Enkel eplepai med salt karamellsaus


Denne enkle eplepaien tar bare noen minutter å lage i stand, så enkel er den! 

Eplene legges i bunnen av formen, og så legges deigen bare på toppen av eplene i små klatter. Under stekingen smelter deigen og brer seg om eplene. 

Server kaken varm og nystekt, gjerne med iskrem og hjemmelaget salt karamellsaus.

 

 

Mmmm... utrolig godt! 

 

Ingredienser:

♥ 5 store epler
♥ 2 ss sukker
♥ 1 ss kanel
♥ 1 ts kardemomme

Kladdedeig:
♥ 2,5 dl hvetemel
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1 ts bakepulver
♥ 100 g smør
♥ 1 egg

Salt karamellsaus:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 125 g smør
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 ss vaniljepasta (kan sløfyes, se tips)
♥ 1 ts maldonsalt (kan sløyfes, se tips)

 

Fremgangsmåte:

Start kvelden i forveien med å gjøre klar karamellsausen:

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar cirka 10-15 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen.

Rør godt og la karamellen småkoke i cirka 5 minutter under stadig omrøring. Tilsett vaniljepasta og litt maldonsalt.

Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i romtemperatur til dagen etter (se tips). 

 

 

Eplekaken:

Skrell og rens eplene. Del dem i båter og legg båtene i en ildfast form (ca. 28 cm i diameter).

Dryss over sukker, kanel og kardemomme.

Bland mel, sukker, vaniljesukker og bakepulver. Smelt smøret og tilsett sammen med lett sammenpisket egg. Rør deigen raskt sammen. Den skal bli tykk og klissete.

Legg små klatter av deigen jevnt fordelt over eplene. Det gjør ikke noe om deigen ikke dekker eplene helt. 

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca. 40 minutter (se tips).

 

 

Server kaken nystekt, kanskje med et lite melisdryss.

 

 

Enkel eplepai som er veldig rask å lage!

 

 

Nydelig med vaniljeis og salt karamellsaus!

 

 

Herlig kake å kose seg med en mørk høstkveld! 

 

 

Tips:

♥ Merk at karamellsausen blir betydelig tykkere i konsistensen etter å ha stått i romtemperatur over natten. Hvis du setter karamellsausen i kjøleskapet over natten, blir den for fast, men da kan du la den stå i romtemperatur i noen timer (evtl. varme helt kort i mikroen), så mykner den igjen.

♥ Bare dropp maldonsalt i karamellsausen hvis du ikke ønsker noe salt smak på karamellen. 

♥ Vaniljepasta kan også droppes, men gir veldig god smak. Alternativt kan du bruke vaniljeekstrakt eller frø fra vaniljestang.  

♥ Oppskriften på karamellsaus gir en nokså raus porsjon. Det du ikke bruker, kan oppbevares i tett glass i romtemperatur. 

♥ Kaken trenger å steke ca. 40 minutter for at eplene skal bli skikkelig møre, selv om kaken ser ferdig ut tidligere.

♥ Karamellsausen bør lages minst kvelden i forveien, men har du den først klar, kan du lage denne kaken på impuls. Har du ikke tid til å lage hjemmelaget karamellsaus, kan du så klart bruke ferdigkjøpt variant. Eplepaien er også veldig god servert med vaniljesaus eller bare vaniljeiskrem. 

 

NAM!  Yum  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Enkel eplepai med salt karamellsaus
Ingredienser

♥ 5 store epler
♥ 2 ss sukker
♥ 1 ss kanel
♥ 1 ts kardemomme

Kladdedeig:
♥ 2,5 dl hvetemel
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1 ts bakepulver
♥ 100 g smør
♥ 1 egg

Salt karamellsaus:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 125 g smør
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 ss vaniljepasta (kan sløyfes, se tips)
♥ 1 ts maldonsalt (kan sløyfes, se tips)

Fremgangsmåte

Start kvelden i forveien med å gjøre klar karamellsausen:
Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar cirka 10-15 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen.

Rør godt og la karamellen småkoke i cirka 5 minutter under stadig omrøring. Tilsett vaniljepasta og litt maldonsalt. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i romtemperatur til dagen etter (se tips). 

Eplekaken:
Skrell og rens eplene. Del dem i båter og legg båtene i en ildfast form (ca. 28 cm i diameter).

Dryss over sukker, kanel og kardemomme.

Bland mel, sukker, vaniljesukker og bakepulver. Smelt smøret og tilsett sammen med lett sammenpisket egg. Rør deigen raskt sammen. Den skal bli tykk og klissete.

Legg små klatter av deigen jevnt fordelt over eplene. Det gjør ikke noe om deigen ikke dekker eplene helt. 

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca. 40 minutter (se tips).

Server kaken nystekt, kanskje med et lite melisdryss, og gjerne med vaniljeis og salt karamellsaus.

Tips

♥ Merk at karamellsausen blir betydelig tykkere i konsistensen etter å ha stått i romtemperatur over natten. Hvis du setter karamellsausen i kjøleskapet over natten, blir den for fast, men da kan du la den stå i romtemperatur i noen timer (evtl. varme helt kort i mikroen), så mykner den igjen.

♥ Bare dropp maldonsalt i karamellsausen hvis du ikke ønsker noe salt smak på karamellen. 

♥ Vaniljepasta kan også droppes, men gir veldig god smak. Alternativt kan du bruke vaniljeekstrakt eller frø fra vaniljestang.  

♥ Oppskriften på karamellsaus gir en nokså raus porsjon. Det du ikke bruker, kan oppbevares i tett glass i romtemperatur. 

♥ Karamellsausen bør lages minst kvelden i forveien, men har du den først klar, kan du lage denne kaken på impuls. Har du ikke tid til å lage hjemmelaget karamellsaus, kan du så klart bruke ferdigkjøpt variant. Eplepaien er også veldig god servert med vaniljesaus eller bare vaniljeiskrem. 

Kakekategori
Desserter
Sesong
Allergier og preferanser

6 kommentarer

Hei.
Det står 1ss vaniljepasta i oppskriften på karamellsausen, men det står ikke noe om den i fremgangsmåten eller under «tips». Når og hvordan kommer den inn?

Som svar på av Karoline (ikke bekreftet)

Hei Karoline, jeg hadde glemt å skrive inn dette, men oppskriften er korrigert nå :) Både vaniljepasta og maldonsalt kan sløyfes, hvis man vil det.

Hei Kristine :) Jeg har laget denne deilige eplepaien flere ganger,også karamellsausen :D Nå lurer jeg på om den kan lages uten egg? Jeg skal lage den til en veninne som ikke tåler egg. Mvh Grete

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift