Brukere online: 56
Brukere i dag: 910
Brukere siste 7 dager: 155265
Annonse: St. Dalfour
Hei,
Er det noe jeg elsker, så er det en kveld med kjeks, smaksrike oster og godt syltetøy. Og opplevelsen blir virkelig himmelsk hvis man legger litt ekstra i kvaliteten på alle disse tre komponentene, som jeg har gjort her.
Her har jeg nemlig hjemmelagde, salte kjeks, som smaker nesten helt likt som Ritzkjeks - bare enda mye bedre!
Så har jeg valgt meg noen oster av utsøkt kvalitet.
Og for å toppe det hele, bruker jeg et herlig utvalg av fransk syltetøy fra St. Dalfour. Syltetøyet produseres i et stort utvalg spennende smaker, og alle varianter har til felles at de kun er søtet med naturlig fruktsaft og er uten tilsetningsstoffer. Det gjør at smaken på syltetøyet blir helt unikt god og eksklusiv.
Til sammen blir dette virkelig en nytelse!
St. Dalfour syltetøy og de gode ostene får du kjøpt i butikken (se tips nedenfor), men de beste kjeksene lager du selv!
Her får du oppskriften på noen skikkelig gode, salte kjeks à la Ritzkjeks. 🤩
Oppskriften gir ca. 70 stk.
Ingredienser:
♥ 250 g hvetemel
♥ 3 ts bakepulver
♥ 1 ss sukker
♥ 1 ts salt
♥ 120 g kaldt smør
♥ 2 ss olivenolje
♥ 1,5 dl kaldt vann
Utbaking:
♥ ca. 100 g hvetemel
Pensling:
♥ 80 g smør
♥ 2 ts maldonsalt
Fremgangsmåte:
Ha mel, bakepulver, sukker og salt i en food processor og bland det godt sammen. Tilsett kaldt smør som er skjært opp i små terninger (se tips).
Kjør blandingen sammen slik at det kalde smøret korner seg i det tørre.
Tilsett olje.
Jeg liker å bruke en mild olivenolje her, men alle typer olje kan brukes.
Tilsett også vannet.
Kjør blandingen videre en kort stund til deigen samler seg til en bløt deig (se tips).
Ha ca. 50 g ekstra mel i en skål og ha i den bløte deigen.
Vend deigen lett rundt i melet med hendene slik at den blir litt fastere.
Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter.
Kjevle ut litt og litt av deigen om gangen (la resten av deigen forbli i kjøleskapet). Bruk ekstra mel til utkjevlingen slik at deigen ikke fester seg til bakebordet (bruk gjerne en kjevlematte av silikon som underlag).
Stikk ut runde kjeks (bruk f eks et eggeglass). Bruk en gaffel til å prikke kjeksene et par ganger (dette gir fint mønster og forhindrer at kjeksene blåser seg opp under stekingen).
Legg kjeksene på bakepapirdekkede stekeplater.
Stek kjeksene midt i ovnen ved 200 °C i ca 10 minutter, til de er lyst gylne.
Smelt imens smøret og bland med maldonsalt.
Pensle de varme, nystekte kjeksene med det salte smøret rett etter at de er tatt ut av ovnen. Det smeltede smøret vil da trekke inn i kjeksene.
La kjeksene avkjøles på rist.
Herlig med hjemmelagde, salte kjeks!
De avkjølte kjeksene legges på et serveringsfat.
Når kjeksene er klare, er det bare å hente frem ostene.
Ja, jeg eeeelsker ost! 😍
Og som perfekt tilbehør til ost og kjeks, bruker jeg St. Dalfour syltetøy i disse smakene:
Det er så deilig med en spennenede miks av oster og forskjellig typer syltetøy!
Her er det bare å eksperimentere seg frem til favorittkombinasjoner!
St. Dalfour fikenmarmelade er kanskje den aller mest populære å servere sammen med oster.
Love it!
Men jeg kan virkelig anbefale å ha et utvalg av både forskjellige oster og syltetøy på bordet. Det gjør smaksopplevelsen mye mer spennende!
Tips:
♥ Det er viktig at smøret er kaldt, for at kjeksene skal få den rette, sprøe og lett "flakete" konsistensen. Har du ikke food processor, kan du smuldre det kalde smøret i det tørre med hendene.
♥ Når deigen skal blandes sammen, er det viktig at du kjører food processoren så kort som mulig, ellers blir deigen seig.
♥ Deigen er lettest å kjevle når den er kald. Kjevle derfor ut bare litt om gangen, og la deigen hvile i kjøleskapet før utkjevling.
♥ Kjeksene kan oppbevares i tett boks, som bør stå kjølig. Kjeksene kan også fryses.
♥ Hvis du lurer på hvilke oster jeg brukte her, så er det disse:
Alle er kjøpt hos Meny, hvor det denne uken forresten pågår en kampanje "Helt rå på ost"!
♥ Syltetøy fra St. Dalfour får du kjøpt blant annet hos Meny og Coop Mega og flere andre butikker. Se også hele utvalget i nettbutikken www.oluf.no HER.
Syltetøyet fås også kjøpt i slike lekre gavepakninger, hvor det også følger med en porselensskje som er spesielt beregnet på disse syltetøyglassene.
Jeg håper jeg klarte å friste deg med hjemmelagde, salte kjeks, oster og spennende St. Dalfour syltetøy ...!
Jeg klarte i hvert fall å friste meg selv...
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 300 g hvetemel
♥ 3 ts bakepulver
♥ 1 ss sukker
♥ 1 ts salt
♥ 120 g kaldt smør
♥ 2 ss olivenolje
♥ 1,5 dl kaldt vann
Utbaking:
♥ ca. 50 g hvetemel
Pensling:
♥ 80 g smør
♥ 2 ts maldonsalt
Ha mel, bakepulver, sukker og salt i en food processor og bland det godt sammen. Tilsett kaldt smør som er skjært opp i små terninger (se tips). Kjør blandingen sammen slik at det kalde smøret korner seg i det tørre. Tilsett olje og vann. Kjør blandingen videre en kort stund til deigen samler seg (se tips).
Ha ca. 50 g ekstra mel i en skål og ha i den bløte deigen. Vend deigen lett rundt i melet med hendene slik at den blir litt fastere.
Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter.
Kjevle ut litt og litt av deigen om gangen (la resten av deigen forbli i kjøleskapet). Bruk ekstra mel til utkjevlingen slik at deigen ikke fester seg til bakebordet (bruk gjerne en kjevlematte av silikon som underlag). Stikk ut runde kjeks (bruk f eks et eggeglass). Bruk en gaffel til å prikke kjeksene et par ganger (dette gir fint mønster og forhindrer at kjeksene blåser seg opp under stekingen).
Legg kjeksene på bakepapirdekket stekeplate. Stek kjeksene midt i ovnen ved 200 °C i ca 10 minutter, til de er lyst gylne.
Smelt imens smøret og bland med maldonsalt.
Pensle de varme, nystekte kjeksene med det salte smøret rett etter at de er tatt ut av ovnen. Det smeltede smøret vil da trekke inn i kjeksene. La kjeksene avkjøles på rist.
♥ Det er viktig at smøret er kaldt, for at kjeksene skal få den rette, sprøe og lett "flakete" konsistensen. Har du ikke food processor, kan du smuldre det kalde smøret i det tørre med hendene.
♥ Når deigen skal blandes sammen, er det viktig at du kjører food processoren så kort som mulig, ellers blir deigen seig.
♥ Deigen er lettest å kjevle når den er kald. Kjevle derfor ut bare litt om gangen, og la deigen hvile i kjøleskapet før utkjevling.
♥ Kjeksene kan oppbevares i tett boks, som bør stå kjølig. Kjeksene kan også fryses.
14 kommentarer
Og hvor lenge kan de holde
Og hvor lenge kan de holde seg bra i en tett boks i romtemperatur? Tenker på hvis de skal gis bort i julegave.
Hei Trine, de holder seg gode
Hei Trine, de holder seg gode i et par - tre uker. Fryses de, holder de gode enda lenger.
Pensles kjeksene på begge
Pensles kjeksene på begge sider?
Hei, jeg penslet bare på den
Hei, jeg penslet bare på den ene siden og synes at det holdt fint fordi det smeltede smøret trekker inn i kjeksen.
Hvor mange blir det sånn ca.?
Hvor mange blir det sånn ca.?
Det står ca.70
Det står ca.70
Skal deigen være litt bløt?
Skal deigen være litt bløt? Jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke, men når jeg skal vende deigen i ca 50gram mel klistrer han bare seg ekstremt til fingrene mine
Disse fikk jeg ikke til.
Disse fikk jeg ikke til. Kjeksene hevet seg mye i ovnen. Jeg kjevlet så tynt det gikk og prikket masse. Deigen var kald og ikke seig. Jeg måtte dobbeltsteke kjeksene for å forsøke å få noen av kjeksene sprøe.
Jeg brukte meierismør i deigen. Var det feil?
Mine ble også mislykka. Heva
Mine ble også mislykka. Heva seg alt for mye, og ble ikke sprø. Tipper mengden bakepulver er synderen.
Ser det er dobbelt så mye…
Ser det er dobbelt så mye smør i denne oppskriften i forhold til de andre. Kan dette være grunnen til at de ble mislykket?
Brukte hele mengden(ca 400 g…
Brukte hele mengden(ca 400 g) med mel i deigen. Dekte kun kjevlen tynt med mel når jeg kjevlet ut. Ble bra da.
Tenker at tykkelsen på leiva har noe å si på sluttresultatet.
Falt i god smak her :)
Helt supre kjeks, sprøe og…
Helt supre kjeks, sprøe og gode! Falt også i smak hos kresne barn! :)
De ble veldig gode! Tusen…
De ble veldig gode! Tusen takk for oppskriften.
Går det fint å bruke…
Går det fint å bruke margarin, eller må det være meierismør?
Skriv ny kommentar