Eltefrie, kaldhevede rundstykker

Godt nytt år! 

Kos deg denne første nyttårshelgen med å lage noen herlige rundstykker som er utrolig enkle å lage!

 

 

Deigen til disse rundstykkene røres raskt sammen for hånd og skal stå kjølig til dagen etter. Så hvelves deigen ut på et melet bakebord, og deles opp i emner uten noen form for elting eller forming. Emnene legges rett på stekeplaten og stekes på høy varme.

Denne fremgangsmåte gir nydelige, luftige rundstykker med sprø skorpe og stilig, rustikk utseende! 

 

 

Oppskriften gir ca. 15 stk. 

 

 

Ingredienser: 

♥ 15 g gjær (se tips)
♥ 7 dl lunkent vann
♥ 900 g hvetemel
♥ 3 ts salt


Fremgangsmåte: 

Løs opp gjæren i lunkent vann i en bakebolle (se tips). Tilsett halvparten av melet og rør sammen med en sleiv. Tilsett salt og resten av melet og rør videre til en jevn, klissete deig. 

Ha plastfolie over bollen og sett den i kjøleskapet over natten. 

Dagen etter vil deigen ha hevet seg godt i kjøleskapet (husk derfor at bakebollen må være stor nok, se tips).

 

 

Hvelv den kalde deigen over på bakebordet som er godt dekket av mel.

 

 

Skrap deigen varsomt ut av bollen slik at mest mulig av luften i deigen bevares. 

 

 

Deigen vil være temmelig klissete, og skal ikke eltes og i grunnen røres minst mulig. Bare ha godt med mel på hendene og klapp lett rundt på deigen, slik at den klissete overflaten blir dekket med mel.

Form deigen forsiktig til en tykk, avlang leiv. Bruk en kniv eller deigskrape til å skjære emner av deigen.

 

 

De bør være noenlunde jevnstore, men kan gjerne ha ulik fasong. Ha mel på hendene og legg emnene på bakepapirdekket stekeplate. 

 

 

Stek rundstykkene midt i ovnen ved 240°C i 15-20 minutter. Rundstykkene er ferdige når de har fått litt farge og en sprø overflate.

 

 

Voilà - herlige rundstykker rett fra ovnen! 

 

 

Disse rundstykkene blir superluftige! 

 

 

Skorpen på rundstykkene blir skikkelig sprø og deilig! 

 

 

 

Ingen sak å servere nystekte rundstykker til frokost! Smile  

 

 

Tips:

♥ Jeg brukte 15 gram fersk gjær. Du kan alternativt bruke 1 ts tørrgjær. 

♥ Hvis du vil korte ned på hevetiden og kaldheve deigen i 3-4 timer i stedet for over natten, kan du øke mengden gjær til 25 g fersk gjær eller 2 ts tørrgjær. 

♥ Pass på at bakebollen du bruker er stor nok til at deigen kan heve i den over natten. Jeg brukte en bolle som rommer 3 liter, og det holdt såvidt. Smile

Denne deigen skal være så klissete at den lett kan røres sammen med en sleiv eller stor skje. Tilpass mengden mel og vann hvis nødvendig. 

♥ Husk at denne deigen på ingen måte skal knas eller eltes. Til det vil den være alt for løs og klissete. Den kalde deigen skal bare deles i passe store emner, som legges rett på stekeplaten. Dermed bevares all luft i den kaldhevede deigen. Så lenge du har nok mel på bordet og hendene til at du får dekkes overflaten av deigen med mel, går det greit at deigen inni er bløt og klissete.

♥ Rundstykkene stekes rett etter utbaking og trenger ikke å etterheves.

♥ Det er viktig at disse rundstykkene stekes på høy varme for å unngå at de blir helt flate. Skru ovnen opp til maks, 240°C - 250°C, og bruk gjerne varmluft.

♥ Rundstykkene smaker aller best samme dag. De er perfekte til frokost og lunsj, men også som tilbehør til middag og til kvelds. De du får til overs, kan oppbevares innpakket i plast, men da vil overflaten miste sprøheten. De kan også fryses. 


♥ 

 

Eltefrie, kaldhevede rundstykker er noe jeg kommer til å lage mye av fremover!  Smile

Se også oppskrift på Eltefrie, kaldhevede havrerundstykker

 


Velbekomme! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Eltefrie, kaldhevede rundstykker
Ingredienser

♥ 15 g gjær (se tips)
♥ 7 dl lunkent vann
♥ 900 g hvetemel
♥ 3 ts salt

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i lunkent vann i en bakebolle (se tips). Tilsett halvparten av melet og rør sammen med en sleiv. Tilsett salt og resten av melet og rør videre til en jevn, klissete deig. 

Ha plastfolie over bollen og sett den i kjøleskapet over natten. 

Dagen etter hvelves den kalde deigen over på bakebordet som er godt dekket av mel. Deigen vil være temmelig klissete, og skal ikke eltes og i grunnen røres minst mulig. Bare ha godt med mel på hendene og klapp lett rundt på deigen, slik at den klissete overflaten blir dekket med mel. Form deigen forsiktig til en tykk, avlang leiv. Bruk en kniv eller deigskrape til å skjære emner av deigen. De bør være noenlunde jevnstore, men kan gjerne ha ulik fasong. Ha mel på hendene og legg emnene på bakepapirdekket stekeplate. 

Stek rundstykkene midt i ovnen ved 240°C i 15-20 minutter. Rundstykkene er ferdige når de har fått litt farge og en sprø overflate.

Tips

♥ Jeg brukte 15 gram fersk gjær. Du kan alternativt bruke 1 ts tørrgjær. 

♥ Hvis du vil korte ned på hevetiden og kaldheve deigen i 3-4 timer i stedet for over natten, kan du øke mengden gjær til 25 g fersk gjær eller 2 ts tørrgjær. 

♥ Pass på at bakebollen du bruker er stor nok til at deigen kan heve i den over natten. Jeg brukte en bolle som rommer 3 liter, og det holdt såvidt. Smile

Denne deigen skal være så klissete at den lett kan røres sammen med en sleiv eller stor skje. Tilpass mengden mel og vann hvis nødvendig. 

♥ Husk at denne deigen på ingen måte skal knas eller eltes. Til det vil den være alt for løs og klissete. Den kalde deigen skal bare deles i passe store emner, som legges rett på stekeplaten. Dermed bevares all luft i den kaldhevede deigen. Så lenge du har nok mel på bordet og hendene til at du får dekkes overflaten av deigen med mel, går det greit at deigen inni er bløt og klissete.

♥ Rundstykkene stekes rett etter utbaking og trenger ikke å etterheves.

♥ Det er viktig at disse rundstykkene stekes på høy varme for å unngå at de blir helt flate. Skru ovnen opp til maks, 240°C - 250°C, og bruk gjerne varmluft.

♥ Rundstykkene smaker aller best samme dag. De er perfekte til frokost og lunsj, men også som tilbehør til middag og til kvelds. De du får til overs, kan oppbevares innpakket i plast, men da vil overflaten miste sprøheten. De kan også fryses. 

Kakekategori
Brødbakst
Sesong
Allergier og preferanser

5 kommentarer

Hei, jeg satte denne deigen i natt, men den hevet ikke. Lurer på om det er for lite med 1 ts tørrgjær? Løste det opp i lunket vann som beskrevet.

Denne oppskriften er altså fantastisk! Smaker nydelig, enkel å lage og så deilig deig å jobbe med. Jeg bruker to silikonsleiver til å dele og forme rundstykkene så jeg ikke blir klissete på fingrene. Vi bruker de til alt. Frokost, hvitløksbaguetter, sidebrød, you name it. I tillegg er det bare å slenge de i fryseren og ta opp ved behov. Etter en liten stund på benken er de klare til å spises. Gidder ikke styre med brød lenger. Tusen takk for oppskriften <3

Deigen hevet ikke etter 10 i kjøleskapet.
Brukte en ts tørrgjær. Stekte likevel rundstykkene på 250 grader varmluft, men de ble rå i midten.

Når jeg hever på benk over natten med lignende oppskrifter, hever de.

Hva er forskjellen?

Deigen hevdes ikke etter et halvt døgn i kjøleskapet, prøvde å heve den på et lunt sted etterpå. Men den ble fortsatt stein hard, så det gikk rett i søpla. Synes det var rart den ikke skulle kaldheve på benken.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift