Svenske drømmer (Drömmar)

Drömmar er Sveriges mest kjente småkaker! Selvsagt bakes Drömmar også til jul! Kakene kjennetegnes av sin sprekkete overflate og porøse konsistens, som kommer av hornsaltet i deigen. Drömmar smelter i munnen og har en nydelig vaniljesmak.

Oppskriften gir 50 stk.

Svenske drømmer (Drömmar)
Ingredienser

♥ 100 g smør
♥ 3 dl sukker
♥ 1 dl nøytral olje
♥ 3 ts vaniljesukker
♥ 1 ts hornsalt
♥ 250 g hvetemel

Fremgangsmåte

Pisk mykt smør og sukker godt sammen. Det blir en kornete smørkrem. Pisk så inn oljen, litt om gangen, og pisk godt mellom hver porsjon. Det skal da bli en luftig smørkrem. Pisk inn vaniljesukker og hornsalt. Bland deretter inn hvetemelet. La deigen stå i kjøleskapet i 30 minutter dersom den kjennes bløt. 

Form deigen til 50 runde kuler og legg dem med litt avstand imellom på bakepapirdekkede stekeplater.

Stek kakene midt i ovnen ved 150°C i ca 25 min (se tips). Avkjøl kakene i minst 10 minutter på platen før de varsomt flyttes over på en rist, ellers går de lett i stykker.

Tips

Bruk en matolje med nøytral olje, for eksempel rapsolje eller solsikkeolje.

Merk at både smøret og oljen bør ha romtemperatur.

Det er dessuten et veldig viktig poeng at disse kakene skal stekes på lav steketemperatur. Stekes de på sterkere varme vil de klappe sammen. Kakene skal heve seg under stekingen og sprekke opp på overflaten. Sprekkene skyldes hornsaltet i deigen, og er selve kjennetegnet på ekte "Drømmer".

Merk at konsistensen på "Drømmer" skal være kompakt, kornete og preget av mye sukker. Slik er også de man får kjøpt i svenske butikker. Når du tar dem i munnen skal de være så porøse at de smuldrer opp i bunnen. For lignende kaker, se oppskrift på "Vaniljedrømmer" og "Vaniljetopper", men disse er annerledes i konsistensen.

"Drømmer" oppbevares i tettsluttet kakeboks. Se også oppskrift på "Sjokoladedrømmer".

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Hei!

Jeg lager drømmer hver jul, og får alltid skryt av dem. Nå har jeg flyttet til England, og skulle lage de her. Men deigen blir helt ubrukelig, den bare smuldrer helt opp. Noen idé om hva det kan skyldes ? Jeg har tatt med hornsalt fra Norge også.

Vh

Espen

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift