Fylte fastelavnsboller uten krem


De fleste fyller fastelavnsboller med massevis av krem - men ikke alle er like glad i kremen. Jeg har derfor av og til blitt spurt om jeg ikke kan vise hvordan man kan lage alternative Fylte fastelavnsboller uten krem.

Jeg har her brukt en av mine absolutte yndlingsoppskrifter på Verdens beste boller. Dette er helt spesielt luftige og myke hveteboller, som jeg her har fylt med deilig kransekakemasse. Det gir nydelig marsipanaktig mandelsmak på bollene. På toppen har jeg glasert bollene med melisglasur tilsatt littegran rom.

Nydelig smak på disse Fastelavnsbollene - enten du fyller dem med krem eller ikke.

 

 

Ingredienser:

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Fyll:
♥ 400 g kransekakemasse
♥ 2 eggehviter


Pynt:
♥ 3 dl melis
♥ 1 ss rom (eller et par dråper romessens)
♥ ca 1 ss vann

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Hev deigen lunt i 1 time.

Bland kransekakemassen med eggehvitene. Det gjøres enklest i en food processor med hakkekniv. Da er det bare å smuldre kransekakemassen med fingrene og kjøre dette til en jevn masse i food processoren.

Trill ut bollene (ca 40 stk). Klem dem flate mellom hendene og legg på en liten kule kransekakemasse. Brett deigen rundt kulen med kransekakemasse og snurt skjøten sammen på undersiden av bollene. Trill de forsiktig jevne mellom hendene og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i ytterligere 45 minutter.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 min (se tips). Avkjøl.

Ha melis i en bolle og bland med rom/romeessens og littegrann vann, akkurat nok til at glasuren blir flytende nok til å kunne smøres på bollene uten å bli for tynn.

 

 

 

Smør melisglasuren på de avkjølte bollene med en smørekniv.

 

 

Deilige melisglaserte Fastelavnsboller fylt med kransekakemasse   Yum

 

 

Tips:

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det er nokså høy steketemperatur til disse bollene. Originaloppskriften angir stekevarme på 250°C, men jeg synes at når bollene er fylt passer det bedre med 230°C. Følg med underveis så bollene ikke blir for brune på toppen.

♥ Bollene med fyll kan fryses, men melisglasuren er penest når den ikke fryses.

 

♥ ♥ ♥ ♥


Ønsker dere alle en deilig Fastelavnssøndag med mye boller og kos!

Jeg skal bruke dagen til å bake til Jubileumsboken til Det søte liv som blir utgitt til høsten og som du kan lese mer om her

Smile chrome

 

Fylte fastelavnsboller uten krem
Ingredienser

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Fyll:
♥ 400 g kransekakemasse
♥ 2 eggehviter

Pynt:
♥ 3 dl melis
♥ 1 ss rom (eller et par dråper romessens)
♥ ca 1 ss vann

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Hev deigen lunt i 1 time.

Bland kransekakemassen med eggehvitene. Det gjøres enklest i en food processor med hakkekniv. Da er det bare å smuldre kransekakemassen med fingrene og kjøre dette til en jevn masse i food processoren.

Trill ut bollene (ca 40 stk). Klem dem flate mellom hendene og legg på en liten kule kransekakemasse. Brett deigen rundt kulen med kransekakemasse og snurt skjøten sammen på undersiden av bollene. Trill de forsiktig jevne mellom hendene og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i ytterligere 45 minutter.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 min (se tips). Avkjøl.

Ha melis i en bolle og bland med rom/romeessens og littegrann vann, akkurat nok til at glasuren blir flytende nok til å kunne smøres på bollene uten å bli for tynn. Smør melisglasuren på de avkjølte bollene med en smørekniv.

Tips

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det er nokså høy steketemperatur til disse bollene. Originaloppskriften angir stekevarme på 250°C, men jeg synes at når bollene er fylt passer det bedre med 230°C. Følg med underveis så bollene ikke blir for brune på toppen.

♥ Bollene med fyll kan fryses, men melisglasuren er penest når den ikke fryses.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Hei!

Her må det være noe dialekt jeg ikke forstår.....

Det står: Brett deigen rundt kulen med kransekakemasse og "snurt" skjøten sammen på undersiden av bollene.

Hva i himmelens navn betyr "snurt"??????

Hei!

Her må det være noe dialekt jeg ikke forstår.....

Det står: Brett deigen rundt kulen med kransekakemasse og "snurt" skjøten sammen på undersiden av bollene.

Hva i himmelens navn betyr "snurt"??????

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift