Sukkerbrød

Sukkerbrød
Ingredienser

Kakeform 20 cm:
3 egg
100 g sukker
100 g hvetemel
1/2 ts bakepulver

Kakeform 22 cm:
4 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver

Kakeform 24 cm:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Kakeform 26 cm:
6 egg
180 g sukker
180 g hvetemel
1,5 ts bakepulver

Kakeform 28 cm:
7 egg
200 g sukker
200 g hvetemel
1,5 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggedosisen.

Ha deigen i kakeformen som har bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist midt i ovnen ved 175°C i ca 30-40 min (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt i midten). Avkjøl kaken helt i formen.

Løsne kaken fra formen med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Del i to eller tre bunner og fyll og pynt etter ønske.

Tips

"Sukkerbrød" er egentlig veldig lett å lage. Likevel snakker man ofte om at det er mange hemmelige triks for å få et luftig og høyt sukkerbrød.

Min erfaring er at følgende tips er nyttige:

1) Pisk skikkelig tykk eggedosis. Bruk elektrisk mikser og la den gå på full hastighet gjerne i 10-15 min.

2) Vend i det tørre forsiktig med en slikkepott. Ikke rør mer enn nødvendig for å få alt blandet, da mister du luft fra deigen.

3) Ikke smør kantene på kakeformen. Det forhindrer at sukkerbrødet hever seg optimalt under steking. Men smør bunnen på formen og dekk med bakepapir, slik at det blir enkelt å få kaken ut av formen.

4) La sukkerbrødet bli helt kaldt i formen. Det vil forhindre at kaken synker sammen under avkjøling. Først når kaken er helt kald kan den løsnes fra formen ved å skjære med en skarp kniv langsmed kanten.

Det finnes mange flere oppskrifter på "Sukkerbrød", som blant annet inneholder varmt vann, potetmel eller annet for å gjøre det luftig. Du finner eksempler på ulike typer ved å søke på "Bløtkaker" på detsoteliv.no og se på oppskriften på kakebunnene. Denne grunnoppskriften er likevel etter min erfaring den aller letteste å lykkes med!

Kakekategori
Allergier og preferanser
Stikkord

87 kommentarer

Som svar på av Brit Ida Norheim (ikke bekreftet)

Det går fint å fryse sukkerbrød, synes jeg. Pleier da å dele opp i lag på forhånd, og så fryse ned med bakepapir mellom lagene. Så tiner kakebunnene raskt og det er bare å sette i gang med å fylle kaken:)

Jeg fryser også mine sukkerbrød før bruk, men da fordi de er mye enklere å dele når de ikke er helt tint. Altså fryser jeg de hele uten å dele på forhånd.

Syntes nesten kaken blir bedre hvis bunnen har vært fyrst først.
Kaken har lett for å falle litt sammen hvis den fylles med krem og godsaker samme dagen den er stekt.
Men det er bare min erfaring.

Takk for tips, Linda. Selv liker jeg å bake sukkerbrødet dagen i forveien og oppbevare i kjøleskapet innpakket i plast til dagen etter.

Noen sier at man kan bake og dynke sukkerbrødet dagen i forveien, hva mener du om det?
Er det en fordel eller ikke?
:)

Jeg lager ofte sukkerbrødet dagen i forveien, men pleier ikke å dynke den da. Synes det gjør at kaken blir for bløt. I stedet pakker jeg sukkerbrødet inn i plast og oppbevarer i kjøleskapet til dagen etter. Kaken blir lettere å dele da også.

Jeg var usikker på om jeg turde fryse bunnene, at de ikke ville bli like gode som når de nettopp er stekt.. men jeg kaster meg på bølgen om at det nok er bra å fryse først. De smuldrer fort når de er helt ferske. Dessuten er oppskriften her den eneste jeg har fått skikkelig til! Kakebunnene ble utrolig luftige og fine :-) Tusen takk, Kristine :-)

Hvor store skal eggene være , hvis en bruker små el mellomstore egg kan en da ta et egg ekstra? :-)

Gjorde akkurat som i beskrivelsen. Men likvel sank den i midten. En idé hvorfor?

Som svar på av Tone (ikke bekreftet)

Hm, ikke så godt å si, Tone... Pisket du eggedosisen lenge nok og kun forsiktig vendte melet i deigen, så luften bevares? Og stekte du kaken til den ble helt, helt gjennomstekt i midten? Et annet tips for å sikre at sukkerbrødet holder seg høyt og luftig etter at det er tatt ut av ovnen er å avkjøle den stekte kaken i formen opp ned før du tar den ut av formen. Prøv en gang til :-)

Jeg bruker alltid å snu sukkerbrødet opp-ned på en rist når jeg tar det ut av ovnen. Dette har bestandig fungert for min del, synker ikke på midten. :)

Har en oppskrift etter min mor, der det er en halv spiseskje eddik, og en og en halv spiseskje vann. Oppskriften din var veldig enkel, så i dag har jeg prøvd den, og med hell. Veldig viktig at man rører lett, og jeg bruker også sikt til melet. Jeg legger et kjøkkenhåndkle på en bakerist, og hvelver sukkerbrødet i formen over den. Da faller den ikke så lett sammen.

Lure tips, Dordi! :-) Jeg har ikke hørt om eddik før, men å ha litt varmt vann i eggedosisen før man vender i melet har jeg hørt om. Jeg avkjøler også ofte sukkerbrødet opp ned. Takk for kommentaren din :)

Det er viktig ned romtempererte egg før man begynner :-) Alt ble mislykket av kaker fordi jeg tok eggene rett ut av kjøleskapet når jeg skulle bake ;-) men man lærer så lenge man lever :-)

Som svar på av Mariann (ikke bekreftet)

Jeg derimot tar alltid eggene rett ut av kjøleskapet. Har lært i nyere tid at hemmeligheten i luftig sukkerbrød som hever godt og ikke synker ligger i piskinga av eggedosisen. Mange starter piskinga på full fres med en gang. Dette skaper visst store bobler som blir ustabile og har lett for å få hele brødet til å kollapse. Man skal piske totalt 15 minutter, men starte veldig rolig og øke hastigheten gradvis. Full fres kun de siste 5 minuttene. Dette gir en veldig stabil rører som ikke kollapser når man tar sukkerbrødet ut av ovnen. Etter at jeg begynte med denne teknikken får jeg flotte sukkerbrød hver gang. Og da bruker jeg egg rett fra kjøleskapet.

Takk for super oppskrift! Nå har jeg 3 flotte sukkerbrød på benken. Ingen av de har falt sammen på midten. Det er lenge siden sist! :)

I all fortvilelse fant jeg denne oppskriften og prøvde den ut. Nå har jeg fått 3 fine sukkerbrød som skal inn i kjøla til pynting i morgen. Tok også og minska litt på melet ca 10g og putta inn to sletta ss med kakao på den ene, og fin ble den :) blir bra :D

Prøvde for 1. Gang i dag, men ikke helt fornøyd med resultatet. Den falt noe ned på midten.
Det burde ha stått store egg, min mann hadde kjøpt s/m, syntes det så litt lite ut. Hadde i et xl egg.
En gammel tante av meg klager over at egg er for store i dag. Skulle aldri ha hørt på henne!,

En annen årsak er at nårman skal røre forsiktig i melet, så blir ikke melet helt blandet i, men er urørt i luftelommer. Jeghar bruktå ha i røren mens vispene går litt til på andre typer eggedosiskaker.

Den tredje årsaken er at min mann måtte ta den ut av ovnen, og kjenne med pinnene for første gang i sitt liv.

Oppskriften er absolutt lovende, og det å fryse den lagvis, var et veldig godt råd. Men bursdagen er i morgen det blir bra og det går å dele den i 3. Takk, takk.

Hilsen Kari LP

Den var litt artig. Måtte bare kommenter det tanta di sa. Den var god:-) En kan få mange gode råd og nå prøver jeg kaka igjen. Gikk ikke så bra sist da melet sank for fort ned og la seg på bunnen av bollen. Dermed ble det blandet for dårlig i eggedosisen:-( Prøver med glutenfri mel.
Hilsen Anita

Til baking lønner det seg å kjøpe M/L egg. Da er man nærmest riktig vekt på egg som i oppskrifter henviser til egg på 63 gram. Men de færreste veier egg hjemme.

S – små egg: Under 53 gram
M – mellomstore egg: 53-63 gram
L – store egg: 63-73 gram
XL – ekstra store egg: Over 73 gram

Og for å få romtemperatur inni egget før bruk, burde de ligge ett par timer på benken før bruk.

Hei, takk for fine sukkerbrød!

Men lurer på sukkerbrød laget i brødform. Har du oppskrift og steketid på dette?

For å få god heving på bakst lønner det seg å sette kake til heving/steking når det flør. Altså når det går mot høyvann. Det er gammel viten.

Jeg skal prøvde denne oppskriften første gang til helgen- skal servere kaken på søndag, og tenkte å lage sukkerbrødet på lørdag, bør jeg dele det før jeg legger det i plast i kjøleskapet, eller bør jeg vente med det til dagen eller?

Jeg bakkker sukkerbrød uten bakepulver. 3 egg+3 ss hvetemel+3ss potetemel+enklype salt til egg.Eggehvitt piskes først, etterpå resten.

Jeg bakkker sukkerbrød uten bakepulver. 3 egg+3 ss hvetemel+3ss potetemel+enklype salt til egg.Eggehvitt piskes først, etterpå resten.

ENDELIG!! Etter år med misslykka sukkerbrød, hvorpå jeg høyt proklamerte under forrige bursdagsfeiring at det aldri ville bli servert tradisjonell bløtkake i dette hus noen gang, så fikk jeg det endelig til. Måtte jo til pers da når sønnen så inderlig ønsker seg en jordbærkake. Mammahjertet klarer jo ikke si nei til det, så da måtte jeg gi det ett forsøk til. Og godt var det :)

Bakte sukkerbrødet i dag. 28cm form. Har aldri fått ett så flott resultat!
Kaka ble høy og lekker. Tusen takk for oppskrift, den blir skrevet opp i
Kokeboka

Hei hvis æ skal lag sukkerbrød i stor langpanne hvor mye må æ doble da?

Hei! Jeg skal lage bløtkake til et 50 årslag og da skal jeg brie vanlig langpanne. Skal jeg doble oppskriften?

Jeg pleier å snu formen når den står til avkjøling. Den står opp ned til den er kald, da vil den ikke synke ned på midten

Skal bake langpannesukkerbrød (35-42 cm). Tips til mengde røre da? Krever kanskje høyere temperatur og kortere steketid?

"...men vil du finne fjeset til mannen, bruker du pi R i annen". 28 cm Ø = 3,14*14*14 = 615 kv cm. 615/35/42 = 0,4, så en 28cm oppskrift er 40% av overflaten i langpanna di -gitt samme høyde på kaka, eller 80% om du er tilfreds med halve høyden.

Hei! Jeg har lyst til å lage en sånn sjokolade bunn. Går det bra og bare erstatte litt mjel med kakao? Har formen på 26cm

hei. Hvis jeg skal lage denne i en stor langpanne ( de som følger med ovnen ) tror du det holder å dobble oppskriften ?

Stor langpanne er ca 30*40 cm. Det vil holde å doble 22 cm-oppskriften.
Hvis du ønsker en enda høyere kake, kan du doble 24 cm-oppskriften.
Bare husk at det er litt mer kronglete å dele en sukkerbunn stekt i langpanne, med mindre du har en kakedeler. :) Lykke til!

Jeg har aldri vært noen storbaker men denne sukkerbød oppskrift har gjort meg til(i egne øyne)til mester i bløtekakerikke en bursta I familie uten enav mine "mesterverk" venner må også få og jobbet med fyll og dekor så riktig gøy og godt har det blitt.....jeg setter alle ingrediensene ut på kjøkkenbenk om kvelden....lik temp på alt når jeg kjører igang maskin.....

Hei, flotte oppskrifter.
Jeg fikk et tips om å løse sukker og eggene i varmebad først til alt sukkeret er løst opp. For så å piske til eggedosis .
Og uten å tilsette bakepulver.
Når kaken faller sammen kan det ha sammenheng med at eggene var kalde, hva vet jeg.
Det funka for meg :)

Hei, og tusen takk for oppskrift! Jeg bakte sukkerbrød for aller første gang på lørdag kveld, og den kunne ikke blitt mer perfekt. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke og sukkerbrødet ble nesten 10 cm høyt! Dagen etter delte jeg det i 3 deler, og fylte med alt mulig godt. Min aller første bløtkake som ble servert i min datters 3-års dag kunne ikke blitt mer perfekt! Den smakte himmelsk og HELE bløtkaka ble borte! :D

PS: Jeg har vært flittig bruker av flere av oppskriftene dine i mange år! :D

like utrulig godt dette sukkerbrøde.. bake til venner familie osv og får alltid skryt.. så kver gang eg har bakt no blir kakene alltid jevne på toppen så veeeeldig fornøgd..

Hei. Jeg får alltid til stort fint sukkerbrød selv om jeg bruker å smøre kakeformen med smør/margarin... siden det var i oppskriften at det ikke var å anbefale...

Denne oppskriften på sukkerbrød er den beste jeg noen gang har prøvd ,! Og jeg har bakt bløtkaker i mange mange år ! Så tusen takk

Bakte sukkerbrød for første gang i dag og de ble virkelig flotte! Så tusen takk for hjelpen:)

Har laget sukkerbrød etter denne oppskrifta flere titalls ganger nå. Ikke blitt mislykket en eneste gang. Så jeg bruker kun denne oppskriften. Selv om jeg tar eggene rett fra kjøleskapet så blir det så luftig, høyt og fint sukkerbrød som alle skryter av. Når det er ferdig stekt så legger jeg et kjøkkenhåndkle på benken og snur det opp ned. Ligger der til det blir lunkent før jeg snur den igjen, for da har den liksom fått satt seg litt.

Hei:)
Bruker du varmluft eller over- og undervarme?

Dette er den eneste oppskriften av sukkerbrød jeg har fått til perfekt! Helt level topp, vakkert rett og slett;p

Dette er en bra oppskrift, men jeg sliter uansett ofte med å få rørt inn melet. Melet samler seg i lommer som jeg ikke "finner" med slikkepotten. Og finner jeg dem, er det uansett vanskelig å røre dem inn i den stive eggedosisen...
Samme hvor lenge jeg har holdt på, oppdager jeg lommer av mel når jeg skal helle røren i formen. Blir veldig glad hvis Kristine eller noen andre har tips til røreteknikk!! :)

Rør inn litt og litt så slipper du at det samler seg så mye. Hvis du er uheldig å tømme opp i alt med en gang så bruker jeg å snurre på bakebollen(Kenwood bollen) samtidig som jeg vender røren rundt med en slikkepott. Av og til så har det hjulpet å bruke ballongvispen med hånda for å få bort det værste.

Prøvde meg på denne i dag til form str 26. det smakte ikke "sukketbrød", men ett. Hva har gått galt ? Fulgt oppskriften til punkt og prikke

Jeg har laget perfekte sukkerbrød inntil ny stekeovn ble anskaffet. Jeg har alltid stekt det på 160 grader 1 time, fra ovnen er kald
Men nå, etter ny ovn, blir det bare misslykket, har prøvd alt mulig, med varmluft, kald ovn, oppvaramet ovn osv.
Noen som har noen gode tips

Hei, jeg brukte denne oppskriften til kaka jeg lagde til min datters 5års bursdag, helt fantastisk! Jeg delte opp røra i flere deler og blanda i farger til regnbue og blanda i formen. Selv om noe av lufta ble rørt ut så ble den fantastisk myk. Og 2 dager pakket inn i plastikk før jeg pynta den ferdig i morges før selskap så var den fortsatt bra! Helt overrasket! Lagde med bringebær mousse inni og smørkrem rundt. Med fondant over. Ble en veldig bra My little pony kake

Hiver meg på resten her, første gang jeg har fått til perfekte sukkerbrød. Skal aldri prøve noen annen oppskrift

Jeg har laget to bunner i dag, som begge falt ned i midten.
Den første hadde jeg ikke store egg i, så da ble det kjøpt nye egg, MASSE pisking, forsiktig innrøring av siktet mel og bakepulver med en slikkepott..og samme resultat.
Hva kan være galt?

Jeg bakte sukkerbrød i dag, for første gang i hele mitt liv. Og gjett om det ble vellykket! Har ikke delt det opp ennå, så det kan være katastrofe inni, men tror ikke det, det ser helt perfekt ut. Jeg fulgte denne oppskriften, men erstattet litt av hvetemelet med 1 toppet ss potetmel. Tenkte kanskje potetmel ville garantere suksess. Og så fulgte jeg et råd fra Pascal, tror jeg det var. Og det var å blande sukkeret og eggene sammen i bollen og sette den over en bolle varmt vann. Røre litt nå og da sånn at sukkeret oppløses i eggene. Jeg brukte kjøleskapskalde egg, så tenkte det var en god måte å få de temperert på samtidig. Vet ikke om sukkeret oppløste seg helt, for jeg tok det ikke så nøye. Temperaturen egg-/sukkerblandingen var 29 grader da jeg startet piskinga. Pisket i 15 minutter, først et par få minutter på redusert hastighet så full guffe. Eggedosisen ble skikkelig stiv!

Det verste er jo å vende inn melet. Jeg leste et sted, tror også det var fra Pascal, at man skulle sikte melet over, gjerne alt på en gang. Det var nettopp det jeg gjorde, alt oppi på en gang. Vet ikke om det var så lurt, for jeg måtte vende med slikkepott i evigheter. Heldigvis var eggedosisen så stiv at den tålte det fint. Men jeg tok det så forsiktig jeg kunne, for jeg har god erfaring i at hele greia kollapser straks man begynner å herje med å få mel blandet inn. Men det gikk veldig fint denne gangen. Antakelig fordi eggedosisen var så stiv som marengs, bortimot.

Jeg tror det var ekstremt lurt å blande egg og sukker, og sette det over en bolle varmt vann fra springen. Så varmt man får det. Røre litt rundt til å begynne med og deretter av og til til sukkeret oppløses og røra har blitt varmere. Muligens hadde jeg fått enda bedre resultat om jeg hadde vært litt mer tålmodig og latt det stå lenger enn til bare 29 grader. Aner ikke hvordan det egentlig skal være, antakelig varmere, men funket gjorde det uansett.

Nå skal jeg ikke påstå at det var det som sørget for ekstra stiv eggedosis, det kan jo like godt være at jeg brukte min nye Bosch Mum 4 kjøkkenmaskin. Tidligere har jeg brukt håndvisp. Muligens er det kjøkkenmaskinen som skal ta æren for det, og ikke Pascals velmenende råd. Det så hvertfall ut til at den pisket veldig effektivt.

Var litt redd for å snu hele sukkerbrødet med form og det hele opp ned på rist og la det avkjøles sånn. Tenkte det ble kondens inni forma som ville ødelegge hele suksessen. Lage soggy bunn eller noe sånt. Men jeg tok sjansen, og perfekt ble det. Så det var ikke så dumt.

Takk for en flott oppskrift og supre tips under oppskriften. Nå tør jeg å lage sukkerbrød flere ganger.

Veldig fornøyd med oppskriftene dine ******, men jeg fikk et veldig stort problem da jeg så du skrev som svar på spørsmål om mengde når en skulle bruke langpanne:

Svaret var: doble oppskriften fra 22 cm rund form, hvis ekstra høyde ønskes, doble oppskrift fra 24 cm rund form. Matte interessert som jeg er, fant frem min omregningstabell regnet etter volum på formene, da ble det ALTFOR lite i langpannen, 30x40 cm. Det blir snaut med 3 ganger så mye.

Jeg lagde en av dine veldig gode nøttebunner og tenkte at du er proffen, du vet bedre enn meg!

Brukte opp alle valnøttene og resultatet, en veldig tynn bunn.

Hvis en skal følge matematiske regler på volum:

Langpanne 30x40cm= 48,o cm3
Rund form 22 cm= 15,2 cm3
Høyden har jeg bare satt til 4 cm, for å få samsvarende verdier

Resultat: minst 3 ganger så mye!

Ikke for å klage, bare så andre slipper å gjøre samme feilen!

Mvh Marianne

Som svar på av Marianne Drevon (ikke bekreftet)

Du la merke til at det ikke var Kristine fra Det Søte Liv som hadde svart deg? Uansett, takk for utregningen, den kommer jeg til å bruke til langpannen :)

Hei
Jeg skal bake kake i en rund form med 15 cm i diameter. Har du prøvd det og hvordan tilpasser jeg i så tilfelle denne oppskriften til en så liten form?

Hei! Baker i dag, fredag og skal bruke på søndag. Bør jeg fryse den eller kan den ligge i plast i kjøleskap frem til da?

Hei kan jeg bake på torsdag kveld å ha de i kjøleskap til lørdag ? Skal serveres på lørdag

Jeg prøvde oppskriften med 5 egg etter å ha målt formen, det så ut som for lite røre og for første gang på 20 år fikk jeg en flat kake som resultat. Så den oppskriften tror jeg ikke stemmer. Fant en oppskrift i en gammel kokebok på 4 egg, 200 g sukker, 200 g mel og 2 ts bakepulver og prøver igjen. Du har Norges største bakeblogg og bør kvalitetssikre innholdet.

Hei. Har bakt perfekte sukkerbrød i ca 30 år, alt opp til 3 etg bryllupskake. Men nå hår jeg flyttet og fått ny ovn fra AEG med både over- og undervarme, varmluft og grill. Sikkert fint til mye, me umulig å få til sukkerbrød. Har prøvd både over- og undervarme, og varmluft, men til ingen nytte. Alt er normalt de første 15 minutter. Kaken hever seg høy og fin, så er det bare og vente på at den skal bli gjennomstekt. Men etter rundt 20minutter klapper kaka sammen i ovnen og ser ut som en hengekøye. Steker på 170-175 grader 30-40 min litt etter som alle oppskriftene jeg har prøvd (6-7 stykker).
Noen som har noen forslag om hva jeg kan gjøre?

Jeg lærte av en kokk at man kan ha både egg og smør stående ute til enhver tid. Bare viktig at sistnevnte enten pakkes inn, eller legges i en beholder med lokk. Hvis ikke kan det fort harskne når det er på det varmeste om sommeren.

Gjort dette i hvertfall 10år nå. Om bakelysten plutselig trenger seg på, så har jeg alltid riktig tempererte egg og smør =D

Hvorfor kan man ikke blande inn melet litt forsiktig med en kjøkkenmaskin? Det skulle vel bli det samme? Ikke prøvd ennå altså.

Og om man ikke er forsiktig, men drar på med hastighet, kan man ikke da få pisket mer luft inn dersom man ødela noe først?

Hei
Hvis jeg ønsker å bruke potetmel i også
Hvordan regner jeg ut hvor mye potetmel som må brukes og hvor mye hvetemel ?
I 26 cm og i 28cm
Håper på et svar 😊
Takk for svaret

Dette har vært min «go to» sukkerbrød oppskrift i årevis. Nå har vi testet den med glutenfritt mel av hvetestivelse. En må regne med ca 20 min lenger steketid, men ellers ble det akkurat den samme gode kakebunnen som alltid.

Så nå vet du at den kan bakes glutenfri også, med identisk resultat. Tusen takk for en knallbra blog, full av inspirasjon!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift