Panettone

Panettone

30.11.2009


Panettone stammer opprinnelig fra Milano, derom enes de fleste. Det er imidlertid meget omdiskutert hvordan Italias verdensberømte julekake har fått sitt navn.

Noen mener "Panettone" rett og slett bare betyr "stort brød".

En mer romantisk forklaring på navnet kommer fra legenden om den fattige bakeren Antonio. Antonio var ansatt ved hoffet til Milanos hertug Ludovico il Moro Sforza. Legenden sier at kaken ble til da ridderen Ughetto degli Antellani forelsket seg i Antonios vakre datter, Adalgisa. For å nærme seg sin elskede, presenterte Ughetto seg for Antonio som bakerlærling og komponerte så denne mektige, luksuriøse hvetekaken, fylt med egg, smør, rosiner og kandiserte sitrusfrukter. Kaken stekte han i en høy blomsterpotte. Både Adalgisa og faren ble mektig imponerte, og det samme ble hertugen da han også fikk smake kaken. Ughetto lot selvfølgelig Antonio få all ære; alt han brydde seg om var å få Adalgisa. Dermed ble baker Antonio rik og berømt og Ughetto kunne gifte seg med sin utkårede. Et storslått bryllup ble arrangert av hertugen selv, som mente at kaken måtte hete etter sin baker: "Pan de Toni".

Panettone

Ingredienser

225 g smør
3 dl melk
40 g gjær
150 g sukker
6 eggeplommer
0,5 ts salt
1 ts vaniljesukker
revet skall av 1 sitron
et lite dryss muskat
675 g hvetemel
- -
200 g kandisert fruktblanding (se tips)
125 g rosiner
75 g skåldede mandler

Fremgangsmåte

Smelt smøret og bland med melk. La blandingen blir lunken. Løs opp gjæren i dette. Tilsett sukker og lett sammenpiskede eggeplommer. Ha så i salt, vaniljesukker, sitronskall og litt muskat. Bland så inn hvetemelet. Det skal bli en nokså klissete deig. La deigen stå og heve i 20 min. Bland deretter inn kandiserte frukter, rosiner og hakkede, skåldede mandler. La deigen heve i 20 min til.

Smør en suffléform (24 cm i diameter) og fest bakepapir både i bunnen og langsmed kanten slik at formen blir ca 15 cm høyere. Ha deigen i formen og la kaken etterheve i ca 25 min.

Stek kaken nederst i ovnen ved 180°C i ca 1,5 time (se tips). La kaken avkjøles litt i formen før den forsiktig hvelves ut.

Tips

Som fruktblanding kan du bruke en miks av apsikat, cocktailbær og sukat. I kaken på bildet brukte jeg 2 pk fruktblanding fra Freia.

"Panettone" skal helst stekes i egne, høye kakeformer, men det går altså fint å bruke en vanlig suffléform hvis du lager kantene ekstra høye ved å feste bakepapir på innsiden av formen. Smør formen - det fungerer som lim for bakepapiret.

Kaken trenger lang steketid for å bli helt gjennomstekt. Du kan slå ned varmen på ovnen til 160°C etter at det har gått 1 time. Dekk til overflaten på kaken dersom du synes det begynner å bli for mørk på toppen.

"Panettone" smaker best fersk. Den er fin å fryse.

30.11.2009
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter