Fransk nougat

Hvis jeg skulle valgt meg bare en eneste type konfekt til jul, så ville jeg har valgt Fransk nougat!

 

 

Dette er virkelig noe av det aller beste jeg vet om! Yum  

 

 

Dette er en klassisk variant med skåldede mandler, hasselnøtter og pistasjnøtter. 

Se også Fransk nougat med nøtter og tranebær

 

Porsjonen passer til liten langpanne. 

(Tips: Husk å lese grundig igjennom oppskrift, fremgangsmåte og tips før du begynner.)

 

Ingredienser: 

♥ 1 dl vann
♥ 4,5 dl sukker
♥ 1,5 dl glukose
♥ 1,5 dl honning
♥ 3 eggehviter
♥ 0,5 dl sukker
♥ 250 g skåldede mandler
♥ 200 g skåldede hasselnøtter
♥ 150 g skåldede pistasjnøtter

Pynt:
♥ 2 dl melis


Fremgangsmåte: 

Ha vann, 4,5 dl sukker, glukose og honning i en teflonbelagt kjele. Varm opp blandingen og la den småkoke mens du rører av og til med en tresleiv. Bruk et sukkertermometer og la laken koke helt til den når 145 °C (se tips). Den vil da være brunaktig i fargen og veldig, veldig varm, så vær forsiktig så du ikke brenner deg!

Pisk i mellomtiden eggehviter og 0,5 dl sukker til marengs.

Når honninglaken har nådd 145 °C, helles den forsiktig i en tynn stråle i marengsen. Senk hastigheten på kjøkkenmaskinen til laveste nivå og pass nøye på så du ikke får den varme laken på huden. Når hele laken er blandet inn, økes hastigheten på kjøkkenmaskinen. Pisk marengsblandingen i 10 minutter. Marengsen skal piskes så stiv og tørr at det går å ta litt av marengsmassen mellom fingrene og trille den til en liten kule.

Vend inn hele nøtter (bruk en slikkepott som er sprayet lett med matfett).

Kle en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir og dryss bunnen godt med melis. Ha marengsmassen i formen og jevn til overflaten. Dryss på mer melis og legg på et nytt bakepapir. Press så oppå bakepapiret med hendene slik at marengsmassen blir jevnt fordelt i langpannen.

 

 

Fjern bakepapiret på toppen, dekk til med plastfolie og sett langpannen i kjøleskapet til dagen etter.

Løft den stivnede nougaten ut av langpannen og skjær den opp i små firkanter.

 

 

Det kan være smart å bruke en pizzaskjærer til å dele opp nougaten. 

 

Dryss firkantene med melis og pakk dem gjerne inn enkeltvis i bakepapir eller cellofan.

 

 

Fransk nougat er perfekt å gi bort som spiselig julegave!  ♥ 

 

 


Tips: 

♥ Husk at pistasjnøtter kan skåldes i varmt vann akkurat som mandler, så får du frem den stilige grønnfargen.

♥ Du må ha sukkertermometer for å lykkes med hjemmelaget Fransk nougat. For å få den rette konsistensen på nougaten er det viktig at honninglaken koker helt til den har nådd minst 140 °C. Min erfaring er at temperaturen bør opp i 145 °C for at nougaten skal bli skikkelig fast også når den er romtemperert. Det er også viktig at marengsen piskes lenge nok. Den skal miste blankheten og kjennes tørr når den er ferdig pisket.

♥ Oppbevares kjølig. Dersom nougaten er for hard til å deles i biter når den tas ut av kjøleskapet, hjelper det å la den stå en stund i romtemperatur, så mykner den.

 

Fransk nougat er det beste som finnes! 

 

Ahh, så himmelsk gode....!  Heart  

 

God fornøyelse! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Fransk nougat
Ingredienser

♥ 1 dl vann
♥ 4,5 dl sukker
♥ 1,5 dl glukose
♥ 1,5 dl honning
♥ 3 eggehviter
♥ 0,5 dl sukker
♥ 250 g skåldede mandler
♥ 200 g skåldede hasselnøtter
♥ 150 g skåldede pistasjnøtter

Pynt:
♥ 2 dl melis

Fremgangsmåte

Ha vann, 4,5 dl sukker, glukose og honning i en teflonbelagt kjele. Varm opp blandingen og la den småkoke mens du rører av og til med en tresleiv. Bruk et sukkertermometer og la laken koke helt til den når 145 °C. Den vil da være brunaktig i fargen og veldig, veldig varm, så vær forsiktig så du ikke brenner deg.

Pisk i mellomtiden eggehviter og 0,5 dl sukker til marengs. Når honninglaken har nådd 145 °C, helles den forsiktig i en tynn stråle i marengsen. Senk hastigheten på kjøkkenmaskinen til laveste nivå og pass nøye på så du ikke får den varme laken på huden. Når hele laken er blandet inn, økes hastigheten på kjøkkenmaskinen. Pisk marengsblandingen i 10 minutter. Marengsen skal piskes så stiv og tørr at det går å ta litt av marengsmassen mellom fingrene og trille den til en liten kule. Vend inn hele nøtter (bruk en slikkepott som er sprayet lett med matfett).

Kle en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir og dryss bunnen godt med melis. Ha marengsmassen i formen og jevn til overflaten. Dryss på mer melis og legg på et nytt bakepapir. Press så oppå bakepapiret med hendene slik at marengsmassen blir jevnt fordelt i langpannen. Fjern bakepapiret på toppen, dekk til med plastfolie og sett langpannen i kjøleskapet til dagen etter.

Løft den stivnede nougaten ut av langpannen og skjær den opp i små firkanter. Dryss firkantene med melis og pakk dem gjerne inn enkeltvis i bakepapir eller cellofan.

Tips

♥ Husk at pistasjnøtter kan skåldes i varmt vann akkurat som mandler, så får du frem den stilige grønnfargen.

♥ Du må ha sukkertermometer for å lykkes med hjemmelaget Fransk nougat. For å få den rette konsistensen på nougaten er det viktig at honninglaken koker helt til den har nådd minst 140 °C. Min erfaring er at temperaturen bør opp i 145 °C for at nougaten skal bli skikkelig fast også når den er romtemperert. Det er også viktig at marengsen piskes lenge nok. Den skal miste blankheten og kjennes tørr når den er ferdig pisket.

♥ Oppbevares kjølig. Dersom nougaten er for hard til å deles i biter når den tas ut av kjøleskapet, hjelper det å la den stå en stund i romtemperatur, så mykner den.

5 kommentarer

Pisker du marengs med sukkerlaken med k-spade/grind eller ballongvisp?

Denne nougaten er opprinnelig persisk 😊 Den ble funnet opp i byen Isfahan for 4-500 år siden, da under navnet «gaz». Kopier og nyutviklinger av persisk gaz spredte seg i Midtøsten og senere Frankrike, hvor moderne nougat ble funnet opp og gjort populær verden over.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift