Brukere online: 61
Brukere i dag: 903
Brukere siste 7 dager: 174895
Denne FANTASTISKE oppskriften fant jeg i et ukeblad under overskriften "Lesernes beste". I beskrivelsen av bollene stod det at de blir like lette og luftige som kjøpeboller.
Jeg ble nysgjerrig da jeg leste oppskriften, for både ingrediensene og fremgangsmåten er litt annerledes enn ved vanlig gjærdeig. Blant annet lages deigen med melis i stedet for sukker, og væsken skal gis et oppkok først. Dessuten trenger ikke deigen å heves før du triller ut bollene, men i stedet etterheves bollene lenge.
Resultatet var enestående - dette er VERDENS BESTE BOLLER!!!
Ingredienser:
♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel
Pynt:
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.
Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter (se tips). Avkjøl.
Sikt over melis før servering.
Tips:
♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.
♥ Det går fint å bruke denne deigen til å lage kanelboller, skolebrød, kringle og andre typer gjærbakst. Eneste du må tilpasse er steketemperaturen og steketiden. Jeg foretrekker å steke bollene ved 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.
Se som eksempel Cinnamon Sugar Twists der jeg har brukt denne deigen!
♥ Bollene er fine å fryse. Sikt over melis etter at de er tint, slik at de ser delikate og nystekte ut.
Jeg har forelsket meg helt fullstendig i denne bolleoppskriften!
Ser ikke dette ut som deilige boller ??
Anbefales varmt!
♥ ♥ ♥ ♥
1 liter melk
300 g smør
250 g melis
100 g gjær
0,5 ts kardemomme
1,5 kg hvetemel
Pynt:
melisdryss
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.
Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter. Avkjøl. Sikt over melis før servering.
♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.
♥ Det går fint å bruke denne deigen til å lage kanelboller, skolebrød, kringle og andre typer gjærbakst. Eneste du må tilpasse er steketemperaturen og steketiden. Jeg foretrekker å steke bollene ved 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.
♥ Bollene er fine å fryse. Sikt over melis etter at de er tint, slik at de ser delikate og nystekte ut.
430 kommentarer
Nydelig ,boller,skolebrød og
Nydelig ,boller,skolebrød og av samme deig.Flott oppskrift , Tusen takk at du deler oppskriften med oss
Hei. Nå har jeg fått laget…
Hei.
Nå har jeg fått laget disse Verdens Beste Boller og jeg har brukt laktosefri smør og laktosefri lettmelk. Bollene ble lette og luftige. Så til dere som har laktoseintoleranse, dere kan også lage disse bollene. Jeg brukte fersk gjær som jeg hadde i fryseren, Jeg tynte den i rom temperatur overnatten og brukte den når den var tynt dagen etter og bollene hevet godt i et lunt sted, f.eks i en varm stekeovn. Bollene er gode, men om de er verdens beste er jeg usikker på.
Hei igjen. Jeg glemte å…
Hei igjen.
Jeg glemte å nevne at jeg bare laget 1/4 av oppskriften. Dette gav meg ca. 11 boller hvor hver deig veide ca. 69g. Istedenfor å bruke ca. 25 g gjær så brukte jeg bare 13g gjær i ca. 375g hvetemel. Dette fordi jeg ikke ville ha mye gjærlukt i bollene, men de hevet absolutt veldig bra. Dette tror jeg fordi jeg hevet bollene i en varm stekeovn som jeg hadde skrudd litt på 50 C og raskt skrudd av igjen for å ikke drepe gjæren pga for varm ovn, siden gjæren vil dø ved temperatur høyere enn 37C.
Kriminelt bra deig! Så lett…
Kriminelt bra deig! Så lett å jobbe med, og elting for hånd går som en lek! Ser at den er basis for flere oppskrifter, og det blir ikke siste gangen jeg bruker den 🤩
Hei, til info 100g fersk…
Hei, til info
100g fersk gjær tilsvarer 2 poser tørrgjær a 13 gram.
Det står bak på gjærpakka.
Altså 100g fersk gjær = 26 g tørrgjær og ikke 50g som mange i kommentarfeltene sier de har brukt.
:)
Verdens beste boller, det er…
Verdens beste boller, det er helt sikkert! Fikk så mye skryt, beste bakst jeg har laget.
Spørsmål.. 100 g gjær. Hvor mye tørrgjær skal jeg bruke i oppskriften?
Så svaret nå. ❤️
Så svaret nå. ❤️
Hei. Kan disse bollene heve…
Hei. Kan disse bollene heve mer en 1 time ette utrulling? Feilberegnet tiden og må i ett møte om 40 minutt men har rullet ut bollene…
De var helt fantastiske Jeg…
De var helt fantastiske
Jeg elsket dem
Hei Jeg følger oppskriften…
Hei
Jeg følger oppskriften på bollene hver gang og får virkelig verdens beste! Jeg sørger for at de blir eltet lenge og vel - i alle fall 20 min i kjøkkenmaskinen. Det jeg bare lurer på er: Hvorfor kokes melk, smør og melis først? Mange andre gjærbakstoppskrifter sier at væsken skal varmes opp til 37 grader. Jeg er bare nysgjerrig - har ikke tenk og endre på måten jeg gjør dette på. :-)
Hilsen Inger
Noen som har prøvd å lage…
Noen som har prøvd å lage disse med plantesmør og plantemelk?
Ja, jeg brukte soyamelk og…
Ja, jeg brukte soyamelk og eldorado smøremyk (vegansk) og de ble knallgode 🙌
Hei, Bruker du lettmelk? Den…
Hei,
Bruker du lettmelk? Den rosa eller den grønne? Tenkte å bake disse til en bursdag, så ønsker at det skal bli bra første gangen😊😊
Hei. Disse bollene er…
Hei. Disse bollene er nydelige. Reddet meg fra å være dårlig på gjærbakst til å bli kjent for mine gode boller! Men jeg har et spm, kan mqn droppe å koke opp smøret og heller ta det i etter at melken har kokt så mens smøret smelter så kalner melken fortere?
Hvor lenge elter dere deigen?
Hvor lenge elter dere deigen?
Laget disse nå, men brukte…
Laget disse nå, men brukte heller soyamelk og eldorado smøremyk istedenfor smør og vanlig melk. Byttet også ut 500g av melet med sammalt hvetemel. De var lette å bake ut, og hevet perfekt! Knallgode boller til fastelaven!
Disse såg heilt nydelige ut,…
Disse såg heilt nydelige ut, om eg vil ha vaniljekrem på skal den på før heving eller etterpå? Takk for svar
Gleder meg til å prøve disse…
Gleder meg til å prøve disse! Men jeg er vanlighvis “team rosinboller”. Har du laget disse med rosiner før?
Prøvde de nå kjempe god
Prøvde de nå kjempe god
Kan man bytte ut melis med…
Kan man bytte ut melis med sukker?
Verdens beste boller,…
Verdens beste boller, definitivt 😇 eg har berre varmluft og det fungerer heilt fint (med litt mindre grader) tar også tørrgjær uten problem, samt halve melka for rask nedkjøling. Bakt desse bollene i fleire år 🙌 Men det eg stusser på er forhold mellom mjøl og melk. Bruker stort sett alltid over 2 kg mjøl for å ikkje få klissete deig med væskeforholda i ingredienslista. Er det berre meg?
Hie, jeg bare lurer på om du…
Hie, jeg bare lurer på om du pensler med smør før du steker?
Har bakt disse i flere år og…
Har bakt disse i flere år og de har alltid blitt vellykket. Jeg har alltid fulgt oppskriften, men redusert litt på gjærmengden og tilsatt 300 g melis istedenfor 250 g, pluss tilsatt 1,5 ts kardemomme og 1,5 ts salt. Jeg har alltid brukt tørrgjær og har fått kjempe luftige gode boller til tross for halvering av gjærmengde. Men....jeg har alltid forhevet og etterhevet deigen. I dag hadde jeg dårlig tid og bakte de rett på brettet uten å forheve deigen. Jeg etterhevet i 1 time som det står. Opplevde et helt annet resultat. Det ble kompakte harde boller. Så jeg anbefaler å forheve
Hei! Kan denne deigen…
Hei! Kan denne deigen kaldheves over natta? Og i så fall, bør væsken kjøles ned til lavere temperatur enn 37"?
Hei, ser folk sier litt…
Hei, ser folk sier litt forskjellig med å bruke tør gjær. Men hvor mange gram av selveste tør gjæren er anbefalt. Har pakker som er 11g stk og som sier at det blir 50 g fersk gjær.
Jeg har bakt disse mange…
Jeg har bakt disse mange ganger og i mange ulike fasonger: kanel, non-stop, rosin osv - det er en helt super deig som ikke klisser, trenger ikke mel til utvasking, de egner seg veldig for små hender å trille ut - super som aktivitet på en regnværsdag eller klassegruppe eller lignende! Forøvrig bruker jeg halv mengde og tørrgjær - hever dem bare litt lenger. Blir superluftige og tåler frysing og opptining veldig godt, like saftige 🤗
Hei, Kan de etterheve i 2-3…
Hei,
Kan de etterheve i 2-3 timer på brettet eller blir de ødelagt da?
Prøvde det med semper…
Prøvde det med semper glutenfritt mel (litt mindre mengde og ca 20g fiberhusk) og yttermel til å rulle ut.
Ble helt fantastisk og frøkna med glutenallergi ble veldig fornøyd!
Hei jeg lurer på om bollene…
Hei jeg lurer på om bollene skal pensles med egg før steking?
Fantastisk!
Fantastisk!
Skriv ny kommentar