Nakenkake med vanilje og bringebær (Naked Cake)

Annonse: Bakeren og kokken

Hei!

Håper dere har hatt en fin 1. mai! 

Jeg elsker mai - kakemåneden over alle! Smile

I går tok jeg meg en tur ned til kakestudioet mitt og innledet festkakesesongen med å bake en stor, deilig, amerikansk vaniljekake med vaniljesmørkrem og bringebær.

 

 

Til å lage kaken bruke jeg min nye KitchenAid kjøkkenmaskin i kobberfarge fra nettbutikken Bakeren og kokken

- I'm in love..  Heart  

 

 

En kake som ikke dekkes av krem langs kanten kalles gjerne for "Nakenkake" ("Naked Cake"). For å være helt presis, så er kaken jeg har laget her ikke egentlig en nakenkake, men det som kalles for en "Halvnaken kake" ("Semi-Naked Cake") .. Smile  Dette fordi denne kaken har et tynt lag krem langs kanten, men ikke mer dekkende enn at kakebunnene synes.

En populær og trendy måte å dekorere en festkake på! 

Jeg synes det ga en stilig, rustikk effekt når vaniljesmørkremen blandet seg litt med bringebærene. Pynt med blomster, bær eller det du måtte ønske! 

 

Ingredienser:

Vaniljekakebunner:
♥ 350 g smør
♥ 400 g sukker
♥ 5 egg
♥ 450 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 ts natron
♥ 1 ss vaniljepasta
♥ 4,5 dl kefir

Vaniljesmørkrem:
♥ 350 g smør
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 700 g melis
♥ 1 dl kremfløte

Fyll:
♥ 200 g bringebærsyltetøy
♥ 100 g friske bringebær


Fremgangsmåte:

Vaniljekakebunner:

Pisk mykt, romtemperert smør luftig sammen med sukkeret.

 

 

Pisk inn eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. 

 

 

Sikt hvetemelet sammen med bakepulver og natron. Ha både dette og vanilje og kefir i deigen og rør deigen godt sammen.

 

 

Jeg bruker kjøkkenmaskinen nå også, men lar den ikke gå lenger enn nødvendig for å få alt blandet etter at melet er tilsatt for å unngå at deigen blir seig.

 

 

 

 

Fordel deigen jevnt i 3 former som måler 21-22 cm i diameter (mine former målte 21 cm) og pass på at du får like mye deig i hver av formene, se tips.

Stek kakebunnene midt i ovnen ved 175°C i ca. 25 minutter til de er gjennomstekte. 

Ta kakene ut av formene og avkjøl på rist til de er helt kalde.

 

 

Skjær toppen av kakene så de blir helt flate. 

 

 


Vaniljesmørkrem:

Pisk romtemperert, mykt smør sammen med vanilje, 500 gram melis og halvparten av kremfløten.

 

 

Jeg bruker K-spaden nå også, og setter på lokket rundt kanten av bollen så ikke melisen skal blåse ut av bollen i starten av vispingen. 

 

 

Start på lav hastighet og øk hastigheten etter hvert. 

 

 

Når kremen er skikkelig luftig, tilsett resten av melisen og kremfløten og pisk et minutt til slik at smørkremen blir skikkelig luftig.

 

 

Luftig vaniljesmørkrem er ferdig! 


 

 

PS: Denne vaniljesmørkremen er godt egnet til å farges med konsentrert konditorfarge (pastafarge) dersom du ønsker farge på kaken. 

 

Montering:

NB! Det er viktig at kakebunnene er helt kalde før du fyller kaken, ellers kommer vaniljesmørkremen til å smelte.

 

 

Legg den nederste kakebunnen på et fat.

Dekk med et tynt lag bringebærsyltetøy.

 

 

Smør på et godt lag med vaniljesmørkrem. Det gjør ikke noe om smørkremen blander seg litt med bringebærsyltetøyet.

 

 

Del bringebær på midten og press noen halve bringebær ned i smørkremen.

 

 

Legg på den andre kakebunnen.

Tett igjen mellomrom mellom kakebunnen i kantene med vaniljesmørkremen.

 

 

Gjenta med et lag bringebærsyltetøy, vaniljesmørkrem og stikk noen halve bringebær ned i kremen.

 

 

Tett på nytt igjen alle mellomrom mellom kakebunnene i kantene med vaniljesmørkremen slik at det blir tett og jevnt til kantene.

Ha litt bringebærsyltetøy på smørekniven for å få lett marmorert effekt.

 

 

Legg den tredje kakebunnen på toppen. 

Smør også bringebærsyltetøy og så vaniljesmørkrem på toppen av kaken.

 

 

Avslutt med sparkle igjen alle hull i kantene med vaniljesmørkrem, og så rette til kanten og toppen av kaken med en spatel (brødskrape eller lignende (f eks en stor linjal) kan også brukes). 

 

 

Skrap langsmed kaken for å få en "halvnaken" effekt på kanten av kaken slik at kakebunnene er synlige gjennom kremen. 

 

 

Her er nakenkaken ferdig - og klar for å stæsjes opp på toppen!  Smile 

 

 

Pynt toppen av kaken med roser, bær, melisdryss eller det du måtte ønske. 

 

 

 

Et lite melisdryss til slutt gjør seg alltid ...

 

 

Tips:

♥ Bruk helst ekte vanilje (jeg liker å bruker vaniljepasta) og hjemmelaget bringebærsyltetøy for ekstra god smak på kaken. 

♥ Det er viktig at smørkremen piskes skikkelig luftig både når du lager kakebunnene og kremen. Denne deigen er såpass stor og mektig at det er nødvendig å bruke en kjøkkenmaskin til dette. KitchenAid Artisan er akkurat passe stor til denne deigen. Finnes i massevis av forskjellige farger i nettbutikken til Bakeren og kokken.

 

 

KitchenAid kjøkkenmaskin er så fin at den gjerne kan stå fremme på kjøkkenbenken. Smile  

Lett å bruke er den også.

Du regulerer hurtigheten på den ene siden. 

 

 

Og maskinen har en spak som du bruker for å løfte opp maskinen på den andre siden.

 

 

 

Det følger med både visp som du ser ovenfor, eltekrok for gjærdeiger og K-spade som jeg har brukt her - alt i solid materiale. 

 

 

 

♥ Det er en grei investering å kjøpe seg 3 like store former, så du kan lage flere kakebunner som er like store. Har du ikke 3 former, kan du først dele deigen i tre like store deler og så steke en kakebunn av gangen, men det tar så klart lengre tid. Når du fyller deigen i de 3 formene, lønner det seg å bruke en vekt for å sikre at det er like mye deig i hver form. Jeg hadde i overkant av 600 gram deig i hver av mine former. 

♥ Vaniljesmørkremen er gunstig til disse kakebunnene fordi den holder kaken på plass, selv om den blir høy. I kombinasjon med syrlig bringebærsyltetøy og noen friske bringebær, blir kremen veldig god selv om den er mektig.

♥ Porsjonen vaniljesmørkrem er stor nok til å dekke kantene på kakene på vanlig måte, dvs. jeg fikk krem til overs nå som jeg skrapte kremen langs kanten for å lage nakenkake. Vaniljesmørkrem du får til overs kan oppbevares flere dager (ha den i plastboks som settes i kjøleskapet), og for eksempel brukes som frosting på cupcakes. 

♥ For å lage nakenkake (eller halvnaken kake) bør du ha en stor og god spatel for å jevne til kantene på kaken. Fås kjøpt i de aller fleste butikker som selger bakeutstyr. 

 

 

♥ Sett gjerne den ferdige kaken i kjøleskapet i et par timer før du skjærer i kaken, så blir kaken fastere og mer stabil å skjære i. Dersom kaken står lenge kaldt, er det en fordel å la den stå i romtemperatur en stund å mykne før servering. Vaniljesmørkremen smaker best når den er bløt og ikke kjøleskapskald. 

♥ Kaken kan fryses, også med vaniljesmørkrem og bringebærfyll. 

♥ Det er flott å pynte en kake med ekte blomster, men vær varsom med hvilke blomster du bruker. Rosene jeg har brukt her er ikke spiselige, men jeg har forsikret meg om at de ikke er giftige (sprøytet) slik at de bare kan tas bort etter hvert som man skjærer i kaken uten at de har gjort noen skade. Når du pynter med friske blomster, bør de helst legges på kaken rett før servering slik at de ikke ser visne ut.   

 

 

 

En superflott festkake til vårens og sommerens festlige anledninger!

 

 

  Heart   Heart   Heart  

 



♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 

Nakenkake med vanilje og bringebær (Naked Cake)
Ingredienser

Vaniljekakebunner:
♥ 350 g smør
♥ 400 g sukker
♥ 5 egg
♥ 450 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 ts natron
♥ 1 ss vaniljepasta
♥ 4,5 dl kefir

Vaniljesmørkrem:
♥ 350 g smør
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 700 g melis
♥ 1 dl kremfløte

Fyll:
♥ 200 g bringebærsyltetøy
♥ 100 g friske bringebær

Fremgangsmåte

Vaniljekakebunner:
Pisk mykt, romtemperert smør luftig sammen med sukkeret. Pisk inn eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. 

Sikt hvetemelet sammen med bakepulver og natron. Ha både dette og vanilje og kefir i deigen og rør deigen godt sammen (men ikke rør lenger enn nødvendig for å få alt blandet etter at melet er tilsatt for å unngå at deigen blir seig).

Fordel deigen jevnt i 3 former som måler 21-22 cm i diameter (mine former målte 21 cm) og pass på at du får like mye deig i hver av formene, se tips. Stek kakebunnene midt i ovnen ved 175°C i ca. 25 minutter til de er gjennomstekte. 

Ta kakene ut av formene og avkjøl på rist til de er helt kalde. Skjær toppen av kakene så de blir helt flate. 

Vaniljesmørkrem:
Pisk romtemperert, mykt smør sammen med vanilje, 500 gram melis og halvparten av kremfløten. Når kremen er skikkelig luftig, tilsett resten av melisen og kremfløten og pisk et minutt til slik at smørkremen blir skikkelig luftig.

Montering:
Legg den nederste kakebunnen på et fat.

Dekk med et tynt lag bringebærsyltetøy.

Smør på et godt lag med vaniljesmørkrem. Det gjør ikke noe om smørkremen blander seg litt med bringebærsyltetøyet.

Del bringebær på midten og press noen halve bringebær ned i smørkremen.

Legg på den andre kakebunnen.

Tett igjen mellomrom mellom kakebunnen i kantene med vaniljesmørkremen.

Gjenta med et lag bringebærsyltetøy, vaniljesmørkrem og stikk noen halve bringebær ned i kremen.

Legg den tredje kakebunnen på toppen. 

Smør også bringebærsyltetøy og så vaniljesmørkrem på toppen av kaken.

Tett på nytt igjen alle mellomrom mellom kakebunnene i kantene med vaniljesmørkremen slik at det blir tett.

Ha litt bringebærsyltetøy på smørekniven for å få lett marmorert effekt.

Avslutt med sparkle igjen alle hull i kantene med vaniljesmørkrem, og så rette til kanten og toppen av kaken med en spatel (brødskrape eller lignende kan også brukes). Skrap langsmed kaken for å få en "halvnaken" effekt på kanten av kaken slik at kakebunnene er synlige gjennom kremen. 

Pynt toppen av kaken med roser, bær, melisdryss eller det du måtte ønske. 

Tips

♥ Bruk helst ekte vanilje (jeg liker å bruker vaniljepasta) og hjemmelaget bringebærsyltetøy for ekstra god smak på kaken. 

♥ Det er viktig at smørkremen piskes skikkelig luftig både når du lager kakebunnene og kremen. Denne deigen er såpass stor og mektig at det er nødvendig å bruke en kjøkkenmaskin til dette. KitchenAid Artisan er akkurat passe stor til denne deigen. Finnes i massevis av forskjellige farger i nettbutikken til Bakeren og kokken.

♥ Det er en grei investering å kjøpe seg 3 like store former, så du kan lage flere kakebunner som er like store. Har du ikke 3 former, kan du først dele deigen i tre like store deler og så steke en kakebunn av gangen, men det tar så klart lengre tid. Når du fyller deigen i de 3 formene, lønner det seg å bruke en vekt for å sikre at det er like mye deig i hver form. Jeg hadde i overkant av 600 gram deig i hver av mine former. 

♥ Vaniljesmørkremen er gunstig til disse kakebunnene fordi den holder kaken på plass, selv om den blir høy. I kombinasjon med syrlig bringebærsyltetøy og noen friske bringebær, blir kremen veldig god selv om den er mektig.

♥ Porsjonen vaniljesmørkrem er stor nok til å dekke kantene på kakene på vanlig måte, dvs. jeg fikk krem til overs nå som jeg skrapte kremen langs kanten for å lage nakenkake. Vaniljesmørkrem du får til overs kan oppbevares flere dager (ha den i plastboks som settes i kjøleskapet), og for eksempel brukes som frosting på cupcakes. 

♥ For å lage nakenkake (eller halvnaken kake) bør du ha en stor og god spatel for å jevne til kantene på kaken. Fås kjøpt i de aller fleste butikker som selger bakeutstyr. 

♥ Sett gjerne den ferdige kaken i kjøleskapet i et par timer før du skjærer i kaken, så blir kaken fastere og mer stabil å skjære i. Dersom kaken står lenge kaldt, er det en fordel å la den stå i romtemperatur en stund å mykne før servering. Vaniljesmørkremen smaker best når den er bløt og ikke kjøleskapskald. 

♥ Kaken kan fryses, også med vaniljesmørkrem og bringebærfyll. 

♥ Det er flott å pynte en kake med ekte blomster, men vær varsom med hvilke blomster du bruker. Rosene jeg har brukt her er ikke spiselige, men jeg har forsikret meg om at de ikke er giftige (sprøytet) slik at de bare kan tas bort etter hvert som man skjærer i kaken uten at de har gjort noen skade. Når du pynter med friske blomster, bør de helst legges på kaken rett før servering slik at de ikke ser visne ut.   

Kakekategori
Allergier og preferanser

13 kommentarer

Hei,
Jeg lurer på om det er Ok å steke de tre kakene på tur, siden jeg ikke har flere like store former. Det vil jo selvfølgelig si at noe av deigen må vente på benken (blir den kanskje ødelagt i ventetiden)?
Takk!

Som svar på av Stina (ikke bekreftet)

Hei, som jeg har skrevet i tipsfeltet, går det helt fint å dele deigen i 3 deler og så steke én kake av gangen hvis man bare har én kakeform. Deigen tar ikke skade av å vente på benken den tiden. Jeg vil anbefale det fremfor å steke all deig i samme form og så dele kaken i bunner.

om du ikke har tre former som er likestore, så vil jeg anbefale å steke kakebunnen i en stor form og deretter dele kakebunnen i tre lag etter den er ferdigstekt og avkjølt. Pga at det er natron i kakerører, så bør ikke kakerøren stå for lenge før den blir stekt. Mulig du må steke kakebunnen litt legre siden du steker kakebunnen i en form

Takk for svaret ditt :-) Kan godt hende du har et poeng når det gjelder natron, men etter min erfaring går det helt fint at deigen venter på benken mens de andre bunnene steker. Jeg vil nok derfor heller anbefale å steke en kakebunn om gangen. Det blir en ekstremt høy kake om all deig skal stekes på en gang i samme form, og det er fare for at deigen kommer til å renne over under stekingen. Det blir dessuten vanskelig å få kaken gjennomstekt.

Hei! Hvordan er det å lage denne kaken dagen før? Er vaniljepasta fra Dr. Oetker grei å bruke?

Kaken kan lages dagen før, men dekk til med plastfolie slik at kaken ikke blir tørr. Ja, vaniljepasta fra Dr. Oetker er den jeg pleier å bruke.

Hei, hva er forskjellen på vaniljepasta og vaniljeekstrakt? Konsistens? Liker å bruke ekstrakt av bourbon i desserter men har aldri testet pasta. Synes du forresten sterkt fargede kakebunner tar mye smak av den kunstige fargen? Flotte kaker du lager ❤️

Takk for hilsen, Christina. Vaniljepasta er seig, litt sirupsaktig i konsistensen mens vaniljeekstrakt er flytende. Begge deler gir nydelig vaniljesmak og det er ikke noe problem å bruke vaniljeekstrakt i denne oppskriften i stedet for vaniljepasta.
Jeg farger kakebunner svært sjelden, ikke fordi jeg synes at fargen gir smak, men fordi jeg vil unngå for mye konditorfarge. Men litt av og til synes jeg er ok. :-)

Kan man ha 2 kakebunner istedenfor 3? Er det isåfall noen spesielle justeringer man bør gjøre?

Hei, ønsker å lage den kake med mørke/brune/sjokolade kakebunner, kan vi tilsette kakao I deigen og evt hvor mye?

Vil det funke å bruke vanlig sukkerbrød til denne kaken? Og evnt fylle med vanlig krem? Synes looken er utrolig fin - men har planlagt "vanlig" bløtkake...

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift