Gule bomber

Hei dere!

Desember i år har bare flydd av gårde for mitt vedkommende, og jeg kan ikke tro at det bare er et par dager til jul.  Icon e surprised  

Det er et paradoks at i denne måneden som det har vært mest besøk på Det søte liv noensinne, så har jeg knapt rukket å oppdatere bloggen.

Vel, nå som dagene roer ned, har jeg til gjengjeld store planer om å få publisert mange av oppskriftene som hittil bare finnes i julekakeboken "Det søte liv - Julens deiligste kaker". 

Gule bomber har vært den desidert mest brukte kakeoppskriften denne julen. Ikke tvil om at dette er en ny julekakeklassiker! Jeg har tidligere publisert oppskriften i innlegget Gule bomber (Suksesskaker). Gule bomber består av myke mandelkaker som legges sammen med gul krem og pyntes med mørk sjokolade. Jeg lagde kakene på nytt til julekakeboken etter samme oppskrift, bare at jeg denne gangen har pyntet med ringlet sjokolade i stedet for å dyppe halve kakene i smeltet sjokolade. 

En så god kake kan få lov til å få to innlegg!  

 

 

Oppskriften gir ca. 30 kaker.

 

Ingredienser:

Mandelkaker
♥ 6 eggehviter
♥ 300 g sukker
♥ 450 g mandler

Gul suksesskrem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 2,5 dl kremfløte
♥ 150 g sukker
♥ 3 ts maisenna
♥ 3 ts vaniljesukker
♥ 200 g smør

Pynt:
♥ 200 g kokesjokolade

 

Fremgangsmåte:

Mandelkaker:

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker og pisk videre til tykk marengs.

Mal mandlene fint i mandelkvern og vend inn.

Sprøyt mandeldeigen ut på bakepapir til små topper.

Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 12-15 minutter. Avkjøl kakene på platen før de etter hvert flyttes over på rist og avkjøles helt.

 

 

Gul suksesskrem:

Til den gule kremen has eggeplommene i en kjele sammen med kremfløte, sukker og maisenna. Varm opp blandingen og la den småkoke i noen minutter til den tykner. Ta kjelen av platen og rør inn vaniljesukker og smør.

Sett kremen kaldt til den får en tykk smørekonsistens.


Montering:

Sett sammen to og to mandelkaker med gul krem imellom.

 

 

 

 

 

Pynt med smeltet sjokolade.

 

 

SUUUUUPERGODE Gule bomber! 

 


Ikke rart at disse kakene har blitt så populære! 

 

 

Luksuskaker som ser så lekre ut! 

 

 


Tips: 

♥ Jeg synes kakene blir best om man maler mandler på den gammeldagse måten med mandelkvern. Mandelkvern fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker og koster ikke mye. Hvis jeg maler mandlene i food processor, synes jeg mandlene blir for grovkornet. Og bruker jeg ferdigkjøpt mandelmel (som er vanlig å bruke når man lager franske makroner), synes jeg på den annen side at det blir for finmalt. Av disse to alternativene, ville jeg nok gått for mandelmel og så heller tilsatt litt mindre eggehvite. Det er viktig at deigen ikke blir så løs at kakene ikke holder fasongen, så prøv deg frem og stek en prøvekake hvis du er usikker.

♥ Tåler du ikke mandler, kan du forsøke med f eks malte hasselnøtter, kokos eller knuste Ritz-kjeks.

♥ Jeg får alltid spørsmål om hvilken sprøytetipp jeg bruker. De fleste kan brukes, så lenge åpningen er nokså stor. 

 

 

 

♥ Du kan gjerne lage klar den gule kremen dagen i forveien. Dekk den til med plast og oppbevar i kjøleskapet. Kremen tykner når den blir kald og blir da lettere å sprøyte. 

♥ Gule bomber er kjempefine å oppbevare i fryseren og de tiner raskt. 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 

Gule bomber
Ingredienser

Mandelkaker
♥ 6 eggehviter
♥ 300 g sukker
♥ 450 g mandler

Gul suksesskrem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 2,5 dl kremfløte
♥ 150 g sukker
♥ 3 ts maisenna
♥ 3 ts vaniljesukker
♥ 200 g smør

Pynt:
♥ 200 g kokesjokolade

Fremgangsmåte

Mandelkaker:
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker og pisk videre til tykk marengs. Mal mandlene fint i mandelkvern og vend inn.

Sprøyt mandeldeigen ut på bakepapir til små topper.

Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 12-15 minutter. Avkjøl kakene på platen før de etter hvert flyttes over på rist og avkjøles helt.

Gul suksesskrem:
Til den gule kremen has eggeplommene i en kjele sammen med kremfløte, sukker og maisenna. Varm opp blandingen og la den småkoke i noen minutter til den tykner. Ta kjelen av platen og rør inn vaniljesukker og smør.

Sett kremen kaldt til den får en tykk smørekonsistens.

Montering:
Sett sammen to og to mandelkaker med gul krem imellom.

Pynt med smeltet sjokolade.

Tips

♥ Jeg synes kakene blir best om man maler mandler på den gammeldagse måten med mandelkvern. Mandelkvern fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker og koster ikke mye. Hvis jeg maler mandlene i food processor, synes jeg mandlene blir for grovkornet. Og bruker jeg ferdigkjøpt mandelmel (som er vanlig å bruke når man lager franske makroner), synes jeg på den annen side at det blir for finmalt. Av disse to alternativene, ville jeg nok gått for mandelmel og så heller tilsatt litt mindre eggehvite. Det er viktig at deigen ikke blir så løs at kakene ikke holder fasongen, så prøv deg frem og stek en prøvekake hvis du er usikker.

♥ Tåler du ikke mandler, kan du forsøke med f eks malte hasselnøtter, kokos eller knuste Ritz-kjeks.

♥ Du kan gjerne lage klar den gule kremen dagen i forveien. Dekk den til med plast og oppbevar i kjøleskapet. Kremen tykner når den blir kald og blir da lettere å sprøyte. 

♥ Gule bomber er kjempefine å oppbevare i fryseren og de tiner raskt. 

♥ Sjokoladen smeltes best i en skål over vannbad (kjele med kokende vann), synes jeg. Pass bare på at det ikke kommer noe vann eller for mye damp i sjokoladen for da kan den lett korne seg og bli ubrukelig. Jeg liker også godt å smelte sjokolade i mikro. Det tar bare noen minutter. Rør rundt av og til helt til du ser at sjokoladen blir bløt og smelter. 

♥ Gule bomber er ypperlige å fryse og de tiner raskt. Lag en porsjon nå og legg kakene i fryseren til jul, så har du ett slag i boks. Og ikke se bort ifra at dette blir julens mest populære kaker! 

13 kommentarer

Hei
Jeg lurer bare på hva jeg gjør feil; hadde mandelkake-røren i sprøytepose og lagde fine kaker på brettet, i stekovenen fløt de helt utover og mønsteret ble helt borte

Som svar på av Trine (ikke bekreftet)

Hei!
Kan det hende at marengsen din var for bløt? det har skjedd med meg 1 gang tidligere, de fløt utover, da fikk jeg beskjed om at jeg måtte piske marengsen enda mer. Nå blir de faste og fine hver gang! Et triks er å snu "viskeren eller slikkepott" opp ned, drypper den er den ikke ferdig, da må den piskes mer.

Lykke til neste gang du prøver!
For min del var d gulkremen som var vanskelig‍☺️

Som svar på av Therese (ikke bekreftet)

Jeg sliter også med at de flyter utover enda jeg pisker marengs så den er helt stiv, men når mandlene vendes inn (med slikkepott) blir den automatisk litt løsere. Syns ikke det gjør noe at mønsteret blir borte

Oj, jeg leste visst litt feil jeg

Kan være for bløt marengs som sagt, for varmt, hvis ikke er jeg usikker. håper hun svarer deg

Hei

Kan jeg lage mandelkake røren dagen før ?

Hei. Kan jeg bruke vaniljestang fremfor vaniljesukker? Og eventuelt hvor mye- 1 stang til oppskriften? Hilsen Grethe

Hei!
Jeg har bakt disse flere ganger nå, de er jo så kjekke å ha i fryseren.
Mitt problem er at den gule kremen blir så bløt. Den venter i minst 12 timer i kjøleskapet.
Og- jeg har har forsøkt med både LITT mindre smør og LITT mer maizena uten at dette hjalp.
Har du noen tips blir jeg glad 😊
På forhånd takk 💐

Kan noen fortelle meg hvordan konsistensen på kakene skal være? Det er første gang jeg lager bomber i stedet for vanlig suksessterte. Kakene var ferdig på kvelden, og da var de sprø utenpå og myke/seige inni. Ville vente til dagen etterpå med å lage fyllet, så når kakene var helt avkjølte la jeg dem i en kakeboks. Dagen etter var kakene seige over det hele, og jeg lurer på om de burde blitt liggende på risten natta over?

Hei,

Jeg lurer på hva du gjør når du bruker ritz kjeks istedenfor mandler... Byttes det kun ut og gjøres ellers likt som med mandler? 🤔

Mvh
Anita

Ja, mål opp samme mengde Ritzkjeks som mandler. Så kjører du kjeksene i en food processor til du får smuler. Bruk disse kjekssmulene i stedet for malte mandler, og følg helt samme fremgangsmåte.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift