Kleine Stollen

Kleine Stollen

10.01.2011
Kleine Stollen

Ingredienser

200 g mandler
100 g pistasjnøtter
200 g apsikat
250 g rosiner
5 ss rom
400 g smør
2,5 dl melk
50 g gjær
2 ts vaniljesukker
1/4 ts nellik
1/4 ts muskat
4 egg
125 g sukker
ca 1 kg hvetemel

Fyll:
400 g ekte marsipan

Pynt:
200 g smør
200 g melis

Fremgangsmåte

Bland hakkede mandler med pistasjnøtter, apsikat og rosiner i en bolle. Tilsett rom og bland godt sammen. La blandingen stå et par timer så romen trekker godt inn i frukten.

Smelt smøret. Løs opp gjæren i lunken melk. Tilsett vaniljesukker, krydder, sammenpiskede egg og sukkeret. Ha så i smøret. Til slutt blandes i mel til en jevn deig (spar noe til utbakingen). La den stå og heve lunt i ca 1 time.

Kna frukten godt inn i deigen sammen med resten av melet. Del deigen i 10-12 emner. Del marsipanen opp i 10-12 stykker. Klem hver deigemne flat og legg på marsipanen. Klem kantene av deigen rundt marsipanen og form deigen til en glatt bolle. Legges i godt smurte porsjonsformer (se tips).

Etterhev i 25-30 min. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca 35-40 min. Pensle straks over med smeltet smør og sikt over melis.

Tips

Porsjonsformene du ser på bildet fås kjøpt i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker, se blant annet hos Tilbords og Rafens. Alternativt kan du bruke runde ramekinformer eller store, amerikanske muffinsformer av papir.

"Mini-Stollen" kan i prinsippet lages av alle slags oppskrifter på "Stollen" (og du finner flere varianter her på detsoteliv.no). Denne oppskriften er basert på den samme som heter "Butterstollen".

"Mini-Stollen" er fine å fryse. Gi dem gjerne et ekstra melisdryss før servering.

10.01.2011
Kakekategori: 
Sesong: 

4 kommentarer

Jeg trenger noen gode råd!Jeg har gjort en tabbe som jeg ikke vet hvordan jeg kan vende til suksess, håper du kan hjelpe meg.
Jeg har I kveld bakt Kleine Stollen I noen praktfulle Mummiformer jeg fant på Rafens. Jeg trodde kakene var feridg stekt etter 35 min, smurte smør og drysset melis og puttet I frysen. Jeg lot im idlertid en være igjen til kveldskos, men akk, da oppdaget jeg at kaken ikke er ferdigstekt. Hva gjør jeg? De ligger I fryseren nå. Skal jeg ettersteke etter tining når jeg tar de opp? Hvordan går det da med melisen?
Takknemlig for svar.
Må bare få si at jeg tilfeldigvis oppdaget siden din først på onsdag denne uken, da jeg uventet kom I bakehumør, noe som er sjelden. Bakte Sarah Bernahrd på torsadg kveld og hadde med til kaffekos på jobben fredag. Gjett om det gjorde lykke? Så nå er siden din godt informert på jobben min, inkl. et meget godt omdømme av tipsene dine. De er til uvurdelig hjelp for oss uproffe.
Hilsen Brit Ida

Hei Brit Ida,
Hm, skulle ønske jeg hadde et vidundertips til deg... Nå som du har satt dem i fryseren ville jeg ventet til dagen du skal bruke dem. Da tiner du dem i romtemperatur og ettersteker dem. Melisen vil smelte da, så du får gi dem et nytt lag etter at du har etterstekt dem. Eneste konsekvens jeg kan tenke meg at dine kaker vel blir litt søtere siden de får dobbelt lag melisdryss og kanskje litt mer klissete overflate. Men det er jo digg :-) Burde uansett ikke være noe problem. Dessuten vil kakene dine smake som nystekte når du serverer dem, og det er jo et pluss. Bare pass på at du ikke oversteker dem nå i andre runde, så de blir for tørre. Håper det blir vellykket :-)

hei, stollen holder faktisk ved kølig lagring op til påske, normalt fryser man de ikke, de utvikler aroma mens de ligger lagret og den fuktighet en stollen skal få, mvh en tysker ;)

sorry, glemte nog jeg bakker mine stollen 1 time ved 175 graders :)

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter