Hetevegger (Heitevegg)

Hetevegger (eller Heitevegg, som man også sier) er en tradisjon fra Vestlandet, visst nok særlig Bergen. Hveteboller blir lagt i en skål og man skjærer gjerne av et lokk og smører innsiden med smør og drysser over kanelsukker. Deretter heller man over varm fløtemelk som er kokt sammen med smør, sukker og kanel. Slik spises bollen med skje eller gaffel etter hvert som den mykner av den varme melken.

Tradisjonelt ble Hetevegger forbundet med blåmandag, som er mandagen som følger etter fastelavnssøndag (også kalt fleskesøndag), og hvor man skulle hvile magen litt etter søndagens utskeielser og lade opp til årets største matfest på feittirsdag! Nå må det sies at flere valgte å forlenge fråtsingen fra fleskesøndagen, derfor kalles blåmandag også ofte for fleskemandag. Deretter fulgte altså fastelavnsfeiringens siste dag: feittirsdag eller hvetetirsdag, hvor etegildet nådde nye høyder, og man i tillegg til all den beste og feteste maten man kunne finne, særlig nøt mel- og melkemat (herunder Fastelavnsboller).

Uansett om navnet er blåmandag eller fleskemandag: Hetevegger smaker nydelig og varmer både sjel og kropp!

Og er du riktig frekk, nyter du en Heitevegg også midt i den kjipe langfasten som varer fra askeonsdag og frem til påske... 😉

 

 

Oppskriften passer til 3 stk. 

 

Ingredienser:

♥ 3 hveteboller

Fyll:
♥ 2 ss smør
♥ 2 ss sukker 
♥ 1 ss kanel

Til servering:
♥ 3 dl melk
♥ 3 dl kremfløte

 

Fremgangsmåte: 

Skjær ut et hull på toppen av hvetebollen med en kniv. 

 

 

Finn frem mykt smør og bland sukker og kanel til et kanelsukker.

Smør hulrommet på toppen av bollene med smør og dryss over kanelsukker. 

 

 

Varm opp melk og fløte med litt sukker og kanel og en smørklatt.

 

 

Legg bollene i flate suppeskåler. Hell den varme, krydrete fløtemelken over bollen og inni hullet, slik at bollen blir godt gjennomtrukket av melken.

 

 

Serveres straks!

La bollen trekke til seg den varme fløtemelken mens du spiser, og fyll opp mer fløtemelk etter hvert.

 

 

Herlig med norsk tradisjonsmat! 

 

 

Tips:

♥ I stedet for å ha smør, sukker og kanel i melken, kan du dele hvetebollen i to på midten og smøre på smør, sukker og kanel. Ha hvetebollen i en skål og hell deretter over kokende melk. Hvis du vil ha en variant uten smør, kan du koke opp melk med bare sukker og kanel.

♥ Det kan virke som det er for mye fløtemelk, men bollene vil etter hvert trekke til seg mye av den varme melken, og da kan det være fint å kunne etterfylle skålene med mer fløtemelk. 

♥ Se også oppskrift på Vinterboller, som også serveres med melk. 

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Hetevegger (Heitevegg)
Ingredienser

♥ 3 hveteboller

Fyll:
♥ 2 ss smør
♥ 2 ss sukker
♥ 1 ss kanel

Til servering:
♥ 3 dl melk
♥ 3 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Skjær ut et hull på toppen av hvetebollen med en kniv. 

Finn frem mykt smør og bland sukker og kanel til et kanelsukker.

Smør hulrommet på toppen av bollene med smør og dryss over kanelsukker. 

Varm opp melk og fløte med litt sukker og kanel og en smørklatt.

Legg bollene i flate suppeskåler. Hell den varme, krydrete fløtemelken over bollen og inni hullet, slik at bollen blir godt gjennomtrukket av melken.

Serveres straks!

Tips

♥ I stedet for å ha smør, sukker og kanel i melken, kan du dele hvetebollen i to på midten og smøre på smør, sukker og kanel. Ha hvetebollen i en skål og hell deretter over kokende melk. Hvis du vil ha en variant uten smør, kan du koke opp melk med bare sukker og kanel.

♥ Det kan virke som det er for mye fløtemelk, men bollene vil etter hvert trekke til seg mye av den varme melken, og da kan det være fint å kunne etterfylle skålene med mer fløtemelk. 

♥ Se også oppskrift på Vinterboller, som også serveres med melk. 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift