Verdens Beste

Verdens Beste
Ingredienser

Kakebunn:
100 g smør
100 g sukker
4 eggeplommer
100 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
4 ss melk

Marengs:
4 eggehviter
175 g sukker
75 g mandelflarn

Fyll:
5 dl ferdig vaniljekrem (f.eks. Piano)
3 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Pisk smør og sukker til smørkrem. Pisk inn en eggeplomme av gangen. Sikt sammen det tørre. Bland inn i deigen sammen med melken. Smør deigen tynt utover bunnen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm).

Visp eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til stiv marengs. Fordel jevnt over deigen i langpannen. Strø over mandelflarn.

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 25 min. Avkjøl kaken helt i formen. Hvelv så ut kaken og fjern bakepapiret. Snu kaken tilbake, slik at marengssiden vender opp. Del kaken i to deler på midten slik at kaken får halv størrelse (ca 20x30 cm).

Pisk kremfløten til fyllet til stiv krem. Bland kremen forsiktig sammen med vaniljekremen (se tips).

Legg den ene kakebunnen på et passende fat (marengsen skal vende oppover). Fordel over vaniljefyllet og legg på den andre kakebunnen.

Tips

Når du lager fyllet må du blande kremen og vaniljekremen helt forsiktig. Jeg anbefaler å bruke en slikkepott og bare så vidt røre fyllet sammen. Det gjør ikke noe hvis fyllet er litt marmorert. Det er min erfaring at fyllet blir altfor tyntflytende hvis du rører for mye.

Et annet alternativ er å la være å blande sammen vaniljekrem og pisket krem. Legg bare først på vaniljekremen og deretter pisket krem oppå. Da er du garantert vellykket resultat - og kaken er like god!

Bruk gjerne Porsgrunns serveringsfat som er tilpasset "Verdens Beste" (se bilde). "Verdens Beste" kan også lages som rund kake, se oppskrift på "Verdens Beste (rund)"

Kakekategori

39 kommentarer

Hei, opplever at etter steking faller marengsen ned og blir myk og seig. Det står ingen steder hvor lenge må man piske eggehvitene.
Vanlig marengs må man jo steke i 2 timer og her kun 25 min.
Vet ikke hva jeg gjør feil. har prøvd flere ganger, men med samme resultat- myk og seig topp

Som svar på av jeanette (ikke bekreftet)

Hei Jeanette, det er lurt å piske marengsen lenge, slik Maiken beskriver. Jeg skal skrive dette tydeligere inn i oppskriftene heretter.

Tenkte å lage denne i morgen, da jeg skal servere den i familiebursdag på søndag. Burde jeg da vente med fyllet til søndagen?

Hei Linn, beklager sent svar. Jeg har ikke hatt tid til å svare på kommentarer i vår fordi det har vært så travelt med bokprosjektet. Det går fint å lage denne kaken klar med fyll og la den stå i kjøleskapet til dagen etter.

Takk for godt råd Maiken! Her ble marengsen veldig bra. Det eneste problemet var kremen. Den ble for flytende med så mye vaniljekrem. Neste gang skal jeg forsøke å piske kremen enda hardere før vaniljekremen blir rørt inn:)

Hei Elene, ja viktig å piske kremfløten til stiv krem og bare vende i vaniljekremen/romkremen. Det gjør ikke noe om kremen blir litt marmorert. Rører man for mye, blir fyllet for flytende, men vender man bare helt forsiktig med en slikkepott, går det bra:-) Alternativt kan du dekke bunnen med vaniljekremen først og legge pisket krem oppå. Smakene blander seg uansett når man spiser.

Hei! Takk for fin oppskrift! Lagde denne til bursdagen min, fulgte rådet å piske marengsen i 20 min, og den ble perfekt! Brukte også romkrem istedet for vaniljekrem, for å få akkurat riktig smak. Mmmmmmmm! :D

Takk for gode tips og flott oppskrift, Skal lage en helt NY ide jeg drømte om, Bixers kaka, basert på verdens beste, om noen er nyskjerrig bare si ifra :D Skal teste og lage den for første gang<3

Tusen takk for en kjempefin oppskrift. Jeg har bakt denne kaka for første gangen og fått bra resultat.

Kan man lage bunnen på forhånd og ha i fyllet et par dager etterpå?
Hvordan oppbevarer man isåfall bunnen imens?

Hva gjør jeg feil, hver gang jeg lager denne kaken så blir den rå i bunn så jeg må steike den mye lengre enn det som står. Jeg steiker kaka på gradene som står og i midten, men steiker den i firkanta form i stedet for langpanne. Hva gjør jeg feil???? Noen som kan svare meg på det?

Jeg har laget glutenfri variant av denne kaken. Bare byttet ut hvetemelet med samme mengde glutenfritt mel. Kjempegod! :-)

Er det noe man kan bruke isteden for mandler (nøtter) på kaken? tenker på allergi :-)

Er det noe man kan bruke isteden for mandler (nøtter) på kaken? tenker på allergi :-)

Hei
Jeg vil gjerne gi et tips for at kremen ikke skal bli for bløt. Jeg bruker kun 2,5 dl fløte som piskes. Det er avgjørende at pakken med vaniljekrem er kald når den blandes med kremen, så sett vaniljekremen i kjøleskap noen timer før den skal brukes. Når jeg har blandet vaniljekremen med den piskede kremen, setter jeg det ferdige fyllet minst en times tid i kjøleskap slik at det setter seg. Da blir det mye stivere. Tar man romtemperert vaniljekrem, blander med krem og fyller direkte på kaka, blir fyllet altfor tynt.

Er det eggehviten eller marengs(etter sukkeret er tatt oppi) som skal piskes 15-20 min?

Neste gang deler jeg opp vaniljekremen og fløtekremen, lurt tips!
En annen ting som fungerer veldig godt, er å fryse kaken - ferdig fylt. Ta den opp kvelden før servering, og tin den i kjøleskapet. Jeg var skeptisk da jeg fikk dette rådet på om marengsen ville bli myk, men den blir akkurat like god! Og veldig praktisk før store dager med kaker som kan gjøres helt klare for de fryses

Hei!
Kan man fryse denne kaken ? :)

Denne kaken her er best å bake på stekeBRETT.Og mandler skal hakkes syns nå jeg.Skjærekantene skal ikke ligge på samme side heller.Jo mer fløffie marengs jo penere utseende.Og jeg bruker 6 dl kremfløte og lager vaniljekrem av vaniljesaus uten koking.På to pk vanilje bruker du ca 4 dl melk. da blir det krem. :) Denne kaken har jeg bakt i 25 år ;)

Denne kaken ble fullstendig mislykket. Altfor tynn bunn. Hvordan skal man få ut denne tørre kakedeigen i en 30x40 cm form? Etter en halvtimes slit fikk jeg til slutt smurt det utover, med mye klin og gris. Steketemperaturen er altfor høy og steketiden altfor kort.
Selve kakebunnen ble 4 mm høy ferdig stekt. Svidd under og rå inni. Marengsen var svidd på toppen og rå inni. Mandelflakene var også svidd. Slik som dette skal ikke en kvæfjordkake være.

Jeg måtte starte helt på nytt, men en annen oppskrift jeg ikke fant her. Og da ble kaken høy og flott, og ingen antydning til svidd bunn som er rå inni. Marengsen ble sprø og florlett, og mandlene ble ikke svidd. Akkurat slik en kvæfjordkake skal være.

Denne oppskriften her burde skrotes. Den skal IKKE være tynn som et flatbrød. Dette er ikke første gang jeg finner oppskrifter på denne siden, som viser seg å være helt «borti natta», og som har resultert i at jeg må finne oppskrifter andre steder, da med perfekt resultat... Dette er siste gang jeg prøver oppskrifter herfra..

Håpløs oppskrift. Alt for tynnbunn og marengsen ble bløt og sank sammen. Rå inni og svidd på toppen. Gjorde alle ekstra tiltak Solbøe anbefalt med å vispe i 20 min osv. Enda gikk det ikke. Styr unna!

Denne oppskriften har jeg brukt siden den kom ut og kaken blir alltid høy og lekker. Deigen skal være bløt og fin, og er lett å bre utover stekebrett, så problemet ditt lå nok der.

Hei, jeg laget denne i dag for første gang og fulgte oppskriften, men benyttet tipset om og ikke blande krem og vaniljekrem. pisket marengsen i 20 min, kaken ble perfekt og oppspist av gjestene så denne oppskriften var perfekt :) så blir nok laget mer denne.

Hadde ingen problemer med denne kaka. Står i kjøleskapet, venter på 17 mai feiring)

Hei.
Jeg bruker 2 poser vaniljesaus til koking. Bruker da bare halv vedkommende. Når den blir kald visper jeg luft inn i den og blander den lett inn i kremen. Jeg synes den blir mye bedre enn ferdig vaniljekrem (saus) Bare et forslag.

Mandlene ble altfor brent på 175 grader og kaka var absolutt ikke ferdig på 25 min. Måtte stå 15 min lenger.. når jeg senker graden til 160 blir den perfekt. Og mandlene ble ikke brent.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift