Ambrosiabrød

Ambrosiabrød

14.01.2010


"Ambrosia" (fra "ambrosios" som betyr udødelig) er navnet på gudenes mat i henhold til gresk mytologi. Ambrosia var søt nektar som skulle sikre gudene evig friskhet og ungdommelig skjønnhet!

 

 

"Ambrosiabrød" er mest kjent i Stavanger og omegn, men er så fantastisk gode at alle burde lære seg oppskriften! Kakene ligner på "Hvetekake med rosiner" eller "Julekake" - men lages litt mindre og søtere og blir enda mye mykere.

 

 

Anbefales på det sterkeste!

 

 

Oppskriften gir 8 stk.

 

 

Ingredienser:

♥ 1 liter melk
♥ 250 g smør
♥ 3 dl sukker
♥ 400 g rosiner
♥ 100 g gjær
♥ 3 egg
♥ 1,6 kg hvetemel

Pensling:
♥ 1 egg
♥ litt melk
 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og sukker i en kjele under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett rosinere. La de ligge i den varme væsken slik at de blir myke og svulmer opp. Når væsken er lunken (ca 37°C) tas litt av væsken til side i en bolle. Smuldre i gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av den lunkne væsken med rosinene. Rør i lett sammenpiskede egg. Bland så i hvetemelet til en jevn deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve i 1 time.

Del deigen i 8 like store emner. Form hvert emne til store, runde boller (ca 18 cm i diameter). Legg dem to og to på stekeplater som dekkes med bakepapir. Etterhev kakene i 20 min.

Pensle over med egg som er pisket sammen med litt melk. Stekes nederst i ovnen ved 200°C i ca 20 min.

 

 

Tips:

Dette er en stor porsjon, men "Ambrosiabrød" er ypperlige å fryse ned!

 

 

Se også oppskrift på den berømte appelsinkaken som heter "Ambrosiakake".

 

 

Så utrolig deilige julekaker!!  Yum 

 


 

Happy baking!

 



♥ ♥ ♥ ♥

 

Ambrosiabrød

Ingredienser

1 liter melk
250 g smør
3 dl sukker
400 g rosiner
100 g gjær
3 egg
1,6 kg hvetemel

Pensling:
1 egg
litt melk

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og sukker i en kjele under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett rosinere. La de ligge i den varme væsken slik at de blir myke og svulmer opp. Når væsken er lunken (ca 37°C) tas litt av væsken til side i en bolle. Smuldre i gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av den lunkne væsken med rosinene. Rør i lett sammenpiskede egg. Bland så i hvetemelet til en jevn deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve i 1 time.

Del deigen i 8 like store emner. Form hvert emne til store, runde boller (ca 18 cm i diameter). Legg dem to og to på stekeplater som dekkes med bakepapir. Etterhev kakene i 20 min.

Pensle over med egg som er pisket sammen med litt melk. Stekes nederst i ovnen ved 200°C i ca 20 min.

Tips

Dette er en stor porsjon, men "Ambrosiabrød" er ypperlige å fryse ned!

14.01.2010
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

7 kommentarer

Denne oppskriften kan anbefalast. Dei beste Ambrosiabrød eg har baka noken gong. Med Innherad brunost og melk.........:))

Ja, jeg vet - utrolig bra oppskrift:) Tusen takk for tilbakemeldingen:)

Jeg bruker anis i ambrosiabrød, som gir en god smak :)

jeg bor i USA og vi kan ikke faa noe annet enn toerrgjaer. Hjelp!

Hvor mange dager tror du brødet kan ligge før det blir kjedelig? Har tenkt meg å bake dette til gjestene til jul :)

På det som gikk under navnet Rosenberg-verftet tidligere kunne faren min få tak i ambrosia-brød påsmurt med ost hele året når han jobbet der, så er noe usikker på om enkelte siddiser ville sagt at det er reinspikka julebakst. ;-)

Etter et langt liv i Sandnes så på Kringlå et lite bakeri som var i Gjesdalveien Sandnes der hadde de Verdens beste Ambrosia brød, men de var mørke i deigen, derfor lurer jeg på om de byttet ut litt av sukkeret med MØRK SIRUP. ? ? Nå som gubben har blid pensjonist så liker jeg å bake å lage mat forsatt.
Dette blir første gang jeg prøver meg på Ambrosiabrød for slikt finnes ikke på Bømlo. Ja jeg tror faktisk dette kommer fra Sandnes dette brødet. Det er nok en Rogalands spesialist håndverk innen baking, så dette blir søndags kosen min i dag :-)

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter