Karamellsaus med kondensert melk og vanilje

Annonse: Vikingmelk

Hei folkens!  Smile

Håper dere har hatt en fin julaften og nyter rolige dager i romjulen. Jeg befinner meg fortsatt i India og koser meg med spennende opplevelser, godt selskap og kjempedeilig indisk mat, men må jo innrømme at jeg savner norsk jul også... Heart 

I romjulen vet jeg at mange av dere lager ekstra gode middager og desserter. Her skal dere få tips på hvordan man enkelt lager en supergod hjemmelaget karamellsaus! Smile  

 

 

Jeg bruker her vikingmelk og glykose i tillegg til sukker, som gir karamellsausen veldig god og passe tykk konsistens. Den ekstra gode smaken kommer av at jeg tilsetter frøene fra en vaniljestang.

Denne karamellsausen smaker spesielt godt servert varm på kald vaniljeis!  Yum  Yum  Yum 

 

Ingredienser:

♥ 250 g sukker
♥ 250 g glykose (se tips)
♥ 1 boks vikingmelk (ca. 400 g, se tips)
♥ 1 vaniljestang
♥ 90 g smør

 

Fremgangsmåte:

Ha sukker, glykose og vikingmelken i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut frøene på innsiden. Ha vaniljefrøene og den oppsnittede vaniljestangen i kjelen.

Gi blandingen et oppkok og la den så småkoke under stadig omrøring til den tykner og får fin, lysebrun karamellfarge. Dette tar ca. 15-20 minutter. Jo lenger karamellen koker, jo tykkere blir karamellsausen, så tilpass koketiden til du får den konsistensen du ønsker (se tips).

Ta kjelen av platen og rør i mykt smør.

Avkjøl karamellsausen i romtemperatur. Fjern vaniljestangen når karamellsausen er lunken.

Server karamellsausen gjerne sammen med vaniljeis... og kanskje med litt krønsj av hakkede peanøtter...  Yum

 

De nydelige krusene, skjeen og hånklet er sponset av Greengate.

 

 

Hvem vil smake?  Icon e biggrin

 

 

 Yum 

 

Tips:

♥ Glykose (skrives også glukose) er som en blank sirup og fås kjøpt i de fleste store matbutikkene, blant annet hos COOP Mega, se for eksempel etter merkene Dr Oetker og glykossirup fra Dansukker. Vil du kjøp en større boks glykose, kan du få tak i det i nettbutikken til cacas.no og hos selectflavours.com. Varm gjerne flasken litt i mikroen før du måler opp, da blir glykosen mer tyntflytende og lettere å helle oppi vektskålen.

♥ I denne karamellsausen brukes vikingmelk, som er usøtet, kondensert melk som selges på hermetikkboks. Dette produktet må ikke forveksles med søtet, kondensert melk, som også selges på hermetikkboks, men som er tykk og gulaktig i fargen. Vikingmelk skal være tynn og hvit, omtrent som vanlig melk. Det fine med vikingmelk er at melken har de fleste egenskapene til fløte, men likevel bare 8 % fett. Fås kjøpt i de aller fleste matbutikkene i Norge.

 

 

♥ Det tar en stund før den hvite blandingen tykner og blir brun og karamellaktig i konsistensen. Bare være tålmodig og rør hele tiden mens blandingen småkoker. Jeg brukte ikke sukkertermometer da jeg kokte denne karamellsausen, og det gikk veldig fint for det. Vil du raske på prosessen, kan du smelte sukkeret til brun karamell først og deretter røre ut med glykose og tilsette vikingmelken og vanilje. Da kommer brunfargen raskere, men personlig foretrekker jeg å koke alt sammen fra starten av og heller ta tiden til hjelp...  Smile

♥ Merk at denne karamellsausen blir mye tykkere i konsistensen hvis den står kaldt en stund. Fortsatt himmelsk god!!! Wink  Vil du ha karamellsausen tynnere i konsistensen igjen, er det bare å varme den opp en kort stund i mikroen.

♥ Vil du ha salt karamellsaus, kan du smake til karamellsausen med en liten klype maldonsalt når den er ferdigkokt.

 

Se også oppskrift på Salt karamellsaus og Caramel Sauce (Amerikansk karamellsaus).

 

 

Da håper jeg at du fikk lyst til å hjemmelaget karamellsaus med vanilje...

Er du glad i karamell, kommer du garantert til å falle pladask for denne oppskriften her... Smile

 


 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Innlegget er skrevet som ledd i mitt samarbeid med Viking Melk.

 

Karamellsaus med kondensert melk og vanilje
Ingredienser

♥ 250 g sukker
♥ 250 g glukose (se tips)
♥ 1 boks vikingmelk (ca. 400 g, se tips)
♥ 1 vaniljestang
♥ 90 g smør

Fremgangsmåte

Ha sukker, glukose og vikingmelken i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut frøene på innsiden. Ha vaniljefrøene og den oppsnittede vaniljestangen i kjelen.

Gi blandingen et oppkok og la den så småkoke under stadig omrøring til den tykner og får fin, lysebrun karamellfarge. Dette tar ca. 15-20 minutter. Jo lenger karamellen koker, jo tykkere blir karamellsausen, så tilpass koketiden til du får den konsistensen du ønsker (se tips).

Ta kjelen av platen og rør i mykt smør.

Avkjøl karamellsausen i romtemperatur. Fjern vaniljestangen når karamellsausen er lunken.

Server karamellsausen gjerne sammen med vaniljeis... og kanskje med litt krønsj av hakkede peanøtter...

Tips

♥ Glukose (skrives også glukose) er som en blank sirup og fås kjøpt i de fleste store matbutikkene, blant annet hos COOP Mega, se for eksempel etter merkene Dr Oetker og glykossirup fra Dansukker. Vil du kjøp en større boks glykose, kan du få tak i det i nettbutikken til cacas.no og hos selectflavours.com. Varm gjerne flasken litt i mikroen før du måler opp, da blir glykosen mer tyntflytende og lettere å helle oppi vektskålen.

♥ I denne karamellsausen brukes vikingmelk, som er usøtet, kondensert melk som selges på hermetikkboks. Dette produktet må ikke forveksles med søtet, kondensert melk, som også selges på hermetikkboks, men som er tykk og gulaktig i fargen. Vikingmelk skal være tynn og hvit, omtrent som vanlig melk. Det fine med vikingmelk er at melken har de fleste egenskapene til fløte, men likevel bare 8 % fett. Fås kjøpt i de aller fleste matbutikkene i Norge.

♥ Det tar en stund før den hvite blandingen tykner og blir brun og karamellaktig i konsistensen. Bare være tålmodig og rør hele tiden mens blandingen småkoker. Jeg brukte ikke sukkertermometer da jeg kokte denne karamellsausen, og det gikk veldig fint for det. Vil du raske på prosessen, kan du smelte sukkeret til brun karamell først og deretter røre ut med glykose og tilsette vikingmelken og vanilje. Da kommer brunfargen raskere, men personlig foretrekker jeg å koke alt sammen fra starten av og heller ta tiden til hjelp...  Smile

♥ Merk at denne karamellsausen blir mye tykkere i konsistensen hvis den står kaldt en stund. Fortsatt himmelsk god!!! Wink  Vil du ha karamellsausen tynnere i konsistensen igjen, er det bare å varme den opp en kort stund i mikroen.

♥ Vil du ha salt karamellsaus, kan du smake til karamellsausen med en liten klype maldonsalt når den er ferdigkokt.

Desserter
Allergier og preferanser
Stikkord

2 kommentarer

Joda, oppskriften ser bra ut, men en _kilo_ med karamellsaus? Med mindre man planlegger et storkalas er jo det ganske drøyt....

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift