene ut av ovnen og avkjøl til de er helt kalde.

Pisk sammen mykt smør, kremfløte, melis og vaniljesukker til luftig smørkrem. Snitt opp vaniljestangen og skrap av det svarte belegget med frø på innsiden. Bland dette godt inn i smørkremen. 

Sorter makronene så du får to og to som er noenlunde like store. Legg dem sammen med vaniljesmørkrem. Oppbevar makronene kjølig så smørkremen festner.

 

♥ Tips:

120 g eggehvite tilsvarer ca 4 stk eggehviter, men du bør for sikkerhets skyld måle opp mengden.

Eggehvitene må være romtempererte (la de gjerne stå ute i rommet over natten).

Flere nyttige tips finner du i grunnoppskriften på "Franske makroner (Macarons)" her på Det søte liv.

 

♥ ♥ ♥ ♥ 

Franske makroner med vanilje (Vanilla Macarons)
Ingredienser

Vanilla Macarons:
150 g skåldede mandler
150 g melis
- -
60 g romtemperert eggehvite
35 g sukker
- -
0,5 dl vann
150 g sukker
- -
60 g romtemperert eggehvite
1 ts vaniljeessens

Vanilla Buttercream:
55 g smør
0,3 dl kremfløte
4,5 dl melis
2 ts vaniljesukker
1/2 vaniljestang

Fremgangsmåte

Kjør skåldede mandler og melis sammen i food processer til blandingen blir helt finmalt. Sikt blandingen så du får fjernet eventuelle mandelbiter som ikke har blitt malt smått.

Mål opp 60 g eggehvite. Pisk dette til hvitt, mykt skum. Tilsett 35 g sukker og pisk videre til stiv marengs.

Ha vann og 150 g sukker i en kjele. Kok dette i noen minutter til sukkerlake til den er seig, men fortsatt helt lys og gjennomsiktig. Hell den varme sukkerlaken så i en tynn stråle inn i marengsen under fortsatt kraftig pisking. Pisk videre i ca 5-10 min, så marengsen blir skikkelig stiv (du skal kunne løfte bollen opp-ned uten at marengsen rører på seg).

Vend så for hånd inn resterende 60 g romtemperert eggehvite og mandel-/melisblandingen i marengsen til alt blir godt blandet. Bland i 1 ts vaniljeessens til slutt.

Gjør klar to stekeplater dekket med bakepapir. Varm opp ovnen til 160°C og sett en stekeplate eller langpanne inn i ovnen på nest nederste rille.

Ha mandelmarengsmassen i en kakesprøyte med rund tut (ca 1 cm i diameter). Sprøyt ut små runde pletter på bakepapiret på størrelse med en 5-krone (2,5 cm). Ha litt avstand mellom kakene. Bank eventuelt platen forsiktig mot bordet for at plettene skal glatte seg ut.

La så makronene stå i romtemperatur og tørke før steking i 20-30 min. De har stått lenge nok når de kjennes tørre på overflaten når du tar forsiktig på dem med fingeren.

Sett stekeplaten med makroner inn i ovnen i rillen over stekeplaten som er der fra før (det vil si rillen over den nest nederste). Stek makronene i 8-12 min. De er ferdig når de løsner fra bakepapiret, men de vil fortsatt være litt myke mens de er varme. Ta makronene ut av ovnen og avkjøl til de er helt kalde.

Pisk sammen mykt smør, kremfløte, melis og vaniljesukker til luftig smørkrem. Snitt opp vaniljestangen og skrap av det svarte belegget med frø på innsiden. Bland dette godt inn i smørkremen.

Sorter makronene så du får to og to som er noenlunde like store. Legg dem sammen med vaniljesmørkrem. Oppbevar makronene kjølig så smørkremen festner.

Tips

120 g eggehvite tilsvarer ca 4 stk eggehviter, men du bør for sikkerhets skyld måle opp mengden. Eggehvitene må være romtempererte (la de gjerne stå ute i rommet over natten).

Flere nyttige tips finner du i grunnoppskriften på "Franske makroner (Macarons)" her på www.detsoteliv.no.

3 kommentarer

Nina: jeg har laget makroner en del ganger nå, og når jeg har fylt de med krem, legger jeg dem rett i fryseren i en tett boks. Da holder de seg lenge.. Jeg synes også det er bedre å spise de med en gang de er kommet opp fra fryseren!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift