Fransk sjokolademousse (Mousse au chocolat)


En fransk klassiker!

Dette er en sjokolademousse som smelter på tungen...  Yum 

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner.

 

Ingredienser:

♥ 200 g mørk sjokolade
♥ 4 dl kremfløte
♥ 4 eggeplommer

 

Fremgangsmåte:

Smelt sjokoladen i en metallbolle over vannbad. Rør i eggeplommene, én om gangen. Avkjøl litt.

Pisk kremfløten til myk og luftig krem. Vend litt og litt av sjokoladeblandingen inn i kremen (ikke omvendt). Rør til alle kremklumper forsvinner.

Fordel sjokolademoussen i 4 porsjonsformer eller i en større serveringsskål. Settes i kjøleskapet i et par timer til moussen har stivnet.

 

 

Tips:

♥ Når du smelter sjokoladen, er det viktig å gjøre det skånsomt, slik at den ikke korner seg. Dersom dette skjer, vil det ikke hjelpe å tilsette eggeplommene.

Her er noen tips for å smelte sjokolade - og det er ikke nødvendig å gjøre det over vannbad: 

♥ Smelte sjokolade over vannbad: For å smelte sjokolade over vannbad, har du en metall- eller glassbolle over en kjele med kokende vann. Bollen må være større enn kjelen i omkrets. Bollen skal ikke komme i kontakt med vannet, bare bli varmet opp av dampen. Ha sjokoladebitene i bollen og la dette ligge i bollen over dampen til sjokoladen er så bløt at den kan røres sammen.

♥ Smelte sjokolade i kjele: Det kan være lurt å smelte sjokoladen sammen med et par spiseskjeer kremfløte, for da blir den ikke så tykk og blander seg lettere med eggeplommene. Bruk en liten kjele og varme først opp bare 2 ss av kremfløten. Ha så sjokoladen oppdelt i biter i kjelen. Husk svak varme for at sjokoladen ikke skal korne seg. Ikke rør for mye i sjokoladen før du ser at den er myk og smeltet. 

♥ Smelte sjokolade i mikrobølgeovn: Sjokolade kan også smeltes i mikrobølgeovnen. Jeg har da sjokoladebitene i en skål og varmer først 1 minutt, rører litt, så 1 minutt til og rører, og deretter - hvis det trengs - 30 sekunder til om gangen, til du ser at sjokoladen er myk og smeltet og lett å røre sammen. 

♥ Når du rører eggeplommene i sjokoladen er det viktig at sjokoladen ikke er altfor varm. La derfor sjokoladen avkjøles i 1 - 2 minutter, men ikke særlig lenger, for det er også viktig at sjokoladen er helt bløt og smidig og ikke har begynt å stivne. Som jeg beskriver ovenfor, skal man bare røre inn 1 eggeplomme av gangen og røre godt mellom hver. Eggeplommene kan gjerne være romtempererte. 

♥ Det er deretter viktig at du vender litt og litt sjokoladekrem inn i den piskede kremen og ikke motsatt. Har du nemlig pisket krem i skålen med sjokolade, vil det blir for varmt for kremen og den kommer til å smelte. Bruk bare en slikkepott til å vende sjokoladeblandingen inn i kremen, ikke elektrisk mikser, og vend inn bare litt om gangen, så vil sjokoladeblandingen gradvis inkorporeres i kremen. 

♥  Se oppskrift på Sjokolademousse, som inneholder piskede eggehviter i tillegg til eggeplommer. Det gjør sjokolademoussen litt mindre mektig enn denne, og kan være lettere å lykkes med. Liker du lys sjokolademousse, kan du bytte ut kokesjokoladen med lys kokesjokolade. Se også Lys sjokolademoussedessert til 17. mai som er basert på lignende oppskrift og kjempepopulær Sjokolademoussekake

 

 

Får du ikke lyst på sjokolademousse nå?

 

 

Det får jeg!  Laugh 
 

 


♥ ♥ ♥ ♥

Fransk sjokolademousse (Mousse au chocolat)
Ingredienser

♥ 200 g mørk sjokolade
♥ 4 dl kremfløte
♥ 4 eggeplommer

Fremgangsmåte

Smelt sjokoladen i en metallbolle over vannbad. Rør i eggeplommene, én om gangen. Avkjøl litt.

Pisk kremfløten til myk og luftig krem. Vend litt og litt av sjokoladeblandingen inn i kremen (ikke omvendt). Rør til alle kremklumper forsvinner.

Fordel sjokolademoussen i 4 porsjonsformer eller i en større serveringsskål. Settes i kjøleskapet i et par timer til moussen har stivnet.

Tips

♥ Når du smelter sjokoladen, er det viktig å gjøre det skånsomt, slik at den ikke korner seg. Dersom dette skjer, vil det ikke hjelpe å tilsette eggeplommene.

Her er noen tips for å smelte sjokolade - og det er ikke nødvendig å gjøre det over vannbad: 

♥ Smelte sjokolade over vannbad: For å smelte sjokolade over vannbad, har du en metall- eller glassbolle over en kjele med kokende vann. Bollen må være større enn kjelen i omkrets. Bollen skal ikke komme i kontakt med vannet, bare bli varmet opp av dampen. Ha sjokoladebitene i bollen og la dette ligge i bollen over dampen til sjokoladen er så bløt at den kan røres sammen.

♥ Smelte sjokolade i kjele: Det kan være lurt å smelte sjokoladen sammen med et par spiseskjeer kremfløte, for da blir den ikke så tykk og blander seg lettere med eggeplommene. Bruk en liten kjele og varme først opp bare 2 ss av kremfløten. Ha så sjokoladen oppdelt i biter i kjelen. Husk svak varme for at sjokoladen ikke skal korne seg. Ikke rør for mye i sjokoladen før du ser at den er myk og smeltet. 

♥ Smelte sjokolade i mikrobølgeovn: Sjokolade kan også smeltes i mikrobølgeovnen. Jeg har da sjokoladebitene i en skål og varmer først 1 minutt, rører litt, så 1 minutt til og rører, og deretter - hvis det trengs - 30 sekunder til om gangen, til du ser at sjokoladen er myk og smeltet og lett å røre sammen. 

♥ Når du rører eggeplommene i sjokoladen er det viktig at sjokoladen ikke er altfor varm. La derfor sjokoladen avkjøles i 1 - 2 minutter, men ikke særlig lenger, for det er også viktig at sjokoladen er helt bløt og smidig og ikke har begynt å stivne. Som jeg beskriver ovenfor, skal man bare røre inn 1 eggeplomme av gangen og røre godt mellom hver. Eggeplommene kan gjerne være romtempererte. 

♥ Det er deretter viktig at du vender litt og litt sjokoladekrem inn i den piskede kremen og ikke motsatt. Har du nemlig pisket krem i skålen med sjokolade, vil det blir for varmt for kremen og den kommer til å smelte. Bruk bare en slikkepott til å vende sjokoladeblandingen inn i kremen, ikke elektrisk mikser, og vend inn bare litt om gangen, så vil sjokoladeblandingen gradvis inkorporeres i kremen. 

♥  Se oppskrift på Sjokolademousse, som inneholder piskede eggehviter i tillegg til eggeplommer. Det gjør sjokolademoussen litt mindre mektig enn denne, og kan være lettere å lykkes med. Liker du lys sjokolademousse, kan du bytte ut kokesjokoladen med lys kokesjokolade. Se også Lys sjokolademoussedessert til 17. mai som er basert på lignende oppskrift og kjempepopulær Sjokolademoussekake

48 kommentarer

Kan man ha after eight sjokolade oppi denne oppskriften? Eller har du en annen oppskrift på after eight mousse?

Måtte prøvesmake denne da vi skal ha gjester i helgen. Og dette var virkelig en av de beste jeg har smakt. Men akk så mektig den er. Personlig så mener jeg at denne oppskriften trygt kan serveres i flere enn 4 porsjoner, da vi strevde med å få i oss alt.

Kan anbefales med litt revet appelsinskall på toppen samt en appelsin/mandarin båt.

Nå skal jeg sette meg å la kroppen komme seg etter denne fantastiske moussen. :-)

Hyggelig at sjokolademoussen falt i smak. Ja, denne varianten er litt mektig, men som du sier - veldig god! :-)
Se også oppskrift på "vanlig" sjokolademousse her på Det søte liv, som inneholder både eggeplommer og eggehviter, noe som gjør moussen litt lettere og mindre mektig.

Den er best om den serveres samme dag (etter noen timer i kjøleskapet) eller dagen etter. Den kan stå noen flere dager også, men blir da litt mer kompakt i konsistensen.

Mulig jeg er litt amatør, men min mousse ble helt mislykket. Blandet eggeplommer inn i sjokoladen, men det ble bare en tykk smørje som ødela kremen helt. Tips?

Viktig at den smeltede sjokoladen ikke er for varm, og videre at man bare blander en eggeplomme inn i sjokoladen om gangen. Det kan høres ut som at sjokoladen din var litt for varm og kanskje at du tilsatt alle eggeplommene på en gang, og at sjokoladen derfor kornet seg i kontakt med eggeplommene.

Laget den mange ganger, ble kjempe god hver gang:-)

Tips:
Ha salte nøtter i, da blir det en smak av snicers.

Skjedde det samme hos meg som trine. Sjokoladen og eggeplommen ble en tykk smørje det ikke gikk ann å blande sammen. Fulgte oppskriften til punkt og prikke. Hvordan unngå dette?

Se tipsene som jeg har skrevet ovenfor. Tipper at sjokoladen har vært for varm eller eggeplommene for kalde og at du har hatt alle eggeplommene i sjokoladen på en gang. Eggeplommene skal rører inn en om gangen. Rør godt før neste eggeplomme tilsettes, slik at den smeltede sjokoladen gradvis "venner seg til" eggeplommene... :)

Hei. Prøvde for første gang å lage mousse... Men måtte kaste hele sjokoklumpen i bosset.... Altså, samme problem for meg som det beskrives over. Har du et par tips å dele om hvordan få inn eggene uten at det klumper seg til en klump?? Skulle så gjerne fått det til....

Kremen ble kjempefin helt til jeg begynte å røre inn sjokoladeblandingen, da skilte den seg helt og ble bare mislykket....

Etter at eggeplommene er blandet inn i den smeltede sjokoladen, er det viktig å tilsette bare en skje av sjokoladeblandingen i den piskede kremen om gangen. Ellers vil kremen skille seg på grunn av varmen fra sjokoladeblandingen. Igjen viktig å gjøre ting gradvis og bare vende litt og litt av sjokoladeblandingen forsiktig inn i kremen med slikkepott (ikke bruke elektrisk mikser).

Jeg fikk to mislykkede forsøk... Trodde først at eggene ikke var romtemperert men da jeg sørget for at de var det ble det likevel en fast masse av sjokolade og eggeplommer. Det ble til slutt krem med sjokoladebiter. Forstår ikke hva jeg gjorde galt her...

Det kan høres ut som at du har hatt hele sjokoladeblandingen i den piskede kremen på en gang. Da blander den seg inn godt med fløtekremen. Eller at sjokoladen har vært for varm når du har blandet inn eggeplommene.

Tror at problemet til mange er at eggene er for kalde slik sjokoladen koagulerer igjen, det har skjedd meg mange ganger når jeg har lagd denne typen sjokolademousse. Det fungerer å fortsette til neste skritt med denne "faste sjokoladeklumpen", men da blir det små faste biter i moussen noe som faktisk er ganske godt. Jeg bruker å røre ut sjokoladerøra i halvparten av kremen og deretter vende inn resten av kremen for å få marmorering. :)

Sjokolade og eggeplommer ble bare rør. Måtte putte det i mikseren for å få blandet det ordentlig. Tror ikke denne oppskriften blir brukt igjen. Selv om resultatet ble godt tror jeg det er bedre måter å lage dette på

Trikset er å ha passe temperatur på sjokolade og eggeplommer, og bare røre inn en eggeplomme om gangen. Se oppskrift på Sjokolademousse, som kanskje kan være litt lettere å få til enn denne.

Burde lest kommentarene før jeg prøvde meg på denne moussen, det samme skjedde med meg som flere andre her. Irriterende å rote bort råvarer, og kjedelig å begynne på nytt med annen oppskrift.
Synes også det er rart at ikke det blir kommentert eller gjort noe med oppskriften på en seriøs og populær blogg som «Det søte liv». Oppskriften har jo lagt her i flere år.

Helt enig i at jeg burde ha svart på kommentarene mye tidligere. Men bedre nå enn aldri ;) Har lagt inn flere tips i oppskriften som kanskje kan være til hjelp. Ellers kan det kanskje være lettere å lykkes med oppskriften på Sjokolademousse.

Hei! Jeg har lest om hva som har skjedd når dere har prøvd å følge denne oppskriften. Her er noen tips dere kan følge. Grunnen til at dere får klumper og den blir veldig tykk er at dere kan ikke blande inn eggene når sjokoladen er varm. La sjokoladen være romtemperert og så bland inn eggene.

Jeg opplevde det samme i går, med totalt 800 gr sjokolade og 1,5 liter fløte. Fryktelig irriterende. Men jeg blandet inn den harde sjokolade/eggeblandingen i kremen, og brukte miksmaster for å få ut de største klumpene. den ble faktisk veldig god til slutt :)

Det burde opplyses i oppskriften at eggene skal blandes inn i den avkjølte sjokolade, og at plommene bør være romtempererte.

Hei, jeg hadde problemer med at jeg puttet eggene i for tidlig og endte opp med den notoriske sjokolade klumpen jeg leser om her. Men dette var i romjula og butikkene var ikke åpne så denne måtte reddes ellers så ble det ingen dessert.

Måten jeg reddet den på var at jeg tok noen spiseskjeer med kremen jeg hadde pisket og blandet det sammen sjokoladen og eltet på det til den ble gjevn og fin for så hadde den oppi med resten av kremen.
Kan være den ble litt mindre luftig enn den skulle være men ble en suksess like vell.

Hvor lenge kan sjokolademoussen og panna cottaen stå i kjøleskapet?

Hei! Opplever det samme som mange andre kommenterer. Hva gjør vi feil? Når oppskrifter blir lagt ut og mange kommenterer synes jeg det er rart at detsøteliv ikke kommenterer.
Jeg er for øvrig stor fan!

Hei, beklager at svar på kommentarer kommer så sent. Jeg har nå lagt inn flere tips i oppskriften slik at flere forhåpentligvis lykkes fremover. Ellers kan det være lettere å lykkes med oppskriften på "Sjokokolademousse" (ikke fransk ;-)).

Hei jeg prøvde denne moussen i går, sjokoladen ble også til en hard klump, jeg brukte litt fløte i sjokoladen å varmet den litt opp igjen, jeg tok også eggehvite å blanda med melis å pisket det stivt, vende dette inn til slutt og tilsatte daim biter helt til slutt ble veldig godt å ble fast og fin mousse

Leste ikke kommentarene før jeg satte i gang, og endte opp med den notoriske harde sjokoladeklumpen når jeg tilsatte den første eggeplommen. Det er nok flere faktorer som påvirker resultatet her, men for min del tror jeg at eggeplommene senker temperaturen på sjokoladen såpass mye at den hardner, og at sjokoladen er såpass varm at eggeplommen koagulerer.

Jeg klarte å redde sjokoladen ved å finne fram en kraftig håndvisp som klarte å bryte opp klumpen i små, pudrete biter, satte bollen over vannbadet igjen slik at den begynte å smelte igjen etterhvert som jeg brøt opp klumpen, og kastet i resten av eggeplommene samtidig. Den var fortsatt ikke så flytende som ønsket, så jeg tilsatte en ekstra eggeplomme.

Lot resultatet avkjøle seg litt, så vendte jeg inn kremen. Veldig mektig smak (brukte Dronningsjokolade), og ble riktig konsistens på sluttresultatet. Men den sjokoladeklumpen var ikke en kjekk opplevelse.

Ja, viktig at det er riktig temperatur på sjokoladen i forhold til eggeplommene. Bra at det løste seg for deg. Oppskriften på "Sjokolademousse" her på Det søte liv kan være enklere å få til. :-)

Tips til dere som sliter med at sjokoladen klomper seg. Problemet er nokk temperaturen på sjokoladen. Ett tips kan være å bruke termometer.
Jeg prøvde oppskriften, den ble kjempebra. Jeg varmet halve sjokoladen i vannbad til sjokoladen ble 50 grader. Helte litt og litt av den varme sjokoladen over resten av sjokoladen til det har 31-32 grader. Rørte inn ett å ett egg samtidig som jeg passet på at sjokoladeblandingen holdt 31-32 grader. Sjokoladen ble silkemyk og hadde ingen problemer med å blande den sammen med kremen.

Enda et tips til dere som sliter; drit i hele vannbadet. Hadde to mislykkede forsøk med vannbad selv om jeg vet sjokoladen aldri ble for varm. Tredje forsøk ble vellykket da jeg smeltet sjokoladen direkte i kjelen (på veldig lav varme selvfølgelig). Fikk ingen problemer da jeg blandet inn eggeplommene etterpå. Har vel noe med damp å gjøre.

Freia sine kokesjokolader oppfører seg veldig forskjellig. 70%'en blir veldig tyntflytende, mens lys kokesjokolade er tykk og kremete. Jeg tipper det er lettest å få til med den mørkeste varianten. Jeg lagde med 150 g 70% og 50 g dronningsjokolade, og det fungerte greit. Jeg avkjølte kanskje sjokoladen litt mye, for den ble ganske tykk da jeg tok i eggeplommene, men jeg skyndte meg å røre inn litt av kremen, og pisket derretter alt raskt med maskin. Jeg liker moussen litt kompakt og mektig, og denne ble fin. Jeg brukte litt melis for å kompensere for den mørke sjokoladen.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift