Himmelsk marengskake

Himmelsk marengskake

26.06.2006

"Himmelsk marengskake" er en av de absolutt aller beste kakene jeg noensinne har smakt - og det sier ikke så rent lite...! Da mannen min testet kaken kom han til samme konklusjon, og vi snakker her om en usedvanlig kritisk og ikke minst erfaren kakesmakstester...  Wink

"Himmelsk marengskake" består av en myk kakebunn som dekkes med en helt utrolig god sjokoladekrem. Oppå der har man et tykt lag luftig pisket krem. Den øverste kakebunnen består av en marengsbunn som er laget med brunt sukker. Peanøtter og hakket sjokolade til pynt passer perfekt til resten! Kort og godt: "Himmelsk marengskake" smaker HIMMELSK!!

Himmelsk marengskake

Ingredienser

Kakebunn:
3 eggeplommer
1 egg
80 g sukker
2 ss hvetemel
1 ts bakepulver

Marengsbunn:
3 eggehviter
180 g brunt sukker

Pynt på marengsbunnen:
50 g peanøtter
50 g kokesjokolade

Sjokoladekrem:
75 g smør
100 g kokesjokolade
100 g melis
2 eggeplommer

Fyll:
3 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Kakebunnen: Pisk eggeplommer og egget luftig sammen med sukkeret. Vend i hvetemel og bakepulver. Ha deigen i en rund kakeform (26 cm i diameter). Stek kakebunnen på rist midt i ovnen ved 150°C i 15-20 min (det er mulig at kaken trenger enda noe lenger steketid, så sjekk med en kakenål at kaken er gjennomstekt). Avkjøl kakebunnen helt i formen. Løsne den fra formen med en skarp kniv. Ta den ut av formen og fjern bakepapiret.

Marengsbunnen: Pisk eggehvitene stive. Tilsett brunt sukker og pisk videre til du får en tykk marengsmasse. Ha marengsen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek marengsbunnen på rist midt i ovnen ved 150°C i 60 minutter. Ta kaken ut av ovnen og dryss hakket kokesjokolade og peanøtter over den varme marengsbunnen. La bunnen avkjøles helt i formen. Løsne den fra formen med en skarp kniv. Løft bunnen forsiktig ut av formen og fjern bakepapiret.

Sjokoladekrem: Smelt smøret i en liten kjele sammen med kokesjokoladen. Rør blandingen jevn og ta kjelen av platen. Rør i melis til den har løst seg opp helt. Pisk deretter inn eggeplommene med en stålvisp.

Montering: Legg kakebunnen på et fat. Smør over sjokoladekremen i et jevnt lag. Dekk med pisket krem. Legg marengsbunnen på toppen.

Tips

La kaken helst stå og trekke i kjøleskapet i noen timer før servering.

26.06.2006
Kakekategori: 

143 kommentarer

Hvilken type brunt sukker bruker du i marengsen her?

Jeg bruker vanlig demerarasukker (lysebrunt sukker) her, Evy. Det går sikkert fint å bruke annen, mørkere type brunt sukker, men det gir nok litt tyngre smak.

Skal en kun bruke 2 ss mel i bunnen, det er ikke dl?

Super kake

Jeg vet:) Glad du er enig, Inger Lise:)

Kan hvetemelet erstattes med f.eks. potetmel for å gjøre kaken glutenfri? Kaken høres deilig ut og ser lekker ut

Har ikke testet det, så det tør jeg ikke svare sikkert på Ann-Berit. Men burde gå greit å bruke glutenfri melerstatning.

Bruk S emper lågproteinmiks i denne bunnen.

Sjekk ut dette sukkerbrødet, kan erstattes med det i oppskriften, evnt minske oppskriften så det bblir riktig størrelse. http://potetmel.no/oppskrifter/glutenfritt-sukkerbr%C3%B8d-med-potetmel

Bruk fin kake mixfra Toro. Da blir kaken glutenfri. Men bruk litt mindre mengde glutenfritt mel. (Jeg bruker på 9 dl vanlig oppskrift 7 dl glutenfritt.) Røren ser bløt ut, men det blir bra. Kakene blir faktisk super gode med glutenfritt mel.

Byttet ut med 3 ss sumper, helt nydelig kake :)

Den va i allefaill vanvittig GO

Hei!
Har lyst å prøve denne kaken. Ser lekker ut :)
Skal kakebunnen stekes midt i ovnen eller nederst i ovnen?

Stekes midt i ovnen, Monica:)

Skal det ikke være sukker i kremen? Kaken ser virkelig himmelsk ut....

Det er melis i sjokoladekremen i stedet for sukker, så det blir søtt nok - ingen fare, Eli ;-)

Den så himmels ut helt TOM for kalorier, med tomme kalorier du ;-) he he. Den tar vel litt tid å lage når det er så mange prosesser. Men hva gjør man ikke når det gjelder noe søtt og godt :-)

Ja, helt tom for kalorier denne kaken her ;-)

Var ikke meningen å være anonym, men alt falt ut da jeg måtte skrive kode :-)

Måtte du skrive kode??

Demerarasukker, er det noe som selges i dagligvarebutikker?

Ja, det er det Monika. Vanlig brunt sukker som fås kjøpt i så å si alle matbutikkene.

Dermerasukker er ikke det samme som brunt sukker, det er råsukker dvs at det ikke er raffinert og dermed blir litt sunnere enn det hvite, det har også litt mer karamellsmak enn raffinert sukker. Alle Mega og Meny butikker har det iallefall, men om det skulle være tomt vil jeg tro du får omtrent samme resultat om du blander hvitt og brunt sukker, kanskje med litt mer hvitt enn brunt, men har aldri prøvd dette så det er bare ett forslag.. :-)

Denne kaken må bare prøves :) et spm.; skal det være bakepapir i bunnen av kakebunnen også?(står at man skal ta det av)

Ja, Jeanette. Ha bakepapir i bunnen av formen.

Peanøttene, vanlige salte eller usalta?

Bruk salte peanøtter, Marit:)

Er allergisk mot peanøtter :( Kan man bruke mandler eller blir det før tamt?

Rist/brun mandlene i stekepanna med litt sal så blir de gode :)

Takk for tips, Ingun:)

Mannen i huset her er også allergisk mot peanøtter, så vi brukte ritz-kjeks, då får du den salte smaken. Hadde forøvrig banan på i tillegg, då blei kaka litt mindre mektig. Det vart virkelig prikken over i-en. :)

Høres spennende ut, Gunnhild. Takk for tips!

Har ikke testet med mandler, Birgitte, men er du allergisk mot peanøtter, er det sikkert et bra alternativ. Blir jo godt uansett :)

skal det være salte peanøtter...synes vel kombinasjonen av salt,og søtt er herlig jeg da...dette blir smaskens tror jeg...noe for kakemonser..

Ja, salte peanøtter, Helen. Veldig god kake det her, ja:)

No e kakebotnen i ovnen, baka me potetmjøl å brukte Splenda istadenfor sukker. E der noke alternativ til sunnare brunt sukker? He kjøpt inn coop sin 70% kokesjokolade, laktosefri fløyte å valnøtte istadenfor peanøtte. E spent på resultate ;) Noken so he prøvdt noke lignande?

Høres spennende ut med å eksperimentere med sunnere variant av kaken, Veronica. Håper resultatet ble vellykket!

Som en sunnere variant av brunt sukker har du Sukrin Gold. Har selv bakt Cookies med Sukrin Gold og det funker ypperlig! :)

Å, så god den så ut, må prøves. Eeeelsker marengskaker <3
Til de som spør om glutenfritt, kan erstatte hvetemel med glutenfritt mel.

Veldig god kake, Hilde! Takk for tips:)

For glutenfri versjon, så kan man sikkert bruke Toro sin lyse kakemiks istedenfor hvetemel. Eventuelt en av Semper sine mikser. Jyttemjøl tror jeg setter litt for mye beisk smak til at det passer i dette tilfellet.
Uten at jeg har prøvd, enda.

Enig! Takk for tips, Ronny!

Veronica, Sukrin finnes også i brun utgave, Sukrin Gold :-)

Takk for tipset, Veronica!

Er kaken like god dagen etter og hvor er det best at den oppbevares? kjølig?

Kaken oppbevares i kjøleskapet til dagen etter. Ja, må stå kjølig pga kremen.

Lure på om bunnen skal være sprø? Måtte steke den lengre enn det som står i oppskrifta.

Kakebunnen skal være myk, marengsen sprø.

Den ligner veldig på Snickerskake

Ja, ligner på smak, men likevel en annerledes kake på grunn av kakebunnen og marengsen med brunt sukker.

Kan denne lages dagen før?

Ja, det går bra. Oppbevares i kjøleskapet.

Tåler ikke peanøtter:( har du et tips til hva jeg kan ersatte det med? Kaka så himelsk ut :D

Hei Kristina:) Les innleggene som har kommet inn, så ser du flere tips. Noen rister mandler i salt og andre bruker Ritz-kjeks:)

Herlig kake som jeg må prøve. Men kan den fryses? Klem Eva :-)

Ikke så bra å fryse kaker som er fylt med mye pisket krem, synes jeg. Krem smaker best helt fersk:) Så jeg ville altså ikke fryst denne kaken her.

Kan den fryses

Kan man bruke hvitt sukker i stedet for brunt?

Det kan du, men noe av poenget her er å få brun farge på marengsen, så bruk helst brunt sukker for riktig smak og utseende

Salta er usalta peanøtter?

Salte peanøtter, Arild:)

Mørk eller lys sjokolade...salta eller usalta peanøtter...eg i gang med baking no...:)

Mørk sjokolade og salte peanøtter. Håper du likte kaken, Jarle:)

No står bunnen i ovnen, men eg trur eg må ha piska
for masse eggene. Bunnen min ser ut som ein sukkerbunn.
+ at den må steikast kanskje lenge.

Neida, høres helt ut som det skal være. Bunnen hever seg, men vil synke sammen igjen til en tynn kakebunn.:)

Syns det ser ut som det er ei skikkelig god kake ,men har veldig problem me å få bunnen gjennomstekt. Den har nå stått nesten en time i ovnen og er fortsatt ikke gjennomstekt.

Viktig at formen er 26 cm i diameter, Mariann. Ja, veldig god kake!

Samme her, 26cm og 45-50min for og bli stekt. og ovnen er snart 1 år så den er ikke gammal og utslitt.

et spørgsmål fra en færing i Danmark, hvad er kremefløte? ellers ser kagen lækker ud, jeg vil prøve at bage den til en hyggestund på fredag:o)

Kremefløte er det vi kalder piskefløde i Danmark:)

Takk for at du tipset så raskt, Anne-Mette:)

Piskefløde, ref svaret fra Anne-Mette:)

Lurer også på om den er like god dagen etter ?

Kaken kan helt fint lages kvelden i forveien forutsatt at den står helt kjølig så kremen ikke blir sur og kornete. Men for øvrig er denne kaken ferskvare på grunn av mye pisket krem, som jo alltid smaker best helt ferskt.

Hei :) dette ser virkelig godt ut, men jeg lurer på, går det ann å bytte ut vanlig mel med glutenfritt mel siden det er såpass lite? :)

Jepp, det går nok helt sikkert bra:)

Du skriver: Kakebunnen: Pisk eggeplommer og egget luftig sammen med sukkeret, -det betyr ikke like lenge som til eggedosis? Ellers må den prøves, ser veldig god ut :)

Joda, blir nesten som eggedosis, men siden det er mer eggeplommer enn eggehviter, blir ikke blandingen like luftig som vanlig eggedosis. Pisk til fargen blir lysere og blandingen luftigere, ca 5 minutter. Ja, veldig god kake!

Er ikke noen dreven kakebaker,men prøver meg på denne lell.. Syns kakebunnen ble så rar.. Lav og virker litt hard.......? Tro om det går an å lure det til med en kjøpt bunn nederst?? :/

Er størrelsene på eggene viktige? Mine er veldig små.

Det er store egg som er det normale i disse oppskriftene. Så hvis jeg kun har s/m egg og trenger 3 egg til ei kake, så bruker jeg 4 av disse egga.

Jeg ser at det skal piskes inn eggeplommer i sjokoladekremen. Seriøst, er det godt med rå eggeplommer? Grøsser ved tanken jeg altså, men kaka ser himmelsk ut. Blir det ikke eggesmak på kremen da?

Hei.

Den kaken så utrulig god ut!! Skal det ikke være sukker sammen med fløte, når man visper kremen?

Denne skal jeg prøve. Flott med kaker hvor det er enkelt å erstatte melkeproduktene :)

Har laget kakebunnen nå,og den sto i ovnen ca 30 min. Nå har jeg avkjølt den og tatt av bakepapiret. Skal den være litt klissete? Burde den stå enda lengre i ovnen ?

No har eg laga den Glutenfri, brukte semper mix, eg har for vane å halvere sukkermegde i kaker, det har eg og gjort i denna. So får eg dømme den i morgon. Såg veldig god ut og enkel å kjekk å lage.

Stekes på varmluft eller vanlig ? :)

Kanskje man kan lage en mandelbunn hvis man ikke skal ha gluten? Jeg kommer til å prøve det. Samme bunn som suksessterte tenkte jeg.

Lurer på om denne kaken kan fryses ???

Hei. Er nettopp ferdig med å lage denne kaken til farsdagen i morgen. Håper den smaker like godt som den ser ut :-) Jeg hadde litt problemer med klissete kakebunn som satt fast i bakepapiret, men jeg lappet det etterpå så godt jeg kunne. Men kanskje kan et vanlig sukkerbrød være like ok å bruke som bunn. Den skal vel ikke være så høy, men det kan jo deles på midten og bruke bare den ene delen. Noen som har prøvd det? Nå blir det spennende å spise denne i morgen da :-)

Lager denne kaken as we speak (farsdag imorgen!). Lukter nydelig her!! Blir dessverre ikke hjemme når den skal sprettes, men satser på faren min blir fornøyd.
Han er veldig glad i pavlova, men etter et år med pavlova til hver "store dag" så blir det deilig med en ny variant :)

Da var kaken bakt...ser fin ut, men sjokoladekremen ble litt "tørr"så jeg hadde i mere smør..så kunne jeg ikke dy meg..hadde vaniljesukker i kremfløten ;) blir spennende å smake i ettermiddag ;)

Det ser uforskammet lækkert ud! Glæder mig :-)

Hei! Siden det i oppskriften kun skal 2 ss hvetemel, tror du en kunne brukt glutenfritt mel istedenfor?

Ligner på en variant jeg har laget i mange år, som er alles favoritt. Vi kaller den Pudereekake. Man lager to marengsbunner, og har kremfløte og hakket sjokolade mellom og oppå. Kan og pyntes med jordbær til fest. Perfekt for glutenallergikere. :)

Nydelig kake, har bakt den i mange år, men med et annet navn, Islandsk festkake :-)

Denne må absolut prøves.
Men endnu et spørgsmål fra Færøerne. Melis er det det samme som flormelis? Der er sukker i bunden, rørsukker (tror jeg) i marengsen og er det så flormelis i kremen?

Kan man få den oversat på dansk

Hei! Fantastisk kake !! Det jeg lurer på er om kaken kan lages dagen i forveien, og så ha på kremen dagen etterpå? Bunnen må kanskje pakkes inn i plast? Ikke marengsen altså:-))

Denne kaken gikk rett i søpla. Kakebunnen ble helt mislyket. Det er ikke mulig å fjerne bakepapiret etter å ha stekt marengsen. Da blir den helt ødelagt.

Hei :)
Jeg bruker og smøre formen etter at jeg har hatt bakepapir på både marengs og kakebunn. Da drar jeg den lett av. Hjelper til med en kniv om bunnen om sitter fast i bakepapiret enkelte plasser.

Jeg er kakemonsteret, og har smakt denne himmelske marengskaken - den er himmelsk! Men jeg fikk oppskriften først nå. Det er en ting som jeg lurer på. For kakebunnen brukes 3 ss hvetemel. Under diskusjonen under ang glutenfrie alternativer er det en som bruker hhv 7-8 dl..
???

Jeg opplevde også at kakebunnen var umulig å fjerne fra bakepapiret. Først stekte jeg den i 45 min i stedet for 20, deretter røyk den i 1000 biter. Det endte med at jeg lagde en annen bunn jeg har oppskrift på som er til Saras Marengskake, som er noe av det samme, i stedet for sjokolade og peanøtter bruker jeg banan og mandler. Nå har jeg endelig montert kaken, og det blir spennende å smake.

Hei :) Den kaken skal jeg prøve å lage, men jeg skal smelte sjokolade i fløten ,så den holder seg lenger, er ikke så veldig gla i alt for mye fløte på en gang, så sjokosmak i fløten tror jeg blir bra og kremen blir fastere og :) God jul :)

Kan kaken lages en dag i forveien?:) tenker på bunnene i all hovedsak!

Jeg har stekt bunnen nå på 180 gr i 15 minutter og den ble veldig fin, tror 150 gr som står i oppskriften blir for lite, derfor mange får mislykket bunn.

Går det bra om man først lager kakebunnen også dagen etter lager resten av kaken :) ?

Kan man bruke ferdig kakebunn fra butikken?

Skal sjokoladekremen avkjøles før den smøres på?

Bunnen jeg lager blir ikke myk.. Hva gjør jeg galt.

Can you send this to me in English ? Dont understand all the ingredients , like kokoschokoladen.

Takk.

Denne her så utrolig god ut, men tror jeg bytter ut bunnen med en mandelbunn. Mandelbunn er også en god erstatning for de med cøliaki. Grovhakker man mandlene blir også bunnen mer crunchy.

Har nettop laget kaken. Synes marengsbunnen ble veldig mørk med brunt sukker. Laget derfor en ny med vanlig hvitt sukker, og da ble jeg fornøyd. Kaken ble utrolig god, nam nam - bør prøves

Har laget kaken nå, veldig tidkrevende! Men er super spent på smaken! Sjokolade kremen er jeg VELDIG usikker på.. smeltet smøret, rørte inn sjokoladen til den var smeltet. Hadde så i melis og rørte det godt inn før jeg hadde i eggeplommene. Da skjedde det noe rart. Kremen skilte seg fra smøret, og ble lik tyggegummi i konsistens.. Kan det være temperaturen på smøret jeg bommet på? Kanskje avkjøles litt? Huff... ja man lærer så lenge man lever

Hei, jeg lurer også litt på kakebunn...kun 2 ss mel til så mye egg...noe som mangler? Fann annen oppskrift på den me 2dl kokos i tillegg....höres ut som d fyller ut bedre men liker ikke kokos... Kan noen hjelpe meg me dette innen jeg pröver kakan? :-)

Det er ikke lite mel i forhold til egga,ett egg + plommer . Jeg har bakt denne mange ganger . Det lønner seg å fryse sukkerbrødet i forma og ta den opp å ha på sjokoladen mens den er frossen. Lettere å få det jemt utover.

Nydelig, bakt idag og brukte salte caschewnøtter i mangel av peanøtter

Kaken ser nydelig ut. Men kan denne kaken lages ferdig dagen før den skal serveres eller blir det ikke så bra ?
Ser at den gjerne kan stå noen timer men kan den stå et døgn før den serveres. ?

Dersom du leser kommentarene over, finner du mange svar på det! Og svaret er ja!

Denne kaken er også supergod med konditorkrem inni :) (vaniljekrem blandet med pisket krem)

den skiller jo seg, når du tar i eggeplommer? assa sjokoladesausen?

Har servert denne kaka i dag,den vart absolutt godkjent i heimen Det gjekk fint å bytte ut kveitemjølet i botnen med potetmjøl slik att den vart Glutenfri. Dessuten kan botnane lagast fleire dagar i forveien,slik att det er enkelt å lage sjokoladekremen/kremen og montere den den dagen ho skal monterast. Eg laga dei to botnane på onsdag, pakka dei inn og sette dei på eit forholdsvis kjølig rom ( ikkje i kjøleskap),tok dei fram og monterte/ pynta på søndag.

Hei. Laget denne kaken, hadde ingen problemer med bunner og krem. Men sjokoldekremen blei knallhard når jeg hadde den på. Ikke noe særlig godt å spisevda. Hva gjorde jeg galt her? Glad for tips, for det er en nydelig kake :)

Vilket mått i deciliter avses med ss?

ss = msk

går det bra og bruk sukrin gould istedet for brunsukker?

Spændende kage :)

Kan kagen laves færdig dagen inden den skal bruges?

Ja, det går helt fint. Smaken får også sette seg, da.

Denne kaka var fantastisk god, perfekt til klubb!

Et stykke tid siden min dansk var i daglig brug, men jeg vil gøre et forsøg:
Meget vil være ret ens på norsk og dansk, nøjes derfor med en lille ordliste:

sukker=melis
brunt sukker= det sukker/melis der bruges i brunsviger/drømmekage
Melis=flormelis
Kremfløte=piskefløde

Ha deigen i: Kom dejen i
Stek=Bag
Avkjøles=Køle af
Smør (under punktet montering)=Bre

Begge bunnene kan helt sikkert fryses hver for seg, for så å montere den sammen (med fløten) den dagen den skal spises... Etter hva en annen her sier er det da lønnsomt å smøre s¨jokoladekremen på frossen bunn også, og bakepapir et ingen kunst å fjerne på frosne bunner. Så det er kanskje til og med anbefalelsesverdig å gjøre det slik...

Kan den fryses?

Hei
Bunnen ble tynn og klissete noen som kan forklare hvorfor?

Kaka ser supergod ut!
Funker det å lage delene kvelden før og oppbevare hver for seg, og så piske krem og montere dagen etter? Liker best kremfløte helt fersk..

Fantastisk kake!

Hei!
Jeg har også opplevd at kakebunnen ble tynn og klissete. Jeg har isteden laget vanlig sukkerbrødbunn. Resultatet ble da veldig bra

Fantastisk god kake Ble en sikker vinner når denne nydelige kaken ble servert, så nå har jeg bestillinger i hele mai måned til selskap, konfirmasjoner etc Bare for å å tilfør mer kalorier, lager jeg også vaniljekrem som jeg har oppå sjokoladekremen, og så topper med krem

Dette er såååååååå godt!!!!!!

Ser lekker ut. Prøves til gullbryllup. Forslag: Fryse kakebuene med sjokoladekremen. Lage marengsen m/strøet. Denne legges i tett boks. Så når kaken skal brukes, pisker jeg kremen og monterer. Er jeg på jordet nå? Må jo ordne så det er minst mulig å gjøre den aktuelle dagen!!

Nå føler jeg meg rimelig uegnet på kjøkkenet :( tenkte å lage denne lekre kreasjonen til i morgen. Men jeg kommer ikke lenger enn til marengsen.... Nå går andre marengsen i søpla! Skjønner ikke hva jeg gjør galt. Hever fint i ovnen, men når jeg tar den ut, så kolapser den, og/fordi den er "tom" inni. Har jo laget vellykkede pavlova-marengser før, men denne .... Hjææælp!! Noen der ute med kloke svar? Mvh Grethe

Mener du brun farin eller demerasukker? Har brent meg på det i en annen av dine oppskrifter. Jeg tenker automatisk på brunt sukker som brun farin..skal bake kaken nå, så hadde vært takknemlig for et raskt svar.. PS! Elsker siden og boken din, helt i min gate!! De brukes flittig, så tusen takk for at du deler dine oppskrifter og kunnskap

Sjokoladekremen skilte seg to ganger,forstår ikke hvorfor! Begynner å bli dyrt... hvor lenge skal man piske de eggeplommene i sjokoladen?

Prøvde kake bunnen med Semper fin kakemiks. Måtte stekes i 30 min. Avkjølte kaken helt men den satt fast i bakepapiret. Hva har jeg gjort feil.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter