
Brukere online: 37
Brukere i dag: 1364
Brukere siste 7 dager: 149647
Trøndersodd er en klar kjøttsuppe som vanligvis lages med lammekjøtt, soddboller, poteter og gulrøtter. De små kjøttbollene (soddbollene) lages som regel av kvernet lammekjøtt. Det går imidlertid også å kombinere lammekjøtt med storfekjøtt, både når det gjelder kjøttbitene og soddbollene.
"Sodd" er et gammelt, norsk ord for "sjoda", som betyr "å syde", altså å trekke rett under kokepunktet, men altså ikke koke ordentlig. Og nettopp dette er viktig når kjøttet til denne suppen skal kokes mørt over et par timer, slik at det holder seg saftig.
Tilbehøret til Trøndersodd skal helst være skjenning, som er et trekantformet flatbrød med en tynn sukkerskorpe som gjør at flatbrødet smaker søtt. Alternativt kan du bruke vanlig flatbrød med godt smør på.
Sodd ble tidligere laget over hele landet, men forbindes nå først og fremst med Trøndelag. Trøndersodd er tradisjonsrik festmat i Trøndelag, og kan serveres til brylluper, dåp, konfirmasjoner, jubiléer og 17. mai!
Også veldig godt egnet som nattmat når festen går mot slutten! 😊
Oppskriften gir 6 porsjoner.
Ingredienser:
Kjøtt og kraft:
♥ 1 kg lammekjøtt (med ben, se tips)
♥ 1,5 liter vann
♥ 1 ss salt
♥ 1 ts muskat, malt
♥ kvernet salt og pepper
Soddboller:
♥ 400 g lammekjøttdeig
♥ 2 ts salt
♥ 1 ts potetmel
♥ 0,5 ts ingefær, malt
♥ 0,5 ts pepper, malt
♥ 0,5 ts muskat, malt
♥ 1 dl kremfløte
Servering:
♥ 5 gulrøtter
♥ 700 g poteter
Tilbehør:
♥ skjenning eller flatbrød
Fremgangsmåte:
Kjøtt og kraft:
Legg lammekjøttet i en romslig kjele. Fyll opp med vann slik at vannet dekker kjøttet (men ikke for mye vann for at det skal bli god smak på kraften). Ha salt og malt muskat i kjelen.
Kok opp og skru deretter ned varmen på platen. Vannet skal være varmt nok til at kjøttet syder / småkoker, men det er viktig at vannet ikke koker for kraftig (se tips). Ha lokk på kjelen under kokingen, men løft det av med jevne mellomrom for å skumme av proteinet som legger seg på toppen av gryten. Dette gjør at kraften i den ferdige suppen blir fin og klar.
La kjøttet småkoke slik i ca. 2 timer. Kjøttet skal løsne lett fra bena og være skikkelig mørt.
Løft kjøttet ut av kjelen.
Rens kjøttet og skjær det opp i mindre biter. Dekk til kjøttet med folie slik at det ikke blir tørt.
Sil kraften i kjelen og ha den deretter tilbake i kjelen.
Soddboller:
Ha lammekjøttdeig og salt i en food processor.
Kjør dette sammen til en jevn masse.
Tilsett potetmel og krydder.
Kjør dette sammen slik at potetmel og krydder fordeler seg jevnt i kjøttdeigen.
Spe med kald kremfløte.
Kjør dette sammen slik at du får en glatt kjøttmasse.
Form kjøttmassen til små kjøttboller ved bruk av en teskje. Hjelp til med hendene som du skyller ofte i kaldt vann.
Legg kjøttbollene i den varme kraften i kjelen.
La soddbollene trekke i den varme kraften i ca. 15 minutter.
Legg deretter kjøttbitene i den varme kraften.
Servering:
Skrell og skjær gulrøtter og poteter i store biter. Kok disse møre for seg.
Jeg foretrekker å legge kokte gulrøtter og poteter (og grønnsakskraften) i kjøttsuppen slik at alt varmes opp sammen til slutt, men kokte gulrøtter og poteter kan også serveres for seg.
Server Trøndersodd i dype suppetallerkener.
Bruk skjenning som tilbehør hvis du har, ellers kan du bruke vanlig flatbrød og smør.
Kald øl passer perfekt som drikke! 😊
Veldig stas å servere tradisjonsrik Trøndersodd med skjenning! 😃
Tips:
♥ Du kan for eksempel bruke lammelår eller lammebog i skiver til denne suppen. Det er viktig at det er ben på kjøttstykkene, fordi dette er med på å gi den gode kraften til suppen. Dersom du ønsker, kan du som sagt supplere lammekjøtt med noe storfekjøtt.
♥ Beregn minst 2 timer syding / småkoking til sammen, og det gjør ikke noe om det blir noe lenger. Følg med på kjøttet innimellom slik at temperaturen på platen er riktig. Pass på at kjøttet ikke koker for kraftig, for det vil gjøre at kjøttet avgir for mye væske og blir tørt. Vannet i kjelen skal bare så vidt småkoke / syde slik at kjøttet trekker i den varme væsken over lang tid.
♥ Husk at soddbollene skal lages små og delikate! 😊
♥ Du kan bytte ut halvparten av lammekjøttdeigen med kjøttdeig av storfe hvis du ønsker det.
♥ Tradisjonell Trøndersodd lages med kun gulrøtter og poteter, og ikke flere grønnsaker, men hvis du likevel vil, kan du spe på med biter av sellerirot og purreløk.
♥ Skjenning er et søtlig flattbrød som fås kjøpt i velassorterte matbutikker.
Tradisjonsrik festmat!
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Kjøtt og kraft:
♥ 1 kg lammekjøtt (med ben, se tips)
♥ 1,5 liter vann
♥ 1 ss salt
♥ 1 ts muskat, malt
♥ kvernet salt og pepper
Soddboller:
♥ 400 g lammekjøttdeig
♥ 2 ts salt
♥ 1 ts potetmel
♥ 0,5 ts ingefær, malt
♥ 0,5 ts pepper, malt
♥ 0,5 ts muskat, malt
♥ 1 dl kremfløte
Servering:
♥ 5 gulrøtter
♥ 700 g poteter
Tilbehør:
♥ skjenning eller flatbrød
Kjøtt og kraft:
Legg lammekjøttet i en romslig kjele. Fyll opp med vann slik at vannet dekker kjøttet (men ikke for mye vann for at det skal bli god smak på kraften). Ha salt og malt muskat i kjelen.
Kok opp og skru deretter ned varmen på platen. Vannet skal være varmt nok til at kjøttet syder / småkoker, men det er viktig at vannet ikke koker for kraftig (se tips). Ha lokk på kjelen under kokingen, men løft det av med jevne mellomrom for å skumme av proteinet som legger seg på toppen av gryten. Dette gjør at kraften i den ferdige suppen blir fin og klar.
La kjøttet småkoke slik i ca. 2 timer. Kjøttet skal løsne lett fra bena og være skikkelig mørt.
Løft kjøttet ut av kjelen. Rens kjøttet og skjær det opp i mindre biter. Dekk til kjøttet med folie slik at det ikke blir tørt. Sil kraften i kjelen og ha den deretter tilbake i kjelen.
Soddboller:
Ha lammekjøttdeig og salt i en food processor. Kjør dette sammen til en jevn masse. Tilsett potetmel og krydder. Kjør dette sammen slik at potetmel og krydder fordeler seg jevnt i kjøttdeigen. Spe med kald kremfløte og kjør dette sammen slik at du får en glatt kjøttmasse.
Form kjøttmassen til små kjøttboller ved bruk av en teskje. Hjelp til med hendene som du skyller ofte i kaldt vann. Legg kjøttbollene i den varme kraften i kjelen.
La soddbollene trekke i den varme kraften i ca. 15 minutter.
Legg deretter kjøttbitene i den varme kraften.
Servering:
Skrell og skjær gulrøtter og poteter i store biter. Kok disse møre for seg. Jeg foretrekker å legge kokte gulrøtter og poteter (og grønnsakskraften) i kjøttsuppen slik at alt varmes opp sammen til slutt, men kokte gulrøtter og poteter kan også serveres for seg.
Server Trøndersodd i dype suppetallerkener. Bruk skjenning som tilbehør hvis du har, ellers kan du bruke vanlig flatbrød og smør.
Kald øl passer perfekt som drikke! 😊
♥ Du kan for eksempel bruke lammelår eller lammebog i skiver til denne suppen. Det er viktig at det er ben på kjøttstykkene, fordi dette er med på å gi den gode kraften til suppen. Dersom du ønsker, kan du som sagt supplere lammekjøtt med noe storfekjøtt.
♥ Beregn minst 2 timer syding / småkoking til sammen, og det gjør ikke noe om det blir noe lenger. Følg med på kjøttet innimellom slik at temperaturen på platen er riktig. Pass på at kjøttet ikke koker for kraftig, for det vil gjøre at kjøttet avgir for mye væske og blir tørt. Vannet i kjelen skal bare så vidt småkoke / syde slik at kjøttet trekker i den varme væsken over lang tid.
♥ Husk at soddbollene skal lages små og delikate! 😊
♥ Du kan bytte ut halvparten av lammekjøttdeigen med kjøttdeig av storfe hvis du ønsker det.
♥ Tradisjonell Trøndersodd lages med kun gulrøtter og poteter, og ikke flere grønnsaker, men hvis du likevel vil, kan du spe på med biter av sellerirot og purreløk.
♥ Skjenning er et søtlig flattbrød som fås kjøpt i velassorterte matbutikker.
Skriv ny kommentar