Troikakonfekt


Favorittkonfekten til jul!

Hjemmelaget Troika er som regel den konfekten som forsvinner fortest fra konfektskålen.

Konfekten består av lag av marsipan, nougat og bringebærgelé, som dyppes i mørk sjokolade. Selv oppbevarer jeg en boks med Troikakonfekt i kjøleskapet i hele desember, og jeg må som regel lage ny runde før julen starter.  Smile 

 

 

Ingredienser:

♥ 400 g marsipan (se tips)
♥ 200 g nougat (se tips)
♥ 2 pk bringebærgelépulver (se tips)
♥ 5 dl vann

Overtrekkssjokolade:
♥ 300 g kokesjokolade
♥ 30 g delifiafett

eller

♥ 250 g overtrekkssjokolade (se tips)


Fremgangsmåte:

Finn frem en liten langpanne (ca 20x30 cm) og kle den med bakepapir.

Kjevle ut marsipanen til en firkant som er akkurat stor nok til å dekke bunnen av formen (den utkjevlede marsipanen blir da ca. 0,5 cm tykk).

Smelt nougaten (gjøres enten over vannbad eller i en skål i mikroen). Avkjøl litt før du brer nougaten over marsipanen i et jevnt lag. Sett formen i kjøleskapet i et par timer (eller over natten), så nougaten stivner.

Løs opp bringebærgelépulveret i varmt vann (se tips). Avkjøl den flytende geléen til den er kald nok til at nougaten ikke smelter når du har den oppå, men ikke vent så lenge at geléen begynner å stivne og bli klumpete. Rør jevnlig i den flytende geléen mens den avkjøles så du hele tiden følger med på temperatur og konsistens.

Når den flytende bringebærgeléen er passe avkjølt, tar du langpannen ut av kjøleskapet og heller geléen over nougaten. Sett langpannen tilbake i kjøleskapet til geléen har stivnet helt. Dette tar noen timer, og la den gjerne stå kjølig over natten.


Dekking med overtrekkssjokolade dagen etter

Dagen etter gjør du først klart et brett som du dekker med bakepapir (brettet må passe inn i kjøleskapet).

Deretter smelter du sjokoladen (eventuelt sammen med delfiafett hvis du ikke bruker overtrekkssjokolade). Gjør dette enten i en metallbolle over vannbad eller smelt sjokoladen i en skål i mikroen til den er flytende.

Når sjokoladen er flytende, henter du langpannen ut av kjøleskapet. Ta tak i bakepapiret og løft det hele ut av langpannen. Bruk så en skarp kniv og skjær opp i passe store firkanter.

 

 

Dekk konfektbitene så med smeltet sjokolade. Jeg gjør dette ved å sette en konfektbit på en gaffel og holde den over bollen med den smeltede sjokoladen. Så øser jeg smeltet sjokolade over konfektbiten med en spiseskje så alle sider er dekket med sjokolade. Jeg lar sjokoladen renne litt av seg før jeg skyver konfektbiten forsiktig over på brettet med bakepapir. Gjentar dette med resten av konfektbitene.

Når alle bitene er dekket med sjokolade, setter jeg brettet i kjøleskapet så overtrekkssjokoladen stivner (brettet kan gjerne stå kjølig over natten).

 

 

For å få litt penere konfektbiter, tar jeg brettet med de ferdige konfektbitene ut av kjøleskapet og renskjærer kantene med en liten skarp når sjokoladen har stivnet.

Putt konfektbitene deretter i en liten boks med matpapir mellom lagene. Oppbevar boksen i kjøleskapet.

 

 

Superherlige konfektbiter! 

 

 

Tips:

♥ Du kan enten bruke vanlig figurmarsipan eller ekte marsipan for ekstra god smak (lilla pakke fra Odense). 400 g tilsvarer omtrent 1 pk marsipan.

♥ Når du bruker 2 pk gelé til 5 dl vann, bruker du halvparten av vannmengden enn det som står på pakken. Det gjør at geléen blir stivere slik at konfekten holder fasongen bedre og gir sterkere bringebærsmak på Troikabitene.

♥ Det går fint å bruke jordbærgelé i stedet for bringebærgelé, hvis du liker det bedre. Se også Troikakonfekt med appelsin der jeg har brukt appelsingelé. 

♥ Jeg bruker Bløt nougat fra Odense. 200 g nougat tilsvarer 2 pk.

 


 

♥ Jeg foretrekker å bruke overtrekkssjokolade til å dyppe konfekten i. Det gir finere overflate på konfekten. Overtrekkssjokolade fås blant annet kjøpt i nettbutikker som selger bakeutstyr. Alternativt kan du smelte vanlig kokesjokolade, men da lønner det seg å tilsette litt delfiafett for å få sjokoladen litt mer flytende.

♥ Jeg oppbevarer all hjemmelaget konfekt i kjøleskapet. Da unngår du at sjokoladen mykner og at konfekten blir klissete.

 

Du bør absolutt teste å lage hjemmelaget Troikakonfekt!

Du vil ikke angre..  Wink

 


♥ ♥ ♥ ♥

Troikakonfekt
Ingredienser

♥ 400 g marsipan (se tips)
♥ 200 g nougat (se tips)
♥ 2 pk bringebærgelépulver (se tips)
♥ 5 dl vann

Overtrekkssjokolade:
♥ 300 g kokesjokolade
♥ 30 g delifiafett

eller

♥ 250 g overtrekkssjokolade (se tips)

Fremgangsmåte

Finn frem en liten langpanne (ca 20x30 cm) og kle den med bakepapir.

Kjevle ut marsipanen til en firkant som er akkurat stor nok til å dekke bunnen av formen (den utkjevlede marsipanen blir da ca. 0,5 cm tykk).

Smelt nougaten (gjøres enten over vannbad eller i en skål i mikroen). Avkjøl litt før du brer nougaten over marsipanen i et jevnt lag. Sett formen i kjøleskapet i et par timer (eller over natten), så nougaten stivner.

Løs opp bringebærgelépulveret i varmt vann (se tips). Avkjøl den flytende geléen til den er kald nok til at nougaten ikke smelter når du har den oppå, men ikke vent så lenge at geléen begynner å stivne og bli klumpete. Rør jevnlig i den flytende geléen mens den avkjøles så du hele tiden følger med på temperatur og konsistens.

Når den flytende bringebærgeléen er passe avkjølt, tar du langpannen ut av kjøleskapet og heller geléen over nougaten. Sett langpannen tilbake i kjøleskapet til geléen har stivnet helt. Dette tar noen timer, og la den gjerne stå kjølig over natten.


Dekking med overtrekkssjokolade dagen etter

Dagen etter gjør du først klart et brett som du dekker med bakepapir (brettet må passe inn i kjøleskapet).

Deretter smelter du sjokoladen (eventuelt sammen med delfiafett hvis du ikke bruker overtrekkssjokolade). Gjør dette enten i en metallbolle over vannbad eller smelt sjokoladen i en skål i mikroen til den er flytende.

Når sjokoladen er flytende, henter du langpannen ut av kjøleskapet. Ta tak i bakepapiret og løft det hele ut av langpannen. Bruk så en skarp kniv og skjær opp i passe store firkanter. Dekk konfektbitene så med smeltet sjokolade. Jeg gjør dette ved å sette en konfektbit på en gaffel og holde den over bollen med den smeltede sjokoladen. Så øser jeg smeltet sjokolade over konfektbiten med en spiseskje så alle sider er dekket med sjokolade. Jeg lar sjokoladen renne litt av seg før jeg skyver konfektbiten forsiktig over på brettet med bakepapir. Gjentar dette med resten av konfektbitene. Når alle bitene er dekket med sjokolade, setter jeg brettet i kjøleskapet så overtrekkssjokoladen stivner (brettet kan gjerne stå kjølig over natten).

For å få litt penere konfektbiter, tar jeg brettet med de ferdige konfektbitene ut av kjøleskapet og renskjærer kantene med en liten skarp når sjokoladen har stivnet.

Putt konfektbitene deretter i en liten boks med matpapir mellom lagene. Oppbevar boksen i kjøleskapet.

Tips

♥ Du kan enten bruke vanlig figurmarsipan eller ekte marsipan for ekstra god smak (lilla pakke fra Odense). 400 g tilsvarer omtrent 1 pk marsipan.

♥ Når du bruker 2 pk gelé til 5 dl vann, bruker du halvparten av vannmengden enn det som står på pakken. Det gjør at geléen blir stivere slik at konfekten holder fasongen bedre og gir sterkere bringebærsmak på Troikabitene.

♥ Det går fint å bruke jordbærgelé i stedet for bringebærgelé, hvis du liker det bedre. Se også Troikakonfekt med appelsin der jeg har brukt appelsingelé. 

♥ 200 g nougat tilsvarer 2 pk.

♥ Jeg foretrekker å bruke overtrekkssjokolade til å dyppe konfekten i. Det gir finere overflate på konfekten. Overtrekkssjokolade fås blant annet kjøpt i nettbutikker som selger bakeutstyr. Alternativt kan du smelte vanlig kokesjokolade, men da lønner det seg å tilsette litt delfiafett for å få sjokoladen litt mer flytende.

♥ Jeg oppbevarer all hjemmelaget konfekt i kjøleskapet. Da unngår du at sjokoladen mykner og at konfekten blir klissete.

Kakekategori
Allergier og preferanser

70 kommentarer

Ser nydelige ut, og jeg tror disse blir julegavene fra meg i år :) er det mulig å si noe om holdbarheten? Er dette noe som holder seg en stund? :)

Jeg har brukt Bløt nougat (fra Odense) som jeg har kjøpt hos COOP Mega. Jeg tror nougat finnes i de fleste norske matbutikker nå i desember :-)

Jeg tror faktisk jeg vil angre på å lage de, altså, Kristine <3 er gravid - og kommer til å spise opp alt selv !!!! Ser helt fantastiske ut !! Får lage dem, og gi bort mesteparten med en gang:D mmmmm!!

Deeeet har jeg hørt mange gjør men da ser jeg for meg at Gelen og marsipanen vil dette fra hverandre og dele seg stemmer det ?

hadde vært fint med oppskrift på nougat og.......jeg akter å lage marsipanen fra mandler, geleen fra frosne bringebær og altså nougat jeg lager sjøl! Tror det blir bra!

Jeg lagde disse nå ikveld, med kokesjokolade og delfiafett... Problemet er at sjokoladetrekket sklir av geléen... Tips???

Da er sjokoladen for varm. Smelt den først og avkjøl den i romtemperatur etterpå.

Jeg opplevde også at sjokoladen rant av troikakonfekten uten å feste seg,og at geleen smeltet. Har gjentatte ganger gått gjennom oppskriften,uten at det står skrevet noe sted om avkjøling på sjokoladen.
Oppskriften burde utbedres!!!!!

Hei. Nettopp nylaget troika konfekt. Gleder meg til å smake. Men har et tips ift å dyppe konfekten i sjokoladen for å få overtrekket. Jeg brukte en pølseklype, i stål, ikke den med tagger , men mer som en stor kakeklype. Fungerte perfekt :-)

Brukte bare vanlig lys kokesjokolade - 300 g, med 30-40g delfiafett. Smeltet over vannbad. Hadde ikke noen problemer med å få sjokoladen til å feste seg. Har brukt forskjellige merker kokesjokolade nå før jul og har ikke problemer med noen av dem.

Hvis man har lyst å kline skikkelig, prøver man disse. ;) Alt gikk glatt frem til sjokoladetrekk-delen. Jeg brukte vanlig kokesjokolade sammen med delfiafett. Mye av sjokoladen rant av også etter den var kommet på brettet, den var IKKE for varm. Tror faktisk at det hadde vært bedre uten det fettet. Kanskje man bare burde dele opp bitene i formen og helle over sausen. Tror dette nesten er like greit.

Fant ut at det gjør ikke noe om sjokoladen er varm viktige er at en ikke har for mye delfiafett, for da glir den bare av. Jeg brukte en blanding av eldorado og freia kokesjokolade 70% og litt delfia fett.. Ble supert! Best troika ever!!

Hjeeeelp!!!!! Lager Troikakonfekt, og alt har gått veldig fint helt til sjokoladetrekket skal på..... Sjokoladen rennet rett av geleen:( flere biter har gått i bosset, det samme har sjokoladen (for andre gang!) har brukt overtrekkssjokolade, smelta 250 g pr omgang over vannbad. Er det bedre med kokesjokolade og delfiafett, eller blir det likedan? Skulle så gjerne ha fått til trekket på de bitene jeg har igjen:):) Gode tips/råd mottas med takk:):)

Hjeeeeeeelp! Lager Troikakonfekt, og alt har gått fint helt til sjokoladetrekket skal på. Det nekter å feste seg til geleen:( nå har jeg kasta mange biter:( kasta og sjokoladen og prøvde på ny, uten hell, så nå går vel den og på dyngen. Har brukt overtrekkssjokolade, har smelta 250 g pr omgang over vannbad, så nå synes jeg det blir litt mye d inn. Er det bedre med kokesjokolade og delfiafett? Har lyst til å "redde" de bitene jeg fremdeles har i kjøleskapet:) Tips/gode råd mottas med takk:)

Nå står de i kjøleskapet i påvente av at sjokoladen skal stivne :) super lette å raske å lage ( bortsett fra ventingen på at alt skulle stivne :) ) smaksprøvene underveis har vært super gode :) Glede meg til å servere disse :)

Allle gode ting er -4:) etter 3 mislykka forsøk med sjokoladetrekk/vannbad/overtrekkssjokolade fant jeg ut at jeg ikke ville gi meg før jeg hadde prøvd kokesjokolade/delfiafett. Jeg fant fram min lille sjokoladesmelter som smelter på meget lav varme. Og ENDELIG, til slutt gikk det greit å få sjokoladetrekk på de bitene jeg hadde igjen:):) HURRA:) De ser til og med fine ut,:) kjempegode er de også! Glad jeg ikke gav opp, sjøl om jeg var ganske så frustrert en periode:)

Jeg tok ca 20g delfiafett istedenfor 30g, og det funka vedlig fint. Tror tom jeg kunne hatt enda mindre delfiafett i. Tror også det er lurt at ikke den smeltede kokesjokoladen er alt for varm. Også brukte jeg en strikkepinne istedenfor gaffel, så blir det færre hull i konfekten :-) Nam, nam!!

HJELP!!! marsipanen svetter/ smelter mens geleen stivner? Er jo blitt bare gris det her. Geleen er stiv men det er ikke marsipanen :( hva gjør jeg feil?

Hei!
I denne oppskrifta har eg gjort akuratt som det står. Eg har brukt skikkelige ingredienser (dei du anbefalte) og følgt oppskrifta til punkt og prikke! MEN, når eg skulle i går kveld ta ut brettet for å skjære opp biter å dyppe i sjokolade gled geleen av nougaten! Kva gjer eg for at denne skal kunne "limest" fast igjen? Har du nokre tips? Kan eit alternativ vere å helle sjokolade over heile plata, la det stivne, for så å snu og helle på baksiden?
Takk for svar!

Som svar på av Silje (ikke bekreftet)

Husket du på å bruke halve mengden vann i forhold til hva som står på gelê-pakken?

mine kommentarer til kommentarene:
De som har laget gele vet at hvis den blir utsatt for varme så smelter den -fort- Så det er veldig logisk at man ikke skal ha varm sjokolade over geleen! La den avkjøle seg litt før man begynner sjokoladetrekkingsoperasjonen :)

Geleen må være avkjølt før den helles over nougaten- ellers vil jo nougaten også smelte.

Når jeg skulle dekke med sjokolade brukte jeg gaffel for å holde biten over sjokoladeskåla imens jeg øste sjokolade over/dyppet litt nedi ved behov før jeg brukte en gaffel nr to til å skyve troikaen over på fat til avkjøling. Ingen hull i konfekten siden gaffelen ble brukt som "stekespade" i stedetfor spyd.
Jeg erfarte at jeg burde ha litt større avstand mellom bitene ved avkjøling for å unngå at sjokoladen knekker av geleen ved oppdeling etter den er stivnet (siden det renner av litt sjokolade etter dyppingen)

Veldig fornøyd med resultatet og smaken :D

Odense sine nougat og marsipanprodukter står gjerne i en egen utstillingskasse i butikken sammen med brosjyrer, og ikke alltid på plass i hylla sammen med de andre bakeproduktene. tror de fleste butikkkjeder har odense i sortimentet.

og jeg brukte forresten en stor pizzarulle for å dele opp til biter. hadde ikke problemer med at geleen datt av nougaten annet enn når jeg var litt hardhendt under opplukking når geleen satt fast i naboen sin

Hei. Jeg har laget Troikakonfekt og alt ble vellykket. Et lite spørsmål: jeg har satt de i en kakeboks i kjøleskapet, men synes at sjokoladen virker fuktig når jeg serverer den. Er dette noe jeg kan gjøre noe med? Vil forresten takke "Det slte liv" for en super inspirasjonskilde. Mange flotte oppskrifter

Lagde troikakonfekt og fulgte oppskriften, men da jeg dyppet sjokolden, skled sjokoladen av gelen. Jeg oppevare bitene jeg fikk til i en tett plast boks i kjøleskapet, men et par dager etter at jeg åpnet boksen, var noen av bitene gått i oppløsning og resten var så våt at de ikke kunne spises
Hva har jeg gjort feil?

Jeg strevde mye med sjokoladetrekket og fikk prøvd både for varm sjokolade, for kald sjokolade, gele som skled og sjokolade som skled rett av. Jeg måtte "jukse" til slutt. Jeg skar opp bitene og la dem på papirkledd brett i fryseboksen. Tok dem ut etter et par timer og brukte ferdig topping/sjokoladesaus som stivner på isen og vips hadde jeg flotte konfektbiter. Foreløpig ser de fine ut og jeg har lagt dem enkeltvis i små papirformer. Uansett om man jukser med sjokoladetrekket eller ikke, er det nok lurt å fryse/kjøle ned konfektbitene før man tar på sjokoladen.

Lagde disse nå i helga, fulgte oppskrifta og hadde ingen problemer. De er fantastisk gode, og har det ser nesten ut til at jeg må lage en porsjon til før jul :)

Hei
Konfekten er god den men den har blitt duggete, så den er ikkje lika fin lenger. Kva har skjedd ?

Tenkte å lage dette i morgen, men har flere nøtteallegikere ii familien. Hva kan jeg bruke i stedet for nougatt?

Du kan lage en sjokoladetrøffel med gelatin.

Legg to plater gelatin i vann. Kok 1 dl vann med 75 gram melis til det blir seigt (6-8 min.) Klem ut vannet av gelatinen og løs den opp i melisvannet.

Pisk tre eggeplommer og ha i melisvannet litt og litt. Rør inn 100 gram romtemperert smør litt og litt og til slutt 1 ss kakao. Smør over marsipanen i stedet for nougat.

Hei,
Hadde også problemer med at konfekten ble duggete og utrolig klissete etter å ha vært helt perfekt etter første døgnet, veldig irriterende da den skulle gis i gave. Tror det skyldes denne typen marsipan samt at det har noe med luftfuktighet i kjøleskapet. Løsningen etter en del prøving ble å ta bort matpapiret og bruke tykt tørkepapir (kjøkken papir) i stedet. Det virket da tørkepapiret trekker til seg fuktigheten og produksjonen var berget for vår del, verdt å prøve i hvert fall før en kaster all den dyre og gode konfekten.

Lagde disse til jul og synes de var kjempe gode.
Men jeg og flere med opplevde at det ble vannperler ( fukt ) på utsiden når de ble oppbevart i kjøleskapet. Forringet ikke smaken, men så ikke så fint ut når man skulle servere til andre.
Jeg hadde de i en lufttett boks.
Hvorfor ble det sånn ?

Ja, det kan skje. Har med fuktigheten i kjøleskapet å gjøre. Det kan hjelpe å bruke pappboks i stedet for vanlig kakeboks og la det være litt luftig inni boksen. Kjøkkenrull i stedet for matpapir mellom lagene kan også hjelpe, ref tips fra leser.

Tusen takk for nydelig oppskrift på troika konfekt De ble en knallsuksess her hjemme, er i gang med runde to

God kveld, Kristine!

Jeg lagde denne konfekten i går, og fikk et stort problem etter at jeg hadde fått marsipan-nougat-gele-delen ut av formen, og skulle dele den opp i biter.

Da ble marsipanen bløt, og gelen skled av underlaget sitt, så jeg ikke fikk dekt de til med sjokolade.

Selv om de veldig få bitene smakte utrolig godt, måtte de andre rett i søpla fordi det var så mye væske mellom marsipanen og geleen, at det ikke var spiselig :(

Jeg må bare understreke at jeg har laget mye godt ved hjelp av dine oppskrifter før, så jeg lurer mye på hvordan du får dine til å bli så nydelige, i og med at de ikke ligner noe på de jeg laget :)

Som svar på av Amy Ch. (ikke bekreftet)

Hei! Høres ut som du la geleen rett på marsipanen ut fra det du skriver (dvs at det var væske mellom marsipanen og geleen), stemmer det? Det er nemlig veldig viktig med nougat mellom marsipanlaget og gelelaget. Geleen gjør nemlig at marsipanen løser seg opp, så nougaten må være imellom.

Obs! Oppdaget tilfeldigvis (og heldigvis i tide) at Odense har økt volumet i pakkene med nougat fra 100 til 150 g i år. Kjekt å vite før man av gammel vane slenger to pk til smelting i bollen...

Går det an å ha smeltet sjokolade (evt. en sjokoladekrem) over mens det er I langpanna og så bare skjære I ruter, eller vil de dele seg da? Behøver ikke sjokolade på alle sidene for min del, og litt dekorativt om lagene viser på sidene? Og så mye mer lettvint.........

Hei vet du om disse er trygg for dem med cøliaki? Har laget noen og vil gjerne dele med en eldre dame, men vet ikke om jeg kan..

Har laga desse i 3år no og blitt en tradisjon til jul her i hus:) Nydelig hjemmlaga troika:) Takk for oppskrift:)

Hei!
Er det mulig å fryse troikakonfekten? :-)

Har forsøkt å lage hjemmelaget troyka for 3. året på rad, men det MÅ VÆRE noe galt, jeg opplever det samme som flere andre at nougaten mellom marsipanen og geleen ikke stivner, har nå forsøktmed 4 plater gelantin i nougaten og håper at det da funker, rtor du burde modifisere oppskriften slik at den ble "tryggere"

Noen her som har gode råd?? For litt siden lagde jeg denne konfekten og det gikk strålende! I går skulle jeg lage runde to, men nå får jeg trøbbel med sjokoladen??
Jeg har smeltet den i vannbad med delfiafett som det sies i oppskriften og satt den til kjøling.
Men når jeg tar den ut i romtemperatur blir sjokoladen helt stiv før jeg rekker å suppe konfekten.
Har forsøkt to ganger, men det samme skjer begge gangene. (Jeg kjølte sjokoladen sist gang også, da gikk det fint....)
Noen som vet hva jeg gjør galt??
(Har hatt den til kjøling i en metallbolle, og kjølte den ned på et kaldt rom (ca 0 grader) og ikke i kjøleskapet. Kan det være det som er årsaken? Håper på noen gode tips :)

Det var ikke så lett nei, det var litt jobb å kjevl marsipanen til en fin firkant. Måtte dele den opp og skjære den til.
Forholdsvis har det gått fint med nougaten. Men ser at min form på ca 20x 30 cm (som ambefalt) kanskje blir litt stor. Troikaen ser ut til å bli litt tynn.
Skulle blitt bedre resultat med mindre form.
Spennende dog å se sluttresultatet!

Alt gikk fint etter litt prøving og feiling med sjokoladen.Trikset (for oss) ble å avkjøle sjokoladen til nesten romtemperatur etter smelting. Er den for varm smelter geleen umiddelbart og sjokoladen glir av. Delfiafett var nødvendig for å holde den tynn nok. Det var helt klart for varm sjokolade som gjorde det vanskelig å få trekket til å sitte. Så ikke gi opp hvis trekket ikke sitter, hold bitene kalde og avkjøl sjokoladen før du prøver igjen

Hej
Er fra DK, så vil gerne vide hva bringebærgelépulver er for noget

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift