Verdens beste boller


Denne FANTASTISKE oppskriften fant jeg i et ukeblad under overskriften "Lesernes beste". I beskrivelsen av bollene stod det at de blir like lette og luftige som kjøpeboller.

 

 

Jeg ble nysgjerrig da jeg leste oppskriften, for både ingrediensene og fremgangsmåten er litt annerledes enn ved vanlig gjærdeig. Blant annet lages deigen med melis i stedet for sukker, og væsken skal gis et oppkok først. Dessuten trenger ikke deigen å heves før du triller ut bollene, men i stedet etterheves bollene lenge.

 
Resultatet var enestående - dette er VERDENS BESTE BOLLER!!!

 

Ingredienser:

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Pynt:
♥ melisdryss

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter (se tips). Avkjøl.

Sikt over melis før servering.

 

 

Tips:

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det går fint å bruke denne deigen til å lage kanelboller, skolebrød, kringle og andre typer gjærbakst. Eneste du må tilpasse er steketemperaturen og steketiden. Jeg foretrekker å steke bollene ved 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.

Se som eksempel Cinnamon Sugar Twists der jeg har brukt denne deigen!

♥ Bollene er fine å fryse. Sikt over melis etter at de er tint, slik at de ser delikate og nystekte ut.

 

 

Jeg har forelsket meg helt fullstendig i denne bolleoppskriften!

 

 

Ser ikke dette ut som deilige boller ??  Smile 

 

 

Anbefales varmt!  Heart ♥ ♥ ♥ ♥

Verdens beste boller
Ingredienser

1 liter melk
300 g smør
250 g melis
100 g gjær
0,5 ts kardemomme
1,5 kg hvetemel

Pynt:
melisdryss

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter. Avkjøl. Sikt over melis før servering.

Tips

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det går fint å bruke denne deigen til å lage kanelboller, skolebrød, kringle og andre typer gjærbakst. Eneste du må tilpasse er steketemperaturen og steketiden. Jeg foretrekker å steke bollene ved 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.

♥ Bollene er fine å fryse. Sikt over melis etter at de er tint, slik at de ser delikate og nystekte ut.

Kakekategori
Allergier og preferanser

428 kommentarer

Elsker boller <3 mamma og stefar har verdt utsatt for mange bolleoppskrifter. Fant en som jeg ble veldig vellykket med hos min mors stekeovn, men dessverre ikke min fars :) de siste forsøkene med den oppskriften var dessverre ikke så veldig vellykket som de første forsøkene. Prøvde denne oppskriften i dag, en merkelig oppskrift må jeg si :) hehehehe. Mamma gir en tommel opp og hun er krevende i bolleveien :) hehehe :) hun har gitt mange bolleforsøk tommel ned :) takk for nettsiden, oppskriftene( hvertfall denne, pikekyss og brownies - oppskriftene. Det er bare de to jeg har prøvd fra nettsiden din, brownieoppskriften og pikekyssoppskriften er fast og det samme er bolleoppskriften blitt heretter :D skal nok prøve fler når jeg engang får tid) og takk for de tre nevnte oppskriftene :)
God baking videre, Villemo

Takk for koselig tilbakemelding, Villemo:) Veldig glad for å høre at oppskriftene du har prøvd har vært vellykkede!

å herre! herre vart kjæmpe bra bolla! Kjæresten fikk næstn orgasm. stå på Siv. å Kristine åsså da;)

Oppskriften, og kommentarene, ser idylliske ut! Dessverre hadde jeg ikke stor suksess, men det var min egen feil. Derimot lurer jeg på om jeg har kommet over samme problem som en rekke andre - at bollene virket rå etter lang steketid. I mitt tilfelle forstår jeg hvor problemet lå, og tror det kan være grunnen bak. Jeg ventet ikke lenge nok til væsken var kjølnet (min egen feil, ble for utålmodig og misforsto meg selv - hvordan det går, skjønner ikke jeg heller), og drepte gjæren da jeg blandet den med væsken. De hevet ikke, og kom ut av ovnen nærmest rå inni. Kanskje samme problem flere andre har hatt?
Skal gi oppskriften et nytt forsøk ved neste anledning, og smøre meg selv med tålmodighet! :-)

Hei, ja du har nok funnet ut av problemet selv her. Gjæren drepes jo hvis væsken er for varm, så det er EKSTREMT viktig for resultatet at man har tålmodighet nok til å vente til riktig temperatur.. Ja, gi oppskriften en sjanse til ;-)

Ifølge Idun bør ikke fersk gjær blandes i væske som er særlig varmere enn 30 grader. Tørrgjær tåler derimot mer, opp mot 40 grader. Tommelfingerregelen er nok å holde seg på den trygge siden, 30-35 grader uansett siden elting og behandling gjør deigen varmere!

Jeg ville opplyst om det i oppskriften, siden oppskriften indikerer fersk gjær - og det er sikkert en del som bruker oppskriften som ikke har mye erfaring med gjærdeiger :)

jeg pleier ikke å lage boller, men disse var... de beste bollene jeg har smakt. jeg har bursdag om to uker, og jeg skal sef lage disse bollene!!!:-)

Woho,jeg klarte det ;) ble litt nervøs etter noen av kommentarene her. Jeg lagde skolebrød og kanelsnurrer av deigen og de ble knallgode selv om jeg ikke kunne følge oppskriften slavisk! Jeg manglet feks 2 dl melk,men tok en sjans med vann. Trudde jeg hadde en full melispakke..det hadde jeg ikke... :p hadde 80g og siden jeg allerede hadde helt oppi melk og smør i gryta tok jeg en sjans med sukker! Ikke noe problem ;) Trur nok det viktigste her er at blandingen ikke er for varm eller kald for gjæren.

Hei, skal ikke selveste deigen heve først før man triller ut bollene ?
Har smakt disse bollene før og de er kjempe gode!:)

Som svar på av Hannah Rise (ikke bekreftet)

Hei Hannah, nei det går faktisk helt greit uten å heve denne deigen her. Men det gjør ikke noe om man har lyst til å heve deigen. Uansett er det ekstra viktig at bollene etterheves etter at de er bakt ut og lagt på stekeplaten for at resultatet skal bli bra!

WOOOW dette er de beste bollene jeg noen gang har bakt!
Jeg har bakt en del og turte ikke la vær å heve dem før jeg rullet bollene ut. Så forhevet deigen i 30 min også etterhevet jeg 45 min fordi bollene hadde blitt store så fort. Lagde halv oppskrift men fikk 30 boller som ble stooore :D

Utrolige spenstige, når man presset de sammen litt reiste de seg opp igjen!

Tusen takk for denne!!

Hei! Bruker denne oppskriften hver gang jeg lager boller, de er helt fantastiske!!! Men et lite tips til dere som ikke vil bruke melis/sukker, jeg bruker tagatesse og de blir like luftige og søte! :D Bare et lite tips fra meg:)

En sykemeldt fengselsbetjent klarte å lage fantastiske boller. Da klarer alle dette. Tror fruen blir en smule overrasket , ja!

Heihei. Elsker denne oppskriften. Lurer på hva den beste måten å oppbevare bollene da jeg skal serverer de dagen etter jeg har laget de? Poser eller boks?

Som svar på av Frida (ikke bekreftet)

Så bra, Frida. Jeg foretrekker plast for å unngå at bollene blir tørre over natten.

Kjempegrei oppskrift :-)
Det ble 40 stk luftige og kjempegode boller.
Tusen takk for oppskrifta.

Denne oppskriften må jeg prøve. Men har et par spørsmål:
1. Min mann elsker rosinboller - hvor mye vil passe til denne oppskriften.
2. Går det an å kjevle ut denne deigen - tenker på skillingsboller.

Bruk ca. en pakke rosiner- men det bestemmer du jo selv. Avhenger av hvor mange rosiner du vil ha i bollene. Og ja - det går fint å kjevle deigen og lage skillingsboller, kringler etc.

Hei :)
Var så mange gode tilbakemeldinger her, så kan jo ikke la vær og prøve de. Har kokt opp melk, smør og melis, men har kun tørrgjær.. Tror du resultatet blir like bra med det?

Som svar på av Monika (ikke bekreftet)

Burde gå bra, men hører gjerne din tilbakemelding :)

Dere som spør om ting i oppskriften,hvorfor leser dere ikke de andre kommentarene før dere poster?? Det samme blir jo spurt om gang etter gang etter gang...

Hei.
Dette var en meget fin oppskrift. Deigen var sinnsykt god å jobbe med, og resultatet ble topp.

Mvh

Kokken Steffen

Wow,for aller første gang har jeg klart å laget de beste bollene jeg ever har smakt :) Å jeg har prøvd noen oppskrifter ja,de har alltid blitt som stein,ikke god på smak å dagen etter har det bare vært å kaste de! men disse,høye,luftige,myke og gode med smaken av de bestemor laget,heeeeelt fantastisk! Ble 20 boller med rosiner og 20 solboller siden vi har sett sola her i nord :-) Tusen takk for den fantastiske bloggen din,absolutt alt jeg har laget herfra er en suksess! Laget en sjokoladekake her om dagen,og aldri før har jeg sett en så høy og fin sjokoladekake å den smakte fantastisk,så igjen tusen takk for alt du deler med oss!

Super oppskrift!! Jeg koker ikke opp melken. Smelter smør, heller i melk og melis og varmer forsiktig et par minutter til det har blitt 37 grader. Det tar ikke lang tid på obduksjonsrapport så må følge nøye med. Har blitt perfekte boller hver gang som hever som bare det! Mulig jeg sjekker ut tips med bare 50 gram gjær! Ellers når det gjelder heving. Har hørt st om deigen får trekk på seg så kan det ødelegge hevingen... Kanskje det som har skjedd med noen over her? Om væsken er 37 grader er det veldig rart at de ikke hever...

Takk for tipset ditt, Hilde. Ja, enig i at det er svært merkelig hvis en deig med så mye gjær ikke hever, da må grunnen være at gjæren har blitt satt ut av spill på grunn av for varm væske. Glad for å høre at du er fornøyd med resultatet ditt!

Dette ble kjempe gode boller.. Ser det er mange som mislykkes med denne oppskriften, tror det er veldig viktig at veskeblandingen ikke er for varm og la den stå til avkjøling helt ned til 37 grader selv om det tar tid mine ble i vært fall knall bra å det med bare 50g gjær

Noen sier 37 grader, andre sier maks 30 grader. Bedre å være på den sikre siden; 30 grader. Det tar litt lenger tid å heve baksten, men hva gjør vel det? :)

Har brukt MANGE ulike oppskrifter til boller, men denne var helt fantastisk!!!
Jeg lagde både vanlige boller og kanelsnurrer.
Terningkast 6!

Hei. Takk for en fantastisk bolleoppskrift! Lurer på om du har prøvd å lage disse med kald melk(koke opp som vanlig og avkjølt helt), bake de ut og la de heve kaldt over natta før du steker de?

Hvis de ikke har hevet har du helt sikkert hatt for varm væske. En bolledeig med 100 g gjær skal garantert heve seg lett, så her må det ha skjedd noe med gjæren i deigen din. Prøv en gang til, men la væsken avkjøles så du er helt sikker på at den ikke er mer en lunken / fingervarm / 37 grader.

Hvis bollene ble rå inni, har du stekt dem for kort. Redusert steketemperaturen til 220 grader neste gang og stek dem lenger. Legg et stykke bakepapir oppå bollene på slutten av steketiden hvis du synes at de begynner å bli for mørke i fargen.

Lykke til, Maya. Kan godt hende at du blir storfornøyd hvis du gir oppskriften en sjanse til :-)

Super oppskrift! Halverte oppskriften og brukte tørrgjør som jeg blandet med melet og jeg fikk 12 svære og luftige boller som hele kollektivet elsket :) Jeg synes de ble passe søt, men jeg liker ikke oversøte ting og kutter ofte en del av sukkeret i tradisjonelke oppskrifter, så for meg var det perfekt. Ikke værre enn å ha i litt mer melis for de som vil ha de søtere. Jeg ble faktisk så fornøyd at jeg vurderer å prøve meg på denne oppskriften på jobb, og jeg lager aldri gjærbakst på jobben!

PS, de hevet seg helt perfekt og de ble stekt veldig fint i min ovn på 240 grader, så om man er påpasselig med temperaturene på deigvesken og tilpasser steketemperaturen til sin ovn, så skal det nok gå fint for de fleste :)

Jeg er ingen bakemester, men fikk til disse bollene.. Definitivt de beste!! Skal prøve meg på andre varianter enn vanlige boller neste gang

Jeg brukte forresten også tørrgjør.. Det gikk kjempefint. Dattera mi brukte denne oppskrifta for noen dager siden, og fikk over 40 kjempeflotte og store boller..

Har prøvd denne oppskriften i dag. Bollene ble helt suverene. Tusen takk for at du deler med oss andre :-)
De falt i smak for store og små.... :-)

Tirikset for å få bollene "ferske" etter frysing, er å putte bollene i fyseren før de er blitt helt avkjølt etter steking., altså halvlunket. Ta de opp fra fryseren og tin dem i romtemperatur de smaker da som nybakt. Dette trikset har jeg gjort i flere år og folk tror de er bakt samme dag:-)

Har brukt denne oppskriften i 5 år nå, og bollene har kun blitt mislykket en gang(drepte gjæren) Har etterhvert funnet ut at bollene blir like gode om du bare varmer opp melka, altså ikke koker den helt oppmåling mindre ventetid da:) Har også i mer kardemomme, da jeg synes smaken blir bedre. Jeg har også prøvd å bruke romtemperert smør, istedenfor å smelte det sammen med melka. Da deler jeg smøret i terninger og elter det inn til slutt. synes deigen blir MYE enklere å jobbe med da:) Et annet tips er å pensle bollene med melk når man har tatt de ut av ovnen. Da får de en myk overflate :)

bollene hevet seg ikke :( tror du jeg har bommet på temperatur med gjæren? jeg måtte også bruk noen dl ekstra mel, deigen var veldig klissete med bare 1,5 kg mel, kan jeg har brukt for mye mel?

Hei! Tester oppskriften nå og gleder meg til å se hvordan de blir :) Men jeg lurer på hvorfor melka må kokes og ikke bare varmes til rett temperatur/smøret er smeltet?

Bollene ble supergode! Store og luftige :D Hadde ikke fersk gjær og melis, så brukte sukker og 2 pk tørrgjær istedet. Fungerte helt utmerket :)

Hei bakte disse bollene igår og de smakte ikke godt ...skikkelig gjærsmak ...fulgte oppskriften og alt ..så skjønner ikke hva jeg gjorde feil ettersom nesten alle kommentarene her sier jo at de er kjempe gode!? Det eneste var at de sto å hevet lengre over natten 6 timer ...siden ble ferdig å bake de ut så sent ....men tenkte ikke dette gjorde noe på smaken eller ....kan bollene smake gjær hvis de hever for lenge?

Hei, det står 1,5kg mel.. Når jeg tillsatte det var deigen bare en tykk suppe. Tilsatte veldig mye mer mel for å få den fast sånn at den kunne jobbes med.. Fulgte alt til punkt og prikke, så hva gjorde jeg feil der?? 1l melk, 300 g smør og 250g melis som i oppskriften.. Klør meg i hodet av det der altsåå

Dette er noen fantastiske boller. Har laget de to ganger og er en favoritt.
Jeg tåler dårlig hvetemel(allergi ikke gluten) så jeg har baket med spelt.
Og de er faktisk LUFTIGE.
Liker alt du lager.

Hei
Hvorfor er det ikke noe salt i disse???
Eller er det bare at jeg er mann at jeg ikke skjønner det :)

Nettopp bakt disse bollene og de ble luftige og fine! Jeg brukte steketermometer for å finne riktig temperatur på melkeblandingen. Når den viste 37 grader rørte jeg godt og holdt termometeret opp fra bunnen (kasserollen sto i kaldt vann), da vistes en mye høyere temperatur. Gjorde dette til jeg fikk 37 grader også etter omrøring. Mulig noen av de som ikke fikk deigen til å heve hadde for høy temperatur uten at de visste det? Bare en tanke som slo meg :)

Takk for god oppskrift! Veldig enkelt å bake ut bollene med en gang, denne skrives ned :)

Bollene står i ovnen nå. Håper dem smaker godt for det gikk litt galt mens vi holdt på så (kryss fingrene)
mvh Liv Sofie

Hei! Bollene ble kjempeluftige og passe søte :-) Kjempefin oppskrift!
Vil bare si at det tok over en time før melkeblandingen nådde 37 grader (brukte dropstermometer). Så det kan fort skje at gjæren blir rørt inn for tidlig hvis en er utolmodig :-) Men resultatet ble supert!

Som svar på av Christin (ikke bekreftet)

Hei :) For meg virket det veldig bra å varme kun halvparten av melken, til alt smøret var smeltet, for så å blande i den andre,kalde halvparten. Perfekt temperatur, og jeg kunne bruke den med en gang, uten å måtte vente :)

Prøver disse for første gang nå - å jeg er spent! Om de blir vellykkede (som alle sier de blir) skal de taes med til besteforeldre som eeeeeelsker gjærbakst Gleder meg!

Måtte prøve denne side det var så mangen som ikke fikk den til å heve. Fantastisk god oppskrift nydelige boller (mine hevet ihvertfall) :D lagde en liten grop på midten før de skulle i ovnen og hadde litt vaniljekrem oppi så ble de enda litt bedre!

Hei! Ahh denne oppskriften så nydelig ut. Jeg holder på å lage en oppskriftsbok, og denne gled rett inn. Jeg gleder meg til å prøve :-)

Hei! Smakte disse hos en venninne, ble forelsket! Men bruker du h-melk eller lettmelk? Og hvilket smør?

Disse bollene er fatastisk, de er veldig enkle å lage, jeg lære på barneskolen hvordan jeg skulle lage disse. Den oppskriften mistet jeg,å har aldri funnet igjen. Tusen takk for at du delte denne. Jeg kan ikke hhuske bedre boller en de vi lagde på heimkunnskap i 7 klasse. Wow. Til de som ikke har klar denne oppskriften, wow. Klarer du ikke den gjør du noe galt, enkelt og greit. Igjen fantastisk boller, disse bollene er elsket av store å små. Det beste er å dele de når de er lunket å ha brunost på, eller syltetøy og noen ganger begge deler.
Ambefaler alle og bake på den måten her, kjempefin søt deig.

Jeg elsker denne bolleoppskriften!! Bruker den både til boller og kanelknuter, funker perfekt :D jeg bruker bare 50g gjær og lar alltid deigen heve både før og etter heg ruller ut. Kan garantere luftig gjærbakst :D bruker stortsett alltid tørrgjær når jeg baker fordi den tåler litt mer enn fersk gjær, så slipper jeg å være så supernøye med temperaturen også :)
Tusen takk for verdens beste oppskrift :D

Brukt denne atter en gang. Med tørrgjær. Erstattet noe av melet med sammalt hvete. Ble kjeempe gode med litt grovere smak! :) <3 fantastiske boller

Det her er virkelig verdens beste boller!!!! Og de var like gode etter en tur i fryserenJeg brukte nesten 1,9 kg mel til opskriften og reduserte litt på gradene de skulle stekes på. Neste gang tror jeg at jeg vil doble mengden av kardemomme da jeg synes de kunne smagt litt mer av kardemomme. Ungene mine på 9 og 11 år elsker disse boller. Eneste ulempe var at opskriften var for stor til min kitchenaid, så jeg måtte selv røre deigen sammen

Hei! Da var bollene bakt og de var kjempe gode! Men jeg lurer på om mine ble litt brent i bunnen.. De er i allefall ganske så mørke i bunnen. Er det noe lurt triks for å unngå dette? De sto på bakepapir under steking.

Dette er en fantastisk bolleoppskrift! Selv bytter jeg ut sukker med melis i alle oppskrifter, de holder seg "ferske" i lengre tid :-)

Disse bollene ver bare helt FANTASTISK❤ endelig har jeg funnet en oppskrift som funker Nydelig

Kjempe gode boller :) Jeg har også vært en av de som bare har fått mursteinsboller før, men disse blei luftige og gode :)
Istedet for å varme opp all melken, tok jeg kun halvparten og varmet opp med melisen og smøret. Kun til alt smøret var smeltet, så blandet jeg oppi den andre halve literen med kald melk. Da var temperaturen akkurat perfekt til å bruke med en gang :) Bare et lite tips til tid som ikke har tid å vente på avkjølingen :)
Tusen hjertelig takk for en super oppskrift :)

Hei! Jeg har bakt disse itallig ganger, rett og alert fordi de er best! Har nå fått et oppdrag om å lage lussekatter nå, aldri gjort det før - så lurer på om det går an å bare tilsette safran og lage lussekatter?? Takknemlig for svar! Og tusen takk for helt supre oppskrifter!!

hei :-) burde steke disse på 200 gr i 7 til 10 min så de ikke blir svidd ,å heller følge med :-) tonys luftige boller heter disse :-)

Jeg hater gjærbakst, får d aldri til. Men fikk så lyst på boller. Å disse ble vellykket med stor V!! Jeg halverte oppskriften, glemte å halvere melis mengden da Men de ble utrolig gode og luftige! Skal absolutt lage disse igjen!

Helt fantastisk gode boller! Tusen takk for at du har delt den, har slitt i mange år med å få til bollene luftige og nå ble de akkurat som de man kjøper :)

Disse ble kjempegode, samboeren min som bakte, tusen takk for at du delte oppskriften

Veldig god konsistens, men ellers ikke mye å rope hurra for! Kjip i smak...
Bollene i oppskriften fra kokeboka "bra boller til burrito" som man tidligere fikk på ungdomskolen er bedre! :D

Jeg har aldri vært glad i gjærdeig. Elsker å bake, men det blir stort sett kaker :)
Det er vel kanskje mangelen på tålmodighet som er årsaken. Knaing og heving og utbaking og heving... og deigen er enten for tørr eller altfor klissete... blæh :)
Nå er jeg omvendt. Dette var en super opplevelse. Så enkelt og tidsbesparende og med et så fantastisk resultat. Dette var bare gøy. Denne skal prøves på litt forskjellige varianter. Jeg brukte tørrgjær, men det gjorde visst ingen ting. Takk for at du har delt denne.

Første gangen jeg har laget hveteboller på egenhånd - disse ble utroooolig gode, luftige og fine! Skulle ønske at de hadde blitt bittelitt større - men de hevet godt :) Halverte oppskriften, brukte tørrgjær og fikk 23 boller. Fantastisk oppskrift, neste gang blir det 40 boller uten tvil!

Jeg har nesten samme oppskrift (noen få gram i forskjell) og har eksperimentert litt med den. Man trenger ikke to pakker gjær, en holder i massevis. I stedet for å koke opp melk og smør og så avkjøle kan man like godt smelte smøret i en kjele. Tilsette kald melk og melis og varme opp igjen til 37 grader. Tar bare noen få minutter. Har forsøkt kokemetoden kontra denne og det er blir ingen forskjell på resultatet. (Melisen oppløser seg umiddelbart). Blir knallgode superluftige boller som er like gode etter tur i fryseren.

Hei,

Jeg bakte dem i går med spelt-mel og laktosefri melk. Det fungerte kjempe fint!
Min bror som ikke skal ha verken hvete eller laktose koset seg veldig.

Takk for at du delte!

Med en melkeallergiker i hus må alle oppskrifter tilpasses. Her byttet jeg fra melk til havremelk og brukte Soft melkefritt smør. Fungerte supert, men tror jeg øker melismengden neste gang.

Ser i endel lignende oppskrifter at de har vann istedenfor melk. Er det mulig å bytte ut melken med vann i denne oppskriften?

Prøvde denne oppskriften, men for meg har dette ingenting med boller å gjøre. Merkelig og ekkel konsistens og altfor søte. Fant ingenting ved disse bollene som var bedre enn tradisjonelle.

Knallgode boller!
Men tar lang tid å kjøle ned væsken. Er det et poeng i at melken må kokes?
Tenker at det er mer effektivt å koke deler (halvparten kanskje) og så tilsette kald melk for å kjøle ned. Og så evt varme opp til lunken om det blir for kaldt..?

Har ikke prøvd bollene ennå, men den varme miksen av melk, smør og melis er seriøst det beste jeg har smakt på evigheter!!

Helt nydelig hvetebakst, boller og kanelsnurrer ble det i dag, til stor glede her, tusen takk for super oppskrift, du gjør en suveren jobb :)!

Hei. Super oppskrift, beste bollene Nå skal jeg lage boller uten melk. Tror du jeg kan bytte ut melken med vann og bruke samme oppskrift?

Jeg så oppskriften her og måtte bare prøve meg! Det var så uvanlig med å starte med å koke det våte, så da var det noe å bite over!
Halverte oppskriften veldig enkelt og det ble fantastiske boller! Steketiden var ikke så lett å mestre derimot, men selv de som var litt for lite stekt smakte kjempe godt. STOR FAVORITT I HUSET HER!

Super oppskrift!

Hei,

Ser at mange plages med at bollene ikke vil heve! Det er av den enkle grunn at dere ikke tillater væsken å bli kald nok.
Husk at eltingen av deigen tilfører en god del varme og derfor vil en væsketemperatur ned mot 25 grader være å foretrekke for å unngå en for varm og "rotten" deig etter endt elting.
Dessverre kommer det ikke godt nok fram hvor lenge du elter deigen, men gjengangeren er at de fleste ikke elter deigen nok og at gluten derfor ikke er bearbeidet nok noe som kan gi stive og rigide boller som ikke hever seg tilstrekkelig.

Jeg ville også tilsatt salt da det er viktig både for gjæra og smaken :)

Lykke til :)

Hei, kan jeg lage horn m/valmuefrø på toppe. av denne oppskriften? Hva skal de evt stekes på da?

Takk for en oppskrift som endelig har gitt meg luftige og saftige boller. Lett deig å jobbe med. Har fungert hver gang som den første.

endelig fikk jeg saftige, luftige boller :D denne oppskrifta skal bli en gjenganger. baker masse nå, så når barseltida starter om en mnd tid, så er fryseren fylt med masse herlig bakst som gjestene kan få :D takk for oppskrift! holder på med cinnamon sugar twist nå. håper de blir like gode som bollene!

Hei :)
Har nå for første gang bakt etter denne oppskriften.
Det er den beste oppskriften på boller jeg noen gang har prøvd!
MEN jeg ser at det er mange som plages med at bollene ikke hever osv, tror det har med å gjøre at mange ikke rører i melkeblandingen slik at det blir jevnt varmt å ikke varmere på bunnen så når man har i gjæra så drepes den for det er for varmt på bunnen av kjelen.
Viktig å røre å kjenne etter! Jeg avkjølte melkeblandingen i kaldt vann i oppvaskkummen i ca ti minutter, da var den helt passelig! Rørte mye innimellom.
Bakte både vanlige , skoleboller, og kanelknuter <3 Nydelig gode å lettspiste! :D
Brukte 1,5 pakke fersk gjær å det ar mer enn nok, bollene ble veldig store å luftige!
Ny favoritt!!

Denne oppskriften er fantastisk! Brukt denne en god stund nå.
Bruker dog tørrgjær i stede, å det blir kjempe bra da også.
I sommer lagde jeg kanelstang av denne, å min oldemor snakker fortsatt om hvor god og luftig den var. Hun hadde aldri smakt så luftig gjærbakst.

Hei. Jeg ble veldig skeptisk til å lage når så mange fikk rå boller. Jeg stekte på 210/220 i 10 min. Gikk veldig fint. Utrolig saftige boller! Brukte litt ekstra kardemomme. Syns en halv ts virket litt lite? Men én ting.. Det var altfor mye væske til mengden hvetemel. Jeg satt igjen med 0.5 l væske. Var ikke mulig å tilsette mer. Jeg tok sjansen på å droppe resten. Gikk veldig bra heldigvis. Så 0.5 l melk +300g smør er rikelig. :)

Da er det fastelaven igjen og bolleoppskriften er fulgt til punkt og prikke- akkurat som sist med et supert resultat ;)

Helt fantastiske boller!! Veldig gode og superluftige!! De ble en suksess rundt kaffebordet, både som fastelavensboller og med ost/smør

Hei! Jeg elsker denne oppskriften og pleier også å bruke den når jeg lager kringle også. På onsdag skal jeg ha med kringle på jobb og lurer på om jeg kan lage den kvelden før, men først steke den på morgenen etter? Slik at den blir helt fersk? Hvordan hever jeg den over natten i så fall? Skal den fortsatt stå lunt?

Hei Kristine.
Dette er desidert de beste bollene jeg noensinne har laget - og kommer aldri til å bruke noen annen bolleoppskrift igjen! Takk for at du deler.
Jeg lurer på om du har prøvd å fryse ned bollene før steking - altså frøset ned bollene rå? Har du i tilfelle noen tips og triks til hvordan bollene blir best mulig når man da tar de ut av fryseren for tining/heving/steking? :)

Hei! Da jeg lagde denne oppskriften tok jeg og varmet opp melk, smør og melis... Dette ble etterhvert et gul klissete røre.. Videre tok jeg oppi original gjær, hvetemel og kardemomme.. i oppskriften ovenfor sto det at det ville bli 40 boller, så jeg halverte oppskriften og lagde 20 stk. jeg fikk ikke 20 boller, men 10 stk! Røra mi ble veldig klissete og fettete.. Da jeg begynte å forme bollene var de VELDIG fettete og løse.. jeg tok oppi ca 5 spiseskjeer ekstra mel (før jeg tilsatte mer mel var det: 1,5dl). Da jeg la bollene på stekebrettet med bakepapir under ble bollene flate (altså de "sank"). Jeg klarte heller ikke å elte deigen selv.. så det droppet jeg, men jeg rørte litt i den.. Nå er de altså å hever.. de ser litt flate ut men det duger sikkert.. røra smakte godt så jeg tror bollene vil smake godt.. men prosessen til disse bollene var ikke bra.
MHV Millie

Jeg smelter smøret. Har i melis og melk og rører til melis er oppløst og melk passe varm De blir like gode da. Har prøvd både med oppkok av melk og denne varianten. Ingen forskjell. Tørrgjær fungerer også kjempebra. Men jeg lar deigen heve litt før jeg triller boller

Kjempegode boller, veldig luftige, har tidligere vært misfornøyd med bollene jeg laget, ble for små og kompakte, denne oppskriften brukte jeg første gang i fjor da jeg bakte lussekatter, luftigeste baksten jeg noen har bakt, siden prøvde jeg den på boller , med og uten rosiner, likte best uten, er ikke så glad i rosiner, tror det er måten bollene lages på som gjør de så gode, masse smør i deigen gjør susen, bakt flere typer gjærbakst med mye smør i , kjempegodt, jeg kokte opp til det boblet, lot kasserollen stå i nesten en time , var fremdeles for varm så jeg satte den i vann til den var fingervarm, ikke kald, ikke varm, jeg elter alltid veldig godt, for hånd, har ikke maskin, rører først alt godt sammen, så bruker jeg litt kraft , elter det til deigen løsnet fra bollen og enda en stund til, det funker for meg , gjærbaksten blir alltid luftig og lett, sjelden jeg mislykkes når jeg baker, får heller aldri gjærsmak på baksten selv om denne har 100 g gjær,

Hei, går det bra å la deigen stå og heve over natten? Har gått tom for mel siden jeg bare hadde 1.5 kg, og butikken er stengt

Hei. Elsker denne oppskriften, men det jeg lurer på er om jeg kan bruke den til lussekatter også. Bare tilsette safran/gurkemeie?

Nam! Disse bollene ble knall gode!

Jeg klarte (utrolig nok) å ødelegge første omgang, da melken var mye varmere enn jeg først trodde og gjæren kokte... jeg håpet det skulle gå bra alike vel, men de ble harde og rå.

Jeg hev meg rundt og prøvde igjen, da med riktig temp. På melkeblandingen. Disse bollene ble perfekte

Takk for nok en super oppskrift og god fastelavn!

Dette er den beste bolleoppskriften jeg noensinne har smakt! Lot de heve ekstra lenge. Sykt gode, tusen takk for alle de fantastiske oppskriftene du deler.

Hei! Vet du om det fungerer å fryse deigen? Blir litt vel mange boller ser jeg, og lurte op om jeg kunne fryse halve deigen til senere, da deigen tar mindre plass enn ferdig stekte boller

Hei!

Mulig det er spurt om før her, men skal bollene pensles? Sto ikke noe om det.

Hei :) Er det noe spesielt man bør tenke på dersom man halverer oppskriften? Alle ingrediensene skal vel halveres?

Absolutt de aller beste bollene!!!! Har brukt oppskriften utrolig mange ganger og får alltid perfekt resultat hver gang!!! Både til vanlige boller og til kanelboller, kringler etc

Hei!

Trur du eg kan bruke kokosolje i stedet for smør her? (vil ikkje bruke margarin),
og mandelmelk i stedet for vanlig melk?

:)

Jeg lurer på en ting med denne oppskriften.
Hvordan får man melka fortest mulig nedkjølt?
Kan man bare koke opp/varme opp melke og melisen og ha i smøret etter på?
Blir melka fort nedkjølt da?

For ein fantstisk oppskrift. Jeg halverte den, ble ca 18 middels store boller. Nå står de til heving, er spent på sluttresultatet

Elsker denne siden, var ingen tvil om hvilken oppskrift jeg skulle bruke❤️❤️❤️

En enkel mann i disse likestillingstider tenkte han skulle lager boller, søkte verdens beste, og lande på disse. Vart knallbra gang på gang på gang, enkelt , greit og luftig. Jentene mine stapper dei i seg, inngen problem med heving eller steiking . Kanon :)

Å dette er min favoritt bolle oppskrift ! Brukt den i mange år ❤️
Perfekte boller hver gang ..
men nå har jeg desverre fått påvist kumelksprotein allergi hos min datter ...
når skal jeg derfor prøve meg på disse bollene , men å bytte melk med vann
Håper inderlig det går
Vi er nemlig på hytta i høststormen og fikk så lyst på kanelboller

Er spent på hvordan resultatet ble på disse bollene uten melk? Jeg er, av samme årsak som deg, på utkikk etter GODE boller uten meieriprodukter.

Skal de virkelig stekes på 250°C? Høres så veldig høyt ut? Fantastisk bolledeig da. Akkurat ferdig med heving. Ble bare litt skeptisk på temp.

Denne oppskriften er helt magisk. jNydelige boller. Har fått så masse skryt av bollene mine,så det blir ingen annen oppskrift for meg. Takk for at du delte den med oss alle her.

Disse bollene e berre super digge bare elsker dem, store&små bakte døm idag, men glemte kardemomme

Hej i Norges Land.

Ville bage Danske boller med rosiner.Sögte paa www og denne opskrift kom först, den har jeg saa ältet dej til uden rosiner. Desvärre manglede jeg hvedemel, saa det blev til en halv opskrift med 450 gram hvedemel nr. 505, 100 gram dinkelmel og 50 gram hvedemel nr. 405.

Saa hvad resultatet bliver ved jeg om 1 time.

Hilsen til jer deroppe Nordpa fra en Dansker i Berlin

Vi spiste bollene med ost eller syltetøy. Skal jeg bake dem igjen og spise dem uten noe på, da vil jeg ha i mer kardemomme, ha dem søtere og tilsette deigen litt salt. Til å spise som de er, så synes jeg bollene hadde litt lite smak.

Disse bollane var helt nydelige Lagde dei nå på søndag. Sååå fluffy og fløyelsmjuke. Syns ikkje dei var noe vanskelig å lage. Eg brukte bare halvparten mengde gjær, og heva dei heller dobbelt så lenge. Går det an å redusere på melisen? Kunne gjerne vært littegrann mindre søte

Skal det virkelig være 100 g gjær? Er redd for å få gjærsmak på bollene. Hvordan kan man være sikker på å unngå det?

Hei, det var mange flotte kommentarer. men så mange at jeg leser ikke alle.

Er det prøvd ut denne oppskriften som glutenfri?

Jeg har bakt disse bollene på ulike måter, både slavisk fulgt oppskrift, og gjort noen variasjoner. Funket kjempefint til melkefri bursdag med raps-/kokossmør og mandelmelk. Har tilsatt halvparten gjær (eller enda mindre) og latt dem heve etpar timer før utbaking. Akkurat nå har jeg tilsatt en most banan som noen hadde glemt i kjøleskapet, litt rester av kaffefløte, litt havregryn for metthetsfølelse og revet skall og saft av en appelsin (fordi det er påske). Tipper resultatet blir like bra som alltid!

Endelig kan også jeg bake hvetebakst
Fra alltid harde og tørre boller til saftige, luftige boller. Tusen takk❤️

Til tross for at jeg blingset og brukte 0,5 ts gjær og 100g kardemomme, ble dette veldig bra saker.

hei

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Hei❤️

Hei!

Jeg elsker disse bollene. De er verdens beste med små endringer . Jeg pleier tilsette 2 ts salt i denne oppskriften. Synes det gir en ekstra god ballansert smak på boller når det er salt i. Bruker 300 gr melis og gjerne 1 ts ekte vanlijesukker. Jeg halverer gjærmengden for å unngå gjærsmak og forhever i 1 time og etterhever i 1 time etter de er rullet ut.

Herlig oppskrift Barn og mann lurer hele tia på om jeg ikke kan bake disse til de. Jeg bruker tørgjær og det funker veldig bra for min del da det er det gjæret jeg er mest venn med, hehe. Bollene blir luftige og gode. Tusen takk

Hadde masse melk som var gått ut på dato, fant denne oppskrifta! Er egentlig veldig glad i ferdigblandinga til Møllersen, men disse ble såååå gode! Lagde halve som vanlig og resten som knytekanelsnurrer! hever kjempefint!

Kjerringa ble misunnelig på mitt resultat, kunne brukt litt mere mel. Penslet med egg, ikke lurt ( rett fra kjøleskapet) ikke lurt for da sank bollene og ble flatere. Ellers er dommen kjempe bra oppskrift.

Tips når fargen blir mørk lenge før de er stekt? Prøvd å skru ned til 200 og lenger tid, men de blir mørkebrune, men likevel så inni :(

I en alder av 57 år, å har bakt det meste siden jeg var 12 år, er dette den BESTE oppskriften på boller jeg har prøvd. Kuttet ut kardemomme og hadde bare 50 gr sukker, å det ble verdens beste rundstykker.
Tusen takk ❤️

Virkelig verdens beste boller! I min familie har vi alltid hatt gode oppskrifter på gjærbakst, men denne topper alt! Bollene/kanelsnurrer blir alltid perfekte og er som nybakt selv etter en tur i fryseren. Takk!

Hei, det burde stå fersk gjær i oppskriften.. kikka igjennom kommentarene nå når den er til heving og da ser jeg at man helst ikke skal bruke tørrgjær ;)

MMMMMM :D, prøvd den her oppskrifta i dag med litt annen vri :). Ja æ brukte tørrgjær i stedet for fersk, tilsatte 500 gr med rosiner og en liten dæsj med salt...... Første ladning er ferdig og en prøve smakt :). Kan anbefale rosiner og neste gang så lurer æ på om æ skal tilsette sjokolade i stedet for rosiner :D

Jeg er elendig til gjærbakst! men siden det er fastelavn nå tenkte jeg å bake boller. litt for tradisjon. Å hallemåne så gode disse var og jeg fikk dem til! TUSEN TAKK KRISTINE for fine og oversiktlige oppskrifter!

Nå har jeg bakt med denne oppskriften noen år, å er super fornøyd ❤️
Men så fikk jeg cøliaci i hus, og snuppis på 13 måtte ha andre boller. Prøvd ut mange oppskrifter og ferdig blandet mix, men ikke blitt fornøyd med smak. SÅ leste jeg kommentarene her, hvor ei skrev hun byttet ut mel med semper glutenfritt mel. Tok sjansen, byttet ut med glutenfritt mel og tilsatte 1 ss fiberhusk pr 500 gram mel. (med det tørre) Eltet i ca 10 min, å deigen var helt fantastisk å jobbe med. Fikk til og med RULLET kanelsnurrer uten problem!!! Spendt ventet jeg på resultat av heving, det gikk fint! Så stekingen. Resultatet ble helt RÅ BRA!!
Luftige boller, nydelig på smak (også for oss uten cøliaki)
SÅ, ANNBEFALER Å PRØVE OM DU HAR CØLIAKI I HUS, ELLER VIL OVERRASKE OG IMPONERE NOEN!!

TUSEN TAKK.

Jeg lagde disse i dag. Det er helt klart nye favorittoppskriften min! Siden det var fastelaven, så ble det jo krem og syltetøy også. MYE gris, men det er sånn det skal være!

Tusen takk for oppskriften

Jeg tenkte jeg skulle prøve oppskriften imorgen. Hvis jeg skal lage skolebrød og kanelsnurrer, hva tenker du om steketemperatur og steketid da?

Hei igjen

Jeg liker boller❤️

Supergode.
Har brukt både tørrgjær og kaldhevet bollene over natten ( i et kjølig rom). Like gode ❣️

Så enig baker alltid disse. Med noen små justeringer smaker de enda bedre :
- Tar 300 g melis i stedenfor 250
- Bruker 50 g fersk gjær for søte deiger. Det holder. 100 g gir for mye gjærsmak synes jeg. De blir luftige og fine med 50 g også.
-Bruker 1 ts kardemomme i stedenfor 0,5 ts. Det gir god smak
-Tilsetter 1,5 ts salt (dette gir enda bedre smak på bollene)
- Hvis jeg lager lussekatter tilsetter jeg 2 ts gurkemeie.

TIPS TIL AVKJØLING AV VÆSKE!
Jeg synes det tok helt avsindig lang tid å avkjøle væsken første gang jeg bakte disse, men resultatet ble så bra at jeg måtte lage dem igjen! Denne gangen delte jeg rett og slett opp melkeblandingen i tre boller som jeg satte i vannbad. Da tok det ikke mer enn 5-10 min å få den riktig temperert! :D I dag er det lussekatter som står for tur, satser på at de blir like bra som bollene :) Takk for super oppskrift!

Jeg stekte først et brett boller, som ble luftige og nydelige. Baksten på neste brett (skillingsboller ) este ikke noe, og de ble heller ikke gode. Dette var den samme deigen, størrelsen og steketemperaruren. Det var ingen pause før utbaking av andre brett, men kan jeg ha kjevlet litt mye eller brukt for lang tid på å bake ut likevel? Synes det var litt rart. Men når nan først treffer er jo disse bollene helt magiske :-)

Nydelig ,boller,skolebrød og av samme deig.Flott oppskrift , Tusen takk at du deler oppskriften med oss

Hei.
Nå har jeg fått laget disse Verdens Beste Boller og jeg har brukt laktosefri smør og laktosefri lettmelk. Bollene ble lette og luftige. Så til dere som har laktoseintoleranse, dere kan også lage disse bollene. Jeg brukte fersk gjær som jeg hadde i fryseren, Jeg tynte den i rom temperatur overnatten og brukte den når den var tynt dagen etter og bollene hevet godt i et lunt sted, f.eks i en varm stekeovn. Bollene er gode, men om de er verdens beste er jeg usikker på.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift