Finnbiffgryte

Den 6. februar markerer vi Samefolkets dag, og hva passer vel bedre da enn å servere en ekte Finnbiffgryte!

Finnbiffgryte er en samisk tradisjonsrett der reinsdyrskav spiller hovedrollen. Reinsdyrskav er tynne skiver nydelig reinsdyrkjøtt, som har sin opprinnelse fra  Finnmarksvidda der reinsdyrene beiter fritt i naturen året rundt. Det som er så kjekt med reinsdyrskav er ikke bare at dette er rent kjøtt av super kvalitet, men også at kjøttet kan tilberedes fra frossen tilstand, og at det ikke trenger særlig lang koketid for å bli mørt. 

I tillegg til reinsdyrskav inneholder en tradisjonell Finnbiffgryte gjerne bacon, sopp og løk. Sausen her blir ekstra god med rømme, einebær, brunost og timian. 

Klassisk tilbehør er kokte poteter eller potetmos og tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær. Det er også populært å servere gryten sammen med samiske brød som heter Gáhkku

 

 

Oppskriften passer til 4 porsjoner. 


Ingredienser: 

♥ 800 g reinsdyrskav (se tips)
♥ 1 løk
♥ 150 g bacon
♥ 3 ss olje
♥ 2 ss smør
♥ 500 g sopp
♥ 3 dl viltkraft eller kjøttfond (utblandet, se tips)
♥ 3 dl seterrømme
♥ 10 einebær
♥ 2 laurbærblad
♥ 1 ss tyttebærsyltetøy
♥ 3 ss brunost
♥ fersk timian eller persille
♥ salt og pepper

Pynt:
♥ 0,5 dl tyttebær (fryste)
♥ fersk timian eller persille

Servering: 
potetmos eller kokte poteter
tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær
♥ flatbrød

 

Fremgangsmåte: 

Ta reinsdyrskavet ut av fryseren og la det ligge i romtemperatur i 5 -10 minutter, slik at det er halvtint når det skal stekes.

Skrell løken og del den i skiver. Fres løken i en stekepanne i litt olje . Skjær opp baconet i biter, og stek baconbitene sammen med løken til begge deler har fått gyllen farge. Ha dette over i en større gryte eller panne.

 

 

Varm opp litt mer olje og stek reinsdyrskavet på høy varme til det får god farge. Reinsdyrskavet kan gjerne fortsatt være halvfrossent når det legges i pannen.

Stek ikke alt kjøtt på en gang, men i flere omganger, slik at pannen ikke blir for full og holder på varmen.

Ha det stekte kjøttet over i pannen med løk og bacon. 

 

 

Smelt smøret i stekepannen. Del soppen i tykke skiver og stek dem møre i det varme smøret. Ha soppen deretter i gryten.

Husk å koke ut stekepannen til slutt med litt vann slik at du får med all den gode smaken fra stekesjyen.  😋

 

 

Sett gryten på varmen og tilsett viltkraft og rømme. Ha i einebær, laurbærblad, tyttebærsyltetøy, brunost og timian.

La dette nå småkoke under lokk i 30 - 45 minutter, til kjøttbitene er helt møre. Spe på med litt ekstra vann eller fløte hvis du ser at det er behov for det. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt ekstra tyttebærsyltetøy og brunost. 

Fordel over en neve tyttebær (de kan legges på frosne, for de tiner raskt) og frisk timian rett før servering. 

 

Kjempegod middag! 

 

 

Tips: 

♥ Reinsdyrskav kjøpes frossent og 400 gram tilsvarer vanligvis 1 pakke. Du kan redusere mengden i oppskriften til 400 gram dersom du synes det er greit med mindre kjøtt, og eventuelt spe på med litt grønnsaker slik som kuttede gulrøtter. 

 

 

♥ Jeg bruker viltkraft (pakning på 2,5 dl) som jeg blander med litt vann. Du kan alternativt bruke kjøttfond som du blander ut med vann.

♥ Fersk timian kan byttes ut med tørket timian. 

♥ Det er ikke så godt å tygge på einebær og laurbærblad, så dette kan du gjerne fjerne mesteparten av fra gryten før servering. Tyttebærene som legges på toppen før servering blir derimot som deilige, småsyrlige smaksbomber i munnen - så anbefaler å ikke droppe det!  😊

♥ Tradisjonelt tilbehør til Finnbiff er kokte poteter eller potetmos, tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær og flatbrød. Hvis du vil servere grønnsaker som tilbehør, er det for eksempel nydelig med smørstekt rosenkål til dette. 

 

 

Velbekomme! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Finnbiffgryte
Ingredienser

♥ 800 g reinsdyrskav (se tips)
♥ 1 løk
♥ 150 g bacon
♥ 3 ss olje
♥ 2 ss smør
♥ 500 g sopp
♥ 3 dl viltkraft eller kjøttfond (utblandet, se tips)
♥ 3 dl seterrømme
♥ 10 einebær
♥ 2 laurbærblad
♥ 1 ss tyttebærsyltetøy
♥ 3 ss brunost
♥ fersk timian eller persille
♥ salt og pepper

Pynt:
♥ 0,5 dl tyttebær (fryste)
♥ fersk timian eller persille

Servering: 
♥ potetmos eller kokte poteter
♥ tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær
♥ flatbrød

Fremgangsmåte

Ta reinsdyrskavet ut av fryseren og la det ligge i romtemperatur i 5 -10 minutter, slik at det er halvtint når det skal stekes.

Skrell løken og del den i skiver. Fres løken i en stekepanne i litt olje . Skjær opp baconet i biter, og stek baconbitene sammen med løken til begge deler har fått gyllen farge. Ha dette over i en større gryte eller panne.

Varm opp litt mer olje og stek reinsdyrskavet på høy varme til det får god farge. Reinsdyrskavet kan gjerne fortsatt være halvfrossent når det legges i pannen. Stek ikke alt kjøtt på en gang, men i flere omganger, slik at pannen ikke blir for full og holder på varmen. Ha det stekte kjøttet over i pannen med løk og bacon. 

Smelt smøret i stekepannen. Del soppen i tykke skiver og stek dem møre i det varme smøret. Ha soppen deretter i gryten. Husk å koke ut stekepannen til slutt med litt vann slik at du får med all den gode smaken fra stekesjyen.

Sett gryten på varmen og tilsett viltkraft og rømme. Ha i einebær, laurbærblad, tyttebærsyltetøy, brunost og timian. La dette nå småkoke under lokk i 30 - 45 minutter, til kjøttbitene er helt møre. Spe på med litt ekstra vann eller fløte hvis du ser at det er behov for det. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt ekstra tyttebærsyltetøy og brunost. 

Fordel over en neve tyttebær (de kan legges på frosne, for de tiner raskt) og frisk timian rett før servering. 

Tips

♥ Reinsdyrskav kjøpes frossent og 400 gram tilsvarer vanligvis 1 pakke. Du kan redusere mengden i oppskriften til 400 gram dersom du synes det er greit med mindre kjøtt, og eventuelt spe på med litt grønnsaker slik som kuttede gulrøtter. 

♥ Jeg bruker viltkraft (pakning på 2,5 dl) som jeg blander med litt vann. Du kan alternativt bruke kjøttfond som du blander ut med vann.

♥ Fersk timian kan byttes ut med tørket timian. 

♥ Det er ikke så godt å tygge på einebær og laurbærblad, så dette kan du gjerne fjerne mesteparten av fra gryten før servering. Tyttebærene som legges på toppen før servering blir derimot som deilige, småsyrlige smaksbomber i munnen - så anbefaler å ikke droppe det!  😊

♥ Tradisjonelt tilbehør til Finnbiff er kokte poteter eller potetmos, tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær og flatbrød. Hvis du vil servere grønnsaker som tilbehør, er det for eksempel nydelig med smørstekt rosenkål til dette. 

Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift