Ostekake i rødt, hvitt og blått

Annonse: Freia

Hei dere!

Ja, nå er det bare noen dager igjen til vi skal feire Norges nasjonaldag!

Ostekake er en populær kake på de fleste, norske kakebord når noe stort skal feires.

Her har jeg laget en vri på den klassiske ostekaken ved å lage både et lag rød gelé og et lag blå gelé. Sammen med den hvite ostefromasjen gir dette en lekker ostekake i rødt, hvitt og blått som passer perfekt å servere på 17. mai!

Nedenfor finner du angivelse av ingrediensene du trenger til én ostekake.

Jeg fikk lyst til å eksperimentere litt og lagde dobbel porsjon, slik at jeg fikk to kaker:

Den ene med blå farge på toppen…

 

 

…og den andre med rød farge på toppen.

 

 

Min personlige favoritt er den med rød gelé på toppen, men begge ble veldig fine så velg din favoritt!  

Eller gjør som meg og lag to kaker så du får én i hver variant, for de ser veldig stilige ut ved siden av hverandre! Smile

 

 

Ingredienser

Kjeksbunn:
♥ 300 g søt havrekjeks
♥ 1 ss brunt sukker
♥ 100 g smør

Ostefromasj:
♥ 1 pk sitrongelépulver
♥ 3 dl kokende vann
♥ 200 g kremost
♥ 120 g melis
♥ 3 dl rømme
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 3 dl kremfløte

2 Gelélag:
♥ 1 pk jordbærgelépulver
♥ 1 pk blåbærgelépulver
♥ 5 dl kokende vann

Pynt:
♥ bringebær og blåbær
♥ små, hvite marengs

 

Fremgangsmåte:

Knus kjeksen og bland smulene med brunt sukker og smeltet smør. Sett ringen på en kakeform (24 cm i diameter) direkte på et kakefat. Press kjeksen utover bunnen og godt ut til kantene på formen slik at det blir tett rundt kantene. Sett formen i kjøleskapet i 1 time.

Rydd plass i fryseren til fatet med kakeformen slik at du lett kan ta det inn og ut.

Til ostefyllet løses sitrongelépulveret opp i kokende vann. Avkjøl geléen i romtemperatur til den er kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen kremost, melis, rømme og vaniljesukker. Hell den avkjølte geléen i osteblandingen og pisk blandingen jevn. Pisk kremfløten til luftig krem i en annen bolle. Vend kremfløten inn i ostefyllet og rør godt slik at alle kremklumper fjernes. Del ostefyllet i 2 like store deler. Oppbevar dette i romtemperatur mens du lager klar kaken og rør av og til slik at ostefyllet ikke stivner.

Hell halvparten av ostefyllet over kjeksbunnen i kakeformen. (Hvis du lager 2 kaker, har du halvparten av ostefyllet i hver av formene.) Sett formen i fryseren i 45 minutter, slik at ostefyllet stivner.

Løs imens opp 1 pk blåbærgelépulver i 2,5 dl kokende vann. La geléen avkjøles til den er kald men fortsatt flytende.

Ta formen med det stivnede ostefyllet ut av fryseren. Hell over den avkjølte blåbærgeléen. Sett formen tilbake i fryseren i 45 minutter slik at geléen stivner.

 

 

Siden jeg lagde dobbel porsjon og to kaker, ble det blått i den ene formen og rødt i den andre.

Ta formen ut av fryseren og hell over resten av ostefyllet. Sett formen i fryseren slik at ostefyllet stivner, ca. 45 minutter.

 

 

Løs imens opp jordbærgelépulveret i 2,5 dl kokende vann. La geléen avkjøles til den er kald, men fortsatt flytende.

 

 

(Siden jeg her lager to ostekaker, lager jeg både rød og blå gelé også i denne runden.)

Ta formen med det stivnede ostefyllet ut av fryseren. Hell over den avkjølte jordbærgeléen.

 

 

Lager du 2 ostekaker, må du huske å bruke motsatt farge i det andre laget sammenlignet med det første laget, ellers får du ikke kaker i rødt, hvitt og blått. Wink  

Sett nå formen i kjøleskapet (ikke fryseren) og la kaken stå der over natten.

Dagen etter tas kaken ut av kjøleskapet. Løsne kakeringen fra formen.

Her er ostekaken med blå gelé på toppen.

 

 

Pynt kaken før servering med bringebær, blåbær og hvite marengs.

 

 

Fantastisk stilig kake, synes jeg!


Og så var det ostekaken med rød gelé på toppen:

 

 

Denne varianten med rødt gelélokk gir vel mest assosiasjoner til det norske flagget.

 

 

Pynt med bær og marengs.

 

 

Voilà! Smile

 

 

Jeg synes disse kakene er virkelig flotte å servere på 17. mai!

 

 

Tips:

♥ Til denne oppskriften trenger du 3 pakker gelé.  Jeg bruker disse variantene fra Freia:

 

 

Lager du dobbel porsjon for å få 2 ostekaker, trenger du såklart å doble gelémengden også.

 

 

♥ På mange måter lønner det seg faktisk å lage 2 kaker fordi du da kan bruke opp en porsjon ostefyll med en gang ved å fordele halvparten i hver form. Så lager du ny porsjon ostefyll til det andre fromasjlaget. Da slipper du at halvparten av ostefromasjen må stå og venter på at første fromasjlag og gelélag stivner. Men det går så klart det også, bare husk da å røre jevnlig i ostefromasjen som venter slik at den ikke stivner i bollen.

♥ Kaken bør pyntes med bær og pikekyss på serveringsdagen. Pikekyssene kan smelte litt oppå geléen hvis de blir stående for lenge. Du kan bruke ferdigkjøpte eller hjemmelagde marengs som pynt på kaken.

♥ Jeg foretrekker å ikke fryse ostekaker fordi jeg synes at ostefyllet kan bli litt kornete ved tining. Kaken holder seg god i flere dager dersom den oppbevares i kjøleskapet.

 

 

 

Det blir utrolig lekre kakestykker av disse ostekakene her!

 

 

Her er et stykke av den fine ostekaken med det blå gelélokket.

Nydelig smaker den også!

 

 

Ostekaken med det røde gelélokket blir minst like fin!

 

 

Alle elsker ostekake med gelé! Smile

 

 

Perfekt kake til 17. mai-festen!

 

 

Freias Vinn festen-konkurranse:

Husk at du kan delta på Freias konkurranse ved å dele ditt bilde på instagram med #skalvinnefesten eller på facebook HER.

Freia trekker 75 vinnere av en stor partypakke med Freia-produkter til en verdi av ca kr 2000. Les mer om konkurransen HER.

 

LYKKE TIL MED 17. MAI-FESTEN!

 Smile  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Ostekake i rødt, hvitt og blått
Ingredienser

Kjeksbunn:
♥ 300 g søt havrekjeks
♥ 1 ss brunt sukker
♥ 100 g smør

Ostefromasj:
♥ 1 pk sitrongelépulver
♥ 3 dl kokende vann
♥ 200 g kremost
♥ 120 g melis
♥ 3 dl rømme
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 3 dl kremfløte

2 Gelélag:
♥ 1 pk jordbærgelépulver
♥ 1 pk blåbærgelépulver
♥ 5 dl kokende vann

Pynt:
♥ bringebær og blåbær
♥ små, hvite marengs

Fremgangsmåte

Knus kjeksen og bland smulene med brunt sukker og smeltet smør. Sett ringen på en kakeform (24 cm i diameter) direkte på et kakefat. Press kjeksen utover bunnen og godt ut til kantene på formen slik at det blir tett rundt kantene. Sett formen i kjøleskapet i 1 time.

Rydd plass i fryseren til fatet med kakeformen slik at du lett kan ta det inn og ut.

Til ostefyllet løses sitrongelépulveret opp i kokende vann. Avkjøl geléen i romtemperatur til den er kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen kremost, melis, rømme og vaniljesukker. Hell den avkjølte geléen i osteblandingen og pisk blandingen jevn. Pisk kremfløten til luftig krem i en annen bolle. Vend kremfløten inn i ostefyllet og rør godt slik at alle kremklumper fjernes. Del ostefyllet i 2 like store deler. Oppbevar dette i romtemperatur mens du lager klar kaken og rør av og til slik at ostefyllet ikke stivner.

Hell halvparten av ostefyllet over kjeksbunnen i kakeformen. Sett formen i fryseren i 45 minutter, slik at ostefyllet stivner.

Løs imens opp 1 pk blåbærgelépulver i 2,5 dl kokende vann. La geléen avkjøles til den er kald men fortsatt flytende.

Ta formen med det stivnede ostefyllet ut av fryseren. Hell over den avkjølte blåbærgeléen. Sett formen tilbake i fryseren i 45 minutter slik at geléen stivner.

Ta formen ut av fryseren og hell over resten av ostefyllet. Sett formen i fryseren slik at ostefyllet stivner, ca. 45 minutter.

Løs imens opp jordbærgelépulveret i 2,5 dl kokende vann. La geléen avkjøles til den er kald, men fortsatt flytende.

Ta formen med det stivnede ostefyllet ut av fryseren. Hell over den avkjølte jordbærgeléen.

Sett nå formen i kjøleskapet (ikke fryseren) og la kaken stå der over natten.

Dagen etter tas kaken ut av kjøleskapet. Løsne kakeringen fra formen.

Pynt kaken før servering med bringebær, blåbær og hvite marengs.

Tips

♥ Til denne oppskriften trenger du 3 pakker gelé fra Freia. Lager du dobbel porsjon for å få 2 ostekaker, trenger du såklart å doble gelémengden også.

♥ På mange måter lønner det seg faktisk å lage 2 kaker fordi du da kan bruke opp en porsjon ostefyll med en gang ved å fordele halvparten i hver form. Så lager du ny porsjon ostefyll til det andre fromasjlaget. Da slipper du at halvparten av ostefromasjen må stå og venter på at første fromasjlag og gelélag stivner. Men det går så klart det også, bare husk da å røre jevnlig i ostefromasjen som venter slik at den ikke stivner i bollen.

♥ Kaken bør pyntes med bær og pikekyss på serveringsdagen. Pikekyssene kan smelte litt oppå geléen hvis de blir stående for lenge. Du kan bruke ferdigkjøpte eller hjemmelagde marengs som pynt på kaken.

♥ Jeg foretrekker å ikke fryse ostekaker fordi jeg synes at ostefyllet kan bli litt kornete ved tining. Kaken holder seg god i flere dager dersom den oppbevares i kjøleskapet.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

28 kommentarer

Hei, Jeg har brukt helt standard springform til denne kaken, og det går helt fint. Kaken blir ikke så veldig mye høyere enn vanlige ostekaker, selv om det er et ekstra gelelag her. :-)

Hei, jeg anbefaler å lage ostekaken dagen før servering. Den kan nok også fint lages dagen før der igjen, slik at den står to døgn i kjøleskapet før servering.

Hei!
Fantastisk stilige kaker!! Får så lyst å bake nå Men jeg lurte på om det er mulig å ta gelé rett oppå kjeksen?

Som svar på av Anita (ikke bekreftet)

Hei :-) Takk for koselig melding! Anbefaler å ikke gjøre det, for den flytende geleen vil nok trekke inn i kjeksen, så tror ikke det blir bra. Ha en lag ostefromasj på kjeksen som du lar stivne før du har på gele.

Hei
Jeg lurer på om du har noen gode tips til å fjerne kakeringen på penest mulig måte?

Som svar på av Hei (ikke bekreftet)

Anbefaler at du kler ringen med konditorfolie. (klar plast på rull som du teiper fast) da kan du løfte kaken fint ut og rett før servering dra plasten pent av. Da vil du få en skarp fin kant rundt hele kaken.

Ja enig Christin, å bruke konditorfolie er det beste tipset for å få fin kant. Folien må da festes rundt kanten av kaken etter at kjeksbunnen er trykket ned i bunnen og før man starter med å helle fyllet i formen. Jeg har kjøpt konditorfolie blant annet hos Kitchn.

Som svar på av Hei (ikke bekreftet)

Jeg bruker smørekniv som jeg har holdt under varmt vann og skjærer rundt kaken før jeg fjerner kakeringen. Å bruke konditorfolie er også et godt tips, men det er ikke nødvendig.

Hei. Dette er en nydelig kake som jeg skal prøve meg på. Har et spørsmål; hvordan får du så fin kant på kaken? Skjærer du på en spesiell måte eller har du et lurt triks som gjør at det blir så fint?

Denne kaken er så kul til 17. Mai! Laga den i fjor med blåbær i midten, det ble veldig godt - så satser på å gjøre det samme i år igjen! Legger bare et lag med blåbær over det stivna ostefyllet før jeg heller over blåbærgeleen. Anbefales!

Skal prøve meg på denne nydelige kaken til 17. Mai, men har hørt at blåbærgeleen blir mer lilla-aktig. Går det an å tilsette konditorfarge i blå for å få en klarere blåfarge eller kan man lage geleen av noe annet og farge denne blå? :)

Jeg lurte på det samme... Har lest at det er mulig å lage gele f.eks. av sitronsaft og tilsette konditorfarge for å få blå gele, men da blir det blå gele med sitronsmak og ikke blåbær. Jeg skal likevel prøve å lage denne kaka med blåbærgele i pulver, og har kjøpt inn blå konditorfarge å tilsette om jeg ikke liker fargen på geleen. Får se hvordan den kommer til å se ut til slutt, men blir uansett godt å spise! :)

Ser at det i oppskriften står at kaken skal fryses hver gang man har på et nytt lag, men kan den kjøles i kjøleskap i stedet, selv om det da vil ta lengre tid før det stivner eller burde den fryses?

Jeg skal lage denne i dag, og planlegger kjøleskap, da jeg ikke har plass i fryseren. Tror hovedproblemet blir ostefromasjen om man legger kun 1 kake, men jeg planlegger å lage ostefromasjen i to omganger da jeg har gele dette funker fint med (da det er litt vanskelig, men langt fra umulig, å halvere gekepulver nøyaktig).

Hei
laget denne kaken i dag. Enkelt selv om en må gjøre det i flere omganger.
Anbefaler å lage ferdog geleen først (alle tre) slik at den kan stå å avkjøle mens du lager resten av kaken. Geleen stivner ikke på så kort tid:)

Hei!
Obs obs med pyten på kaken, opplevde at gelen reagerer på marengsen. Marengsen «smelter» gelen om den ligger for lenge på kaken. Pyntet kaken et par timer før. Så bør ikke pynte kaken i god tid før servering.

Helt nyyydelig ostekake 😍 Jeg er ikke så vandt med å bake, så lurte på hvordan dette skulle gå. Men med så detaljert og nøyaktig oppskrift var dette null problem! Anbefales 🫶

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift