
Annonse: Le Creuset
Hei,
Jeg vet ikke hva du har tenkt å servere av mat til 17. mai, men jeg er ganske så sikkert på at det uansett passer å servere nybakt smørloff som tilbehør!
Dette er en luksus-loff som lages med både smør, egg og helmelk, og som blir supermyk og deilig. Serveres med godt setersmør!
Oppskriften gir 2 brød.
Ingredienser:
♥ 1 kg hvetemel
♥ 50 g gjær eller 1 pk tørrgjær (se tips)
♥ 2 ss sukker (se tips)
♥ 2 ts salt
♥ 6 dl helmelk
♥ 1 egg
♥ 100 g smør
Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss valmuefrø (kan sløyfes)
Fremgangsmåte:
Varm melken til den er lunken (fingervarm).
Bland hvetemel med tørrgjær, sukker og salt (bruker du i stedet fersk gjær, løser du gjæren først opp i litt av melken).
Tilsett melken og egget i bollen med det tørre. Elt deigen sammen i kjøkkenmaskin med eltekrok.
Tilsett mykt, romtemperert smør i klatter og elt deigen videre i ca. 10 minutter.
La deigen heve lunt i 1 time.
Del den ferdighevede deigen i to deler og form hver del til et avlangt brød. Legg disse i hver sin brødform (som rommer 1,5 liter) med bakepapir i bunnen.
La brødene etterheve i ca 40 minutter.
Pensle over brødene med sammenvispet egg og dryss over litt valmuefrø hvis du liker det.
Stek brødene på rist nederst i ovnen ved 200°C i 40-45 minutter.
Hvelv loffen ut av formene og avkjøl i minst 30 minutter før du skjærer i dem.
Hjemmebakt smørloff er selvsagt ikke noe som er forbeholdt 17. mai.
Det er alltid populært med smørloff!
Tips:
♥ Det er det samme om du bruker fersk gjær eller tørrgjær. Tørrgjæren blandes med hvetemelet. Bruker du fersk gjær, kan det være greit å løse den opp i litt av den lunkne melken før du tilsetter resten av ingrediensene.
♥ Hvis du tilsetter 2 ss sukker i deigen som det står i oppskriften, blir loffen littegrann søtere og skorpen oppå brødet blir litt mørkere i fargen. Det går fint å redusere mengden eller å sløyfe sukkeret helt.
♥ Helmelken kan byttes med lettmelk hvis du foretrekker det.
♥ Smørloffen smaker aller best dagen den er laget. Hvis du oppbevarer den til dagen etter, bør loffen pakkes godt inn i plast. Loffen er fin å fryse, enten hel eller ferdig oppskjært i skiver.
♥
Smørloff er herlig tilbehør til koldtbord og middager og er også nydelig å servere til en ekstra fin søndagsfrokost.
Det fargerike serviset du ser på bildene er fra den populære Signature-serien til Le Creuset.
Servise fra Le Creuset er kjent for sin suverene kvalitet. Tallerkenene tåler vask i oppvaskmaskin og temperaturer fra -18°C til +260°C i mikrobølgeovn, ovn eller fryser!
Servise Le Creuset er også kjent for sine flotte farger, som er fine å kombinere.
Til 17. mai dekker jeg såklart bordet i fargekombinasjonen rødt (fargen på det røde serviset heter Cerise), hvitt (fargen på det hvite serviset heter Creme) og blått (fargen på det blå serviset heter Marseille)!
Et feststemt 17. mai-bord er klart, der smørloffen har fått en sentral plassering!
Kjempegod smørloff!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1 kg hvetemel
♥ 50 g gjær eller 1 pk tørrgjær (se tips)
♥ 2 ss sukker (se tips)
♥ 2 ts salt
♥ 6 dl helmelk
♥ 1 egg
♥ 100 g smør
Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss valmuefrø (kan sløyfes)
Varm melken til den er lunken (fingervarm).
Bland hvetemel med tørrgjær, sukker og salt (bruker du i stedet fersk gjær, løser du gjæren først opp i litt av melken).
Tilsett melken og egget i bollen med det tørre. Elt deigen sammen i kjøkkenmaskin med eltekrok.
Tilsett mykt, romtemperert smør i klatter og elt deigen videre i ca. 10 minutter.
La deigen heve lunt i 1 time.
Del den ferdighevede deigen i to deler og form hver del til et avlangt brød. Legg disse i hver sin brødform (som rommer 1,5 liter) med bakepapir i bunnen.
La brødene etterheve i ca 40 minutter.
Pensle over brødene med sammenvispet egg og dryss over litt valmuefrø hvis du liker det.
Stek brødene på rist nederst i ovnen ved 200°C i 40-45 minutter.
Hvelv loffen ut av formene og avkjøl i minst 30 minutter før du skjærer i dem.
♥ Det er det samme om du bruker fersk gjær eller tørrgjær. Tørrgjæren blandes med hvetemelet. Bruker du fersk gjær, kan det være greit å løse den opp i litt av den lunkne melken før du tilsetter resten av ingrediensene.
♥ Hvis du tilsetter 2 ss sukker i deigen som det står i oppskriften, blir loffen littegrann søtere og skorpen oppå brødet blir litt mørkere i fargen. Det går fint å redusere mengden eller å sløyfe sukkeret helt.
♥ Helmelken kan byttes med lettmelk hvis du foretrekker det.
♥ Smørloffen smaker aller best dagen den er laget. Hvis du oppbevarer den til dagen etter, bør loffen pakkes godt inn i plast. Loffen er fin å fryse, enten hel eller ferdig oppskjært i skiver.
4 kommentarer
Tusen takk for flott
Tusen takk for flott oppskrift! Prøvde meg for første gang på smørloff i dag, og denne oppskriften var knallbra! Jeg brukte ikke brødformer, men det gikk flott likevel - godkjent av alle tre barna og to voksne :)
Så hyggelig å høre! Ja, dette
Så hyggelig å høre! Ja, dette er en super oppskrift :-)
Hei! Nydelig oppskrift, du er
Hei! Nydelig oppskrift, du er alltid min «go to» dersom jeg vil teste noe nytt. Jeg lurer på om det er meningen at smørloffene skal stekes i varmluft eller over- og undervarme ved 200 grader? ☺️
Hei Maria, jeg bruker vanlig
Hei Maria, koselig å høre! Jeg bruker vanlig over- og undervarme ved steking med mindre jeg skriver eksplisitt at jeg bruker varmluft. Her har jeg altså brukt vanlig over- og undervarme.
Skriv ny kommentar