Gougères (Franske vannbakkels med ost)

Annonse: Gruyère

Hei!

I dag skal dere få en herlig oppskrift på noe som jeg virkelig har kost meg med i kveld! Yum  Yum  Yum  

Gougères er nydelige, luftige, små, franske vannbakkels som inneholder revet ost.

Servert varme og med et dryss maldonsalt ble dette bare helt fantastisk som kveldssnack!

 

 

Tenker noen delikate gougères også er perfekte å servere som fingermat hvis man får gjester.

Det er helt avgjørende for smaken at man bruker en god ost med kraftig smak. En meget vellykket variant får man ved å bruke den berømte osten Gruyère (fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene som har godt utvalg av ost).

 

 

Gruyère stammer fra fjellområdene i den fransktalende delen av Sveits og er populær å bruke i retter som ostefondue, oppå fransk løksuppe, ostesmørbrød og alle slags andre gratinerte retter.

I disse vannbakkelsene kommer osten gruyère virkelig til sin fulle rett!

 

 

Er du glad i ost, må du virkelig prøve denne oppskriften!

 

Oppskriften gir ca 15-18 stk.


Ingredienser:

♥ 1 dl vann
♥ 1 dl helmelk
♥ 125 g smør
♥ 2,5 dl hvetemel
♥ 3 store egg
♥ 120 g gruyère 

Pynt:
♥ 30 g gruyère
♥ litt maldonsalt


Fremgangsmåte:

Ha vann og melk i en kjele. Kok opp og ta kjelen av platen. Tilsett smøret og la det smelte.

 

 

Ha alt melet på en gang i kjelen. Rør godt rundt med en sleiv til du får en fast deig som slipper kantene på kjelen.

 

 

La deigen avkjøles i romtemperatur i 1-2 minutter.

Tilsett ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg (jeg bruker elektrisk håndmikser til dette). Du skal nå få en deig som er bløt, men fast nok til at den holder fasongen.

Riv osten på et rivjern.

 

 

og vend inn i deigen til slutt.

 

 

 

Finn frem to stekeplater som dekkes med bakepapir. Klikk ut deigen til små topper ved hjelp at to spiseskjeer.

 

 

Dryss på litt revet ost på toppen.

 

 

Stek vannbakkelsene midt i ovnen ved 200°C på varmluft (se tips) i ca. 20 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Ikke åpne ovnsdøren før det har gått minst 15 minutter (se tips).

 

 

Strø en klype maldonsalt over og server ostevannbakkelsene nystekte!

 

 


Tips:

♥ Som alltid når man lager vannbakkels, er det veldig viktig at man ikke åpner ovnsdøren for tidlig. Kommer det luft inn i ovnen før vannbakkelsene er ferdigstekte, kan de synke sammen og bli helt flate. Men selvsagt må du følge med slik at ostevannbakkelsene ikke blir for brune. 

♥ Jeg bruker vanligvis vanlig over- og undervarme, og ikke varmluft når jeg steker kaker, bortsett fra noen helt få ganger (og da skriver jeg det alltid tydelig i oppskriften slik jeg har gjort her). Når jeg steker vannbakkels, synes jeg imidlertid at resultatet blir best med varmluft. Bruker du ikke varmluft, bør du kunne øke varmen på ovnen til ca 220°C. 

♥ Gruyère fås som sagt kjøpt i de fleste store matbutikkene som har ostedisk eller et litt større utvalg av oster (slik som for eksempel Meny og Coop Mega).

 

 

Det går alternativt an å bruke cheddar, Västerbottensost eller en annen fast gulost som har en litt kraftig smak.  

♥ Gougères smaker aller best når de er nystekte!

 

 

Virkelig nydelig for oss osteelskere!  Heart 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Innlegget er skrevet som ledd i mitt samarbeid med Oluf Lorentzen AS, som blant annet er importør av Gruyère i Norge. 
 

Gougères (Franske vannbakkels med ost)
Ingredienser

♥ 1 dl vann
♥ 1 dl helmelk
♥ 125 g smør
♥ 2,5 dl hvetemel
♥ 3 store egg
♥ 120 g gruyère 

Pynt:
♥ 30 g gruyère
♥ litt maldonsalt

Fremgangsmåte

Ha vann og melk i en kjele. Kok opp og ta kjelen av platen. Tilsett smøret og la det smelte.

Ha alt melet på en gang i kjelen. Rør godt rundt med en sleiv til du får en fast deig som slipper kantene på kjelen. La deigen avkjøles i romtemperatur i 1-2 minutter.

Tilsett ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg (jeg bruker elektrisk håndmikser til dette). Du skal nå få en deig som er bløt, men fast nok til at den holder fasongen.

Riv osten på et rivjern og vend inn i deigen til slutt.

Finn frem to stekeplater som dekkes med bakepapir. Klikk ut deigen til små topper ved hjelp at to spiseskjeer.

Dryss på litt revet ost på toppen.

Stek vannbakkelsene midt i ovnen ved 200°C på varmluft (se tips) i ca. 20 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Ikke åpne ovnsdøren før det har gått minst 15 minutter (se tips).

Strø en klype maldonsalt over og server ostevannbakkelsene nystekte!

Tips

♥ Som alltid når man lager vannbakkels, er det veldig viktig at man ikke åpner ovnsdøren for tidlig. Kommer det luft inn i ovnen før vannbakkelsene er ferdigstekte, kan de synke sammen og bli helt flate. Men selvsagt må du følge med slik at ostevannbakkelsene ikke blir for brune. 

♥ Jeg bruker vanligvis vanlig over- og undervarme, og ikke varmluft når jeg steker kaker, bortsett fra noen helt få ganger (og da skriver jeg det alltid tydelig i oppskriften slik jeg har gjort her). Når jeg steker vannbakkels, synes jeg imidlertid at resultatet blir best med varmluft. Bruker du ikke varmluft, bør du kunne øke varmen på ovnen til ca 220°C. 

♥ Gruyère fås som sagt kjøpt i de fleste store matbutikkene som har ostedisk eller et litt større utvalg av oster. Det går alternativt an å bruke cheddar, Västerbottensost eller en annen fast gulost som har en litt kraftig smak.  

♥ Gougères smaker aller best når de er nystekte!

Brødbakst
Allergier og preferanser
Stikkord

6 kommentarer

Har lyst til å prøve disse. Kan man gjøre klar deigen dagen før, og poppe de i ovnen før gjestene kommer? Og går det an å fryse det ferdige resultatet? ☺ takk for en fin side som blir flittig brukt

vil det være godt med vanlig gulost? Fikk så lyst på, men har ikke den osten og ikke muligheten til å kjøpe den nå. så bare lurer om det kan være godt med vanlig gulost også? :)

Disse fikk jeg ikke til, fulgte oppskriften og deigen ble helt flytende, alt fløt bare utover på platen. Endte opp med å ha i dobbelt så mye mel som det står i oppskriften. Hva har jeg gjort galt?

Er du sikker på mengdene i denne oppskriften? Jeg målte nøyaktig opp væske og smør, og da jeg tilsatte melet fikk jeg nærmest en tykk velling. Tilsatte mer mel så lenge jeg turte, og deigen ble temmelig tynn og utflytende.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift