Salt karamellsaus


Salt karamell er noe som er blitt veldig populært både i kaker og desserter. Et glass med hjemmelaget salt karamellsaus er også fin å gi bort i gave.

Her har du en oppskrift på veldig god salt karamellsaus som egner seg til alt fra fyll i kaker, makroner, konfekt og til å helle over iskrem. 

 


 

Den søte karamellsmaken får en liten touch av maldonsalt, som harmonerer perfekt!

 

 

Ingredienser:

♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 3 dl kremfløte
♥ 125 g smør
♥ 0,5 ts maldonsalt
 

Fremgangsmåte:

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar ca. 10-15 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. Rør godt og la karamellen småkoke i ca 5 minutter under stadig omrøring.

Bland i en liten klype havsalt. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles til dagen etter.

 

 

Karamellsausen er klar til å serveres!

 

 

Tips:

♥ Jeg bruker vanlig, saltet meierismør i karamellen i tillegg til en klype maldonsalt.

♥ Karamellsausen kan bli hard av å oppbevares i kjøleskapet. Jeg pleier derfor å oppbevare den i romtemperatur flere timer før servering. Hvis du synes karamellsausen blir for tykk, er det bare å varme den opp litt igjen i mikroen.

♥ Se også oppskrift på Karamellsaus med vikingmelk og vanilje og Caramel Sauce (Amerikansk karamellsaus).

 

 

En favoritt er å serveres karamellsausen lett oppvarmet sammen med en skikkelig god vaniljeiskrem med fløte og ekte vanilje!

NAM!  Heart 

 


 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Salt karamellsaus
Ingredienser

♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 3 dl kremfløte
♥ 125 g smør
♥ 0,5 ts maldonsalt

Fremgangsmåte

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar ca. 10-15 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. Rør godt og la karamellen småkoke i ca 5 minutter under stadig omrøring.

Bland i en liten klype havsalt. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles til dagen etter.

Tips

♥ Jeg bruker vanlig, saltet meierismør i karamellen i tillegg til en klype maldonsalt.

♥ Karamellsausen kan bli hard av å oppbevares i kjøleskapet. Jeg pleier derfor å oppbevare den i romtemperatur flere timer før servering. Hvis du synes karamellsausen blir for tykk, er det bare å varme den opp litt igjen i mikroen.

17 kommentarer

Lagde denne i dag, ble vellykket! :-) Lurer også på hvor lenge den holder seg? :-)

Hei! Lurer litt på hvorfor en ikke skal røre i blandinga - er det ikke da fare for at det nederste blir brent før det øverste har smelta? Er det veldig svak varme som er trikset da? :-)

Hvis du rører i sukkeret mens det smelter vil karamellen kunne sukre seg (dvs at den blir kornete og ikke glatt ). Trikset er å ha middels sterk varme og passe på som en smed mens sukkeret smelter og blir brunt. Følg oppskriften så går det bra!

Hei
Jeg har en lignenede oppskrift fra min mor som jeg brukte på snickerskaka di istedenfor den kondesertemelkekaramellen. MEN etter et døgn i kjøleskap er den jo hard og smøre utover som du nevner. Problemet jeg opplevde var at den skilte seg når jeg varma den opp. Når den begynte å koke ordentlig som når den lages gikk det fint sammen igjen. Men til neste gang, vet du hvorfor den skiller seg og har du noe triks mot det :)?

Hei. Denne prosessen tar over en time. Jeg bruker en panne fra IKEA på induksjonstopp. Brenner seg hver eneste gang. Jeg har på 2 og 3 når det gjelder varme. Den blir ikke lysebrun. Men mørk.
Jeg følger oppskriften. Får en krystallisert overflate dom jeg ikke rører. Veldig forsiktig med varmen. For at det skal smelte må jeg kakke litt på skorpen for å få litt fortgang.
Hva gjør jeg galt. Str på pannen/ bunn tykkelse Hmmmm

Hei.
Jeg har akkurat samme problem, har også induksjonstopp fra IKEA, som varierer veldig på ytelsen. helt mareritt.
Første gang fulgte jeg bare oppskriften og alt gikk enkelt og greit, ingen problemer og perfekt saus.
Neste gang ble bare halve kasserollen varm, slik at sukkeret smeltet og ble brunt i den ene enden mens det var hvitt pulver i den andre.
Sist gang brukte jeg en stor kasserolle, 3 liter som jeg bruker til gryteretter. Brukte 5 ss vann, slik at alt sukkeret ble like vått. Så snudde jeg en kvart gang på kasserollen med jevne mellomrom. Jeg begynte på 3 og det gikk bra i begynnelsen, men så stoppet kokeprosessen etter at det hadde boblet en stund, den smeltet ikke etterpå. Der skulle jeg nok ha skrudd opp til 5, det gjør jeg neste gang; til koking på 3 og deretter 5, mens jeg vrir kasserollen en kvart gang og rister kasserollen litt i vannrett posisjon samtidig. Til slutt hadde jeg fått smeltet masse med riktig farge, men med en tykk rand av hardt sukker i kanten, sikkert på grunn av tiden med for lav temperatur etter koking, tror jeg. Måtte hakke inn litt sukkerklumper... Så tilsatte jeg romtempert smør. Gikk like dårlig som sist gang. Massen blir mykere, men det meste av smøret bare skiller seg., selv etter en god del røring, Så det må jeg helle av før fløten tilsettes. Forrige gang ble det hele mislykket. Men denne gangen ble det en fin saus etter at fløten hadde blitt tilsatt og rørt inn. Men litt mindre saus enn oppskriften burde gi da. Så ikke gi deg! Blir jo nydelig når man får det til.
Har sett at mange etterspør holdbarhet. I plastboks med tett lokk har denne holdt i over en uke i mitt kjøleskap, merket ingen forringelse overhodet på slutten. Ble heller ikke hard i kjøleskapet hos meg.

Her ble det under svart før det på toppen smeltet... hadde på svak varme... 2/9...
Jeg gir opp!

Vellykket sause:) men hvor lenge holder den seg? Ser at det ikke ble svart på tidligere... mvh

Hei og godt nytt år.

Jeg har laget hjemmelaget karamellsaus. Men den er så innmari tykk. Nesten som myk karamell. Hva gjør jeg feil?

Som svar på av Johnny Svensli (ikke bekreftet)

Hei.
Denne sausen blir ikke tynn slik som de du kjøper i flaske på butikken, den SKAL være tykk, så du gjør nok ikke noe feil, tror jeg.

Dette høres godt! Kan man smøre karamellen som fyll i en bløtkake?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift