Spaghetti cacio e pepe

Heisan!  😃

I dag har jeg fått på plass egne kategorier for "Mat" her på Det søte liv, så nå vil det fremover dukke opp en og annen favorittrett innimellom alt det søte. Jeg elsker å lage mat og kokkelerer jo stort sett hver dag, for vi kan jo ikke bare spise kake hjemme hos oss... 😉 Så nå har jeg fått lyst til å dele også noe av matlagingen min her på Det søte liv, og håper at det kan være til inspirasjon. Det vil selvfølgelig fortsette å komme masse nye kaker og desserter fremover også. 

Første matrett ut er Spaghetti cacio e pepe, som er en klassisk pastarett med opphav fra området rundt Roma. "Cacio e pepe" betyr "ost og pepper" på italiensk, og denne pastaretten smaksettes med nettopp bare det. Høres veldig enkelt ut, men gjort riktig, er dette en veldig smakfull rett - ja, faktisk en av mine favoritt-pastaretter. 

Det er helt avgjørende for smaken at man bruker nykvernet pepper og osten Pecorino Romano (som ligner parmesan, men som lages med sauemelk og smaker mer markant). Bruk spagetti av god kvalitet. Jeg bruker Bucatini, som er en litt tykkere spagettitype som er hul inni (Tonnarelli er en annen litt tykkere spagetti-type som passer veldig bra). 

Kunsten når man lager "Cacio e pepe" er å få til at osten smelter og blander seg med pastavannet slik at du får en kremete saus. Jeg har et triks som gjør at det er lett å lykkes med det! 😉

 

 

Oppskriften gir ca. 3 porsjoner.

 

Ingredienser:

♥ 300 g spagetti (helst av typen bucatini eller tonnarelli, se tips)
♥ salt til pastavannet
♥ 1 ts grovkvernet pepper (se tips)
♥ 30 g smør
♥ 200 g Pecorino Romano (se tips)

Servering:
♥ litt ekstra grovkvernet pepper
♥ ekstra Pecorino Romano (se tips)

 

Fremgangsmåte: 

Kok bucatini (eller vanlig spagetti) i godt saltet vann som anvist på pakken, men la det stå igjen 1 - 2 minutter av koketiden.

Ha imens grovkvernet pepper og smør i en stekepanne.

 

 

Varm opp slik at pepperet blander seg godt med det smeltede smøret og du virkelig får frem pepperaromaen.

Når pastaen er nesten ferdig kokt, løftes den over i stekepannen med smørpepperet (spar på pastavannet!). Tilsett også litt av pastavannet (ca. en halv øse). Varm opp og rør slik at pastaen blander seg godt med smørpepperet.

 

 

Riv pecorino-osten så finkornete som mulig  (jeg bruker food processor, men bruk gjerne fint rivjern for å få den enda mer finmalt).

 

 

Og så kommer trikset: I stedet for å ha osten rett i pannen med pastaen, ha osten først i en bolle og tilsett noen spiseskjeer av det varme pastavannet. Mos sammen med en gaffel til en tykk, kornete grøt. 

 

 

Ha dette så over pastaen i stekepannen. Tilsett også litt mer pastavann.

 

 

Varm opp på middels varme og rør forsiktig. Meningen er nå at ostemassen sakte skal smelte sammen med pastavannet og danne en kremete saus. Pastaen skal ikke bli tørr, så tilsett litt mer pastavann underveis dersom du synes det trengs (tilsett heller litt og litt pastavann av gangen enn for mye). 

 

 

Når all ost har smeltet, er retten klar til å serveres. 

 

 

Fordel i skåler og server med mer pecorino og et lite ekstra dryss grovkvernet pepper. 

 

 

 

Buonissima!

 

Tips: 

♥ Vær litt forsiktig med mengden pepper. Denne retten skal smake pepper, men pepper skal ikke overdøve ostesmaken. 

♥ Parmesan er veldig godt, men i denne retten bør du bruke pecorino og ikke parmesan. Det har mye å si for å få frem den autentiske smaken på denne retten. 
 

 

 

Nydelig Pecorino Romano! 


♥ Bucatini er litt tykkere spagetti som er hule inni. Bruk vanlig spagetti hvis du ikke får tak i dette. 



 

♥ Kok pastaen i godt saltet vann og ikke alt for stor mengde vann. For å få god konsistens på sausen, er stivelsen i pastavannet viktig. Det er ikke meningen å tilsette salt i retten etterpå. Saltet kommer av at pastaen har trukket til seg saltvannet, og ved at det brukes en del pastavann i selve retten, i tillegg til at pecorino-osten er nokså salt. 

♥ Følg fremgangsmåten særlig når det gjelder å blande pecorino med litt pastavann før du har osten sammen med pastaen. Det gjør at osten løser seg mye lettere opp og danner en saus med pastavannet. Jeg har her brukt food processor til å finmale osten, som går fint, men det er enda lettere å få osten til å sause seg dersom du finriver osten med microplane (fint rivjern). 

 

Prøv deg på hjemmelaget Cacio e pepe, du også, og drøm deg av gårde til en koselig fortausrestaurant i Roma. 

Dette er så godt!  😋

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Spaghetti cacio e pepe
Ingredienser

♥ 300 g spagetti (helst av typen bucatini eller tonnarelli, se tips)
♥ salt til pastavannet
♥ 1 ts grovkvernet pepper (se tips)
♥ 30 g smør
♥ 200 g Pecorino Romano (se tips)

Servering:
♥ litt ekstra grovkvernet pepper
♥ ekstra Pecorino Romano (se tips)

Fremgangsmåte

Kok bucatini (eller vanlig spagetti) i godt saltet vann som anvist på pakken, men la det stå igjen 1 - 2 minutter av koketiden.

Ha imens grovkvernet pepper og smør i en stekepanne. Varm opp slik at pepperet blander seg godt med det smeltede smøret og du virkelig får frem pepperaromaen.

Når pastaen er nesten ferdig kokt, løftes den over i stekepannen med smørpepperet (spar på pastavannet!). Tilsett også litt av pastavannet (ca. en halv øse). Varm opp og rør slik at pastaen blander seg godt med smørpepperet.

Riv pecorino-osten så finkornete som mulig  (jeg bruker food processor), og så kommer trikset: I stedet for å ha osten rett i pannen med pastaen, ha osten først i en bolle og tilsett noen spiseskjeer av det varme pastavannet. Mos sammen med en gaffel til en tykk, kornete grøt. 

Ha dette så over pastaen i stekepannen. Tilsett også litt mer pastavann. Varm opp på middels varme og rør forsiktig. Meningen er nå at ostemassen sakte skal smelte sammen med pastavannet og danne en kremete saus. Pastaen skal ikke bli tørr, så tilsett litt mer pastavann underveis dersom du synes det trengs (tilsett heller litt og litt pastavann av gangen enn for mye). 

Når all ost har smeltet, er retten klar til å serveres. 

Fordel i skåler og server med mer pecorino og et lite ekstra dryss grovkvernet pepper. 

Tips

♥ Vær litt forsiktig med mengden pepper. Denne retten skal smake pepper, men pepper skal ikke overdøve ostesmaken. 

♥ Bruk pecorino og ikke parmesan. Det har mye å si for å få frem den autentiske smaken på denne retten. 

♥ Bucatini er tykke spagetti som er hule inni. Bruk vanlig spagetti hvis du ikke får tak i dette. 

♥ Kok pastaen i godt saltet vann og ikke alt for stor mengde vann. For å få god konsistens på sausen, er stivelsen i pastavannet viktig. Det er ikke meningen å tilsette salt i retten etterpå. Saltet kommer av at pastaen har trukket til seg saltvannet, og ved at det brukes en del pastavann i selve retten, i tillegg til at pecorino-osten er nokså salt. 

♥ Følg fremgangsmåten særlig når det gjelder å blande pecorino med litt pastavann før du har osten sammen med pastaen. Det gjør at osten løser seg mye lettere opp og danner en saus med pastavannet. Jeg har her brukt food processor til å finmale osten, som går fint, men det er enda lettere å få osten til å sause seg dersom du finriver osten med microplane (fint rivjern). 

Mat
Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift