Skappelbrød (Eltefritt speltbrød med frø)

Oppskriften på dette eltefrie speltbrødet ble delt av designer Maria Skappel Holzweiler på hennes blogg i 2012 med tittelen "Verdens enkleste & deiligste brød!", og ble umiddelbart en suksess på internettet. Brødet er så enkelt å lage at det ikke spiller noen rolle om du aldri har bakt brød før, for dette får du til uansett!

Deigen skal bare røres raskt sammen for hånd og trenger ingen form for elting. Masse kjerner og frø gjør brødet næringsrikt, sunt og veldig smakfullt! 

 

 

Selv har jeg hatt dette brødet som en favoritt i mange år. Det er nydelig å røre sammen deigen på morgenen og kjenne lukten av nybakt brød fylle kjøkkenet noen få timer senere. Brødet blir mykt og saftig inni, samtidig som det får en herlig skorpe utenpå.

Se oppskrift på Eltefritt speltbrød med kjerner og frø, der jeg har tilpasset oppskriften til en stor brødform som rommer 2 liter. Her har du originaloppskriften som gir 2 mellomstore brød.

 

 

Prøv denne populære oppskriften - og det er godt mulig du faller pladask, du også!  😊

 

 

Ingredienser: 

♥ 650 g siktet speltmel
♥ 250 g fin sammalt speltmel
♥ 1 pakke tørrgjær (ca 12 gram)
♥ 1 ss salt
♥ 60 g solsikkekjerner
♥ 60 g gresskarkjerner
♥ 50 g havregryn (små, lettkokte)
♥ 50 g sesamfrø
♥ 50 g chiafrø
♥ 100 g linfrø
♥ 1 liter lunkent vann

Pynt:
♥ 30 g gresskarkjerner

 

Fremgangsmåte:

Bland fint og sammalt speltmel godt sammen med tørrgjær og salt. Ha dette i en stor bakebolle. 
 


Finn frem havregryn, kjerner og frø.
 


Ha dette i bollen med det tørre. 

Ha så i lunkent vann og rør deigen raskt sammen for hånd med en sleiv eller lignende (det trengs ingen kjøkkenmaskin). Det skal bli en løs og klissete deig.

Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i romtemperatur i 30 minutter.
 

 

Finn frem 2 brødformer (som rommer 1,5 liter hver), spray dem lett med formfett, og legg bakepapir i bunnen av formen. Fordel deigen i formene.

 

 

Bruk en slikkepott eller en skje fuktet med vann til å jevne ut overflaten av deigen som fortsatt vil være nokså klissete. 

 

 

Dryss over gresskarkjerner til pynt.

Etterhev brødene i romtemperatur i 45 minutter.

 

 

Stek brødene midt i ovnen ved 225°C i 40 minutter.

 

 

Løsne brødene fra formen og hvelv dem forsiktig over på en stekeplate, så de blir liggende opp ned.

 


Fjern bakepapiret. 

 

 

Sett brødene tilbake midt i ovnen, og stek dem videre ved 225°C i 15-20 minutter til, helt til du ser at også undersiden av brødet får en tørr og fin skorpe. 

 

 

La brødene avkjøles i minst 20 minutter med et klede over før du skjærer i dem.

 

 

For en herlig brødoppskrift! 

 

 


Brødet er selvfølgelig på sitt deiligste når det er nystekt, men holder seg saftig i flere dager. 

 

 

Godt med bare smør på, eller med ditt favorittpålegg. 

 

 

Tips: 

♥ Miksen av havregryn, kjerner og frø er veiledende, så bruk det du måtte ha for hånden, men slik at total mengde blir som angitt i oppskriften. 

♥ Hvis du vil ha finere (og mer barnevennlige) brød, kan du kjøre blandingen med havregryn, kjerner og frø i en food processor til blandingen blir finkornet. Liker du (som meg) derimot hele kjerner og frø i brødene, har du blandingen bare rett i bollen med speltmelet, slik jeg har gjort her.

♥ Brødene er fine å fryse! 

 

 

Vel bekomme!  😍

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Skappelbrød (Eltefritt speltbrød med frø)
Ingredienser

♥ 650 g siktet speltmel
♥ 250 g fin sammalt speltmel
♥ 1 pakke tørrgjær (ca 12 gram)
♥ 1 ss salt
♥ 60 g solsikkekjerner
♥ 60 g gresskarkjerner
♥ 50 g havregryn (små, lettkokte)
♥ 50 g sesamfrø
♥ 50 g chiafrø
♥ 100 g linfrø
♥ 1 liter lunkent vann

Pynt:
♥ 30 g gresskarkjerner

Fremgangsmåte

Bland fint og sammalt speltmel godt sammen med tørrgjær og salt. Ha dette i en stor bakebolle. 

Finn frem havregryn, kjerner og frø. Ha dette i bollen med det tørre. 

Ha så i lunkent vann og rør deigen raskt sammen for hånd med en sleiv eller lignende (det trengs ingen kjøkkenmaskin). Det skal bli en løs og klissete deig. Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i romtemperatur i 30 minutter.

Finn frem 2 brødformer (som rommer 1,5 liter hver), spray dem lett med formfett, og legg bakepapir i bunnen av formen. Fordel deigen i formene. Bruk en slikkepott eller en skje fuktet med vann til å jevne ut overflaten av deigen som fortsatt vil være nokså klissete. 

Dryss over gresskarkjerner til pynt.

Etterhev brødene i romtemperatur i 45 minutter.

Stek brødene midt i ovnen ved 225°C i 40 minutter.

Løsne brødene fra formen og hvelv dem forsiktig over på en stekeplate, så de blir liggende opp ned Sett brødene tilbake midt i ovnen, og stek dem videre ved 225°C i 15-20 minutter til, helt til du ser at også undersiden av brødet får en tørr og fin skorpe. 

La brødene avkjøles i minst 20 minutter med et klede over før du skjærer i dem.

Tips

♥ Miksen av havregryn, kjerner og frø er veiledende, så bruk det du måtte ha for hånden, men slik at total mengde blir som angitt i oppskriften. 

♥ Hvis du vil ha finere (og mer barnevennlige) brød, kan du kjøre blandingen med havregryn, kjerner og frø i en food processor til blandingen blir finkornet. Liker du (som meg) derimot hele kjerner og frø i brødene, har du blandingen bare rett i bollen med speltmelet, slik jeg har gjort her.

♥ Brødene er fine å fryse! 

31 kommentarer

Hei!
Kjempefine brød - takk for fin oppskrift og fremgangsmåte! Jeg baker de nå og lurer i den forbindelse på hvordan du anbefaler å oppbevare de? :)

Disse brødene er kjempefine å fryse. Jeg pleier å dele dem opp i skiver før frysing, så er det bare å hente ut antallet skiver man ønsker seg og ha dem kort i brødristeren :-)

Jeg laget dette hvetefritt til min allergi datter. Både vi og alle barna elsker dette brødet!

Bruker glutenfritt mel fra semper. Lik fordeling fint og grovt. Må ha i ekstra vann.
Bruker to spiseskjeer fiber husk i vannet for å få deigen til å bli riktig.
Alt glutenfritt bør fryses samme dag. Så jeg skjærer det opp og tiner skivene i brødrister når vi skal spise de. Lykke til

Vet du. Jeg bruker mer og mer nesten. Tror e e minst oppi to liter nå. Bytter ut litt med fløte. Og det er for at det skal holde fuktighet bedre. Glutenfrtt blir jo veldig fort tørt. Jeg skjærer opp å hiver i frysa så fort det er nedkjølt. Så vi har alltid ferskt brød klart ❤️

Tusen takk for hurtig svar. Får prøve med ca 2 liter da, med litt fløte. Det høres jo mye ut, men stoler på deg som har testet det ut. Synes fiberhusk klumper seg i vann, så jeg pleier å ha det i sammen med melet, men det skulle vel ikke ha noe å si.

Jeg har lest at det skal blandes i væsken. Men bør ikke ha for lenge nei. Mellom 30 og 60 sekunder skriver pappa uten gluten.
Jeg laget brødet vanlig før glutenfritt. Og da så jeg hvor lite deig den skulle være. Er jo eltefritt. Den skal bare heve og så over. Jeg tar nå heller litt mye enn lite. Er så mye korn i også. De trekker fukt

Jeg får prøve meg da😉 Eneste jeg har bakt glutenfritt av gjærbakst som jeg ikke kjenner forskjell på er «Coopen horn», det kommer kanskje av at det er eplesidereddik i deigen. Den skal hvistnok ta bort smaken av gluten (eller noe sånt…). Takk for gode råd.

Hei er det mulig å bytte ut gjær med bakepulver? Og i så tilfelle, hvor mye bakepulver må brukes? Har en mage som ikke liker gjærbakst 🤔

Det har jeg ikke testet ut med denne oppskriften. Du burde teste ut Surmelksbrød som finnes i flere varianter her på Det søte liv og som lages uten gjær. Samme gjelder Havrebrød med cottage cheese og chiafrø og Enkelt havre- og gulrotbrød. Steinalderbrød er også uten gjær.

Hei, Jeg har laget brødene - super gode. Jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke, men allikevel så synes jeg de blir litt kompakte. Ikke så luftige som på bilde. Noen tips til meg?

Hei. Kjekt brød å bake, men er det noe man kan tilsette for å få litt ner smak? Surmelk, gulrot, eple, juice?

Som Lena skrev rett over her ble mine brød også kompakte. Gode på smak men kompakte, langt i fra så luftige som på bildet i oppskriften. Noen som har tips til hva jeg kan ha gjort feil eller kan endre på? Har fulgt oppskriften til punkt og prikke.

Jeg baker ofte med denne oppskriften, men ønsker å redusere gjærmengden, så jeg bruker bare en teskje tørrgjær, og kald væske. Har så deigen rett i brødformene, og lar heve på benken ca 6-8 timer. Alltid godt resultat, og ingen gjærsmak.

Sikkert at brødet skal stå i midten? Her stod det i nedre del av midten og etter 36 minutt måtte jeg ta ut fordi det var svidd i toppen. 15 minutt etterpå var brødet svidd i bunnen også (på 220 grader).

Hei. Har bakt Skappelbrød i mange år, men no vil eg kaldheve over natten.
Hvor meget gjær treng eg? Baker 4brød- 1,7 l vann.

Mvh Astrid Johanne Flo.

Er "gammel" i faget "brødbaking", og har da også laget mange typer brød. Vanlige gode gamle med fersk gjær, surdeig og gryte (også eltefrie) brød.
Disse brødene elsker jeg! Jeg følger oppskriften, deler dem i to, og fryser. Trenger ikke bekymre meg om brødet er et par dager gamle. De er like saftige og gode da også. Eneste jeg ikke gjør, er bakepapir i bunnen. Jeg smører formene med hanskekledd hånd, i soyamargarin. De setter seg ikke fast i formene, og lar seg lett helle ut i ovnen for snuing.
Elsker smaken, og at det er så lett å lage.
Tusen takk for den gode oppskriften! Favoritten så langt! :)
Mvh Monica

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift