Verdens beste kanelboller


Hei kjære dere!

Jeg er tilbake fra nok en jobbtur til London og det har vært noen hektiske dager for meg i det siste, men innimellom det hele har jeg likevel fått bakt noen store, deilige, supermyke kanelboller til familien. Superduperpopulære ble de hos både store og små!

Jeg har brukt deigen til Verdens beste boller, fylt dem med masse smør, sukker og kanel, og jeg kaller dem Verdens beste kanelbollerYum

 

 

Oppskriften gir 30-35 store kanelboller.

 

Ingredienser:

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Fyll:
♥ 150 g mykt smør
♥ 4 ss sukker
♥ 2 ss kanel

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Kjevle ut deigen til en stor, kvadratisk leiv (ca. like stor som en stor langpanne, se tips).

Smør på mykt smør og dryss over rikelig med sukker og kanel.

Rull leiven sammen til en tykk, fast rull. Skjær store skiver som du legger på bakepapirdekkede stekeplater (jeg trengte 4 stekeplater). Det skal totalt bli ca. 30-35 store kanelboller.

La dem heve lunt i ca. 40 minutter.

Visp sammen egget med litt melk og pensle over bollene.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10-12 min (se tips).

 

 

Den fantastiske lukten av nystekte kanelboller.....!

 

 

Tips:

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og kjevle og ikke løs og klissete.

♥ Dette er en stor porsjon som gir ca. 30-35 store kanelboller. Når du kjevler ut deigen til en stor, firkantet leiv, får du kanelboller med mange kanelsvinger. Jeg synes det ser vakkert ut. Trikset er som sagt bare å kjevle deigen såpass bred at du må rulle mange omdreininger når du ruller sammen leiven til en rull. Da får du en stor og fin kanelspiral inni kanelbollene.

 

 

♥ Steketemperaturen på 230°C er temmelig varm. Følg godt med når du steker bollene. De skal bli gylne i fargen og gjennomstekte, men ikke brent. 

 

 

Disse bollene ble servert til en gjeng med 10-åringer, og jeg skal si de forsvant raskt!

 

 

Og jammen var de gode også!  Yum

 

 

♥ ♥ ♥ ♥

 

Verdens beste kanelboller
Ingredienser

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Fyll:
♥ 150 g mykt smør
♥ 4 ss sukker
♥ 2 ss kanel

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Kjevle ut deigen til en stor, kvadratisk leiv (ca. like stor som en stor langpanne, se tips). Smør på mykt smør og dryss over rikelig med sukker og kanel.

Rull leiven sammen til en tykk, fast rull. Skjær store skiver som du legger på bakepapirdekkede stekeplater (jeg trengte 4 stekeplater). Det skal totalt bli ca. 30-35 store kanelboller. La dem heve lunt i ca. 40 minutter.

Visp sammen egget med litt melk og pensle over bollene.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10-12 min (se tips).

Tips

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og kjevle og ikke løs og klissete.

♥ Dette er en stor porsjon som gir ca. 30-35 store kanelboller. Når du kjevler ut deigen til en stor, firkantet leiv, får du kanelboller med mange kanelsvinger. Jeg synes det ser vakkert ut. Trikset er som sagt bare å kjevle deigen såpass bred at du må rulle mange omdreininger når du ruller sammen leiven til en rull. Da får du en stor og fin kanelspiral inni kanelbollene.

♥ Steketemperaturen på 230°C er temmelig varm. Følg godt med når du steker bollene. De skal bli gylne i fargen og gjennomstekte, men ikke brent. 

Kakekategori
Allergier og preferanser

65 kommentarer

Merkelig at du sier den ikke skal forhåndsheve seg. mine ble ikke bra på grunn av det :( veldig skuffet. Men har veldig tro på deigen så skal bake den på nytt på søndag, men da skal jeg forhåndsheve deigen en halv time FØR jeg kjevler den ut...

Bruker berre denne bolleoppskrifta eg no, for den er berre best!
Forhever aldri og bollene blir SVÆRE. Du har nok drept gjæren ja.
Prøv igjen, betre lykke neste gong! ☺️

Har nettopp bakt denne, kjempegod :) men eg hevet deigen i rundt 20 min i staden for på steikebrettena sia eg kun har 2 steikebrett, fungerte ganske greit.

Det kunne gjerne stått litt mer spesifikt om disse bollene, merker jeg. Det er flere som har spurt om ting uten å få svar, så det er tydeligvis flere som ikke får til disse bollene helt. Selv har jeg lagd noen bedritne boller ut av den oppskriften her! Beklager, ikke for å være frekk, men for sånne som meg som f.eks. ikke har peil på baking så vet jeg jo ikke om det er forskjell på tørrgjær/ferskgjær eller helmelk og lettmelk i bakverk. Mine har liksom ikke "hevet seg" eller stekt noe særlig. Alt ble egentlig feil med dem.. Verdens beste kanelboller var det ikke!

Hei. Ikke min oppskrift, men svarer likevell. Min mor har bakt disse med både tørr/ferskgjær og hel/lett melk, alt etter hva hun hadde i skapet. Hun sa det ble nesten ingen forskjell. Hvis deigen ikke hever seg kan det være at man har brukt for varm væske, da drepes gjæren. For kald væske og heving i kaldt rom kan også stoppe hevingen. Jeg bruker et digitalt termometer i væsken for å se hvor varm den er, det kan være lurt for oss som ikke er så drevet i gjærbakst. Jeg anbefaler å lese disse gode tipsene på denne lenken her http://trinesmatblogg.no/baketips/. Det har hjulpet meg mye :) Baker disse nå og de ble kjempegode. Jeg brukte fersk gjær og helmelk. Jeg hadde ca 34 grader på væsken og hevet de i romtemperatur. Lykke til videre med bakingen.

Noen ting som man må være obs på er: gjæren må løses opp i vesken som skal ha ca 37 grader. Hell så vesken oppi i de tørre ingrediensene. Om du har fulgt oppskriften helt nøyaktig med tanke på mengder så må du tilsette ekstra mel når du knar deigen på kjøkkenbenken, husk at deigen blir smidig når den knas, så ikke tilsett for nye mel, prøv deg heller frem med litt og litt mens du knar. Noe annet som er viktig er at bollene får heve i romtemperatur eller litt varmere, hvertfall ikke kaldere enn romtemperatur.. utenom disse 2 tingene så er det egentlig å bruke sunn fornuft og være kreativ.

Jeg er bare en mann som egentlig IKKE kan bake men prøvde disse for morro skyld. Ble kjempegodt mottatt av de innsatte i fengselet jeg besøker :) (De ble prøvekaniner fordi de kunne ikke stikke av så lett ;) ) Ny runde på gang nå og de blir sikkert like gode :)

Hei!
Kan jeg bruke tørrgjær i denne oppskriften? :-) Gleder meg til å bake!

Hei,

Jeg synes ikke dette er en veldig bra gjærdeig oppskrift. Det er mye fett i oppskriften, veldig mye gjær og veldig kort hevingstid. Det at deigen ikke forheves gjør at du ikke kvitter deg med den syren som dannes i den første delen av gjæringsprosessen. Smørmengden og sukkermengden kan godt reduseres vesentlig særlig om du baker kanelboller med smør og sukker i fyllet . Om du skal lage verdens beste boller eller verdens beste kanelboller så gjør du - etter min mening - uansett følgende endringer:

- reduser gjærmengden til 25g fersk gjær / 0.5 pk tørrgjær
- kutt ut koking av melk og melis
- bruk kald melk, gjerne skummet melk for å redusere fettmengden
- elt alle andre ingredienser sammen på lav hastighet i 5 min, la stå i 30 minutter før du tilsetter kaldt smør i terninger, 5-7 g salt og 1 ts kardemomme
- elt videre til deigen på lav hastighet i ca 5-10 minutter til deigen blir smidig, deretter eltes deigen på høy hastighet i 1 minutt (for å øke temperaturen i deigen)
- dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse (det tar den tiden det tar og er avhengig av melets malingsgrad, temperatur mm) bak ut og etterhev i minimum 30 minutter, gjerne i forvarmet ovn / ovn med hevefunksjon
- stek på 230-250 grader over/undervarme i 8-10 minutter

Det er ikke riktig som det står ovenfor i kommentarene at hevingen stanser om deigen er kaldere enn 30 grader. Du kan eksperimentere med å lage deigen på kvelden med redusert gjærmengde, sette den i kjøleskapet for heving og så bake ut på morgenen. Da må du bare passe på ikke å arbeide for mye med deigen på morgenen, for da blir det vanskelig å få til etterhevingen på en god måte. Deilig ferske bakevarer uten gjærsmak! :)

Som svar på av Morten Harepus (ikke bekreftet)

Istedet for å kommentere her, så kan du vel heller legge ut din egen oppskrift? Er imgen som tvinger deg til å lage akkurat denne av alle de som ligger ute på siden...

Som svar på av Morten Harepus (ikke bekreftet)

Hei Morten Harepus.
Det er syv år siden du skrev her og jeg vet ikke om du vil få varsel om at du har fått svar.
Uansett, gjærdeig er en hobby for meg og jeg har ingen utdannelse i så måte. Det jeg har lært er av mine italienske venner men deres styrke er ikke søt gjærbakst med smør.
Jeg vil lære mer og er ikke tilhenger av desilitermål men at væske/melmengde skal gå på prosent av hverandre.
Jobber du med det? Hvor kan jeg finne mer informasjon om dette?
Takk.

Hei, deigen ble kjempefin og veldig god å jobbe med, men det tok veldig lang tid før vesken ble avkjølt nok til at jeg kunne blande den med mel og gjær. Bollene står i ovnen a.w.s, gleder meg til å smake

Dette var absolutt suksess! Elsker disse bollene! :-D Store, kjempe luftige og med masse svinger *nam* Dulgte oppskriften og heva i 40 min på stekeplata. De som ikke har fått til denne oppskriften har kanskje brukt for varm melk? Jeg anbefaler iallefall disse bollene på det sterkeste!

Dette er vel den enkleste oppskriften jeg noen gang har vært ute for. Og for et vanvittig godt resultat. Så luftige og fine, det var bare en fryd:)

Jeg har nå prøvd denne oppskriften og kan med sikkerhet fastslå at dette faktisk er verdens beste kanelboller! Men hvorfor endte jeg opp med nærmere 80 stk. da jeg fulgte denne oppskriften som sier det skal bli 35?

For tynn kjevling?
For intens gjær?

Hilsen lykkelig baker!

Jeg har nå prøvd denne oppskriften og kan med sikkerhet fastslå at dette faktisk er verdens beste kanelboller! Men hvorfor endte jeg opp med nærmere 80 stk. da jeg fulgte denne oppskriften som sier det skal bli 35?

For tynn kjevling?
For intens gjær?

Hilsen lykkelig baker!

for en som ikke er verdens beste baker... nå har jeg baka disse bollene flere ganger og topp resultat vær gang ....til og med skryt fra en som virkelig kan skillings boller så ja dette e min oppskrift nå.

Luftige og gode. Til og med jeg som har 0 bake skills fikk det til (selv om jeg måtte løpe til min mor med et par teite spørsmål). Jeg syns det manglet litt salt, men jeg syns alltid det mangler salt så min mening betyr ikke nødvendigvis noe særlig:P

Jeg brukte for øvrig lettmelk, fersk gjær og meierismør (som jeg ikke vil leve uten).

Baka desse i dag, kjempegode. God deig å jobbe med. Brukte lettmjølk, fersk gjer og meierismør.
Skal bake dei fleire gongar.

Velldig fin deig, ble fint stekt på toppen men ble litt for mye stekt i bunn. Kan man skru ned varmen og steke litt lengre istedet? Har du evt tips?

Fantastisk gode og luftige boller! Jeg brukte ca 75 gram fersk gjær og ekstra lett melk. De ble veldig godt tatt i mot her i heimen :-) Ble ca. 35 store kanelboller!

Idag bakte jeg disse kanelbollene, MEN byttet ut melk med mandelmelk og jeg har aldri noensinne sett en mer luftig deig. Deigen var så luftig og saftig og satte seg ikke fast i hverken papir eller fingre. Ny verden, og de beste kanelbollene jeg noensinne har lagd.

Dette ER verdens beste kanelboller! Lager disse titt og ofte. :)
Jeg halverer oppskriften, men får rundt 32-36 store likevel. (2 stekebrett)
Brukte pizzamel nå sist, og det fungerer selvfølgelig helt utmerket.
Dette er bakst som jager høstmørket på dør. Hyll!

Hi,
I've been reading through and i am not sure if i understood it right.. so its 100 gr of dry yeast?

Som svar på av Hafdis (ikke bekreftet)

No!! :-) 100 gr FRESH yeast! That is the equivalent of about 25 gr dry yeast.

Hei.
Det står på tørrgjær pakkene hva som er likt fersk gjær. Når det gjelder baking og det nevnes gjær, så er det fersk gjær, men tørr kan brukes. Når det nevnes melk, så er det hel-melk.
Skyld ikke på andre hvis en feiler, det er lov å gjøre feil ;)

Nå har jeg prøvd denne deigen!
Og mine hever ut av ovnen nesten.
Jeg valgte å varme opp smør melis og halve mengden med melk. For å tilsette kald melk for å kjøle ned væsken....! Jeg brukte tørr gjær og blandet det i det tørre. Helte forsiktig i melkeblandingen. Og som sagt mine hever utmerket! ❤️

Tuuusen takk for en fantastisk oppskrift. Gleder meg til å smake på en!
Klem fra BakeGladeIren

Og der bestemte jeg meg for å ikke bruke denne siden lenger. Altfor lite informasjon om fremgangsmåten. Nå har jeg eltet deigen i 30 minutter, påført over 100g ekstra mel, og fortsatt er den deigen noe av det klebrigste jeg noensinne har vært borti. Jeg kan ikke ta på den uten at fingrene mine blir transformert til det ugjenkjennelige. Mitt siste håp nå er å la de forhåndsheve litt, selv om denne dusteoppskriften sier at den ikke trenger det. Jeg mistenker nok heller at jeg har kastet bort en drøss med tid, penger og en god dose tålmodighet på noe som mest sannsynlig havner i søpla.

Hm...ser visst ut som at dine bakeregenskaper stemmer overens med kallenavnet du har valgt å ha! Ikke legg skylden for dine manglende bakeresultater over på en oppskrift du fant på nettet.

Bollene ser kjempe fine ut skal selge dem for å samle inn penger til Rajsahiakaksjonen.
Takk for en super oppskrift!!!
Brukt kun 50 gram grær
Funket kjempe bra

Denne oppskriften er himmelsk!
Men fyllet må jeg alltid lage dobbelt av det som er oppgitt her :)
Knall gode boller, laget disse mange ganger!

Prøvde denne oppskriften på jobb og ble en kjempesuksess! De beste bollene folk hadde smakt. Så jeg sverger til denne fremover :-D

Fantastisk deig å jobbe med. Og bollene ble utrolig gode <3 Så her har jeg funnet en oppskrift som blir brukt fremover :-)

Bakte de i dag, ble luftige og kjempegode!!!! Brukte tørrgjær i det tørre og fulgte ellers oppskriften. Nydelige!!!

Hei.
Det står man skal "se tips" for kardemomme og hvetemel, men finner ikke ut hvor jeg ser det? Noen som kan hjelpe?

Tuuuusen takk for en fantastisk god oppskrift! :) Dette må bli den 10. oppskriften jeg har prøvd på siden din :) Du stopper ikke å imponere. Dette var seriøst de BESTE bollene jeg har smakt :)

Heia, må man koke melk melis og smør, eller er det egentlig nok å smelte smøret og melis og deretter spe med melk ?

Det trengs ikke å tempererte melk. Når man kjører gjærdeig i minimum 10 minutter, på medium hastighet, så blir deigen varm nok av det. Jeg romtempererer smøret, har i resten av ingrediensene. Og smuldrer ikke deigen. Alt blir blandet, og jeg garanterer at snurrene blir enda bedre. Har lært av en bakermester (faglært, ikke Harepus). Dette gjelder alle gjærdeiger

Beste deigen noen sinne!!

Jeg kjøkkensjef selv siden noen år må innrømme de er beste kanelboller oppskrift.

Har lagt deigen nå i 3 ganger funker absolut.
Anbefales med fersk gjær de blir mye større gigantisk fantastisk.

Jeg har bakt disse bollene før og de er absolutt de saftigste bollene jeg noengang har bakt. Holder seg lengre gode uten at en må varme de i micro. Med flere andre oppskrifter blir bollene jeg baker ofte fortere tørre.
Bakte disse i går med melis- og sukkererstatning og kunne nok hatt væsken noe varmere og litt vanlig sukker i for gjærens del da de ikke hevet før de kom i ovnen. Men de ble kjempegode! Og påvirker blodsukkeret mindre og :) Neste gang skal jeg forsøke å bytte ut noe av hvetemelet med noe annet.
Takk for oppskrift!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift