Smultringer med rømme

Smultringer med rømme

13.12.2007
Smultringer med rømme

Ingredienser

3 egg
250 g sukker
5 dl seterrømme
1,5 dl melk
4 ts hornsalt (se tips)
2 ts kardemomme
ca 750 g hvetemel

Til steking:
1 kg smult (Flott matfett)

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Pisk inn rømmen. Bland i melk og det tørre. Deigen skal bli myk og litt løs. Dekk til deigen med plast og la den hvile i kjøleskapet over natten.

Kjevle ut deigen til ca 1 cm tykkelse (ikke tynnere) og stikk ut rundinger med smultringutstikker (dypp utstikkeren i mel innimellom utstikkingen). Børst av overflødig mel. Legg smultringene på lett melede brett etter hvert.

Smelt smulten i en gryte eller bruk frityrkoker dersom du har det. Varm opp til smulten holder ca 180°C (se tips).

Stek ca 4 smultringer om gangen. De vil synke til bunns straks du legger dem i smulten, men vil etter hvert flyte opp til overflaten. Vend da på dem med en gang de kommer opp, og deretter av og til, helt til de er jevnt lysebrune (ca 5 min avhengig av tykkelse).

Hent opp smultringene fra smulten med en hullsleiv eller liknende og la smultringene renne godt av seg på fettsugende kjøkkenpapir. Avkjøl helt.

Tips

"Smultringer med rømme" får en litt syrligere smak på grunn av rømmen som mange liker. Originaloppskriften angir 4 ts hornsalt, men personlig synes jeg det blir litt i overkant, så jeg bruker 3 ts. De nystekte smultringene kan smake litt hornsalt mens de er varme, men denne smaken forsvinner når kakene er avkjølt.

Smultringer skal være tykke og gode, så ikke kjevle ut deigen for tynt. Smultringene blir best om du ikke bruker for mye mel i deigen. Bruk gjerne en kjevlematte av plast til utkjevlingen.

Smultbakst er enklest om du har en frityrgryte fordi du da kan holde jevn varme og har tryggheten med det sikre lokket. Du kan også bruke en stor gryte, men pass da på at du har et passende lokk lett tilgjengelig samt gode grytekluter. Smulten er passelig varm når det bruser lett rundt en trepinne som du har i smulten (bruk for eksempel skaftet på en tynn tresleiv).

NB NB NB! Dersom smulten tar fyr, må du ALDRI ha på vann! Legg på lokket og slå av platen og la kjelen stå til smulten av avkjølt.

Smultringer er fine å fryse. De tiner raskt og smaker da nesten som ferske!

13.12.2007
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

1 kommentarer

Heisann :-) Du har veldig gode oppskrifter.
Men hvor mange smultringer blir det ca. av denne oppskriften. ?

Med vennlig hilsen Cathrine

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter