Hjemmelaget aioli


Aioli (skrives egentlig aïoli for å markere at i'en skal uttales), er en kjempegod hvitløksmajones som fås servert over hele middelhavsområdet.

Lett å lage selv hvis du har en stavmikser, og smaker nydelig! 

 

Ingredienser:

♥ 2 eggeplommer
♥ 2 hvitløksfedd
♥ 2 ss sitronsaft
♥ 2 dl mild olivenolje
♥ 1 ss varmt vann (kan sløyfes)
 

Fremgangsmåte:

Mos eggeplommer, hvitløk og sitronsaft sammen med en stavmikser. Du bør bruk en bolle med høye kanter som ikke er for vid i bunnen slik at stavmikseren får godt tak.

Hell så i litt og litt av oljen mens du kjører i vei med stavmikseren hele tiden. Ta noen pauser med oljen, og la stavmikseren kjøre litt ekstra mellom hver gang du heller i oljen. Det er viktig at oljen innarbeides gradvis inn på denne måten, ellers kan blandingen skille seg. Etter hvert vil du se at det danner seg en tykk, lysegul majones.

Pisk eventuelt inn en liten skvett varmt vann helt slutt. Det kan hjelpe til med å hindre at aiolien skiller seg. 


Tips:

Det er lett å lage hjemmelaget aioli, men husk på disse tipsene:

♥ Bruk stavmikser og en smal bolle med høye kanter. 

♥ Alle ingrediensene bør ha romtemperatur

♥ Pisk inn oljen litt og litt av gangen, hell i oljen i en tynn stråle og ikke hell i oljen for raskt. Ta noen pauser med oljen og pisk kraftig hele tiden. 

♥ Litt varmt vann til slutt er ikke nødvendig, men kan hjelpe til med at aiolien ikke skiller seg. Men ikke ta for mye vann, kun en liten spiseskje skikkelig varmt vann. 

♥ Hjemmelaget aioli kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager. Dekk til skålen med plastfolie for å hindre at det danner seg skorpe på overflaten.

Hjemmelaget aioli
Ingredienser

♥ 2 eggeplommer
♥ 2 hvitløksfedd
♥ 2 ss sitronsaft
♥ 2 dl mild olivenolje
♥ 1 ss varmt vann (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Mos eggeplommer, hvitløk og sitronsaft sammen med en stavmikser. Du bør bruk en bolle med høye kanter som ikke er for vid i bunnen slik at stavmikseren får godt tak.

Hell så i litt og litt av oljen mens du kjører i vei med stavmikseren hele tiden. Ta noen pauser med oljen, og la stavmikseren kjøre litt ekstra mellom hver gang du heller i oljen. Det er viktig at oljen innarbeides gradvis inn på denne måten, ellers kan blandingen skille seg. Etter hvert vil du se at det danner seg en tykk, lysegul majones.

Pisk eventuelt inn en liten skvett varmt vann helt slutt. Det kan hjelpe til med å hindre at aiolien skiller seg. 

Tips

Det er lett å lage hjemmelaget aioli, men husk på disse tipsene:

♥ Bruk stavmikser og en smal bolle med høye kanter. 

♥ Alle ingrediensene bør ha romtemperatur

♥ Pisk inn oljen litt og litt av gangen, hell i oljen i en tynn stråle og ikke hell i oljen for raskt. Ta noen pauser med oljen og pisk kraftig hele tiden. 

♥ Litt varmt vann til slutt er ikke nødvendig, men kan hjelpe til med at aiolien ikke skiller seg. Men ikke ta for mye vann, kun en liten spiseskje skikkelig varmt vann. 

♥ Hjemmelaget aioli kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager. Dekk til skålen med plastfolie for å hindre at det danner seg skorpe på overflaten.

Desserter
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Hei
Laget Aioli etter oppskriften men når jeg helte i den siste skvetten med Olje, ble den tykke og fine Aioli'n helt tynn.
Hvordan kan jeg gjøre den tykkere igjen?

Som svar på av Frank Hugo Johansen (ikke bekreftet)

Hei! At aiolien plutselig blir tynn er ofte et tegn på at den begynner å skille seg. Et triks for å redde kameraten kan være å starte med en ny bolle, ha i en ny eggeplomme, for så å spe på med den sprekte aiolien, slik som du gjorde med oljen, bare enda saktere. Lykke til!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift