Frokostbrød med hvete, spelt og rug


Hei dere!

Ja, så banker hverdagen på døra igjen. Håper dere har hatt noen fine påskedager. 

Hjemmebakt brød er virkelig noe som løfter hverdagen hjemme hos meg. 

Det er så fort gjort, og så er det jo så innmari godt! 

 

 

Her er et kjempegodt, mellomgrovt brød med hvete, spelt og rug, som de fleste vil like. 

 

 


Ingredienser:

♥ 25 g gjær
♥ 6 dl lunkent vann
♥ 1 dl olivenolje
♥ 600 g hvetemel
♥ 200 g fint sammalt speltmel
♥ 200 g grovt sammalt rugmel
♥ 2 ts salt

Pensling og pynt:
♥ litt vann
♥ 2 ss grovt sammalt rugmel


Fremgangsmåte:

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tilsett oljen. Ha så i mel og salt. 

Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 10-15 minutter på middels hastighet. 

Hev deigen lunt i 1 time.

Finn frem 2 brødformer som rommer 1,5 liter. Smør dem med litt olje og legg gjerne bakepapir i bunnen av formene.

Slå deigen sammen og del den i to deler. Form hvert emne til brød og legg i brødformene. La brødene etterheve i 30-40 minutter.

Pensle lett over brødene med litt vann og dryss over litt grovt sammalt rugmel (dette er valgfritt, men jeg synes brødene blir lekrere å se på når de drysses med litt mel før steking).

Stek brødene midt i ovnen ved 200°C grader vanlig over- undervarme eller ved 180°C hvis du foretrekker å bruke varmluft. Stek brødene i ca. 30 minutter.

Ta brødene ut av ovnen og hvelv dem ut av formene. La de avkjøles på rist i minst 20 minutter før du skjærer i dem. 

 

 

 

 

Tips:

♥ Blandingen hvetemel, fint sammalt hvetemel og grovt sammalt rug, gir et mellomgrovt brød.

 

 

Ønsker du det finere, kan du bruke fint sammalt rugmel i stedet for grovt. Vil du derimot ha brødet grovere, kan du gjerne erstatte noe av hvetemelet med grovt sammalt hvetemel.

♥ Det går fint å bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær. Da er fremgangsmåten at du først blander tørrgjæren med det tørre. Bruk da en halv pakke tørrgjær til denne oppskriften, som tilsvarer 25 g fersk gjær. Deretter tilsetter du lunkent vann og olje, og så starter du elteprosessen. 

♥ Det er viktig at brøddeigen eltes lenge for at brødene skal heve seg fint under stekingen. Husk at vannet ikke må være for varmt (i underkant av fingervarmt), for da drepes gjæren. Dette er spesielt viktig når deigen eltes så lenge, fordi eltingen i seg selv også skaper varme. Pass dessuten på at saltet ikke kommer i direkte kontakt med gjæren.

♥ En test for at et brød er ferdig stekt, er å banke det lett på undersiden. Hvis det høres "hult" ut når du banker lett med fingeren, er brødet ferdigstekt. 

♥ Ja visst er det nydelige med helt nystekt brød, men de ferdigstekte brødene bør avkjøles en stund før du skjærer i dem. Rett ut av ovnen, vil brødene virke litt deigete og "klamme", selv om de er ferdigstekte. Helst bør de stå og avkjøles på rist i 1 time før servering. 

♥ Brød er fine å fryse! 

 

 

Brødet passer til alt av pålegg.

Og hvem har sagt at hverdagspålegget må være kjedelig?

 

 

Her har jeg laget meg to digge brødskiver:

 

 

En skive med eggerøre, laks og vårløk.

 

 

Og en brødskive med leverpostei, rødbeter, løk og litt salt, pepper og rosmarin.

 

  ♥  

 

Ønsker dere en fin ny uke med hjemmebakt brød!    Smile  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
 

Frokostbrød med hvete, spelt og rug
Ingredienser

♥ 25 g gjær
♥ 6 dl lunkent vann
♥ 1 dl olivenolje
♥ 600 g hvetemel
♥ 200 g fint sammalt speltmel
♥ 200 g grovt sammalt rugmel
♥ 2 ts salt

Pensling og pynt:
♥ litt vann
♥ 2 ss grovt sammalt rugmel

Fremgangsmåte

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tilsett oljen. Ha så i mel og salt. 

Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 10-15 minutter på middels hastighet. 

Hev deigen lunt i 1 time.

Finn frem 2 brødformer som rommer 1,5 liter. Smør dem med litt olje og legg gjerne bakepapir i bunnen av formene.

Slå deigen sammen og del den i to deler. Form hvert emne til brød og legg i brødformene. La brødene etterheve i 30-40 minutter.

Pensle lett over brødene med litt vann og dryss over litt grovt sammalt rugmel (dette er valgfritt, men jeg synes brødene blir lekrere å se på når de drysses med litt mel før steking).

Stek brødene midt i ovnen ved 200°C grader vanlig over- undervarme eller ved 180°C hvis du foretrekker å bruke varmluft. Stek brødene i ca. 30 minutter.

Ta brødene ut av ovnen og hvelv dem ut av formene. La de avkjøles på rist i minst 20 minutter før du skjærer i dem. 

Tips

♥ Blandingen hvetemel, fint sammalt hvetemel og grovt sammalt rug, gir et mellomgrovt brød. Ønsker du det finere, kan du bruke fint sammalt rugmel i stedet for grovt. Vil du derimot ha brødet grovere, kan du gjerne erstatte noe av hvetemelet med grovt sammalt hvetemel.

♥ Det går fint å bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær. Da er fremgangsmåten at du først blander tørrgjæren med det tørre. Bruk da en halv pakke tørrgjær til denne oppskriften, som tilsvarer 25 g fersk gjær. Deretter tilsetter du lunkent vann og olje, og så starter du elteprosessen. 

♥ Det er viktig at brøddeigen eltes lenge for at brødene skal heve seg fint under stekingen. Husk at vannet ikke må være for varmt (i underkant av fingervarmt), for da drepes gjæren. Dette er spesielt viktig når deigen eltes så lenge, fordi eltingen i seg selv også skaper varme. Pass dessuten på at saltet ikke kommer i direkte kontakt med gjæren.

♥ En test for at et brød er ferdig stekt, er å banke det lett på undersiden. Hvis det høres "hult" ut når du banker lett med fingeren, er brødet ferdigstekt. 

♥ Ja visst er det nydelige med helt nystekt brød, men de ferdigstekte brødene bør avkjøles en stund før du skjærer i dem. Rett ut av ovnen, vil brødene virke litt deigete og "klamme", selv om de er ferdigstekte. Helst bør de stå og avkjøles på rist i 1 time før servering. 

♥ Brød er fine å fryse! 

Kakekategori
Brødbakst
Sesong
Allergier og preferanser
Stikkord

3 kommentarer

Hei. Jeg lurer på om speltmel å sammalt hvetemel er det samme,ettersom det står slik i oppskriften.
En plass står det fin sammalt speltmel,å en annen plass står det fint sammalt hvetemel.

Vennlig hilsen Ingfrid.

Hei! Har du et tips for at brødene ikke skal sette seg fast i formen?
Jeg brukte teflonformer, bakepapir i bunn og olje rundt om i alle kanter av formen. Likevel sitter de litt fast i sidene. Tips?:)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift