Brente mandler

Brente mandler

23.12.2006

"Brente mandler" er noe av det beste jeg vet! Jeg har alltid trodd at dette knallgode snopet er vanskelig å lage selv, men det viste seg å være feil. Denne oppskriften er helt perfekt!

Brente mandler

Ingredienser

250 g mandler
150 g sukker
1 dl vann
1 ss smør

Fremgangsmåte

Det er ikke absolutt nødvendig, men start gjerne med å riste mandlene i ovnen for å få frem ekstra god smak på mandlene. Ha da mandlene på en stekeplate og sett dem i ovnen ved 180°C i ca. 10 minutter. 

Ha mandler, sukker og vann i en vid kjele eller stekepanne (gjerne med teflonbelegg). Varm opp og la småkoke mens du stadig rører forsiktig med en tresleiv. Etterhvert vil du se at vannet fordamper og da blir mandlene tørre og grå, og sukkeret kornete og hardt og fester seg til mandlene (denne prosessen tar ca. 10-15 minutter).

Senk varmen til medium og fortsett å varme mandlene mens du rører forsiktig med tresleiven. Sukkeret vil da smelte og bli brunt og flytende.

Når sukkeret har smeltet, tas stekepannen av platen. Tilsett smør i små klatter og rør godt rundt. 

Ha de karamelliserte mandlene over på en bakepapirdekket stekeplate (pass på så du ikke brenner deg). Bruk to gafler og skill mandlene litt fra hverandre. Avkjøl.

Brekk mandlene fra hverandre når karamellen har stivnet.

Tips

Pass på varmen etter at sukkeret har krystallisert seg og begynner å smelte, for det skal ikke mye til før det smeltede sukkeret smaker brent. 

Husk at smeltet sukker er ekstremt varmt, så pass på så du ikke brenner deg. 

Du kan gjerne smaksette mandlene med litt kanel eller havsalt under karamelliseringsprosessen.

Brente mandler oppbevares i tett boks eller på glass.

23.12.2006
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

1 kommentarer

Altså.. Jeg har mandlene i stekeovn først på 180° i fem til ti minutter (pass på så de ikke blir brent)
Imens har jeg sukkeret og vannet i en stekepanne eller gryte, på middels varme, og når alt sukkeret er smelta/oppløst har jeg mandlene i.
Så rører jeg ofte, etterhvert vil mandlene se helt gråhvite ut og alt er helt tørt.. Og det er da er det viktig å røre og røre konstant - etter en god stund karamelliserer sukkeret seg igjen og man får blanke fine mandler. Pass på varmen :)

SÅ tar jeg de av varmen, tilsetter smør og litt salt, og har over på stekebrett og lar de kjølne...

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter