Gulrotkake i langpanne med karamell


Heisan!

Nå sitter jeg på et hotellrom i vakre Bergen, og vil oppdatere bloggen med en oppskrift dere kanskje allerede har sett i min ukentlige spalte i søndags-VG eller på godt.no

Jeg synes også oppskriften passer å publisere nå siden jeg kokte karamellsaus på scenen under Kake- og bakefestivalen både lørdag og søndag, og flere i etterkant spurte meg om hvor de kunne finne oppskriften på karamellen. Den finner dere HER, i karamell-kapitlet i boken min Kaker for enhver smak, og også nedenfor i denne oppskriften.

Verdens beste Gulrotkake i langpanne blir nemlig enda bedre med karamell oppå ostekremen!

 

 

Det lønner seg å gjøre klar karamellen dagen i forveien slik at den har passe tykk konsistens når den skal ringles over ostekremen.

Jeg synes det er godt med noen rosiner og hakkede valnøtter i gulrotkaken, men dette er det bare å sløyfe hvis du foretrekker det.

 

 

En fantastisk deilig og populær kake!

 

 

Oppskriften passer til stor langpanne. Halverer du oppskriften, passer den til liten langpanne.

 

 

Let's go:

 

Ingredienser:

Gulrotkake i langpanne:

♥ 6 dl sukker
♥ 4,5 dl olje med nøytral smak
♥ 6 egg
♥ 7,5 dl hvetemel
♥ 3 ts natron
♥ 3 ts bakepulver
♥ 3 ts kanel
♥ 750 g gulrot (skrelt vekt)
♥ 100 g rosiner (kan sløyfes)
♥ 100 g valnøtter (kan sløyfes)

Ostekrem:
♥ 300 g smør
♥ 600 g kremost
♥ 750 g melis
♥ 1 ss vaniljesukker

Karamell:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 125 g smør
♥ 3 dl kremfløte


Fremgangsmåte:

Karamell:

Start gjerne dagen i forveien med å gjøre klar karamellsausen:

Ha sukker og vann i en høy, tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar ca. 10-15 minutter). Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan røre rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. Rør godt og la karamellen småkoke i ca 5 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen, dekk til og la karamellen avkjøles i romtemperatur til dagen etter.
 

Gulrotkake:

Visp sammen sukker og olje i en stor bakebolle. Tilsett eggene og pisk blandingen tykk og lys.

Sikt sammen hvetemel, natron, bakepulver og kanel og bland i.

Riv gulrøttene fint og vend inn i deigen, eventuelt sammen med rosiner og grovt hakkede valnøtter.

Ha deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (30 x 40 cm). Stek kaken midt i ovnen på 175°C i cirka 40 minutter, til den er gjennomstekt.

Avkjøl kaken i formen til den er helt kald. Hvelv kaken ut av formen og fjern bakepapiret.

 

Ostekrem:

Pisk sammen romtemperert smør, kremost, melis og vaniljesukker til en luftig smørkrem.


Pynting av kaken:

Bre ostekremen over kaken i et tykt lag.

 

 

Lag gjerne små groper i ostekremen med smørekniven.

 

 

Finn frem karamellsausen.

 

 

Bruk en stor skje og ringle over karamellen.

 

 

Herlig!  Yum 

 

 

Renskjær kantene på kaken.

 

 

Del kaken i firkanter.

 

 

Er ikke dette fristende, så vet ikke jeg... Yum 

 

 

Litt klissete, men veldig deilig!

Se også oppskrift på Gulrotkake med karamell!

 

 

Tips:

♥ 750 g skrelt og renset gulrot tilsvarer ca 1 kg med urensede gulrøtter.

♥ Det er rikelig med ostekrem i denne oppskriften, så det blir et tykt lag. Er du ikke fullt så glad i ostekrem, kan du halvere oppskriften på glasuren.

♥ Kaken er kjempefin å fryse, også med ostekrem og karamell. Ostekremen og karamellen gjør kaken litt klissete med det samme. Jeg pleier å dele kaken forsiktig i biter og så sette kakestykkene i kjøleskapet til ostekremen har stivnet noe. Så har jeg stykkene forsiktig i en fryseboks (ikke oppå hverandre) eller i fryseposer. Når kaken er frossen, går det bedre å stable kakestykkene oppå hverandre.

 

 

♥ Når du skal tine kakestykkene, må du også huske på å sette dem adskilt fra hverandre på fatet mens kakene fortsatt er frosne for å unngå at de blir klissete.

 

 

♥ Du bruker nok ikke hele porsjonen karamell til denne kaken. Resten av karamellsausen kan serveres sammen med kaken. Den kan oppbevares i et par uker på tett glass og serveres sammen med iskrem eller andre kaker. Vær oppmerksom på at karamellen blir nokså hard dersom du setter den i kjøleskapet, men den mykner igjen i romtemperatur og kan også varmes raskt i mikroen. 

 

 

Så nå lurer jeg på om du fikk lyst på å teste ut denne Gulrotkaken i langpanne med karamellSmile 

 

 

Kan helt klart anbefales!

 

 

Kos deg!

 




♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Gulrotkake i langpanne med karamell
Ingredienser

Gulrotkake i langpanne:
♥ 6 dl sukker
♥ 4,5 dl olje med nøytral smak
♥ 6 egg
♥ 7,5 dl hvetemel
♥ 3 ts natron
♥ 3 ts bakepulver
♥ 3 ts kanel
♥ 750 g gulrot (skrelt vekt)
♥ 100 g rosiner (kan sløyfes)
♥ 100 g valnøtter (kan sløyfes)

Ostekrem:
♥ 300 g smør
♥ 600 g kremost
♥ 750 g melis
♥ 1 ss vaniljesukker

Karamell:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 125 g smør
♥ 3 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Karamell:
Start gjerne dagen i forveien med å gjøre klar karamellsausen:

Ha sukker og vann i en høy, tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar ca. 10-15 minutter). Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan røre rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. Rør godt og la karamellen småkoke i ca 5 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen, dekk til og la karamellen avkjøles i romtemperatur til dagen etter.

Gulrotkake:
Visp sammen sukker og olje i en stor bakebolle. Tilsett eggene og pisk blandingen tykk og lys.

Sikt sammen hvetemel, natron, bakepulver og kanel og bland i.

Riv gulrøttene fint og vend inn i deigen, eventuelt sammen med rosiner og grovt hakkede valnøtter.

Ha deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (30 x 40 cm). Stek kaken midt i ovnen på 175°C i cirka 40 minutter, til den er gjennomstekt.

Avkjøl kaken i formen til den er helt kald. Hvelv kaken ut av formen og fjern bakepapiret.

Ostekrem:
Pisk sammen romtemperert smør, kremost, melis og vaniljesukker til en luftig smørkrem.

Pynting av kaken:
Bre ostekremen over kaken i et tykt lag. Lag gjerne små groper i ostekremen med smørekniven.

Bruk en stor skje og ringle over karamellen.

Del kaken i firkanter.

Tips

♥ 750 g skrelt og renset gulrot tilsvarer ca 1 kg med urensede gulrøtter.

♥ Det er rikelig med ostekrem i denne oppskriften, så det blir et tykt lag. Er du ikke fullt så glad i ostekrem, kan du halvere oppskriften på glasuren.

♥ Kaken er kjempefin å fryse, også med ostekrem og karamell. Ostekremen og karamellen gjør kaken litt klissete med det samme. Jeg pleier å dele kaken forsiktig i biter og så sette kakestykkene i kjøleskapet til ostekremen har stivnet noe. Så har jeg stykkene forsiktig i en fryseboks (ikke oppå hverandre) eller i fryseposer. Når kaken er frossen, går det bedre å stable kakestykkene oppå hverandre. Når du skal tine kakestykkene, må du også huske på å sette dem adskilt fra hverandre på fatet mens kakene fortsatt er frosne for å unngå at de blir klissete.

♥ Du bruker nok ikke hele porsjonen karamell til denne kaken. Resten av karamellsausen kan serveres sammen med kaken. Den kan oppbevares i et par uker på tett glass og serveres sammen med iskrem eller andre kaker. Vær oppmerksom på at karamellen blir nokså hard dersom du setter den i kjøleskapet, men den mykner igjen i romtemperatur og kan også varmes raskt i mikroen. 

7 kommentarer

Hei!

Har laget den, og var veldig veldig god, men brukte bare 200 gr melis i ostekrem. Takk for oppskriften! :)

Susana

Som svar på av Susana (ikke bekreftet)

Hei Susana, takk for tilbakemeldingen. Ja, det går greit å redusere mengden melis hvis man ønsker mindre søt ostekrem, men den kan da blir litt løsere i konsistensen.

Hei,

Jeg har en langpanne med innvendige mål på 36,5 x 26, ville du da ha justert oppskriften, eller vil det gå bra slik den er?

Som svar på av Marte (ikke bekreftet)

Hei Marte, formen din er noe mindre enn en vanlig stor langpanne, som er 30 x 40 cm. Jeg har ikke testet med din langpanne, og hvorvidt det går avhenger av hvor høye kanter det er på langpannen din. Har du høye kanter, får du plass til deigen, men kaken blir høyere, så da må du øke steketiden for at kaken skal bli gjennomstekt. Ikke fyll formen mer enn 2/3 full, ellers renner det over under stekingen. Deig du får til overs kan du fylle i muffinsformer og steke etterpå ved 180 grader i 15-20 minutter.

Hva tenker du om å bytte ut olje med smeltet smør i gulrotkaker? Har prøvd og synes det blir veldig godt, men mulig det er mer usunt.

Tenkte å lage kaken til en konfirmasjon, men kan jeg ha på karamellen flere timer før kaken severes, eller burde jeg ta på karamellen rett før den serveres

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift