Pasta med oksehaleragù

Oksehaler har kjøtt med kraftig smak, som egner seg veldig godt i en kjøttsaus ("ragù" på italiensk).

Sausen er klassisk italiensk med løk, gulrot, selleristang, tomater, kraft og rødvin. Jeg lar oksehalene langtidssteke i sausen i 6 timer. Det tar lang tid å tilberede oksehaler, men til gjengjeld får du et veldig mørt kjøtt og ikke minst en usedvanlig god kjøttkraft.

Jeg bruker her tykke båndpasta ("pappardelle"), som passer godt å servere sammen med den kraftige kjøttsausen. 

Server med revet parmesan og et dryss persille. En fantastisk god pastarett! 😍

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner. 

 

Ingredienser: 

Oksehaleragù:
♥ 1,5 kg oksehaler
♥ 5 ss olivenolje
♥ 1 løk
♥ 5 fedd hvitløk
♥ 2 gulrøtter
♥ 2 stangselleri
♥ 400 g hermetiske tomater
♥ 5 dl kjøttkraft (se tips)
♥ 2,5 dl rødvin
♥ 1 ts oregano
♥ 1 ts timian
♥ 2 laurbærblad
♥ kvernet salt og pepper

Servering: 
♥ 500 g pasta (gjerne pappardelle, se tips)
♥ revet parmesan
♥ persille

 

Fremgangsmåte: 

Oksehaleragù:

Finn frem oksehalene. Skyll dem godt og tørk med kjøkkenpapir. 

 

 

Stek oksehalestykkene i en stekepanne med olivenolje. Ikke ha alle stykkene i pannen på en gang, så stek dem i flere omganger.

 

 

 

Bruk nokså sterk varme slik at oksehalene får en god stekeskorpe. 

 

 

 

Ta oksehalestykkene ut av pannen. 

 

 

Finn frem løk, hvitløk, gulrøtter og stangselleri.

 

 

Kutt dem i biter og ha i samme panne som du stekte oksehalene i. Stek grønnsakene møre på middels varme (blandingen kalles "soffritto" på italiensk). 

 

 

Ha hermetiske tomater i pannen. Tilsett krydderet og rør godt om. Legg så de stekte oksehalene tilbake i pannen. 

 

 

Hell over oksekraft og rødvin.

 

 

Sett på lokk.

 

 

Sett pannen midt i stekeovnen ved 120°C i 6 timer (se tips). Den lange tiden i stekeovnen gjør at kjøttet blir veldig mørt (se tips hvis du vil tilberede på stekeplaten). 

Ta pannen ut av ovnen. 

 

 

I pannen er det nå en fantastisk god kraft! 

 

 

Løft forsiktig oksehalebitene ut av sausen.

 

 

Bruk to gafler til å rense kjøttet av hver oksehalebit. 

 

 

Det er ikke så mye kjøtt på oksehalene, men det kjøttet du får har masse, masse smak! 

 

 

Kjør sausen i pannen glatt med en stavmikser.

 

 

 

Smak til sausen om det trengs litt mer salt og pepper. 

 

 

Ha oksehalekjøttet i sausen.

 

 

Vend kjøttet godt inn i sausen. 

 

 

Servering: 

Kok pasta i rikelig, godt saltet vann som anvist på pakningen. 

Server pastaen med oksehaleragùen.

 

 

Topp med revet parmesan og et dryss persille. 

 

 

 

Herlig pastarett å servere på kjølige dager.

 

 

Oksehalekjøttet gir kraftig og veldig god smak på kjøttsausen. 

 

 

Tips: 

♥ Bruk en stor stekepanne med høye kanter som tåler å settes i stekeovnen. Har du ikke en slik stekepanne kan du alternativt bruke en romslig gryte.

♥ Oksehalekjøttet ha lang varmebehandling for å bli mørt. Jeg foretrekker å ha kjøttet i stekeovnen ved 120°C i 6 timer, som beskrevet over. Alternativt kan du la kjøttet småkoke under lokk på stekeplate i ca. 4 timer. Pass i så fall nøye på at det er nok væske i pannen og spe eventuelt med vann. 

♥ Det skal ikke være nødvendig å tilsette vann hvis du tilbereder i stekeovnen, men selvfølgelig er det bare å tilsette vann (gjerne pastavann fra kokingen av pastaen, som inneholder litt stivelse) dersom du synes at sausen er for tykk.

♥ Du kan bruke ferdigkjøpt kjøttkraft eller oksefond som du blander ut med vann. Jeg brukte her 2 stk konsentrert oksekraft (à 2,5 dl).

 

 

♥ Bruk pasta av god kvalitet, som binder til seg den gode sausen. Pass nøye på koketiden så spagettien ikke blir for mye kokt. Jeg brukte her tykke båndpasta (pappardelle), men andre typer pasta kan selvsagt også brukes. 

 

 

 

 

 

Pasta med oksehaleragù kan anbefales!  😋

 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Pasta med oksehaleragù
Ingredienser

Oksehaleragù:
♥ 1,5 kg oksehaler
♥ 5 ss olivenolje
♥ 1 løk
♥ 5 fedd hvitløk
♥ 2 gulrøtter
♥ 2 stangselleri
♥ 400 g hermetiske tomater
♥ 5 dl kjøttkraft (se tips)
♥ 2,5 dl rødvin
♥ 1 ts oregano
♥ 1 ts timian
♥ 2 laurbærblad
♥ kvernet salt og pepper

Servering: 
♥ 500 g pasta (gjerne pappardelle, se tips)
♥ revet parmesan
♥ persille

Fremgangsmåte

Oksehaleragù:
Finn frem oksehalene. Skyll dem godt og tørk med kjøkkenpapir. 

Stek oksehalestykkene i en stekepanne med olivenolje. Ikke ha alle stykkene i pannen på en gang, så stek dem i flere omganger. Bruk nokså sterk varme slik at oksehalene får en god stekeskorpe. 

Ta oksehalestykkene ut av pannen. 

Finn frem løk, hvitløk, gulrøtter og stangselleri. Kutt dem i biter og ha i samme panne som du stekte oksehalene i. Stek grønnsakene møre på middels varme (blandingen kalles "soffritto" på italiensk). 

Ha hermetiske tomater i pannen. Tilsett krydderet og rør godt om. Legg så de stekte oksehalene tilbake i pannen. Hell over oksekraft og rødvin. Sett på lokk. Sett pannen midt i stekeovnen ved 120°C i 6 timer (se tips). Den lange tiden i stekeovnen gjør at kjøttet blir veldig mørt (se tips hvis du vil tilberede på stekeplaten). 

Ta pannen ut av ovnen. Løft forsiktig oksehalebitene ut av sausen. Bruk to gafler til å rense kjøttet av hver oksehalebit. 

Kjør sausen i pannen glatt med en stavmikser. Smak til sausen om det trengs litt mer salt og pepper. Ha oksehalekjøttet i sausen. Vend kjøttet godt inn i sausen. 

Servering: 
Kok pasta i rikelig, godt saltet vann som anvist på pakningen. 

Server pastaen med oksehaleragùen. Topp med revet parmesan og et dryss persille. 

Tips

♥ Bruk en stor stekepanne med høye kanter som tåler å settes i stekeovnen. Har du ikke en slik stekepanne kan du alternativt bruke en romslig gryte.

♥ Oksehalekjøttet ha lang varmebehandling for å bli mørt. Jeg foretrekker å ha kjøttet i stekeovnen ved 120°C i 6 timer, som beskrevet over. Alternativt kan du la kjøttet småkoke under lokk på stekeplate i ca. 4 timer. Pass i så fall nøye på at det er nok væske i pannen og spe eventuelt med vann.

♥ Det skal ikke være nødvendig å tilsette vann hvis du tilbereder i stekeovnen, men selvfølgelig er det bare å tilsette vann (gjerne pastavann fra kokingen av pastaen, som inneholder litt stivelse) dersom du synes at sausen er for tykk.

♥ Du kan bruke ferdigkjøpt kjøttkraft eller oksefond som du blander ut med vann. Jeg brukte her 2 stk konsentrert oksekraft (à 2,5 dl).

♥ Bruk pasta av god kvalitet, som binder til seg den gode sausen. Pass nøye på koketiden så spagettien ikke blir for mye kokt. Jeg brukte her tykke båndpasta (pappardelle), men andre typer pasta kan selvsagt også brukes. 

Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift