Vaniljekake med karamellkrem og peanøttkrokan


Hei,

Det er visst den store kakedagen i dag...!

Som om det skulle ha noe å si for meg - for her på Det søte liv er det jo den store kakedagen rett som det er..  Grin

Uansett så tenkte jeg at jeg burde poste en skikkelig digg kakeoppskrift i dag, når det tross alt nå en gang er den store kakedagen.  Så her kommer en kake som virkelig imponerer!  Smile 

Oppskriften er hentet fra karamellkapitlet i kakeboken min "Kaker for enhver smak".

 

 

Saftige vaniljekakebunner fylles her med en supernydelig karamellkrem. Kremen lages med utgangspunkt i ferdigkjøpte karameller som smeltes med kremfløte slik at du får en karamellsaus. 

I tillegg til karamellkremen, bruker jeg hjemmelaget peanøttkrokan i fyllet, som gir en herlig krønsj til den ellers myke kaken.

 

 

Ingredienser:

Vaniljekakebunner:

♥ 3 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 2 dl matolje
♥ 2 dl surmelk
♥ 4,5 dl hvetemel
♥ 2 ss maisenna
♥ 2 ts bakepulver
♥ 1 ts natron
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 1 ts salt

Karamellkrem:
♥ 1 dl kremfløte
♥ 250 g karameller
♥ 400 g smør
♥ 500 g melis

Peanøttkrokan:
♥ 125 g peanøtter
♥ 125 g sukker
♥ 0,5 dl vann

Pynt:
♥ sjokoladestrøssel

 

Fremgangsmåte:

Vaniljekakebunner:

Til vaniljekakene piskes egg og sukker til tykk og luftig eggedosis. Rør inn olje og surmelk.

I en annen bolle blandes de øvrige tørre ingrediensene sammen. Ha det tørre i eggedosisblandingen og rør det hele forsiktig sammen til en jevn og klumpfri deig.

Fordel deigen jevnt i 2 runde former (20 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kakene midt i ovnen ved 175°C i 40–50 minutter. Avkjøl kakene.

 

Karamellkrem:             

Kok opp fløten til karamellkremen. Ta kjelen av platen og ha karamellene i kjelen.

La de smelte i den varme fløten til de er helt oppløste. Dette kan ta en stund. Sett eventuelt kjelen tilbake på platen på svak varme for å skynde på prosessen og rør av og til.

Avkjøl den ferdige karamellsausen.

Pisk mykt smør luftig. Tilsett melis og den avkjølte karamellsausen og pisk videre til en luftig krem. Sett karamellkremen i kjøleskapet til den får passe tykk smørekonsistens.

 

Peanøttkrokan:

Til krokanen has peanøtter, sukker og vann i en teflonbelagt stekepanne. Varm opp blandingen så sukkeret tørker og etter hvert smelter til brun, flytende karamell.

Hell blandingen på et stykke bakepapir (pass på så du ikke brenner deg, for smeltet sukker er veldig varmt!). Avkjøl krokanen og brekk den deretter opp i biter.

 

 

Ha bitene i en food processor og knus dem til grov krokan.

 

 

Montering av kaken:

 

 

Del hver kake på midten slik at du får 4 kakebunner.

Fyll hvert kakelag med karamellkrem og et dryss peanøttkrokan.

 

 

Et lag, og så et lag til... 

Og så enda et lag til... 

 

 

Fordel resten av karamellkremen rundt hele kaken i et jevnt lag.

 

 

 

Noe av kremen kan eventuelt sprøytes i små topper oppå kaken.

Fest resten av krokanen langsmed kanten av kaken.

 

 

Pynt kaken med et dryss sjokoladestrøssel.

 

 

Så flott og kjempegod kake! 

 

 

Tips:

♥ Karamellkremen lages altså med ferdigkjøpte karameller. Du kan bruke Smørbukk, eller andre karameller du liker, men husk at jo hardere de er, jo lengre tid tar det å smelte dem.

 

 

♥ Vaniljekakebunnene kan lages i forkant og fryses. Hele kaken kan fint fylles og lages klar dagen før servering. Pakk den inn i plast så den ikke blir tørr og oppbevar kjølig.

♥ Kaken oppbevares kjølig, men kan gjerne stå i romtemperatur en time før servering. Da blir karamellkremen bløtere og kaken mykere. Denne kaken kan fryses.

 

 

Husk på denne kaken nå som festkakesesongen nærmer seg!

Den kommer til å slå an!  Smile

 

 

Kremete karamellsmørkrem og peanøttkrokan smaker digg til de myke vaniljekakebunnene.

 

 

ENJOY! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
 

Vaniljekake med karamellkrem og peanøttkrokan
Ingredienser

Vaniljekakebunner:
♥ 3 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 2 dl matolje
♥ 2 dl surmelk
♥ 4,5 dl hvetemel
♥ 2 ss maisenna
♥ 2 ts bakepulver
♥ 1 ts natron
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 1 ts salt

Karamellkrem:
♥ 1 dl kremfløte
♥ 250 g karameller
♥ 400 g smør
♥ 500 g melis

Peanøttkrokan:
♥ 125 g peanøtter
♥ 125 g sukker
♥ 0,5 dl vann

Pynt:
♥ sjokoladestrøssel

Fremgangsmåte

Vaniljekakebunner:
Til vaniljekakene piskes egg og sukker til tykk og luftig eggedosis. Rør inn olje og surmelk. I en annen bolle blandes de øvrige tørre ingrediensene sammen. Ha det tørre i eggedosisblandingen og rør det hele forsiktig sammen til en jevn og klumpfri deig.

Fordel deigen jevnt i 2 runde former (20 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kakene midt i ovnen ved 175°C i 40–50 minutter. Avkjøl kakene.

Karamellkrem:
Kok opp fløten til karamellkremen. Ta kjelen av platen og ha karamellene i kjelen. La de smelte i den varme fløten til de er helt oppløste. Dette kan ta en stund. Sett eventuelt kjelen tilbake på platen på svak varme for å skynde på prosessen og rør av og til. Avkjøl den ferdige karamellsausen.

Pisk mykt smør luftig. Tilsett melis og den avkjølte karamellsausen og pisk videre til en luftig krem. Sett karamellkremen i kjøleskapet til den får passe tykk smørekonsistens.

Peanøttkrokan:
Til krokanen has peanøtter, sukker og vann i en teflonbelagt stekepanne. Varm opp blandingen så sukkeret tørker og etter hvert smelter til brun, flytende karamell.

Hell blandingen på et stykke bakepapir (pass på så du ikke brenner deg, for smeltet sukker er veldig varmt!). Avkjøl krokanen og brekk den deretter opp i biter. Ha bitene i en food processor og knus dem til grov krokan.

Montering av kaken:
Del hver kake på midten slik at du får 4 kakebunner.

Fyll hvert kakelag med karamellkrem og et dryss peanøttkrokan.

Fordel resten av karamellkremen rundt hele kaken i et jevnt lag. Noe av kremen kan eventuelt sprøytes i små topper oppå kaken.

Fest resten av krokanen langsmed kanten av kaken og pynt kaken med et dryss sjokoladestrøssel.

Tips

♥ Karamellkremen lages altså med ferdigkjøpte karameller. Du kan bruke Smørbukk, eller andre karameller du liker, men husk at jo hardere de er, jo lengre tid tar det å smelte dem.

♥ Vaniljekakebunnene kan lages i forkant og fryses. Hele kaken kan fint fylles og lages klar dagen før servering. Pakk den inn i plast så den ikke blir tørr og oppbevar kjølig.

♥ Kaken oppbevares kjølig, men kan gjerne stå i romtemperatur en time før servering. Da blir karamellkremen bløtere og kaken mykere. Denne kaken kan fryses.

5 kommentarer

Hei!

Kan man steke den i en større form på 26 cm? Har kun det..

Mvh Marthe

Hei
Går det an å fryse denne kaken?

Hei 😊 Jeg elsker denne kremen og den kaka her! 🌺 Nå har jeg laget enda en krem å lurer på: hvor lenge kan den stå i kjøleskapet før den må brukes?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift