Hetevegger


"Hetevegger" er en tradisjon fra Vestlandet, visst nok særlig Bergen. Hveteboller blir lagt i en skål og overhelt med varm melk som er kokt sammen med smør, sukker og kanel. Slik spises bollen med skje etter hvert som den mykner av den varme melken. Tradisjonelt ble "Hetevegger" forbundet med "blåmandag", som var mandagen som fulgte etter fastelavnssøndagen (også kalt fleskesøndag), og hvor man skulle hvile magen litt etter søndagens utskeielser og lade opp til årets største matfest på feittirsdag! Nå må det sies at flere valgte å forlenge fråtsingen fra fleskesøndagen, derfor kalles blåmandag også ofte for fleskemandag. Deretter fulgte altså fastelavnsfeiringens siste dag: feittirsdag eller hvetetirsdag, hvor etegildet nådde nye høyder, og man i tillegg til all den beste og feteste maten man kunne finne, særlig nøt mel- og melkemat (herunder Fastelavnsboller, se oppskrift på detsoteliv.no). Uansett om navnet er blåmandag eller fleskemandag: "Hetevegger" smaker nydelig og varmer både sjel og kropp! Og er du riktig frekk, nyter du en "Hetevegg" også midt i den kjipe langfasten som varer fra askeonsdag og frem til påske;-)

Hetevegger
Ingredienser

1 hvetebolle

Fyll:
30 g smør
2 ts sukker
litt kanel

Til servering:
3 dl kokende melk

Fremgangsmåte

Skjær ut et hull på toppen av hvetebollen med en kniv.

Varm opp melk med litt sukker og kanel og en smørklatt.

Legg bollen i en stor, litt flat suppeskål. Hell den varme, krydrete melken over bollen og inni hullet, slik at bollen blir godt gjennomtrukket av melken.

Serveres straks!

Tips

I stedet for å ha smør, sukker og kanel i melken, kan du dele hvetebollen i to på midten og smøre på smør, sukker og kanel. Ha hvetebollen i en skål og hell deretter over kokende melk.

Hvis du vil ha en variant uten smør, kan du koke opp melk med bare sukker og kanel.

Se også oppskrift på "Vinterboller".

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift