Bulgursalat

Moren min lagde ofte Bulgursalat, og både hun og jeg likte dette utrolig godt! 

Bulgur ligner på riskorn, men består av kokte, tørkede og knuste hvetekorn (durumhvete) eller speltkorn, der det ytterste laget er fjernet. Bulgur kommer opprinnelig fra Midt-Østen, og har blitt brukt der i hundrevis av år (og kanskje tusenvis til og med, siden bulgur faktisk sies å være nevnt i det gamle testamentet!).

Jeg bruker grov bulgur (pilavlık) i bulgursalaten, men det finnes mellomgrov variant (midyat) og finknust variant også (köftelik). Sistnevnte ligner mer på couscous og brukes gjerne i den velkjente urtesalaten "Tabbouleh", som ligner veldig på denne bulgursalaten når det gjelder ingrediensene, men forholdet mellom bulgur og urter er annerledes. Tabbouleh ser mye mer grønn ut fordi det brukes langt mindre bulgur i forhold til urter enn i denne bulgursalaten. 

Bulgursalat er typisk sommermat, og egner seg spesielt godt som tilbehør til grillmat, men jeg lager denne salaten til meg selv rett som det er gjennom hele året. 😊

 

 

Ingredienser:

♥ 3 dl (grov) bulgur (se tips)
♥ 6 dl vann
♥ 1 ts maldonsalt
- -
♥ 4 vårløk
♥ 0,5 rødløk
♥ 40 g bladpersille (se tips)
♥ 300 g søte cherrytomater

Dressing:
♥ ca. 0,5 dl olivenolje
♥ saft fra 1 sitron
♥ salt og pepper

 

Fremgangsmåte: 

Kok bulgur: 

Kok bulgur i saltet vann som anvist på pakken. Når du bruker grov bulgur, skal bulguren småkoke uten lokk i ca. 10-15 minutter (tiden avhenger blant annet av hvor vid kjele du bruker). Vannet skal ha blitt absorbert når bulguren er ferdig kokt. Ta så kjelen av platen, sett på lokk og la bulguren stå og svelle i ytterligere 5-10 minutter. 

Avkjøl bulguren til den er helt kald før du blander sammen salaten. 


Bland bulgursalaten: 

Ha den avkjølte bulguren i en salatbolle og rør litt i den med en gaffel så den blir "fluffy". 

Tilsett hakket vårløk og rødløk og hakket flat persille. 

Del cherrytomater i to eller fire, avhengig av hvor store de er, og ha i bollen. 

 

 

Bland sammen ingrediensene til dressingen. 

 

 

Hell dressingen over salaten, og bland så alt godt sammen slik at dressingen fordeler seg jevnt.

Ha gjerne plastfolie over salatbollen og la bulgursalaten stå i kjøleskapet i et par timer før servering, så smakene får trukket godt sammen.

 

 

Veldig enkel bulgursalat, som er kjempegod synes jeg! 

 

 

Enjoy! 

 

 

Tips:

♥ Jeg bruker som sagt grov bulgur til denne bulgursalaten, som er den med de største kornene. Det står da som regel "Pilavlik" på pakningen. 
 

 

 

Bulgur finnes også i fullkornversjon, men det er ikke det jeg har brukt her. 

♥ Merk at det skal være flat persille (og ikke kruspersille) i denne bulgursalaten. 

♥ Man kan også tilsette agurkbiter (skrell agurken først) og/eller hakkede mynteblader i tillegg til flat persille. 

♥ Jeg liker bulgursalaten best etter at den har får stått i kjøleskapet i et par timer. Da trekker smakene bedre inn i bulguren og persillebladene blir mykere. 

♥ Jeg bruker veldig sjelden mål når jeg lager bulgursalat, fordi jeg har laget den så mange ganger. Tilsett mer dressing eller bare litt ekstra olivenolje dersom du synes at det trengs. Det er viktig at bulgursalaten ikke kjennes tørr. 

 

 

God fornøyelse!  😃

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Bulgursalat
Ingredienser

♥ 3 dl (grov) bulgur (se tips)
♥ 6 dl vann
♥ 1 ts maldonsalt
- -
♥ 4 vårløk
♥ 0,5 rødløk
♥ 40 g bladpersille (se tips)
♥ 300 g søte cherrytomater

Dressing:
♥ ca. 0,5 dl olivenolje
♥ saft fra 1 sitron
♥ salt og pepper

Fremgangsmåte

Kok bulgur: 
Kok bulgur i saltet vann som anvist på pakken. Når du bruker grov bulgur, skal bulguren småkoke uten lokk i ca. 10-15 minutter (tiden avhenger blant annet av hvor vid kjele du bruker). Vannet skal ha blitt absorbert når bulguren er ferdig kokt. Ta så kjelen av platen, sett på lokk og la bulguren stå og svelle i ytterligere 5-10 minutter. 

Avkjøl bulguren til den er helt kald før du blander sammen salaten. 

Bland bulgursalaten: 
Ha den avkjølte bulguren i en salatbolle og rør litt i den med en gaffel så den blir "fluffy". 

Tilsett hakket vårløk og rødløk og hakket flat persille. Del cherrytomater i to eller fire, avhengig av hvor store de er, og ha i bollen. 

Bland sammen ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salaten, og bland så alt godt sammen slik at dressingen fordeler seg jevnt.

Ha gjerne plastfolie over salatbollen og la bulgursalaten stå i kjøleskapet i et par timer før servering, så smakene får trukket godt sammen.

Tips

♥ Jeg bruker som sagt grov bulgur til denne bulgursalaten, som er den med de største kornene. Det står da som regel "Pilavlık" på pakningen. Bulgur finnes også i fullkornversjon, men det er ikke det jeg har brukt her. 

♥ Merk at det skal være flat persille (og ikke kruspersille) i denne bulgursalaten. 

♥ Man kan også tilsette agurkbiter (skrell agurken først) og/eller hakkede mynteblader i tillegg til flat persille. 

♥ Jeg liker bulgursalaten best etter at den har får stått i kjøleskapet i et par timer. Da trekker smakene bedre inn i bulguren og persillebladene blir mykere. 

♥ Jeg bruker veldig sjelden mål når jeg lager bulgursalat, fordi jeg har laget den så mange ganger. Tilsett mer dressing eller bare litt ekstra olivenolje dersom du synes at det trengs. Det er viktig at bulgursalaten ikke kjennes tørr. 

Sesong
Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift